Crossfit och falsk marknadsföring

Jag har flera gånger hamnat i heta diskussioner, med olika personer, när det gäller olika träningsformer. Oftast när detta sker så ligger problemet i att den träningsform som diskuteras marknadsförs med en mängd falska påståenden. I detta inlägg kommer jag gå igenom Crossfit som jag anser har en hel del tveksam marknadsföring.

Det finns mängder av andra träningsformer som marknadsförs på ett tvivelaktigt sätt och det är möjligt att jag skriver om dessa i senare inlägg. Om det är någon som har förslag på någon träningsform som de skulle vilja att jag analyserar så är det bara att slänga in en kommentar under detta inlägg eller i kommentarer, åsikter, frågor mm

Crossfit

Några falska påståenden

Crossfit’s slogan är ”Crossfit: Forging elit fitness” och redan här har de trampat i klaveret. Elit fitness är förstås ganska godtyckligt och kan tolkas lite hur som helst men om man ser lite hårdare på det så är det faktiskt så att Crossfit inte kommer ta en till elitnivå i vare sig konditions eller styrkeidrotter. De som möjligen skulle kunna ha nytta av en anpassad Crossfit träning skulle vara kampsportare som behöver en komplex blandning av styrka, koordination och muskeluthållighet.

Att Crossfit skulle kunna leda till ”elit fitness” i någon annan sport faller på en av träningsfysiologins grundstenar, nämligen SAID (Specific Adaptation to Imposed Demands). Enkelt uttryckt betyder SAID att man blir bra på det man tränar, men det betyder också att man inte kan bli bra på allt då olika typer av anpassning motverkar andra typer av anpassning i kroppen. Trots detta påstår Greg Glassman, CrossFit Co-Founder & CEO, följande

The strength and value of CrossFit lies entirely within our dominance of other athletes. This is a truth divined through competition, not debate

Någon referens eller motivering till påståendet ges inte.

På Crossfit’s forum kan man läsa hur samma Glassman slår tillbaka kritik från Gray Cook, en sjukgymnast som har flera böcker skrivna om träning och som har haft stor inverkan på personerna bakom MAQ-konceptet. Kritiken från Cook baserades på att man inte skulle köra så höga rep antal i de olympiska lyften, alla OL-tränare är mer eller mindre överrens om att efter 6 rep så börjar formen bli dålig och skaderisken ökar. Cook kritisera idén att alla ska träna samma program oavsett träningsbakgrund, det finns inga förkriterier för att få utföra en viss övning utan oavsett din grundstyrka så ska man ge sig på väldigt komplexa övningar. Glassman kalla dessa punkter för ”silly” (referens). Jag har svårt att tro att det är många tränare som håller med Glassman i denna fråga.

Två andra, tveksamma, citat från Glassman är följande

CrossFit, with high rep weightlifting, has been shown in clinical and institutional settings to be dramatically safer than the traditional run, sit-up, pull-up, jumping jack, push-up, lather, rinse, repeat, PT.

We’re not calling for “peer reviewed literature” supporting ours or any other program because the published exercise science is almost entirely irrelevant to successful exercise prescription

I stort sett säger han med dessa två citat (tagna från följande PDF) att man ska strunta i all forskning som finns och tro på honom. Crossfit är enligt honom bevisat säkrare än de andra träningsformerna men han har inga studier som bevisar det och han verkar inte heller vilja att man gör några studier på det. Trots sågningen av i stort sett hela fältet idrottsforskning så skriver Glassman senare i samma diskussion

I want to see fitness programming move into the arena of offering measurable, observable, repeatable evidence of efficacy, efficiency, and safety.

Detta efter att han retoriskt vänt på frågan och utmanat hans kritiker om att visa studier som bevisar deras programs överlägsenhet mot Crossfit.

I Crossfit’s FAQ står det att man bygger mer muskelmassa av att träna enligt Crossfit än av att träna efter bodybuilding principer. FAQ’n utvecklar inte vad de menar med bodybuilding modellen men om vi utgår ifrån att de menar ett klassiskt 10×3 upplägg så motsäger de i princip all forskning som finns på muskelhypertrofi (muskeltillväxt). En meta-analys utförd på 140 studier år 2003 visade att 4 set med mellan 60-80 % av en RM, 2-3 gånger i veckan är bäst för styrkeökningar. Liknande resultat har hittats när det gäller hypertrofi. Tittar man på Crossfit’s dagliga träningsrutiner så kan det vara allt ifrån 1×8 repetitioner till att man ska göra så många repetitioner man klarar av på en viss tid. Detta blandar man som sagt med konditionsträning vilket har en lite hämmande effekt på styrkeutveckling.

Motiveringen av Crossfit till varför deras metod skulle bygga mer muskler är att hela bodybuilding modellen är byggd kring användandet av steroider. Bland annat kan man hitta följande citat

Natural bodybuilders (the natural ones that are not on steroids) never approach the mass that our ahtletes do. They don’t come close

Här behöver jag inte ens förklara varför påståendet är fel utan gör en google bildsökning och bedöm själva.

Skaderisk

Crossfit har ett stort fokus på tiden när man tränar och även om tekniken kan se bra ut hos många utövare när de kör få repetitioner försämras ofta den tekniken ganska rejält när tävlingsmomentet tillsammans med många repetitioner kommer in i bilden. Många av övningarna som man kör många repetitioner på är också övningar som ställer stora krav på rörligheten. När man kör många repetitioner och är trött och anfådd är det bäst att hålla sig till övningar där man inte är nära ett ytterläge. På så sätt har man möjlighet att korrigera lite i fall man tappar balansen åt något håll. För de flesta finns inte det här extra rörelseomfånget när man utför till exempel ryck eller frontböj och då bör man inte utföra dessa övningar i många repetitioner där tröttheten kommer in. Detta görs inom Crossfit och enligt mig är det ett recept på hur man kan skada sig själv när man tränar. Crossfit är enligt mig en av de mest farliga träningsformer som man kan ge sig på i en gymmiljö.

Detta ska dock ses i ett perspektiv. Om man tar en otränad kille och slänger ut honom på en fotbollsplan så är jag övertygad om att skaderisken är större än om man låter honom utföra dagens WOD från Crossfit. Skaderisken vid styrketräning är i förhållande till de flesta andra sporter liten och även om Crossfit (enligt mig och många inom sportmedicinen) höjer risken markant så blir inte risken större än i de flesta lagidrotterna.

Mer troligt resultat

Crossfit är en träningsform som ställer ganska stora krav på både koordination, uthållighet och styrka. Många tycker att det är väldigt roligt att utföra och trots att jag aldrig testat på det själv under någon längre tid så är jag säker på att jag skulle tycka det samma. Då Crossfit går ut på att de varje dag lägger upp ett pass på sin hemsida som man ska köra hemma är det ganska svårt att göra en definitiv bedömning av möjliga effekter. När jag skriver detta så använder jag mig av den senaste månadens pass. Det är möjligt att passen får en helt annan fokus om säg 6 månader och då kanske inte allt här nedanför stämmer.

Ett crossfitpass är ofta väldigt intensivt och vara normalt bara ungefär 20-40 minuter beroende på dagens träning och utövarens träningsprogram. Detta innebär att man kommer bränna mindre kalorier än vid till tex ett aerobicspass på närmsta gym. En normal löpsträcka brukar ligga på 2-3 km och innebär att man bara förlorar ungefär 180-270 kalorier på ett träningspass. Ser man istället till antalet kalorier brända i förhållande till träningstid så ligger Crossfit antagligen högt på listan både när det gäller styrketräningspassen och konditionspassen. Givetvis kommer man inte upp i samma kaloriförbrukning vid ett av styrkepassen som vid ett konditionspass.

Här får man ofta höra att Crossfit bränner kalorier efter själva träningen med hjälp av något man skulle kunna kalla efterförbränning (EPOC är den tekniska termen för detta). EPOC kan höja ens kaloriförbrukning från passet med upp emot 15 % jämfört med vad man förbrände under passet. Om vi säger att man har förbränt 300 kcal under ett pass så är det alltså endast ytterligare 45 kcal som man kommer förbränna extra under resten av dagen.

Förutom själva träningspasset på 20-40 minuter tillkommer även uppvärmning och som jag förstått det kör även många lite lättare teknikträning antingen före eller efter ”dagens pass”. Här bränner man givetvis också lite mer kalorier även om intensiteten är låg.

När det gäller själva konditionsbiten så är förbättringarna av Crossfit medelmåttiga. Rena konditionspass dyker upp ungefär en gång per vecka och det är otillräckligt för att förmå någon större förbättring hos de flesta. Pulsen är hög även i många av styrkepassen, men då passen är korta och det totalt ändå bara blir cirka 3 pass i veckan med en högre puls så ska man inte förvänta sig några större förändringar i konditionsväg om man redan är hyfsat vältränad. Man måste också vara medveten om att pulsen höjer sig oproportionerligt mycket närman arbetar med överkroppen. Kaloriförbrukning från en pulsklocka går därför inte att lita på alls när man kör styrkeinriktade pass eller arbetar mycket med överkroppen.

När det gäller muskeluthållighet är Crossfit väldigt bra och för idrottare som behöver denna förmåga likt kampsportare och brottare kan Crossfit nog vara ett bra komplement. Även sporter där hela kroppen används anaerobt kan man nog ha en del nytta av Crossfit. Exempel på en sådan sport skulle kunna vara rodd eller eventuellt klättring. För en ”normal Svensson” är det nog lite i överkant när det kommer till muskeluthållighet och lite av tiden skulle kunna läggas på tex mer kondition, rörlighet eller styrka beroende på vad man vill uppnå.

Styrka får man en hel del från Crossfit. Inte lika mycket som när man kör på gym och endast jobbar för att bli större eller starkare, men ser man till deras program den senaste månaden så skulle det nog leda till styrkeökningar hos de flesta.

Slutsats

Allt som allt tycker jag att Crossfit är en bra träningsform för någon som vill utmana sig själv, bli starkare och må bättre. Träningsformen ställer mycket större krav på koordination och motorik än klassisk gymträning. En annan sak som är bra med Crossfit är att man inte behöver ha några större kunskaper om träningsupplägg då det egentligen bara är att läsa deras program och sen köra igång.

Nackdelarna är att en del av deras övningar, så som de olympiska lyften, kräver en god teknik och detta är många gånger väldigt svårt att lära sig på egen hand och utför man de övningarna fel kan man åka på en skada ganska lätt. Ett annat stort minus är marknadsföringen som är orsaken till att jag skriver detta.

Om man vill träna efter Crossfit måste man lyssna på sin egen kropp och veta sina egna begränsningar. En stor del av Crossfit är att man hela tiden ska utmana sig själv men man ska vara medveten om de eventuella konsekvenserna av att hela tiden ligga nära gränsen för vad man klarar av. Jag har hört historier om folk som direkt känt att de haft för mycket vikt på en stång, men då de inte velat förlora tid så har de valt att köra vidare med den nuvarande vikten istället för att ta en kort paus och ta av några kilo. Bli inte en av dem…

163 thoughts on “Crossfit och falsk marknadsföring

 1. Crossfit är hvad crossfit är kanske det har brister, men inte dom du påpeger her.

  Att der finns en disput mellom Cook och Glassman är vel bare som forventet.

  Den störste brist er da denne blogs mangel på fact. Och baseret på formodninger och generaliseringer.

  Go to a Crossfit gym och se det IRL hvilke kropslige och menneskelige transformationer der pågår (uten skader:), och så uttale dig efterät.
  Tak

 2. Hallå Sören! Det jag skrev är baserat på vad man vet om hur människan svarar på olika typer av träning. Om du vill diskutera detta så får du ge mig något att svara på.

  Kan du vara lite mer precis när det gäller vad du inte håller med om i mitt inlägg? Blir man större av crossfit än av att träna enligt bodybuildar principer? Är skaderisken mindre när man kör crossfit jämfört med med klassisk styrketräning? Varför är det som förväntat att det är en dispyt mellan Cook och Glassman?

  Att Crossfit skulle kunna få vilken otränad person som helst vältränad är det ingen tvekan om, det skrev jag också i inlägget, men jag är nyfiken på vilka kroppsliga och mänskliga tranformationer är det du syftar på? Bättre kondition? Starkare? Större? smalare? etc…

 3. Jag kan hålla med om att Glassman ibland kläcker ur sig saker som saknar grund. Exempelvis om muskelbyggandet. Med det sagt så tycker jag att du har fel i det mesta i ditt inlägg, och du verkar inte ha lagt mycket energi på att sätta dig in i vad crossfit är.

  Innan du sågar crossfits slogan så borde du kolla upp vad ”fitness” är, eller snarare vad man syftar på här. Inom crossfit (bland annat) delar man in fitness i 10 delar: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, agility, balance, coordination, and accuracy.

  Läs gärna här:
  http://journal.crossfit.com/2002/10/what-is-fitness-by-greg-glassm.tpl

  För att ha ”elite fitness” ska man alltså vara bra i alla dessa 10 delar. Det är en kompromiss, och det är man tydlig med. Man kommer inte bli lika stark av att träna crossfit som om man hade specialiserat sig på styrkelyft. Man kommer inte springa lika snabbt som om man specialiserat sig på löpning. Men man kommer vara mer vältränad.

  Man anser alltså att en person som lyfter 250 kg i marklyft och springer 1500 m på 4:30 är mer vältränad än en person som lyfter 400 kg i mark och springer 1500 m på 9 minuter. Detsamma gäller en person som springer 1500 m på 3:30 och lyfter 70 kg i mark. Trots att de två personerna är högst elitmässiga inom sin idrott är innehar de inte ”elite fitness” definierat som ovan.

  Det är denna typ av fitness som Glassman hävdar att crossfitutövare är överlägsna andra atleter i. Rätt eller fel kan man diskutera. Men du verkar tro att det handlar om att vara bättre på ALLA beståndsdelar av fitness och alla idrotter. Det är helt fel.

  ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.”

  Det här är bara helt fel, och det vore intressant att höra vad du baserar det på. Det visar hur lite tid du har lagt på att förstå vad crossfit är. Teknikkraven är väldigt höga.

  Kolla in filmerna på exercises and demos: http://www.crossfit.com/cf-info/excercise.html.

  Läs artiklarna och kolla föreläsningarna på crossfit journal: http://journal.crossfit.com/

  Man kan dessutom gå alla möjliga certifieringar.

  Man uppmanas inte kasta sig in och köra olympiska lyft på tid om man inte har någon teknisk grund att stå på. Man uppmanas att lära sig tekniken först, sen ge sig på tyngre vikt/högre intensitet. En OL coach med ganska bra meriter verkar i alla fall tycka om crossfit, nämligen Mike Burgener.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Burgener
  http://www.mikesgym.org/

  Jag upplever att skaderisken är låg för at man tränar funktionellt, varierat och balanserat. Jag tror att en person som springer 6 dagar i veckan löper högre risk att skada sig än en person som kör crossfit. Alla gymmare som lägger för mycket fokus på bröst/biceps är ett annat exempel på folk som enligt mig skadar sig lättare. Crossfit förebygger skador eftersom man tränar lyft som man använder i dagliga livet (lyft från marken, över huvudet etc.). Man kör övningar som ställer höga krav på rörlighet. Även detta förebygger skador enligt mig.

  Skulle också vara intressant att höra varför du tycker att förbättringar av konditionen är medelmåttiga, och vad du här menar med kondition (bara cardiovascular/respiratory endurance?). Varför skulle man vilja köra mer ”kondition” som medelsvensson? Högintesiva pass på 20 minuter ger väl rätt stora förbättringar av konditionen? Jag tror att det är bra mycket bättre än att jogga 1.5 timme i alla fall.

  Mvh

  Jon

 4. Hallå Jon. Tack för ett intressant inlägg och för att du utryckte dig mer civiliserat än Sören.

  Jag är medveten om att Crossfit/Glassman har en egen definition på fitness och om man tittar på den så ligger säkert Crossfit i topp då definitionen är anpassad efter den träning som Crossfit utför. Men vilken rätt har Crossfit till att definiera fitness? Hur många som inte är insatta i Crossfit tänker på Crossfits definition av fitness när de endast läser deras slogan? Jag skulle gissa på att det finns ytterst får (antagligen inga) personer som tänker på någon som är hyfsad på det mest när de hör orden ”elit fitness”.

  Jag är väl medveten om att Crossfit visar bra teknik i sina instruktionsvideos, om de inte gjort det så hade dem bara varit dumma. Vad man säger och vad man faktiskt gör är många gånger två vitt skilda saker.

  De har inget som helst fokus på teknik under själva passen utan målet är att köra igenom dem så snabbt som möjligt oavsett teknik. Om du vill ha bevis på detta så är det bara att söka på Crossfit och time på youtube så ser du att tekniken flyger ut genom fönstret när folk ska börja ta tiden på sig själva. Här har du träff nummer två, http://www.youtube.com/watch?v=E1Ynm2oKDnE, det är ingen som säger till honom att sluta eller ta det lugnare. Filman är upplagd av en kille som påstår att han är från/äger det största crossfitgymmet i Kanada. De lär säkert ut en bra teknik men att låta folk fortsätta när de har usel teknik är enligt mig oansvarigt. 2005 sa Glassman följande i New York Times

  If you find the notion of falling off the rings and breaking your neck so foreign to you, then we don’t want you in our ranks

  Du jämför dessutom mellan felaktiga program och Crossfit. Om du istället tar en kille som vet vad han gör på gymmet eller som följer ett välbalanserat program skapat av någon som kan styrketräning så kommer skaderisken att vara mindre. Att du tar upp löpning förstår jag inte då jag inte jämfört med löpning. Dessutom finns det inte en enda löpcoach i hela världen som vet vad han gör som sätter en amatör på ett program där han/hon ska träna 6 dagar i veckan som du skriver.

  Högintensiva intervaller ger bra konditionsförbättring, men en dag i veckan är för lite. Ett högintensivt pass på 20 min är inte i närheten av att förbättra konditionen (ffa syreupptagningsförmåga och hjärthälsa) lika mycket som ett träningspass på 1,5 timme. Om du vill så kan jag leta fram lite referenser till dig senare i veckan där du kan få läsa på om detta? Om konditionen är tillräcklig eller inte får man själv avgöra men den är medelmåttig om man jämför med den man får jämfört med att faktiskt träna för att förbättra konditionen.

  Hoppas det svarade på några av dina frågor eller att du nu förstår bättre varför jag skrivit som jag gjort.

  ps. Ledsen att din kommentar inte kom upp direkt, vi har en spärr på kommentarer med fler än 2 länkar för att undvika spam på bloggen.

 5. Hej!

  Vill först och främst säga att det är intressant att hitta en kritisk granskande text (på svenska!) om CrossFit.

  ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.”

  Var får du detta ifrån? Det är precis tvärtom. Målsättningen är att ha perfekt form och teknik. Tittar man på filmklipp från mainsajten är detta (över)tydligt.

  ”Men vilken rätt har Crossfit till att definiera fitness?”

  Det finns ingen annan mer genomtänkt eller bättre definition av fitness mig veterligen. Har ni någon så visa den. Annars anser jag att det är upp till utövaren att välja om det är en bra definition eller inte. Det finns för övrigt inte heller någon annan träningsform som kommer i närheten av att uppfylla de mål som Jon citerat.

  Konditionsträning och tabatas, det tar du inte upp. Varför? Korta högintensiva intervaller är bland de mest effektiva metoder som finns för att förbättra aerobisk kapacitet. Eller? Dessutom kommer det ny hela tiden ny forskning som ställer de gamla begreppen på ända. Finns det några studier på omväxlande, högintensiv, funktionell träning och dess neuroendokrina effekter, VO2max, anaerob arbetsförmåga eller styrkeutveckling?

  Du har missat ett grundläggande begrepp inom CrossFit – Scaling (finns ingen bra översättning): dvs att anpassa WOD’en efter sin egen nivå. Detta är lika grundläggande som form/teknik och gör att alla kan börja på rätt nivå. Att säga att alla ska köra tunga, svåra lyft på tid utan bra teknik och oavsett nivå är lika falsk kritik som något av det du anklagar Glassman för.

  Du faller dessutom på eget grepp (i denna korta text) när dina egna påstående inte är underbyggda med referenser. Detta är bara ett bevis för hur svårt det är att vara konsekvent korrekt och utan luckor/motsägelser och då har du en del kvar att läsa om CrossFit, utöver den första gratis CrossFit Journal man kan ladda ner. Jag påstår inte att detta inlägg är ett komplett och heltäckande försvar och du får gärna överbevisa mig!

  Mvh
  Fredrik

 6. Att hitta en film på youtube håller väl knappast som bevis för att man, som du skriver, inom crossfit inte ställer några som helst krav på tekniken? Dåliga utövare och tränare finns överallt. Gå till ditt närmsta gym och kolla när en PT lär ut knäböj t.ex. Du kan väl inte gärna lasta Glassman för det?

  Definitionen av fitness kommer från dynamax, och är inte anpassad efter träningen. Träningen är anpassad efter att bli så vältränad som möjligt. Inte efter att bli en elitidrottsman. En person som inte är bekant med crossfit behöver bara klicka på länken ”Start here” för att få tillgång till definitionen. Därför ser jag ingen ”falsk marknadsföring” i sloganen.

  Det finns förresten fler slogans. ”Specialize in not specializing” och ”Increasing work capacity across broad time and modal domains” t.ex. Falsk marknadsföring även där?

  Vad gäller skaderisken så tycker jag att tycker jag att du vänder kappan efter vinden. Du vill att jag ska jämföra med någon som vet vad han gör och har ett balanserat program (väldigt få av gemene gymmare). Det är väl ok, men då bör du också jämföra med crossfitutövare som vet vad de gör, exempelvis de som finns i filmerna på crossfits hemsida. Inte någon tjomme från youtube. Jag tycker att du diskar dig själv där.

  Det finns säkert ingen löpcoach som sätter en amatör på ett program där han/hon ska träna 6 dagar i veckan som du skriver. De påstod jag inte heller. Men de flesta har ingen löpcoach.

  Jag skrev heller inte att ett pass på 20 minuter skulle förbättra syreupptagningsförmåga och hjärthälsa lika mycket som ett pass på 1.5 timme. Men passet på 20 minuter ger många andra fördelar, medan passet på 1.5 timme kan vara direkt hämmande om man förutom kondition även vill åt styrka, snabbhet mm. Vilket man vill om man kör crossfit.

  Vill man bli en långdistanslöpare, kör inte crossfit. Vill man bli tyngdlyftare, kör inte crossfit. Osv. Men såga inte programmet bara för att det inte riktar sig till just dina specifika mål, för det är det ingen som har påstått att det gör.

 7. Greg borde helt enkelt låta bli att kommentera programmet i relation till idrottsforskning då jag uppfattar det som att han ibland är en för aggresiv debattör, vilket ger upphov till den typ av artiklar som jag just nu kommenterar.

  ”Black box” är ju hela grundprincipen. Testa och se vad som kommer ut. Basera DIN uppfattning av programmet på det.

  Falsk marknadsföring? Nej, det tycker jag inte. Träningsprogrammet är gratis. De är väldigt öppna med att programmet inte passar alla, att det är väldigt krävande och att man skall använda huvudet innan man börjar med kroppen.

  Som Jon säger så är det ju extremt uppenbart vad man inom crossfit menar med ”elite fittnes”, för den som bemödar sig med att undersöka saken. ”Start Here” förklarar ju i korthet vad programet handlar om och vad man skall göra för att undvika/minimera skador (en helt oundvikbar del av all form av träning). När jag först intresserad mig för crossfit så läste jag igenom mer eller mindre allt material på sidan och provade sedan några WOD’s. Därefter läste jag mer, tränade mer osv.

  Det är häri problemet ligger. Folk är inte benägna att ta reda på saker själva när det gäller träning, de tror att det finns och vill ha en quick-fix, eller att någon bara kan berätta för dem vilken träningsform som är optimal för dem. Precis som med allt här i världen, om du vill ha kvalitet så MÅSTE du bemöda dig själv med att lära dig något om ämnet samt testa dig fram. Crossfit innehåller en hel del svåra övningar (vilket påpekas i ”Start Here”) och man måste dedikera tid och energi på att lära sig dessa om man vill följa programmet. Testa är nyckelordet här. Det går inte att endast läsa sig till vilken träningsform som passar dig bäst. Det finns bara ett sätt. Prova. Naturligtvis är inte crossfit den slutliga lösning på hur man för all framtid skall träna, och det finns definitivt saker som jag inte håller med om i informationen på hemsidan (kolla in de politiska posterna på Rest Day om du vill bli riktigt skrämd). Jag har däremot tagit till mig det jag verkligen gillar, och skippat resten. Om ett år kan detta ha förändrats. Jag lägger till några saker jag inte gillade tidigare och tar bort några andra. Detta beror på att jag själv utvärdera det jag håller på med. Jag har aldrig i mitt liv varit så här vältränad, skadefri samt sjukdomsfri. Try it. If you like it, countinue to try it.

 8. Kul med långa konstruktiva kommentarer. Jag ska försöka svara ikväll när jag har lite mer tid. Bara en snabb kommentar till dig Jon. Jag anser verkligen inte att jag såga programmet (läs bla första stycket i slutsatsen), om jag sågar något så är det marknadsföringen.

 9. Guddi, sista stycket i min kommentar var inte riktat till dig utan till en fiktiv person (som antingen ville bli styrkelyftare eller löpare). Var kanske lite otydlig där, sorry.

  ”Hur många som inte är insatta i Crossfit tänker på Crossfits definition av fitness när de endast läser deras slogan? Jag skulle gissa på att det finns ytterst får (antagligen inga) personer som tänker på någon som är hyfsad på det mest när de hör orden “elit fitness”.”

  Vad baserar du din gissing på? Jag tror att du har fel.

  Från http://en.wiktionary.org/wiki/fitness:

  ”fitness (plural fitnesses)

  1. the cultivation of an attractive and healthy physique
  2. the ability to perform a function”

  Från http://en.wikipedia.org/wiki/Fitness:

  ”Physical fitness, a general state of good health, usually as a result of exercise and nutrition.”

  På wikipedia kan man också läsa:

  ”Physical fitness is used in two close meanings: general fitness (a state of health and well-being) and specific fitness (a task-oriented definition based on the ability to perform specific aspects of sports or occupations).”

  Jag antar att det är ”specific fitness” du tror att de flesta tänker på. Jag tror att du har fel. Söker man på nätet så är det ”general fitness” man stöter på först. Kolla förresten gärna defintionen av just general fitness på wikipedia. Ganska lik den defintion som används av crossfit.

  Vilka av människorna på bilderna nedan tycker du ser mest vältränade och hälsosamma ut? Hur tror du att gemene man (icke crossfitutövare) hade svarat?

  http://www.crossfit.com/mt-archive2/Games08TheWorldsFittest.jpg
  http://d.yimg.com/news.aunz.yimg.com/xp/cosmos/20080213/13/417613284.jpg
  http://www.bodytechusa.com/images/strongest/donny.jpg

  För gemene man så tror jag dessutom inte att de bästa crossfitutövarna anses ”hyfsade” på det mesta. De anses nog vara riktigt bra.

 10. “Hur många som inte är insatta i Crossfit tänker på Crossfits definition av fitness när de endast läser deras slogan? Jag skulle gissa på att det finns ytterst får (antagligen inga) personer som tänker på någon som är hyfsad på det mest när de hör orden “elit fitness”.”

  Den som inte läser mer än en slogan och tar beslut baserat på det kommer att ha stora problem här i livet när det gäller att hitta något kvalitativt. Varför hacka på den biten, när det är så fruktansvärt lätt att hitta info på crossfit-siten? Både från grundarna och många utövare? Crossfit anstränger sig ju för att vara öppna med sitt program (vilket är lite av hela poängen med sidan). Du behöver inte köpa något från dem, eller investera i något dyrt gymkort för att ha nytta av och tillämpa programmet. Det finns i princip en ändlös mängd information att hämta på modersidan samt alla affiliatesidor. Bedömningen kommer ju ändå att vara subjektiv, när man väl har testat.

  He he, vilken skön bildsamling Jon. Jag tycker Donny vinner 🙂

 11. Hej Fredrig. Kul du gillade ämnet

  Var får du detta ifrån? Det är precis tvärtom. Målsättningen är att ha perfekt form och teknik. Tittar man på filmklipp från mainsajten är detta (över)tydligt.

  Motiveringen till det skrev jag i min förra kommentar till Jon och jag kommer ta upp mer i mitt svar till Jon senare.

  Det finns ingen annan mer genomtänkt eller bättre definition av fitness mig veterligen.

  Det finns en väldigt bra orsak till att det inte finns någon definition, det är omöjligt att definera. Att då slänga upp en definition som passar en själv är fel. Eller, givetvis får man lov att försöka sig på en definition men så länge som den inte är erkänd av andra så är det enligt mig fel att använda sig av den i sin marknadsföring. Det är lite som att om jag skrivit en definition på snygg och sen lanserat ett koncept med marknadsföringen, ”bli snyggast i världen”.

  Det finns för övrigt inte heller någon annan träningsform som kommer i närheten av att uppfylla de mål som Jon citerat.

  Självklart inte, den är anpassad efter deras träning alt. deras träning är anpassad efter den. Brottare ligger nog bra nära dock.

  Konditionsträning och tabatas, det tar du inte upp. Varför?

  Vad vill du att jag sak ta upp med tabatas? Det finns massor av studier som jämför intervaller och stedy state träning och 20min kommer aldrig motsvara 1,5 timme (för en amatör). Tabata lät dessutom dess deltagare lägga en ganska stor aerob grund under 6 veckor med konditionsträning 5dagar/vecka. Det är visat att intervaller ofta höjer VO2max snabbt men att effekten börjar plana ut efter ganska kort tid, det är därför konditionsidrottare oftast har kortare intervallperioder i sina träningsprogram.

  Korta högintensiva intervaller är bland de mest effektiva metoder som finns för att förbättra aerobisk kapacitet. Eller?

  Det är den bästa metod som finns för att arbeta så lång tid som möjligt kring VO2max, men man är ännu inte säker på det är den som ger bäst träningseffekt i form av ökad VO2max, inte heller hur det fungerar för folk på olika träningsnivåer. Dessutom kommer man, om man bara kör denna typ av träning inte bli så jättebra på att faktiskt springa längre då syreupptagningsförmåga inte är det samma som uthållighet (Crossfits respiratory endurance), https://traningslara.se/syreupptagningsformaga-vs-uthallighet/

  Finns det några studier på omväxlande, högintensiv, funktionell träning och dess neuroendokrina effekter, VO2max, anaerob arbetsförmåga eller styrkeutveckling?

  Om du undrar om det finns några studer på Crossfit så nej! Jag har svårt att se hur en sådan studie skulle se ut? Hur avgör man om ett program är Crossfit eller inte? Crossfit är i princip formaliserad slumpmässig träning, en studie på Crossfit skulle aldrig kunna återskapas, även om man tar ett gammalt program så gör det ingen nytta då det inte säger något om det programet som folk utför nu och vilka effekter det skulle få.

  Du faller dessutom på eget grepp (i denna korta text) när dina egna påstående inte är underbyggda med referenser.

  Du får gärna skriva vilka av mina påståenden som du vill ha referenser till så ska jag försöka ge dig det. Du kommer inte att få några slutliga bevis då det troligen aldrig kommer komma några studier på Crossfit (förutom möjligen skadestatistik) men jag anser att jag kan understödja allt jag skrev i inlägget om anpassningen till träning med fysiologiska fakta.

 12. Jon->

  Att hitta en film på youtube håller väl knappast som bevis för att man, som du skriver, inom crossfit inte ställer några som helst krav på tekniken? åliga utövare och tränare finns överallt.

  Det finns en stor skillnad här tycker jag. I nästan alla klippen man ser på youtube med gruppträning så är det många som har minst sagt tvivelaktig form och tränaren låter det fortgå. Om du tex börjat träna tyngdlyftning så kan jag garantera dig att ingen tränar hade låtit dig fortsätta göra övningen om din form sett ut på det sättet. Toleransen hos Crossfit för dålig form är aldeles för hög enligt mig. Sen är det givetvis ett eget beslut man får ta men Crossfit marginaliserar riskerna, har för mig att jag till och med läst inlägg där de glorifierar rabdomyolos. PT’s är en helt annat fråga och jag håller med dig till 100 %

  Det finns förresten fler slogans. “Specialize in not specializing” och “Increasing work capacity across broad time and modal domains” t.ex. Falsk marknadsföring även där?

  Givetvis inte.

  Det är väl ok, men då bör du också jämföra med crossfitutövare som vet vad de gör, exempelvis de som finns i filmerna på crossfits hemsida.

  Till det har vill jag svara på samma sätt som jag gjorde nyss här ovan, de kanske förespråkar bra teknik men de ställer inga krav på att det faktiskt sker. Man kan dessutom se till tyndlyftningen även här, det finns extremt få tyndlyftningstränare som rekommenderar att man går över 6 reps i de olympiska lyften, just på grund av att tekniken blir så mycket sämre efter det. Och detta är för personer som tränat tekniken sen de var små. Att någon random kille/tjej ska kunna behärska tekniken tillräckligt bra för att klara 30 reps är ytterst tveksamt. Tittar du på filmer från crossfitgames så ser du också att tekniken blir dålig även hos dem utövarna när de är på höga repstal.

  Men de flesta har ingen löpcoach.

  Nej, men det finns program på nätet som de kan följa skrivna för nybörjare. Sen när de kört dem ett tag så kan de välja ett nytt program osv. Denna stegring finns till viss del även i Crossfit precis som Fredrik skriver men denna är mer till för folk som inte klarar av övningarna alls, inte för folk som inte klarar av övningarn rent tekniskt. Det är ialla fall så de används i praktiken.

  Jag antar att det är “specific fitness” du tror att de flesta tänker på. Jag tror att du har fel.

  Ja, jag tror att de flesta tänker på specific fitness som du kallar det. Jag tror detta därför att Crossfit lägger till elit framför fitness. Elitidrottare är toppen av någon fysisk förmåga, det tror jag de flesta tycker. Men jag antar att vi får vara överrens om att vi inte är överrens i denna fråga 🙂

  Vilka av människorna på bilderna nedan tycker du ser mest vältränade och hälsosamma ut? Hur tror du att gemene man (icke crossfitutövare) hade svarat?

  Det där va en liten löjlig jämförelse Jon. Varför inte lägga in sprinters, gymnaster, athletic fitness tävlande eller liknande i jämförelsen? Du behöver inte svara på det, jag ville bara belysa att jämförelser mellan eliten i en idrott inte säger någonting om hur man själv kommer se ut om man utövar samma träningsform. Jag har tagit upp mer om det här, https://traningslara.se/en-idiotisk-jamforelse/

  Fast sen håller jag med dig, vill man se bra ut i spegeln och må bra är Crossfit enligt mig mycket bättre än endast konditionsträning eller endast styrketräning.

 13. Väldigt bra inlägg Johan!

  Det är häri problemet ligger. Folk är inte benägna att ta reda på saker själva när det gäller träning, de tror att det finns och vill ha en quick-fix, eller att någon bara kan berätta för dem vilken träningsform som är optimal för dem.

  Jag håller med dig. Det är här problemet ligger. Crossfit vet att majoriteten inte orkar läsa igenom artiklarna på deras sida utan de köper argumenten rakt av precis som folk köper argumenten på TV-shop. Jag skrev mitt inlägg lite för att vara en motvikt, folk som inte orkar granska kritiskt själv antar ofta att något är jättebra om de inte hör någon kritik av det (inte sagt att Crossfit är dåligt, jag tror du förstår min poäng).

  I övrigt tycker jag du har en sund syn på Crossfit och har tagit till dig de bra delarna utan att köpa allting som påstås vilket är det jag ville få fram med mitt inlägg.

 14. Ok, den här diskussionen kanske inte kommer komma så mycket längre, men jag tycker att den är intressant och rolig så jag maler på ett tag till. Jag uppskattar dina svar Guddi, även om vi som du säger antagligen får vara överens om att inte vara överens på en del punkter.

  En slogan ska vara kort och fånga läsarens intresse. Den ska inte vara uttömmande. ”Forging elite fitness” faller helt i linje med den definition av fitness man använder. Och åter igen, den definitionen är inte framtagen av crossfit och är dessutom väldigt lik den man hittar på exempelvis wikipedia. Hade sloganen varit ”forging elite athletes” så hade jag haft lättare att se din poäng. Men det är den inte.

  Anledningen att jag la upp bilder på medeldistanslöpare och styrkelyftare är för att de är i det yttersta spektrat (nåja, kunde valt marathonlöpare eller triathleter) vad gäller att specialisera sig på ett fåtal av aspekterna i fitness (givet den definition som vi diskuterat rätt mycket nu). De är alltså mest beroende av SAID som du nämner i ditt ursprungliga inlägg.

  ”Fast sen håller jag med dig, vill man se bra ut i spegeln och må bra är Crossfit enligt mig mycket bättre än endast konditionsträning eller endast styrketräning.”

  Det är ju precis det här som crossfit handlar om. Att bli väldigt vältränad och må bra. Crossfit är ingen idrott, det är ett sätt att träna. Ett väldigt roligt men också krävande sätt att träna. Det är som Johan säger gratis och man erbjuds en massa lättillgänglig information. Det är upp till var och en att se till att ta till sig av den här informationen innan man kastar sig in och försöker köra ”Grace” utan att skala (30 reps C&J på tid). Det är också så klart upp till var och en att välja bort crossfit helt och hållet.

  Många tränare ställer för låga krav på sina deltagare, där håller jag med dig. Man blir inte en duktig tränare bara för att man går en certifiering på 2 dagar. Många av de du syftar på har nog i och för sig inte ens certifierat sig. Här kanske man borde ställa högre krav helt enkelt. Men att likställa detta med att man inom crossfit uppmuntrar dålig teknik tycker jag är fel. Individer inom crossfit uppmanar dålig teknik, men det är inte en del av träningsfilosofin i crossfit som du får det att framstå i din kommentar.

  Vad gäller pass med olympiska lyft t.ex. så uppmanas man att skala efter behov:

  ”Grace”

  Clean and Jerk 135 pounds, 30 reps

  Use 95 pounds, 65 pounds or broomstick as needed and post time and load to comments.

  Viss försämring av teknik är att vänta, men de som har lagt lite energi på att förstå crossfit håller det inom rimliga gränser.

 15. Visst är det bra med kritik, och jag tycker definitivt det går att hitta motsägelsefulla uttalanden i den otroliga mängd dokumentation som producerats av crossfit. Jag väljer dock att föröka förstå andemeningen och hålla mig till de grundläggande koncepten som programmet förespråkar. Det som jag vänder mig mot i din artikel är marknadsföringsgreppet, för här ser jag inte något problem.
  Informationen är varken svår att få tag på eller speciellt krånglig att förstå. Framgången med crossfit har inte varit en massiv marknadsföringskampanj. Det har vuxit pga att många har haft väldigt bra erfarenheter av programmet, med det inte sagt att det är det enda bra programmet.

  Jag håller med dig. Det är här problemet ligger. Crossfit vet att majoriteten inte orkar läsa igenom artiklarna på deras sida utan de köper argumenten rakt av precis som folk köper argumenten på TV-shop.

  Och sedan? Vad gör det efter att ha blivit övertalade att crossfit är så bra? De väljer antingen att testa eller att strunta i det. Om de försöker så kommer de att stöta på patrull om de inte fördjupar sig i kunskap. Den bra informationen finns där och är lättare tillgänglig än den dåliga. De är svårt att beskylla crossfit för att försöka lura in folk att träna som dem när det så tydligt anges under ”Start Here” vad som krävs och hur man bör gå tillväga. Anledningen till att det inte har något att tjäna på att lura in folk är att det är en såpass krävade träningsform att de som vill ha en quick-fix kommer oavsett slogan att vända dem ryggen. Det är inte en thigh master för 500 kr som står och ruttnar i garderoben. Det är en gratis, stenhård, krävande och väldigt givande träningsform som KRÄVER engagemang. Greg har vid fler tillfällen uttalat sig emot en alltför massiv och ”kommersiell” marknadsföring när det kommit på förslag från affiliates med argumentet att de inte är någon idee att försöka övertala folk som inte vill träna hårt att de skall göra det. Mottot har varit ”Väx genom att påvisa effekten av programmet”.

  Det är av dessa anledningar jag reagerade på hela marknadsföringsgreppet, övrig kritik kan jag förstå (skador, lite knepiga uttalanden mm) även om jag nödvändigtvis inte håller med.

  Ang. form så tycker jag att den här artikeln är väldigt bra och något att hålla som standard för tränare, oavsett program. Artikeln är grundmaterial vid bla. certifieringar.
  http://library.crossfit.com/free/pdf/Virtuosity.pdf
  Inget nytt kanske, men det gör det inte mindre läsvärt.

 16. Kul att vi kan fortsätta diskussionen!

  ”det finns massor av studier som jämför intervaller och stedy state träning och 20min kommer aldrig motsvara 1,5 timme (för en amatör).”

  Studies demonstrate that the adaptations caused by anaerobic training are similar to high volume endurance training, however, this adaptation comes at much lower training volumes! (Similar metabolic adaptations during exercise after low volume sprint interval and traditional endurance training in humans. J Physiol. 2008 Jan 1;586(1):151-60. Epub 2007 Nov 8.)

  ”Crossfit är enligt mig en av de mest farliga träningsformer som man kan ge sig på i en gymmiljö.”

  Är det så? Jag ser dagligen ungdomar som kommer ner till gymmet och lastar på så mycket vikt de kan i bänkpressen, utan att ha en aning om vad de gör, för att sedan tippa av vikten när de inte får upp den. Sen går de direkt till hantlarna och kör curls utan att ens veta vad bålstabilitet är. Jag gjorde själv likadant för 20 år sen. Var kommer den traditionen ifrån? VAD är farligast? Om man har tillräcklig träningsvana för att kolla upp CrossFit och läsa på (vilket man måste för att kunna köra något överhuvudtaget) tror jag inte en sekund på att det skulle vara farligare än vilken nybörjare (utan instruktion) som helst som letar sig ner i ett gym för att ”bygga muskler”.

  En fundering till: om det är marknadsföringen du vill kritisera så undrar jag hur du tänker när det är gratis. Är det varumärket CrossFit du menar? Jag håller helt klart med Johan och dig i att det gäller att kritiskt granska, och jag var verkligen skeptisk initialt. Vad gäller konceptet funktionell träning, som jag inte är ensam om att tycka är överlägset det ”gamla” gymkonceptet (korrekt kommenterat av Glassman som uteslutande inriktat på att bygga största möjliga muskelmassa och initialt utformat efter program kopierade av Mr O’s och U’s på steroider) som i och för sig utvecklats, men inte kommer i närheten när det gäller att anpassa kroppen för varierat muskulärt arbete och generell arbetskapacitet.

  The CrossFit prescription is “constantly varied, high-intensity, functional movement.” Functional movements are universal motor recruitment patterns; they are performed in a wave of contraction from core to extremity; and they are compound movements—i.e., they are multi-joint. They are natural, effective, and efficient locomotors of body and external objects. But no aspect of functional movements is more important than their capacity to move large loads over long distances, and to do so quickly.

  Finns det bättre varumärken eller andra företag som (gratis) tillhandahåller kvalitativa program för funktionell träning?

  Gymägare bäva månde inför den revolution som komma skall när Svensson ger sig ut i garaget och kör Burpees/Pull-ups och blir mer vältränad än gymgossarna med sina rakade ben och solariebruna kroppar!

 17. ”Om du tex börjat träna tyngdlyftning så kan jag garantera dig att ingen tränar hade låtit dig fortsätta göra övningen om din form sett ut på det sättet.”

  Blir tvungen att kommentera detta också. Hur många börjar träna tyngdlyftning i Sverige idag? Hur många kör däremot Bodypump/Skivstångspass och gör knäböj, marklyft, frivändingar och axelpressar i ca 5 min i sträck med en instruktör som hejar på utan att dom fått en ordentlig instruktion. Och jag tror inte att det är en skyddande faktor att man förespråkar ”lätta vikter i början” tills du blivit starkare som ett sätt att slippa lära alla bra teknik.

 18. Hade sloganen varit “forging elite athletes” så hade jag haft lättare att se din poäng. Men det är den inte.

  Det är den inte nä, men samtidigt så kan man ju läsa ett annat citat som de väljer att lyfta fram på Crossfitgames siten där det står ”The strength and value of CrossFit lies entirely within our dominance of other athletes. This is a truth divined through competition, not debate”. Här gör man en tydlig jämförelse med andra atleter och påstår att man inte bara är bättre, man dominerar över dem. Uttalande som de gör att man ännu mer tolkar deras elit fitness som något mer än efter deras egna definition.

  Individer inom crossfit uppmanar dålig teknik, men det är inte en del av träningsfilosofin i crossfit som du får det att framstå i din kommentar.

  För att driva ett gym och använda varumärket crossfit så måste man betala royalties och certifiera sig. Om Crossfit organisationen prioriterat tekniken så hade de enkelt kunnat stänga av eller varna de gym/tränare som uppmanar tid före teknik. Så är det inte utan istället så kör dem matchostilen med citat likt det jag tog upp från New York Times.

  Jag svarar resten imorn, måste sova nu..

 19. Studies demonstrate that the adaptations caused by anaerobic training are similar to high volume endurance training, however, this adaptation comes at much lower training volumes!

  Det använde sig av helt andra metoder än tabata i den studien. De arbetade i 30 sek och vilade i 4,5 min för att jämföra med tabata som var 20sek arbete 10 sek vila. Dessutom tränade HIT gruppen 3 gånger i veckan, inte en.

  Sen är det, som jag skrev innan, skillnade mellan VO2max och uthållighet

  Even if optimal improvement in cardiorespiratory fitness is thought to occur from training at an intensity corresponding to 90 to 100% of VO2max,[46> this central factor of performance is not the only one to induce its improvement. Consequently, time spent at V. O2max is not the only parameter to be taken into account to judge the efficiency of a certain pattern of interval training on the improvement of VO2max and performance.

  Billat LV. Interval training for performance: a scientific and empirical practice. Special recommendations for middle- and long-distance running. Part I: aerobic interval training. Sports Med. 2001;31(1):13-31. Review.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11219499

  Är det så? Jag ser dagligen ungdomar som kommer ner till gymmet och lastar på så mycket vikt de kan i bänkpressen, utan att ha en aning om vad de gör, för att sedan tippa av vikten när de inte får upp den.

  Det är så. Om samma killar gett sig på Crossfit, tror du helt plötsligt att de börjat läsa på då? Det finns massor av bra info om teknik vid styrketräning på nätet, varför läser inte ungdomarna du talar om på dem sidorna?

  Svårare övningar, fler reps, trött när man utför dem, fokus på tid istället för teknik. Alla dem faktorerna höjer skaderisken oavsett vilken träningsnivå man är på och hur bra man är tekniskt i lyften.

  En fundering till: om det är marknadsföringen du vill kritisera så undrar jag hur du tänker när det är gratis.

  Crossfit är långt ifrån gratis, det kostar stora pengar att få använda sig av Crossfit på sitt gym. Lägg till alla kurser, certificat etc så ser man att det är big bussines, sen att de inte tvingar en att köpa något är orelevant. De tjänar mycket pengar och de gör det genom påståenden som de inte kan backa upp.

  Finns det bättre varumärken eller andra företag som (gratis) tillhandahåller kvalitativa program för funktionell träning?

  Inte vad jag vet, men brist på annat gör inte Crossfit bättre.

  Blir tvungen att kommentera detta också. Hur många börjar träna tyngdlyftning i Sverige idag?

  Varför är den frågan relevant? Menar du att det är all teknikfokus i tyngdlyftning som gör att folk inte börjar träna det?

  Hur många kör däremot Bodypump/Skivstångspass och gör knäböj, marklyft, frivändingar och axelpressar i ca 5 min i sträck med en instruktör som hejar på utan att dom fått en ordentlig instruktion.

  Vem har sagt att bodypump är något bra? https://traningslara.se/falsk-marknadsforing-kring-bodypump/

 20. “The strength and value of CrossFit lies entirely within our dominance of other athletes. This is a truth divined through competition, not debate”.

  Ett typiskt exempel på Glassmans ibland alldeles för stora käft. Det har jag heller inte försvarat.

  Att du baserat på det tolkar elite fitness som något mer än efter deras egna definition får står för dig, men jag tycker att det är ett otroligt tunt argument. Börjar bli tjatigt, men orkar man inte ens läsa det som står under ”Start here” så borde man inte köra crossfit. Crossfit är ett program för personer med ett genuint intresse för att bli vältränade, inte de som för att använda Johans ord är ute efter en quick-fix. Det har inget med falsk marknadsföring att göra.

  ”För att driva ett gym och använda varumärket crossfit så måste man betala royalties och certifiera sig. Om Crossfit organisationen prioriterat tekniken så hade de enkelt kunnat stänga av eller varna de gym/tränare som uppmanar tid före teknik. Så är det inte utan istället så kör dem matchostilen med citat likt det jag tog upp från New York Times.”

  Hur skulle de ”enkelt” göra det hade du tänkt? Kolla på alla youtubefilmer som läggs upp med crossfit som tag? Åka runt och göra ”stickprov”? Vet du förresten om några tränare har varnats/stängts av? Jag tycker att du har väldigt dåliga belägg för att säga att man inom crossfit uppmuntrar dålig teknik.

  Citatet från NY Times är taget helt ur sitt sammanhang. Vad han säger är att han inte vill att någon som tror att crossfit är helt säkert ska ge sig på det. Lika lite som han tycker att en person som tror att risken för en bilolycka är obefintlig ska köra bil (hans egna förklaring). Det är återigen ett exempel på att han kan kläcka ur sig opolerade saker, men jag kan inte överhuvud taget förstå vad detta har att göra med uppmuntring av dålig teknik.

  Crossfit kan absolut vara en farlig träningsform för de som inte följer rekommendationerna (återigen under den föga svårfunna ”Start here”-länken). Men det kan man inte lasta programmet för, informationen finns ju där.

  Dina argumnet om ”big bussines” håller inte. Startar man ett crossfitgym så gör man det inte för att man har läst ett citat eller en slogan och feltolkat det/köpt det rakt av. Man har nog ett tillräckligt stort intresse för att ha läst artiklarna, kollat teknikfilmerna, certifierat sig och dessutom letat information även på andra ställen (kolla exempelvis länkarna under ”Friends of crossfit” på main-siten). Och framför allt testat programmet. Hade du deltagit på en certifiering så hade du nog haft en annorlunda åsikt gällande fokusen på teknik.

  Glassman tjänar pengar idag, men det har långt ifrån alltid varit så. Och han har inte kommit dit genom marknadsföring. Läs Johans kommentar nr 17 igen.

  Den stora massan av de som kör crossfit gör det på egen hand. Dessa männsikor behöver inte betala en krona, och får tillgång till en enorm mängd information.

 21. Det har inget med falsk marknadsföring att göra.

  Som du säger, vi har diskuterat detta. Att använda sig av en definition som man tycker passar bra för fitness som inte resten av världen är med på för att få en slogan som låter bra är inte korrekt enligt mig. Du anser att det är det…

  Hur skulle de “enkelt” göra det hade du tänkt?

  Det finns många sätt. Endast hotet om att dra in licenser för de gym som inte prioriterar teknik hade nog räckt väldigt långt. Lägg till några faktiska indragna licenser hos de som ändå inte lyssnar på hotet och allting hade sett väldigt annorlunda ut tror jag. Jag har aldrig hört talas om att något sånt har hänt, har du?

  Men det kan man inte lasta programmet för, informationen finns ju där.

  Som sagt, Svåra övningar, många reps, trött när man utför dem, fokus på tid istället för teknik höjer skaderisken. Är inte det självklart? Lägg också till att man inom Crossfit får en t-shirt första gången man spyr under ett pass så inser man att teknik inte är i fokus även det står på vissa ställen på deras hemsida.

  Den stora massan av de som kör crossfit gör det på egen hand. Dessa männsikor behöver inte betala en krona, och får tillgång till en enorm mängd information.

  En stor mängd bra information och en hel del felaktig information.

  Jag tycker du drar alldeles för stor växlar av hela den här diskussionen. Jag har inget emot Crossfit, bara deras falska påståenden. Vi har kommit överrens om att vi inte är överrens om hur ”elit fitness” tolkas. Är det något mer du vill diskutera?

  Johan-> Ledsen att jag dröjt med svar, har som sagt en hel del att göra.

  Det som jag vänder mig mot i din artikel är marknadsföringsgreppet, för här ser jag inte något problem.

  Hur kan du inte se några problem med att man säger att man är överlägsen alla andra atleter, att man bygger mer muskler med Crossfit än med bodybuildingsträning, att det är visat att man får mindre skador med crossfit samtidigt som man erkänner att det inte finns några studier om det mm? När det gäller teknikfrågan så kan jag förtydliga min text lite. Jag menar att Crossfit inte har någon gräns för dålig teknik. Oavsett teknik så får du fortsätta köra passet. Ett sunt program (och instruktörer som lärt sig följa detta program) hade sagt att om du inte klarar av detta så får du inte göra det förrän du klarar av det.

 22. ”En stor mängd bra information och en hel del felaktig information”

  Vad är det som är felaktigt? Är det att man inte blir lika stor av Crossfit som BB och att det finns en skaderisk? Att det finns en skaderisk betonas på nästan lika många ställen som det betonas att det är viktigt att ha tekniken och kapaciteten att utföra en övning/WOD, dvs det går inte att undgå om man är läskunnig.

  Vad gäller frågan om CF är överlägset allt annat, ja det är ju ett amerikanskt system, det säger väl det mesta. Det är bra och det funkar låter ju inte lika klatschigt men kanske är mer svenskt.

  Att överhuvudtaget diskutera om man blir större av BB än CF känns för mig fånigt. Jag håller med dig om att detta uttalande inte är genomtänkt och kanske bidrar till en falsk bild och det enda som fattas är väl före och efter bilder så skulle det se ut som vilken annan fuskprodukt som helst.

  MEN kolla då in reklam och slogans för andra träningsformer. Tex. Pavel Tsoulines RKC system! Där står det bla. att man blir skottsäker och kan slå och sparka hål i sina motståndare bara man svingar lite gjutjärn (OBS! Jag har inget emot vare sig Pavel eller kettlebells). Och visst, man kan inte jämföra med andra men det sätter väl saker i ett perspektiv?

  Vilken träningsform har inte marknadsföring som är tilltagen i överkant? Visa mig ett gym/träningsform med ett helt evidensbaserat OCH granskat upplägg där inget utlovas utöver detta och där alla deltagare har perfekt teknik och det inte finns någon skaderisk! Och där det inte finns en intention att tjäna pengar, vilket tycks vara ett problem enligt din definition.

  Slutsatsen blir att å ena sidan visst lovas det mer än vad som kan leveras om man läser allt bokstavligt men å andra sidan blir man mer vältränad och allround av CF än någon annan (för mig) känd träningsform. Att CF har brister kan jag köpa, men du har inte belyst några på ett sätt som jag tycker håller. Vad gäller teknikfrågan, effektivitet, skaderisk så har du har inga objektiva bevis och resonerar utifrån felaktiga antaganden i din text. Att du gjort en kritisk granskning tycker jag fortfarande är utmärkt och behövs, men jag önskar att den vore mer genomarbetad.

 23. MEN kolla då in reklam och slogans för andra träningsformer.

  Att andra gör samma fel gör inte att Crossfit har mer rätt. Visst är det så att majoriteten av program bygger upp falska förhoppningar, jag skrev om just Crossfit därför att jag samma dag haft en diskussion om Crossfit men en person som trodde på precis alla dem sakerna jag tar upp i inlägget. Jag skriver tydligt i början på inlägget att om det är någon annan träningsform som någon vill att jag ska titta närmare på så är det bara att lägga in en kommentar.

  Vilken träningsform har inte marknadsföring som är tilltagen i överkant? Visa mig ett gym/träningsform med ett helt evidensbaserat OCH granskat upplägg där inget utlovas utöver detta och där alla deltagare har perfekt teknik och det inte finns någon skaderisk!

  Nu gör du ett felaktigt logiskt antagande. Detta är inte en fråga om antingen eller. Det finns inga program som är helt evidensbaserade och det finns inga där det inte finns någon skaderisk, men det finns massor som är mer evidensbaserad och massor med lägre skadesrisk.

  Och där det inte finns en intention att tjäna pengar, vilket tycks vara ett problem enligt din definition.

  Det här har du tolkat fram helt på egen hand. Det enda jag sagt kring pengar är att bara för att något är gratis så innebär inte det att man inte kan använda marknadsföring.

  å andra sidan blir man mer vältränad och allround av CF än någon annan (för mig) känd träningsform.

  Nu är du återigen inne på subjektiva områden. Vältränad betyder olika saker för olika personer och det går inte att säga att den ena personer har mer rätt än den andra.

  Vad gäller teknikfrågan, effektivitet, skaderisk så har du har inga objektiva bevis och resonerar utifrån felaktiga antaganden i din text.

  Teknikfrågan har gått igenom redan, jag anser att det är hur tydligt som helst att teknik inte är i fokus när det väl kommer till kritan i Crossfit och detta kan man tom se på videos från Crossfit Games. Ni anser inte att man kan klandra Crossfit för detta då de visar bra teknik på hemsidan medan jag anser att om Crossfit hade velat så hade de kunnat höja kraven på tekniken utan några större problem genom lite påtryckningar. Vi får väl vara överrens om att vi inte är överrens här också 🙂

  Effektivitet vet jag inte riktigt vad du syftar på när du skriver? Jag nämnde aldrig ordet i min text och inte heller i något svar.

  Anser du verkligen att man inte höjer skaderisken när man höjer antalet reps, inte avbryter när man får dålig teknik, tränar när man är trött och fokuserar på så kort tid som möjligt? För detta är helt självklara saker och är accepterade fakta inom träningslära och idrottsmedicinen. Om du vill påstå något annat så är det faktist du som får stå för bevisen.

 24. Crossfit: “Forging elite fitness”

  Det är lite intressant att några av de som placerade sig bra i Crossfit games har bakgrund inom andra områden och endast hållit på med Crossfit i månader till nåt år.

  “The strength and value of CrossFit lies entirely within our dominance of other athletes. This is a truth divined through competition, not debate”.

  Komma trea i tjejernas tävling efter ett halvår(?) av crossfit, inte vad jag kallar att bli dominerad 🙂

 25. Ok, ger mig in i detta för sista(?) gången. Det låter nog som att jag drar större växlar på detta än vad som faktiskt är fallet.

  I grund och botten är det egentligen bara två saker som jag stör mig på. Den ena är att du gärna vill vara vetenskaplig men ändå skriver dina åsikter som om de vore fakta:

  ”Att använda sig av en definition som man tycker passar bra för fitness som inte resten av världen är med på för att få en slogan som låter bra är inte korrekt enligt mig. Du anser att det är det…”

  1) Återigen, definitionen är det Dynamax som står för, inte crossfit. Ditt påstående att den skulle vara framtagen för att passa in i en slogan är med andra ord helt felaktigt.
  2) I stort sett exakt samma definition hittas bland annat på wikipedia. Detta tycker jag diskvalificerar ditt antagande att ”resten av världen inte är med på den”.

  Det andra jag stör mig på är att du påstår att man inom crossfit ”uppmuntrar dålig teknik”, och att du baserar detta på vad du sett på youtube. De som vet vad de håller på med accepterar en viss försämring av teknik, absolut. Men steget från detta till att ”uppmuntra dålig teknik” är enormt.

  Med ditt resonemang så borde man aldrig köra maxlyft, för visst har man sämre teknik och ökad skaderisk på ett maxat marklyft än om du lägger dig på säg 70 % av 1 RM? Och man borde heller aldrig springa max (åtminstone inte om man är trött), eftersom man då får en sämre teknik och ökad skaderisk än om man tar det lite lugnare? Är man bara ute efter att hålla igång och vara någorlunda hälsosam så är det så klart ok. Och då ska man inte köra crossfit. Men om man vill bli så vältränad som möjligt så måste man ligga lite närmare ”gränsen”. På eget ansvar.

 26. Komma trea i tjejernas tävling efter ett halvår(?) av crossfit, inte vad jag kallar att bli dominerad

  Intressant påpekande TobbeT. Det kan nog förklaras med det faktum att periodisering brukar ge överlägsna resultat när det kommer till att utveckla olika typer av färdigheter. En idrottare som behöver både kondition och styrka brukar ofta få bättre resultat om han först fokuserar på styrkan och sen på konditionen (eller vice versa beroende på vem man ska tro på) än om han skulle försöka sig på båda två samtidigt.

 27. 1) Återigen, definitionen är det Dynamax som står för, inte crossfit. Ditt påstående att den skulle vara framtagen för att passa in i en slogan är med andra ord helt felaktigt.

  Jag vet att du har skrivit detta tidigare men jag valde att ignorerar det då det är helt orelevant. Fakta är att fitness är subjektivt, vem som skrev ner den definition som Crossfit använder spelar ingen roll då Crossfit har valt den definition som passar dem.

  2) I stort sett exakt samma definition hittas bland annat på wikipedia. Detta tycker jag diskvalificerar ditt antagande att “resten av världen inte är med på den”.

  Wikipedia skrivs av privatpersoner och återspeglar inte heller det något slags konsensus. Läs gärna min liknelse om snyggast igen. Varför ska den definition som Crossfit gillar gälla? Varför inte säga att elit fitness är världens bästa tiokampare? På så sätt hade fitness i alla fall blivit mätbart och det hade inte längre varit subjektivt. Det hade ju dock, ”tyvärr” inneburit att Crossfit inte varit elit längre 🙂

  Crossfit har ju numera Crossfit games där de utnämner Crossfiter of the year på något underligt sätt. De har inte samma grenar från år till år och man undrar varför? Är det så att elit fitness ändrar sig från år till år? Om det inte ändrat sig så borde det ju gå att finna övningar som testar egenskapen? Finns det flera övningar som testar precis samma sak och därför kör de runt på dem övningarn? Eller är det kanske så att ”elit fitness” är subjektivt till och med för Crossfit och de vet därför inte hur de ska mäta det och kör då med lite random grenar varje år?

  Det andra jag stör mig på är att du påstår att man inom crossfit “uppmuntrar dålig teknik”, och att du baserar detta på vad du sett på youtube.

  Jag gav youtube som exempel. Det jag baserar min uppfattning på har jag skrivit i mitt inlägg och senare här i vår diskussion.

  Men steget från detta till att “uppmuntra dålig teknik” är enormt.

  Att inte prioritera/uppmuntra bra teknik är inte det samma som att uppmuntra dålig teknik. Jag har bara påstått det första.

  Med ditt resonemang så borde man aldrig köra maxlyft, för visst har man sämre teknik och ökad skaderisk på ett maxat marklyft än om du lägger dig på säg 70 % av 1 RM?

  Givetvis är det så att risken ökar när man höjer vikterna och man kan verkligen diskutera nytta för en motionär att köra 1RM i någon övning.

  Sen får du även se till frekvensen. Ett 1RM maxlyft varannan vecka där formen är lite sämre kommer inte slita lika mycket som bristande teknik under träningen flera gånger i veckan under flera repetitioner varje pass vilket ofta blir fallet med Crossfit.

 28. Från inledningen av din artikel.

  Oftast när detta sker så ligger problemet i att den träningsform som diskuteras marknadsförs med en mängd falska påståenden. I detta inlägg kommer jag gå igenom Crossfit som jag anser är bland de värsta när det kommer till just detta.

  Från din kommentar 23

  Att andra gör samma fel gör inte att Crossfit har mer rätt. Visst är det så att majoriteten av program bygger upp falska förhoppningar, jag skrev om just Crossfit därför att jag samma dag haft en diskussion om Crossfit men en person som trodde på precis alla dem sakerna jag tar upp i inlägget. Jag skriver tydligt i början på inlägget att om det är någon annan träningsform som någon vill att jag ska titta närmare på så är det bara att lägga in en kommentar.

  Exempel på falsk marknadsföring:
  1. Påstå en massa ”felaktiga” saker om ditt program
  2. Sälj en bok med ditt program.
  3. Skratta hela vägen till banken.

  Exempel på felaktiga påståenden:
  1. Påstå en massa ”felaktiga” saker om ditt program
  2. Gör det fullt möjligt för vem som helst att testa ditt program gratis och därmed dina påståenden.
  3. Tag betalt för folk som i sin tur vill tjäna pengar på ditt program.

  Det finns MASSOR av exempel på felaktig marknadsföring enl. ovan inom träning. Att du då anser att Crossfit är bland de värsta vad det gäller falsk marknadsföring tycker jag är missvisande och fånigt. Att skriva en artikel om ”felaktiga” påståenden inom crossfit är något helt annat och är sannolikt den rubrik du borde haft.

 29. Johan, fair enough. Crossfit är inte bland de värsta, jag va lite irriterad just då pga diskussionen jag hade haft precis innan. Jag tar tillbaka det. Ändrar huvudtexten nu med.

  Men deras marknadsföring är fortfarande falsk, oavsett om det finns värre saker inom träningsvärlden. Det är inte som de gamla skolbetygen där man bara fick ge ett visst betyg till ett visst antal. Bara för att det finns värre så betyder inte det att Crossfits marknadsföring blir bättre på något sätt…

 30. ”Men steget från detta till att “uppmuntra dålig teknik” är enormt.” (jag i kommentar 25)

  ”Att inte prioritera/uppmuntra bra teknik är inte det samma som att uppmuntra dålig teknik. Jag har bara påstått det första.” (du i kommentar 27)

  ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.” (du i den artikel vi diskuterar)

  Du skriver att man uppmuntrar sina deltagare att totalt strunta i form, vilket för mig låter väldigt snarlikt att uppmuntra dålig teknik. Oavsett hur man tolkar det du skriver så är det helt fel.

  Jag skrev aldrig att wikipedia återspeglade en konsensus, jag skrev att det diskvalificerade ditt ytterst dåligt motiverade påstående att ”resten av världen” inte är med på definitionen. Precis som du säger så finns det ingen entydig definition. Men varför det skulle betyda att man inte kan använda fitness i sin slogan kan jag inte förstå. Man tillhandahåller tydligt och lättillgängligt vad man anser att fitness är. Med andra ord ingen falsk marknadsföring, som ju artikeln ska handla om.

  ”Fakta är att fitness är subjektivt, vem som skrev ner den definition som Crossfit använder spelar ingen roll då Crossfit har valt den definition som passar dem.”

  Man har valt en definition som man tycker återspeglar vad det är att vara vältränad. Att man skulle ha valt den för att få en väl klingande slogan kan du väl ändå inte tro?

 31. Jag ska kommentera Crossfit games lite också när jag ändå är igång. Till att börja med vill jag säga att jag mycket väl kan tänka mig att det finns andra sätt att träna där man blir ännu mer vältränad. Att jag inte stött på något sådant betyder inte att det inte finns.

  Men man kan nog inte tolka in för mycket i att personer kan placera sig högt på CF games trots kort bakgrund inom crossfit. Crossfit är en ung träningsform. Antalet utövare av crossfit är väldigt begränsat jämfört med antalet utövare av alla andra träningsformer. Fler utövare = fler personer med exceptionell talang.

  Då tycker jag att det är mer intressant att se hur dessa individer (de som nyligen börjat köra crossfit) utvecklas framöver. Gör de sämre ifrån sig om ett år så tyder det på att crossfit inte funkar. Gör de bättre ifrån sig så tyder det på det motsatta.

  Att CF games skulle ha fasta grenar strider mot hela tänket med crossfit. Man ska vara förberedd på allt, och inte kunna lägga upp träningen efter en specifik samling ”grenar”. Du gillar ju slogans, så här är en till: ”Training for the Unknown and Unknowable”. Varför du överhuvudtaget tar upp detta som ett argument till att fitness inte går att definiera kan man fråga sig.

 32. Crossfit är väl inte de enda organsiationen som tränar på detta sätt. I England finns DB:MAX som verkar ha hållit på i många år med s.k. X-Training. Några av deras toppatleter verkar vara mycket allsidigt tränade.

  En av deras bästa – Hywel Davies har 32:40 på milen och 150 i bänkpress är mycket imponerande på mig i alla fall.

  http://www.dbmax.co.uk/

 33. Har inte läst hela debatten men tänker göra det senare. Ville bara säga att det är jävligt lätt att kritisera Crossfit och jag var jävligt skeptiskt innan jag tänkte bevisa för mig själv att det sög genom att prova själv…

  …och tre månader senare måste jag bara säga att byta till crossfit är det BÄSTA jag gjort. Jag vette FAN vad det beror på, men jag har blivit starkare, snabbare, uthålligare i all typ av träning och det markant.

  Crossfits filosfi är lite ”train as you fight” och är väldigt anpassat för kampsportare men även poliser, brandmän och soldater. Styrkan ligger i, känner jag, den enorma variationen och allsidigheten av träningen.

  Man kan läsa forskning tills man blir blåögd, men i slutändan är det bästa sättet att reda på vad som faktiskt funkar för en själv, är att prova. För vissa funkar inte crossfit, för många funkar det utomordentligt jävla bra.

 34. Då tycker jag att det är mer intressant att se hur dessa individer (de som nyligen börjat köra crossfit) utvecklas framöver. Gör de sämre ifrån sig om ett år så tyder det på att crossfit inte funkar. Gör de bättre ifrån sig så tyder det på det motsatta.

  Vi kommer ju aldrig få reda på hur de utvecklas då de vid nästa tävling kommer att testas i något helt annat. Någon som var i botten på tävlingen i år kanske kan vinna nästa år, inte nödvändigtvis pga att de är bättre tränade, utanför att grenarna då kommer vara annorlunda. Återigen kommer vi till problemet med subjektivitet. Då man inte kan mäta det som dem kallar för fitness så kan man inte heller tävla i det. De skulle kunna bestämma sig för att använda samma grenar vid varje tävling men då hade helt plötsligt Crossfit blivit en träningsform där man arbetade för specialisering.

  …och tre månader senare måste jag bara säga att byta till crossfit är det BÄSTA jag gjort. Jag vette FAN vad det beror på, men jag har blivit starkare, snabbare, uthålligare i all typ av träning och det markant.

  Att man kan bli vältränad med Crossfit finns det ingen som helst tvekan om. Det är inte det mitt inlägg handlar om och det är inte heller det som diskussionen handlar om. Vissa som jag har diskuterat det du tar upp med brukar påpeka att de innan de började med crossfit inte tog i lika mycket lika ofta som de gör nu. Kanske det stämmer in på dig med? Att du helt enkelt tränar hårdare/oftare nu än tidigare?

  Man kan läsa forskning tills man blir blåögd, men i slutändan är det bästa sättet att reda på vad som faktiskt funkar för en själv, är att prova. För vissa funkar inte crossfit, för många funkar det utomordentligt jävla bra.

  Att prova alla sporter, träningsformer och träningsupplägg som finns är ett säkert sätt att aldrig bli bra på någonting. Man måste välja en form som man tror på och sen arbeta efter den under en lång tid. Då vi bara lever en gång så måste man göra sitt val av träningsform efter ens mål och då är det viktigt att man vet vad man kan uppnå med de olika träningsformerna innan man börjar. Vill man tex bli riktigt stor ska man satsa på bodybuilding, styrkelyft eller liknande, inte Crossfit.
  https://traningslara.se/nar-ska-man-prova-sig-fram/

 35. Vi kommer ju aldrig få reda på hur de utvecklas då de vid nästa tävling kommer att testas i något helt annat. Någon som var i botten på tävlingen i år kanske kan vinna nästa år, inte nödvändigtvis pga att de är bättre tränade, utanför att grenarna då kommer vara annorlunda. Återigen kommer vi till problemet med subjektivitet. Då man inte kan mäta det som dem kallar för fitness så kan man inte heller tävla i det. De skulle kunna bestämma sig för att använda samma grenar vid varje tävling men då hade helt plötsligt Crossfit blivit en träningsform där man arbetade för specialisering.

  Grenarna kommer fortfarande att testa ett väldigt brett spektra när det gäller hur vältränad man är. Så nej, någon som var i botten i år kommer inte kunna vinna nästa år utan att ha blivit (väldigt mycket) mer vältränad. Och visst kommer man kunna se ganska väl hur folk har utvecklats.

  De som var i toppen 2008 var antingen i toppen 2007 också, eller så var de inte med 2007. Slump? Nej.

  En tävling kan aldrig med exakthet mäta vem som är ”mest vältränad”, där håller jag med dig. Men en ganska bra måttstock kan den allt vara. Givet att man köper definitionen av fitness förstås. Gör man inte det så deltar man nog inte heller.

  Personligen tycker jag att CF Games har fått lite för stort utrymme, det är trots allt bara en bråkdel av alla CF-utövare som faktiskt deltar i tävlingen. Crossfit är ett sätt att träna (med ett visst tävlingsmoment), inte en sport. Så hoppas jag att det förblir.

 36. Häftig länk Johan 🙂 Tack för att du delar med dig. Det verkar som att DB.max är inriktat mer mot uthållighet än vad Crossfit är.

 37. Ja de verkar vara lite mer mot uthållighetshållet med lägre vikter och fler upprepningar. Det verkar lite säkrare också ur skadesynpunkt i förhållande till Crossfit?

  Jag som vanlig motionär som tränar 3 – 4 dagar i veckan sneglar på deras träning väldigt mycket för att bli allsidigt tränad. Mycket arbete med bara kroppen som vikt vilket jag är ett fan av. Har faktiskt haft planer på att följa deras s.k. REMOTE COACHING PROGRAMME. Skulle förmodligen ge väldigt mycket men pengarna räcker inte till ännu.

  Kan bidra med ytterligare en bra länk.

  http://www.octathalon.com/

  Johan

 38. ”om man ser lite hårdare på det så är det faktiskt så att Crossfit inte kommer ta en till elitnivå i vare sig konditions eller styrkeidrotter.”

  Det hävdar de inte heller, men man kommer definitivt få en elit nivå där båda dessa moment krävs. Vem är mest vältränad den som kan springa 5km snabbast eller den som marklyfter mest?
  Vissa kanske säger löparen, vissa tyngdlyftaren.
  En crossfit person kan lyfta mycket mer än löparen och samtidigt springa mycket snabbare än lyftaren. Det är sporten av fitness i sig.
  Jag själv som tränar MMA (kampsport) har fått otrolig prestations ökning av att följa crossfit programmet.

  i övrigt en ganska bra artikel.

 39. Hej Marcus! Kul du tyckte artikeln va okej.

  Visst kommer crossfit vara bättre för dig och alla andra kampsportare jämfört med endast tyngdlyftning eller löpning. Men det drar fortfarande kort mot ett planerat träningsprogram anpassat efter den individ som ska tränas. Om man kanske har bra uthållighet men fattas lite maxstyrka så bör man lägga lite betoning på det, andra kanske har dålig muskeluthållighet och behöver lägga fokus på det.

  Olika egenskaper håller i sig olika länge, vissa egenskaper måste underhållas mer frekvent än andra. Styrka bör utvecklas före uthållighet osv. Man behöver med andra ord planera ut olika faser/perioder i sin träning. Att följa Crossfit där träningen är helt random och där man inte ha några toppar inför tävling är med andra ord inte det bästa valet för någon idrottare.

  Man kan givetvis ta influenser från Crossfit och köra vissa av deras WOD om de passar in i ens program och planering.

 40. Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.

  ???
  Lite roligt att du skriver så här eftersom det du skriver inte stämmer. Crossfit ställer självklart krav på tekniken, finns 100: tals olika filmer på crossfit.com där dom berättar och visar dom olika teknikerna. Klockan = motivation.

 41. Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.

  Hej Johan!
  Att visa korrekt teknik och att kräva korrekt teknik är två helt olika saker. Om du läser kommentarerna så ser du att detta redan varit uppe.

 42. Hej Guddi!
  Intressant artikel om Crossfit och också intressant att läsa de olika inläggen.

  I tidigare inlägg tar en person fram just inställningen att prova sig fram till den bästa träningsformen för just sig själv. Detta tror jag är viktigt att tänka på. Personer som tidigare ex tränat på gym, gått på pass eller löptränat och som vill prova en ny träningsform som på sätt och vis kombinerar lite av varje tycker jag skall prova på Crossfit.
  Dock är det viktigt att poängtera att personen om denne skall köra själv måste läsa på om grundläggande fysisk träning.

  Jag tror enligt egen erfarenhet att man skall se stor skillnad på att träna WOD´s själv på egen hand och att träna Crossfit-pass i grupp med certifierade instruktörer. Tränar man på egen hand, så är man helt utlämnad till sig själv och sina egna kunskaper om genomförande etc. Tränar man som i ovan andra fallet, så är min erfarenhet att man får väldigt bra instruktioner och direktiv på hur ex ett marklyft skall utföras.

  Sedan om man pratar om antalet rep-skaderisk, så kan man ju lägga allt ansvar på instruktörerna, som du gör. Men, vi är ju trots allt alla individer med ansvar för våran egen hälsa och kör man ett pass i grupp och känner att man börjar tappa tekniken, så är det för mig självklart att man får upphöra och lägga in en kort vila innan man fortsätter igen. Kör man själv, så är man förhoppningsvis såpass påläst på grundläggande fysisk träning att man vet när man skall vila.

  Återigen, så tror jag här att det skiljer sig mkt på om man kör själv eller på riktigt Crossfit-pass. På de senare går instruktörerna emellan om de ser att en person har dels för mkt vikt eller om denne utför ett moment med fel teknik.

  Det du tar upp att Crossfit som organisation måste vara hårdare i att granska hur deras träningform genomförs, tror jag är svårt att genomföra. Visst kan de hålla koll på de licensierade gymmen, men för alla andra gym och privatpersoner som kör samma träningsform under samma eller liknande namn blir detta omöjligt, om ett inte ett Big Brother- samhälle skulle infinna sig.

 43. Hej Fille!
  Intressanta synpunkter. Jag kommer bara att kommentera ett par delar.

  Fille: Sedan om man pratar om antalet rep-skaderisk, så kan man ju lägga allt ansvar på instruktörerna, som du gör. Men, vi är ju trots allt alla individer med ansvar för våran egen hälsa och kör man ett pass i grupp och känner att man börjar tappa tekniken, så är det för mig självklart att man får upphöra och lägga in en kort vila innan man fortsätter igen.

  Ta en titt på dagens WOD (9/9-09). Man ska där köra 100 utfall, EFTER det så är det tänkt att man ska köra en explosiv övning för benen och sist är det pull ups. Allt ska givetvis utföras på tid. Det är stora volymer träning som leder till dålig form. Om man kör detta i grupp så menar du alltså att man säger till folk att ta det lungt, pausa om det behövs och att formen är viktigare än tiden?

  Eget ansvar i all ära men de erfarenheter jag har av gruppträning så ska de väldigt mycket till för att personerna ska prioritera form. Jag arbetar själv med fotbollsspelare och jag betonar alltid form före allt och jag får ändå säga till dem varje pass att plocka av vikter, dra ner på tempot och tänka på tekniken. Om jag hade sagt till dem att tiden varit viktig så kan jag garantera dig att en stor majoritet hade slopat form och teknik för att ”vinna” och jag hade varit tvungen att hitta något sätt att övervaka alla samtidigt.

  Fille: Det du tar upp att Crossfit som organisation måste vara hårdare i att granska hur deras träningform genomförs, tror jag är svårt att genomföra. Visst kan de hålla koll på de licensierade gymmen, men för alla andra gym och privatpersoner som kör samma träningsform under samma eller liknande namn blir detta omöjligt, om ett inte ett Big Brother- samhälle skulle infinna sig.

  Jag snackar inte om någon slags spionage eller hårda regler som att man blir av med licens etc om man inte följer sunda råd. Det handlar istället om vad man sänder ut för signaler. Det är helt klart så att hela crossfit-kulturen baseras kring att tid är viktigare än form, att det är coolt om man spyr (får t-shirt) etc. En titt på youtube och man ser nästan mer exempel på dålig form än bra.

 44. ”Ta en titt på dagens WOD (9/9-09). Man ska där köra 100 utfall, EFTER det så är det tänkt att man ska köra en explosiv övning för benen och sist är det pull ups. Allt ska givetvis utföras på tid. Det är stora volymer träning som leder till dålig form. Om man kör detta i grupp så menar du alltså att man säger till folk att ta det lungt, pausa om det behövs och att formen är viktigare än tiden?”

  Lite frustrerande är det när du väljer att attackera CrossFit, så pass hårt som du gör, utan att själv dedikerat någon egentlig tid till det. Det lyser igenom att du inte gjort det, allra mest när du kallar 100ft Walking lunges för 100 utfall. Det står utfall 100 fot, alltså dryga 30 meter. Att passet är gjort för att köras i grupp står det inget om någonstans. Detta är dagens pass, inte dagens gruppass.

  Jag läser och tror jag förstår din artikel. Om man sväljer CrossFit med hull och hår utan att först läst igenom åtminstone ett tiotal av deras CrossFit Journals och väljer att kasta deras rekommendationer rörande scaling och form åt sidan och väljer att göra klockan till sin motståndare så kommer man med stor sannolikhet utsätta sig för stora skaderisker.

  Marknadsföringen verkar väldigt offensiv och lite skrytig, om man inte väljer att fördjupa sig i bakgrunden till uttalandena som några men långt ifrån alla dess utövare gör. Lite löjligt tycker jag dock att det är att haka upp sig på att CrossFit uttalar sig som de gör.
  Läs en träningstidning, titta på en burk kosttillskott eller lyssna på när yoga, pilates, elliptical trainers eller boxercise talar om sig själva så kommer något i stil med ”det bästa, mest anabola, mest fettförbrännande som ger dig den tajtaste stjärten, det gedignaste sex-packet, den starkaste ryggen och de snyggaste vännerna. Är du man kommer du få magen och armarna du eftertraktat, är du kvinna så kommer du få en platt mage och glasskulsskinkor utan att bli muskulös. Såklart behöver du inte svettas eller ta i.”
  I det finstilta kommer det stå ”Results may vary”

  Att detta sedan backas med en retuscherad bild och/eller ett uttalande från en läkare/titel som fått tokmycket betalt för att säga något alternativt forskat fram preparatet själv är ju bara reklam. Inte falsk marknadsföring.
  CrossFit backar sina uttalanden med prestationer från individer som visas i klipp som är av den kvalitén att man inte misstänker redigering av hastighet eller utseende på individerna. Om inte är det bara att läsa kommentarerna på crossfit.com, folk tränar såhär, det verkar gå bra för de.

  Visst, det är inte så glamoröst att kräkas när man tränar, men om man inte är sjuk, ätit dåligt eller precis
  innan och är ”vältränad” så har man förmodligen tagit i lite mera än gemene man brukar vilja göra och jag tycker man förtjänar en liten klapp på axeln, när man spytt färdigt såklart.

  Jag har sett många argument kastas fram och tillbaka i kommentarerna och jag vill inte starta ett nytt i onödan, men vad är din åsikt om vad som skulle kunna klassas som ”Fitness” om inte årets upplaga av CrossFit Games var en blandning av, i min värld, allt som någonsin har definierat just styrka/kondition/koordination?

  Event 1: 7km Hill Run
  Event 2: Deadlift one rep every 30 sec moving from 315lbs to 505lbs in 10lb increments (women went from 185lbs to 375lbs)
  Event 3: 170m Hill Sprint with two 35lb sandbags (women used a single sandbag)
  Event 4: Row 500m, pound a 4′ stake into the ground, Row 500m (women used a 3′ stake)
  Event 5: Couplet, which was 3 Rounds for time of 30 Wallball / 30 75lb Squat Snatch (women used 14lb medicine ball and a 45lb barbell)
  Event 6: Max load Barbell Snatch
  Event 7: Triplet, which was max rounds in 8min of 4 Handstand Pushups / 8 32kg KB Swings / 12 GHD Situps (women used a 24kg KB)
  Event 8: Chipper, which was 15 barbells cleans (155/100lbs), 30 toes to bar, 30 box jumps (24/20″), 15/10 muscle-ups, 30 push presses (40/25lbs), 30 double-unders, 15 thrusters (135/95lbs), 30 pull-ups, 30 burpees, 300′ overhead walking lunges (45/25lb plate)

  1lb=0,453kg
  1″(inch)=2,54cm
  1′(foot)= 30,48cm

  Här har vi ju alltifrån det (utfört korrekt) graciösa ”jättehäv” (muscle up) som är ett krav för en gymnast som vill tävla i ringarna till backlöpning med och utan sandsäckar och den råbarkade handlingen att slå ner en påle i marken med slägga.

  Självklart har CrossFit brister, men om man ser till vad som erbjuds i världen rörande träning så vinner CrossFit genom att vara ”the lesser of two evils”.

  Även om man väljer att anlita en personlig tränare skall man vara duktig om du hittar en personlig tränare som är utbildad och kvalificerad nog att lära ut sådana komplexa rörelser som ryck och stöt, som har erfarenheter inom gymnastik, långdistans- & intervalllöpning/rodd/cykling och har en grundläggande kunskap om de olika skolorna som finns inom Kettlebellrörelsen. Såklart skall även denna träningstokiga bokmal vara insatt i traditionell bodybuilding för att även kunna tillgodose behoven hos mer spegelinriktade klienter.

  Hittills så finns detta på Crossfit.com, förvisso får man betala $25 om året, men med tillgång till spegel, videokamera och en stor portion tålamod så kan man under några månaders tid jobba sig upp till en helt klart ”säker” nivå inom dessa områden.

  Deras certs ÄR mycket dyra, men dessa är inget krav.

  Framförallt är den löpelden som crossfit utgör mycket positiv då det leder till att många fler tränar och rör på sig. Den bästa träningen är den som blir av och all träning är bättre än ingen.

  Jag tackar för en bra artikel och hoppas att jag var någorlunda konstruktiv.

 45. Till din första kommentar:
  Om man tränar i grupp, så är tiden givetvis viktig eftersom träningen ofta är upplagd efter klockan. Men enligt min egna erfarenhet är det alltid en kollaboration mellan tid och form som gäller. Ser instruktörerna att du står och tokrycker upp marklyft för att hinna så många som möjligt, så går de in och bryter precis som du gör med dina boll-kickare. Sen ligger det precis som jag tidigare skrev mkt ansvar på den individuelle utövaren. Om jag tar det som en tävling att göra ex 100 marklyft så snabbt som möjligt, så visst kan jag rycka och slita tills jag blir blå, men vad ger det i slutändan? Jag måste ju själv förstå att när jag gjort ex 15 st och känner att nu är jag trött och min teknik börjar fallna, så är det dags för vila och sen på ´t igen.

  Kontentan: JA, man säger till folk om de fokar för mkt på tid istället för form.

  Stora skillnader mellan att träna på gym och att träna crossfit i grupp tycker jag handlar om att på gym är det lätt att man lunkar runt i 1,5-2h med minimal intensitet. Däremot om man kör maxpass eller 80-90% av maxvikt i ett benpass med tunga knäböj etc så passar ju inte crossfit som träningsform. Men det går ju att komplettera det ena med det andra.

  Till din andra kommentar:
  Jag tycker du har hakat upp dig lite för mkt på spy- så får du en t-shirt. Det förstår vilken vuxen person som helst att det bara är en löjlig och barnslig attitydsgrej som finns för att skrämma folk.

  Inom varje sport och/eller träningsform finns det mer el mindre tvivelaktiga stora eller mindre detaljer som inte är perfekta, så är det bara.

 46. http://www.navytimes.com/news/2008/08/marine_crossfit_081608w/

  http://www.militarytimes.com/news/2008/10/ap_crossfitlawsuit_100908/

  Enligt min åsikt är detta mer eller mindre inbyggt i crossfit. Normalt så stoppar man innan de stora konsekvenserna som de här ovan, men om själva programmet kan leda till det här ovan så är jag säker på att det kan leda till mindre, men ändå onödiga, skador hos personer som tränar på ett vanligt gym. Fokus ligger helt enkelt för mycket på tid och att det ska vara tufft/hardcore och för lite på teknik och stegring av träningen.

  Inom tyndlyftning kör man med pinne och endast stång väldigt länge innan man låter personerna köra med vikter. Även efter detta så utför man i stort sett aldrig fler än 6 repetitioner innan man vilar en längre stund.

 47. Borde man inte stoppa Maratonlopp och fotbollsträningar på sommaren då dessa två lett till många fler fall av Rhabdo än crossfit?

 48. Mr Rabbit: Borde man inte stoppa Maratonlopp och fotbollsträningar på sommaren då dessa två lett till många fler fall av Rhabdo än crossfit?

  Hallå Mr Rabbit!
  Förstår jag dig rätt att du tycker dåligt träning är berättigad bara för att det finns annan dålig träning? Min inlägg är inte till för att folk ska sluta träna Crossfit. Om du läser det så behöver du läsa om inläggen och även de efterföljande kommentarerna.

  Jag skriver vad man kan förvänta sig från Crossfit och att man ska akta sig så man inte kör på för hårt då Crossfit, enligt mig, har dålig ”inställning” när det gäller att minska skaderisken vid träning. Att det finns andra träningsformer som är farligare vet alla och det är oväsentligt. Det som är intressant är att man försöker minska skaderisken i den aktivitet man sysslar med för tillfället.

 49. Jag har läst de senaste inläggen och måste säga att du verkar bygga dina uppfattningar på vad motståndarna till CrossFit säger.
  Lite som att basera sin uppfattning om ultradistanslöpning på vad bodybuilders och tyngdlyftare tycker om träningsformen.

  I CrossFit kör man också med pinne länge innan man får börja med stång, men du har nog inte investerat de 25 USD som krävs för att få tillgång till deras Journals, vilket är MYCKET mindre än vad som krävs av ett gym eller en förening för att få tillgång till deras tränare.

  Att tyngdlyftare sällan kör fler än 6 repetitioner vet jag inte vad du får ifrån, det känns som ett antagande taget ur luften eller så har du alltid hamnat med folk som legat i det stadiet på säsongen/perioden.
  Jag har personligen tränat med tränare på landslagsnivå i tyngdlyftning och vi körde mycket ofta mer än 6 repetitioner. Självklart var detta innan någon visste vad CrossFit var för något.

  Du väljer även att säga att CrossFit är ”dålig träning”. CrossFit är, förutsatt att det genomförs korrekt, en mycket bra och extremt mångsidig träningsform.
  Om du kan visa något som ger en så komplett fysik så provar jag det, väldigt objektivt också.

  Två gratis journals som ger lite mera förståelse för CossFit synen på Fitness, CrossFit självt och tanken bakom och runtomkring det.

  http://library.crossfit.com/free/pdf/what_is_crossfit.pdf

  http://library.crossfit.com/free/pdf/CFJ-trial.pdf

  Väntar fortfarande ivrigt på om du har någon bättre definition av fitness än att vinnaren av CrossFitGames 09 är förmodligen bland de mest mångsidigt tränade utöver 7- och 10-kampare på elitnivå.

  Sen även tankar och ord runtomkring General Physical Preparedness (GPP)
  http://www.crossfit.com/mt-archive2/CF-GPP-AD.html

  Att CrossFit inte skulle försöka minska skaderisken är en LÖGN, läs deras journals eller lyssna på föreläsningarna som är gratis så får du se hur hårt de jobbar med skadeförebyggande åtgärder och att även inkludera en sjukgymnast med många års erfarenhet som diskuterar och instruerar hur man kan förebygga skadorna samt rehabilitera redan existerande sådana.

  Håll en lite högre nivå på framtida inlägg och jobba gärna lite med källkritik.
  Trots allt heter sidan träningslära.se då får man ta ansvar och inte skriva för mycket ”egna åsikter” som fakta.
  Tack för mig.

 50. Mr. Kool-Aid:

  Jag har läst de senaste inläggen och måste säga att du verkar bygga dina uppfattningar på vad motståndarna till CrossFit säger.
  Lite som att basera sin uppfattning om ultradistanslöpning på vad bodybuilders och tyngdlyftare tycker om träningsformen.

  Jag bygger min åsikt på det jag har läst och sett kring Crossfit blandat med det jag kan inom fysiologi, anatomi och psykologi. Vad jag vet finns det inga motståndare till Crossfit utan precis som med alla andra träningsupplägg så finns det bra saker och mindre bra saker och kritiken som riktas mot Crossfit är mot de mindre bra sakerna. Att du har uppfattningen att Crossfit har motståndare kan nog förklara varför du tolkar mitt inlägg och mina kommentarer som du gör.

  Mr. Kool-Aid:

  Att tyngdlyftare sällan kör fler än 6 repetitioner vet jag inte vad du får ifrån, det känns som ett antagande taget ur luften eller så har du alltid hamnat med folk som legat i det stadiet på säsongen/perioden.
  Jag har personligen tränat med tränare på landslagsnivå i tyngdlyftning och vi körde mycket ofta mer än 6 repetitioner. Självklart var detta innan någon visste vad CrossFit var för något.

  Vilka var dessa tränare? Min uppfattning bygger jag på en stor mängd olika källor. Detta va vad jag hittade här hemma nu.

  The number of repetitions per, set varies by exercise. In both the snatch and clean and jerk lifts (Figure 2), the major parts of all sets are performed with 1-3 repetitions. In the snatch, only 1.8 percent of the sets are done with three four repetitions; in the clean, the percentage of sets with four through six lifts is not more than 5.4 percent. The majority of sets, roughly from 55 to 60 percent, comprise two repetitions.

  Data från ryska och bulgariska eliten när de var som bäst på 80-talet. Informationen finns i boken science and practice of strength training skriven av Zatsiorsky.

  Även andra källor anger i stort sett samma information. Följande är från artikeln: CLASSIC COACHING TECHNIQUES: Coaching Optimal Technique in the Snatch and Clean and Jerk – Part I. Takano, Bob. Strength & Conditioning Journal: February 1993 – Volume 15 – Issue 1 – ppg 33-39

  The Following considerations should apply in all training, both for purposes of learning correct technique and to prevent unnecessary injury…Low reps: Neural Fatigue is a critical factor in the llearning of technique. The correct movements cannot be performed unless the nervous system is relatively fresh. Sets of more than 3 repetitions will do little to develop technique….

  I boken ”The Weightlifting Encyclopedia” så säger Arthur Drechsler att 5 reps många gånger inte är en bra idé utan man bör hålla sig kring 2-3 reps. Han rekommenderar även att man tar en kort paus på några sekunder mellan varje repetition.

  Harvey Newton, gammal coach för amerikanska OS-landslaget skriver i boken Explosive Lifting for Sports att tyndlyftare ska hålla sig under 6 reps.

  I en genomgång av övningen power cleans (frivändingar), där 7 väldigt framstående personer inom tyndlyftningen i USA på 80-talet, är det ingen som rekommenderar fler än 6 reps när man lär ut övningen.
  Roundtable: Power Clean. Strength & Conditioning Journal: December 1984 – Volume 6 – Issue 6 – ppg 10-23.

  Jag har även frågat Anders Lindsjö, en före detta OS-lyftare för Sverige, kring detta för ungefär 3 år sen och ha nämnde också att tekniken börjar fallera efter 3-4 repetitioner.

  Du kan säkert förstå varför jag är väldigt nyfiken på vem det var du tränade med, deras meriter och hur de motiverade att ni mycket ofta utförde fler än 6 repetitioner som du säger?

  Mr. Kool-Aid:

  Du väljer även att säga att CrossFit är ”dålig träning”. CrossFit är, förutsatt att det genomförs korrekt, en mycket bra och extremt mångsidig träningsform.
  Om du kan visa något som ger en så komplett fysik så provar jag det, väldigt objektivt också.

  Jag har aldrig sagt eller skrivit att Crossfit är dålig träning. Du får läsa om inlägget och mina kommentarer.

  När det gäller komplett fysik så är det du själv som avgör vad det innebär och därmed också du själv som avgör vilken träningsform som tränar det bäst. Jag är säker på att andra, beroende på bakgrund, skulle välja andra träningsformer så som, 10-kamp, parkour, free running, gymnastik, triathlon, DB:max, brottning, ultimate fighting etc…

  Mr. Kool-Aid:

  Väntar fortfarande ivrigt på om du har någon bättre definition av fitness än att vinnaren av CrossFitGames 09 är förmodligen bland de mest mångsidigt tränade utöver 7- och 10-kampare på elitnivå.

  Sen även tankar och ord runtomkring General Physical Preparedness (GPP)
  http://www.crossfit.com/mt-archive2/CF-GPP-AD.html

  Crossfit Games har jag redan kommenterat tidigare. Först och främst är det väldigt svårt/omöjligt att mäta något subjektivt. För det andra så kan man inte hålla en tävling där man ändrar grenarna varje år och samtidigt påstå att man får fram den som är mest allround tränad som vinnare varje år. Vem avgör vilka grenar som ska testas vilket år?

  Mr. Kool-Aid:

  Att CrossFit inte skulle försöka minska skaderisken är en LÖGN, läs deras journals eller lyssna på föreläsningarna som är gratis så får du se hur hårt de jobbar med skadeförebyggande åtgärder och att även inkludera en sjukgymnast med många års erfarenhet som diskuterar och instruerar hur man kan förebygga skadorna samt rehabilitera redan existerande sådana.

  Du verkar återigen inte ha läst det jag skrivit. Jag har skrivit att fokuset inom Crossfit ligger på tid och om man inte tänker till själv, som individ, så är risken stor att man kör på för hårt. Detta är en faktor som är inbyggt inom Crossfit som man måste ta i beaktande när man tränar annars råkar man lätt ut för skador. Läs gärna sista stycket i mitt inlägg igen.

 51. Överrubriken lyder;
  ”Crossfit har brister!”

  Vilket träningsprogram har INTE brister?
  Om du tror att det finns ett träningsprogram som är fulländat bör du kanske sluta blogga om träningslära och rikta in dig på något annat, exempelvis bokföring.

  ”Crossfit’s slogan är ”Crossfit: Forging elit fitness”

  Frågan du måste ställa dig själv är;
  ”Vad är elit fitness?”

  Ditt argument om att man ska se lite hårdare på de känns bara som något du drar upp för att kunna använda SAID som ett argument emot CrossFit.

  Sedan att du säger ”De som möjligen skulle kunna ha nytta av en anpassad Crossfit träning skulle vara kampsportare”

  Möjligen är det så att världens bästa kampsportare (UFC) tränar enligt CrossFit, möjligen skulle vanliga motionärer kunna få MYCKET bättre träning av CrossFit än enbart strykelyftning.

  Deras slogan håller vad den säger enligt mig, den säger inte:
  ”Crossfit: Become Zlatan Ibrahimovi?”
  eller
  ”Crossfit: Become faster Usain Bolt”

  Att man skulle bli bäst inom en viss sport p.g.a. CrossFit är ju bara dumt och inte heller de Glassman menar.

  Men att man får nytta av CrossFit i samtliga sporter (som är mer fysiskt krävande) är det inge snack om.

  Du skriver oftast bra inlägg, detta däremot… Nu sjönk du rejält i mina ögon… Tyvärr.

 52. Hej Johannes!
  Har du läst de efterföljande kommentarer? För nästan allting som du nämner är redan upptaget bland kommentarerna.

  Johannes: Vilket träningsprogram har INTE brister?

  Alla träningsformer har brister givetvis. Men om du läser mitt inlägg så ger Crossfit i sin marknadsföring intrycket av att man blir bra på allt med Crossfit och tex då att man skulle bygga mer muskler än med styrketräning. Detta är givetvis rent skitsnack.

  Jag har gett fler exempel av detta i både inlägget och bland kommentarerna.

  Johannes: möjligen skulle vanliga motionärer kunna få MYCKET bättre träning av CrossFit än enbart strykelyftning.

  Det beror ju helt på vilka mål de har med sin träning. Men för allmän hälsa så tror jag att Crossfit skulle ge bättre resultat jag med.

  Johannes: Men att man får nytta av CrossFit i samtliga sporter (som är mer fysiskt krävande) är det inge snack om.

  Nytta jämfört med ingenting ja. Du kan dock alltid utforma ett program som är bättre för en specifik sport än Crossfit.

 53. Jag har läst igenom CrossFit flertalet gånger och jag har aldrig uppfattat att de försökt ge det intrycket du pratar om, kan hända att de är definitionsfråga och mam tolkar de som man vill men som sagt, jag har inte upplevt det så.
  Givetvis får man inte bättre teknik i ett badmintonslag om man håller på med de men man får koordination/kondition för sporten. Så indirekt blir man ju faktiskt bättre.

  Sen kanske man inte blir bättre på schack eller någon liknande ”sport” om man nu kan kalla de får de.

  Vad är en vanlig motionär för dig?
  Vad har en motionär för mål?
  I mina ögon är en motionär en person som tränar för bra vålmående.
  Jag har inte stött på något annat träningsprogram som skulle vara bättre än CrossFit för just de syftet.

  ”Nytta jämfört med ingenting ja. Du kan dock alltid utforma ett program som är bättre för en specifik sport än Crossfit.”

  Det är ju precis de som är fina med CrossFit, du blir Cross – Fit.
  En träningsform som förbereder dig på allt möjligt.
  Om man har en sport man tränar och vill bli bra på så är det ju självklart att man ska träna på den sporten och inget annat.
  Men om man däremot inte vet, eller kanske rent utav inte har, någon sport man vill bli bra på så är CrossFit ett ypperligt val av träningsprogram.

 54. Hej

  Jag har flera kompisar som fastnat för crossfit. Alla är kampsportare på motionsnivå. Några följer crossfit fotball och har givetvis blivit mycket starkare, explosivare än många andra motionärer. Inget snack om detta.

  Men om de skulle vilja satsa ännu mer på sin kampsport måste de träna mycket mer grenspecifikt än det som crossfit football kan erbjuda. De måste träna exakt så grenspecifikt som det de vill uppnå.

  Vern Gambetta kan inte säga det bättre –

  ”If you don’t test max’s and lift heavy weights then how do you evaluate results?” In essence this was the question posed to me by a “Lost generation” strength coach. My answer was simple – I just pointed to the pool (In this case the sport was swimming).The ultimate judge of an Athletic Development program are the results in the competitive arena. First are the athletes healthy and able to train optimally so that they can do the daily preparation for competition? Second are they improving? Third is the coaching staff fully on board and do they link the training program with what they are doing in their sport? Simple! Prepare the athlete for their sport, not how to lift more weights or run more drills. Once again it comes down to adaptable or adapted.

  Johan

 55. Johannes: Vad är en vanlig motionär för dig?
  Vad har en motionär för mål?
  I mina ögon är en motionär en person som tränar för bra vålmående.
  Jag har inte stött på något annat träningsprogram som skulle vara bättre än CrossFit för just de syftet.

  Någon som bara tränar för att må bra. Vissa satsar på kondition (då duger inte crossfit), vissa satsar på maximal hypertrofi (då duger inte crossfit) och andra vill hålla i gång med varierad träning (då fungerar Crossfit väldigt bra). Det handlar helt enkelt om mål med träningen i denna fråga. Man kan inte säga vad som är bäst.

  Sen vet jag väldigt få motionärer som inte har något mål överhuvudtaget. Det kan vara simpla saker så som att klara en viss vikt, spring milen på en speciell tid, stå på händer osv. Målen skiftar hela tiden men det finns ändå alltid något/några mål.

  Du har säkert mål även när du tränar Crossfit, att förbättra dina tider, kanske klara fler reps på någon övning osv…

  För de som gillar övningarna som Crossfit ger och som gillar att tävla mot sina egna tider så är Crossfit super. För de som gillar att ha andra typer av mål så som att tex klara någon acrobatisk rörelser eller det jag räkna upp innan så finns det bättre träning än Crossfit där med. Trots att de inte tränar för att bli bra på något speciellt. Jag är säker på att du är överens med mig här, men om man lyssnar på marknadsföringsapparaten kring Crossfit så ser man att de är av en annan uppfattning.

  Johannes: Om man har en sport man tränar och vill bli bra på så är det ju självklart att man ska träna på den sporten och inget annat.

  Den här bilden kunde man se på startsidan på Crossfit.com för ungefär ett halvår sen. Läs tex punkt två

  Crossfit produces an unmatched GPP in novice, intermediate, and advanced athletes regardless of their prior training and sport

  Med andra ord så är Crossfit, enligt Crossfit själv, bästa försäsongensträningen för alla oavsett träningsnivå och sport (samma träning för en ultramaratonlöpare, 100 m sprinter och styrkelyftare).

  Så jag håller med dig Johannes, men Crossfit själva gör det inte. De tycker att Crossfit är bäst för allt. De avslutar till och med listan med att säga att det inte finns tillräckligt med kunskap om hur man tränar för en sport så det finns ingen poäng med att köra specifik träning överhuvudtaget.

  För att summera. Både du och jag anser att om man tränar för att bli bra på en sport eller ett specifikt mål så ska man träna specfikt för det och lägga upp ett program därefter. Crossfit däremot påstår att alla får bäst resultat med Crossfit under försäsongen, oavsett träningsnivå och sport.

 56. ”Crossfit’s slogan är ”Crossfit: Forging elit fitness” och redan här har de trampat i klaveret. Elit fitness är förstås ganska godtyckligt och kan tolkas lite hur som helst men om man ser lite hårdare på det så är det faktiskt så att Crossfit inte kommer ta en till elitnivå i vare sig konditions eller styrkeidrotter.”

  Här kan man ju diskutera vad egentligen ordet fitness betyder. Det översätts ju fitness eller form till svenska. Alltså på något sätt hur vältränad en person är. Det framgår ganska uppenbart i din artikel at du definerar någon med ”elite fitness” som någon som är på elite nivå inom antingen styrkeidrott eller långdistanslöpning motsv. Ganska vanligt att göra det. Men om man nu tar en kille som ligger på elit nivå inom tex styrketräning och låter han springa 1 mil så kommer det i dom flesta fallen gå sådär pga mycket muskelmassa som skall syresättas. Kan man då säga att han har god fitness eller är vältränad? Nja.

  CrossFit definerar fitness i 10 mätbara färdigheter: kardiovaskulär/respiratorisk uthållighet, styrka, kraft, stamina, flexibilitet, koordination, vighet, balans, precision, tempo. Dessa fokuserar CrossFit genom funktionella, varierade och intensiva pass. Därav ”forging elite fitness” då dom fokuserar på sin definition av fitness. Jag tycker allefall deras definition av fitness är bättre än ”allmänhetens”. Då en långdistanslöpare är generellt inte stark och styrkelyftaren har generellt ganska dålig uthålighet, därav är dom kanske inte så vältränad eller har så bra fitness som man skulle vilja tro.

  ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.”

  Här har du helt fel. CF rekommenderar att utövaren lär sig utföra övningen till 100% korrekt innan man ens tänker på att börja använda vikter. Ditt påstående ger en missledende bild av CF och jag tycker att borde omformulera din artikel här. Tycker det är bra att du granskar CF men att mycket av bristerna du har pekat ut kommer från att du inte har läst på tillräckligt. Dock säger jag inte att brister finns för det gör dom, du har bara pekat ut fel. Mailar dig gärna några journals så du får mer kött på benen och kan rätta till artikel. Maila mig på richard.meurk@gmail.com

 57. Hej Richard!
  Allt du tar upp har redan tagits upp bland kommentarerna. Hela poängen är att man inte kan definera fitness. Det är subjektivt. Att då påstå att man formar elit inom det går inte. Dessutom är det inte direkt så att man inom Crossfit är ödmjuka med att man endast blir hyffsad på allt. Titta gärna på bilden som jag länkade till i senaste kommentar innan denna.

  Angående teknik så har det diskuterats hur mycket som helst bland kommentarerna, bara att läsa på.

 58. ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt.”

  Detta är missvisande, punk slut. CF ställer höga krav på teknik innan man ger sig in i en WOD. Dom har fått mig att tänka till på min teknik bra mycket mer än innan och fått mig att inse hur bristfällig den var. Det finns även en journal som diskuterar ämnet Teknik vs Intensitet där det framgår att mellan 75-80% av repsen skall vara perfekt resten skall vara ”ok”. Att tyngdlyftare samt rapporter om tyngdlyftning säger att runt 6 reps är max kan ju ha att göra att dom jobbar generellt med tyngre vikter samt jobbar mer för maxstyrka.

 59. Hitta även fakta på att skadefallen minskat inom US Marine Corps på dom ställen där CF bytt ut deras tidigare träningsform. Det blir ju givetvis i jämnförelse med den gamla amerikanska PT.

 60. Mailade dom angående lägga på sig massa grejern i FAQn. Den vart helt missvisande 😛 Dom svarade att dom skulle ändra det.

  Håller helt och hållet med dig om att CF:arna på andra sidan atlanten inte är speciellt ödmjuka heller. Dom gör helt meningslösa testern, bjuder in kampsportare och klandrar dom att dom är dåligt tränade bara för att dom inte klarar WOD’s etc vilket inte bevisar något alls.

  Ironisk film om crossfittare:
  http://www.youtube.com/watch?v=dsTbas5NgF0

 61. Richard: Detta är missvisande, punk slut. CF ställer höga krav på teknik innan man ger sig in i en WOD. Dom har fått mig att tänka till på min teknik bra mycket mer än innan och fått mig att inse hur bristfällig den var. Det finns även en journal som diskuterar ämnet Teknik vs Intensitet där det framgår att mellan 75-80% av repsen skall vara perfekt resten skall vara ”ok”.

  Jag är väl medveten om att de har en mängd videos uppe på olika ställen där man går igenom tekniken ganska genomgående. Sen finns det också ställen där man visar prov på usel teknik i filmer. Crossfit är så stort och så utspritt att man kan hitta massor utav motsägande information på olika ställen. En dag säger man en sak, andra dar säger man nått annan. Att 75-80 reps ska vara bra och sen 20-25 % ska vara ”ok” får man ju sätta i sitt perspektiv. Gör man 10 reps så är det de 2 sista som ser lite taskiga ut, det kan man väl acceptera om man verkligen vill köra slut på sig. Det är inget man ska göra varje pass. Sen får man tänka på alla WOD där man ska göra 50 reps av någon övning. Då är det helt plötsligt mellan 10-16 reps som kommer ha dålig teknik.

  Richard: Att tyngdlyftare samt rapporter om tyngdlyftning säger att runt 6 reps är max kan ju ha att göra att dom jobbar generellt med tyngre vikter samt jobbar mer för maxstyrka.

  Så nu tränar tyndlyftare helt plötsligt endast med låga reps? Mr Kool-Aid skrev ju att det verkligen inte var så. Han skrev ju till och med att detta var tränare på landslagsnivå han kört med. Men vissat har du en poäng i att de nästan uteslutande kör med tyngre vikter och för maxstyrka, men även när de kör med lättare vikter så stannar de innan de blir trötta och tekniken börjar fallera och det blir innan 6 reps. Olympiska lyft är svårt!

  Richard: Hitta även fakta på att skadefallen minskat inom US Marine Corps på dom ställen där CF bytt ut deras tidigare träningsform. Det blir ju givetvis i jämnförelse med den gamla amerikanska PT.

  Skulle du vilja länka till den informationen? Låter intressant…

  Richard: Mailade dom angående lägga på sig massa grejern i FAQn. Den vart helt missvisande 😛 Dom svarade att dom skulle ändra det.

  Vilka mailade du och när va detta? För det är inte direkt så att deras missvisande FAQ inte har kritiserats tidigare utan att de ändrat något. Bilden jag länkade till visar ju också lite om deras ödmjukhet.

  Om du hänger på crossfitnordic så kan jag lägga till att de har ett mycket bättre synsätt på saker och ting för det mesta. En bättre genomgång av passen, större fokus på teknik och mindre fokus på tid.

  Crossfit är i princip organiserad slumpmässig träning. Passen är inte de samma på olika sidor och målen för olika sidor är inte de samma. Egentligen så går det inte ens att definera Crossfit då ingen ”vet” hur Crossfit träning ska se ut och det finns inget mönster i vilka övningar som väljs. Jag har därför valt att endast hämta information från Crossfit.com då det är huvudsidan (för närvarande).

 62. En motionär tränar väl för allsidig träning, vilket CrossFit ger!
  Skriv en artikel om efedrin och dess biverkningar samt varför de räknas som doping i Sverige.
  Just för att många kvinnor i alla möjliga åldrar (framförallt unga) köper efedrin illegalt och använder utan någon egentlig insyn i vad det är.

 63. Johannes: En motionär tränar väl för allsidig träning, vilket CrossFit ger!

  Ja, det är ju det jag skriver. Läs under mer troliga resultat. Om du inte ser dem som allsidiga så…

  Johannes: Skriv en artikel om efedrin och dess biverkningar samt varför de räknas som doping i Sverige.
  Just för att många kvinnor i alla möjliga åldrar (framförallt unga) köper efedrin illegalt och använder utan någon egentlig insyn i vad det är.

  Vi har fått frågor om att skriva om doping tidigare och än så vi har beslutat att för närvarande hålla ett litet avstånd till den saken. Det är mycket kontroverser kring ämnet och vi känner oss inte kunniga nog för att göra några säkra uttalanden kring det.

 64. ”vi känner oss inte kunniga nog för att göra några säkra uttalanden kring det.”

  Haha, men crossfit ger du dig på att kommentera utan och innan!
  Läs alla 10 punkterna om GPP och FÖRSTÅ de också…

  Forging Elite Fitness.

 65. Crossfit anser jag är något som kampsport utövare hållit på med väldigt väldigt länge och är inte på nått sett mer revolutionerande än nåt annat nytt inom hälsa/motion, givetvis är det bra och allsidig träning men för att specialisera den typ av gren man håller på med så måste det tränas specifikt för att man skall få ett positivt resultat.

  Crossfit och tex styrkelyft blir ju motpoler, kan inte tänka mig annat än att styrkelyftare skulle använda det i rent pulssyfte.

 66. Jag orkar inte läsa alla kommentarer så det är ingen idé att påpeka om detta skrivits tidigare.

  Det går naturligtvis alldeles utmärkt att köra mycket höga repetitionsantal på olympiska lyft, så länge det är en mycket lätt vikt det rör sig om (i % av ditt max) och så länge som personen i fråga har koll på tekniken. Fungerar ungefär som klothantelsträning (kettlebells). Jag har själv tränat olympiska lyft dels i mycket höga repetitionsantal (~30) och dels som en del i skivstångskomplex (där man är extremt uttröttad). Det som är korkat att köra i olympiska lyft är t. ex. 10or med ditt 10RM. En person som kan frivända runt 100 kilo har självklart inget problem med att göra 30 reps med typ 40 kilo.

  Jag är i så fall mer kritisk till att man i crossfit kör typ 21-15-9 reps med marklyft på 100 kilo.

 67. Mycket intressant artikel/blogg. Är en motionär som inspirerats av crossfit och kommer fortsätta att låta det influera min träning. Dock tror jag att det är viktigt att se all träning nyanserat och det länns som om grundinlägget belyser olika av sidor av crossfit väl. Tack för en intressant artikel med tydliga redovisningar av källor (vilket jag ofta saknar i andras inlägg)! Uppskattar särskilt att den innehåller mycket gråskalor, dvs allt är inte 100% ”rätt” eller ”fel” men olika träningsformer och övningar kan passa bättre eller sämre beroende på individ och mål.

 68. Gillar den här artikeln eftersom den tar upp nästan allt jag funderat på senaste halvåret. Varför träna efter klockslag? Min egen uppfattning är och kommer alltid va att lyssna på kroppen. Min kropp gillar inte att kombinera styrketräning med tidspress. Btw, de flesta som tappat vikter / ramlat baklänges med skivstänger / sträckt muskler senaste 3 månaderna på mitt gym,e dom som provar på crossfit. Jag brukar dock busa till det lite genom att superseta smala armhävningar efter tricepspushdowns så snabbt jag kan och sedan tri-seta en magövning, men jag kallar det inte crossfit i varje fall.

 69. tack för en mycket bra artikel!

  Instämmer i att när man tänker på elitatleter så tänker man inte på någon ”allroundtränad” utan någon som är elit i någon gren/sport.

  Tycker också det är bra att man avslöjar löjliga påståenden som att crossfit samtidigt skulle ge bättre styrke- och massaökningar än vanliga byggar eller styrkeprogram samtidigt som det skulle ge dramatiska konditionsökningar. Detta är orimligt och är dessutom själva anledningen till att elitidrottare som behöver en blandning av styrka/uthållighet brukar periodisera sin träning. Eller är en lekman som jag helt ute och cyklar här?

  Crossfit kanske inte direkt uppmuntrar till dåligt utförande i komplexa övningar som OL-lyft, men det är ju bara att titta på hur utövarna faktiskt genomför sin träning. Dåligt utförande är ju mer regel än undantag i dessa mkt komplexa övningar, något som ju nästan kommer som ett brev på posten med så många reps.

  Själv funderar jag på följande: Man tar 2 killar som är lika ”vältränade”, låter den ena köra crossfit i 2 år och den andre träna i olika perioder med fokus på styrka/styrkeuthållighet och kondition i 2 år. Vilken av dem är sen bäst på crossfit?

  Crossfit verkar dock vara rolig träning och mycket bättre än diverse annat trams som finns. Roligt och mångsidigt, på det hela ett ganska bra recept.

 70. Pär Soldán, lugn nu!
  En mycket bra artikel är en liten överdrift när han publicerar en rent kritisk artikel avsedd för personer som inte har någon bakgrundsfakta eller erfarenhet med Crossfit.
  Lite som att kasta skit på MrOlympia eller Strongman events på ett löparforum.
  Jag har medverkat på tre olika CrossFit certifieringar och har tränat detta under en lång tid och jag kör inte endast crossfit numera. Jag har insett att för att kunna finslipa tekniken och göra de små ökningarna så behövs finjusteringar i träningen, köra kettlebells/olympiska lyft/strongman/sprintlöpning utöver crossfitpassen under en kortare period för att bli bättre på de.

  Men för folk som utövat crossfit mindre än ett år alternativt aldrig tidigare så kommer crossfit.com att ge de en utmaning och en förbättring på alla områden utom det de eventuellt är MYCKET bra på.
  En ”bodybuilder” kommer bli mindre och svagare i isoleringsövningarna, men rörligare, explosivare, snabbare, få en ökad kroppsmedvetenhet och balans.
  Då övriga idrottare oftast kör grenspecifikt är det inte särskilt inressant för de att köra crossfit rakt av, men att inkorporera ”Crossfit rörelser” (vilka egentligen inte finns utan de är tagna från olika idrotter) i deras träning skulle nog kunna hjälpa de om det görs rätt och med eftertanke.

  En motionär som under ett års tid följde ”mainsite” skulle bli bättre på ALLT, ingen överdrift, jag är en av många bevis. När man äntligen kan sluta att ”skala” dvs anpassa vikter, reps och tid efter sin egen förmåga utan kan göra ALLA pass ”as Rx’d” (utan att ändra någonting) och börjar sluta att förbättra sina resultat kan det vara dags att övergå till finslipning.
  Ett bra exempel på detta är CrossFit Strenght Bias, för att öka styrkan, Endurance Bias för att öka sin uthållighet eller OPT för att börja periodisera sin CrossFit träning.

  Ja, sjukgymnaster är bra för att bota uppkomna skador. Crossfit, rätt utfört, med självdistans och egot i shack skapar inga kunder åt dessa.
  Läs på och prova!

 71. Det är uppenbart att CrossFit-nördarna desperat försöker försvara sin ”sport”. Subjektiviteten flödar i kritiken mot artikeln, som jag tycker gör rätt i att ägna en stunds negativitet mot denna urlöjliga träningsform.

  Jag har ingen insikt i vad CrossFit går ut på, men där jag har stött på den har jag bara sett felaktig teknik. Det ser faktiskt ut att man skall göra saker på så kort tid som möjligt. Det är orimligt att det skulle bygga på ”rätt teknik”.

 72. Du har helt rätt när du skriver att du inte har insikt i vad crossfit går ut på.
  Denna ”urlöjliga träningsform” har tagit nästan alla sina många övingar och metoder ifrån beprövade idrotter och system.

  Det går ut på att göra MER arbete och/eller SNABBARE. Genom att göra antingen mer (vikt/reps) eller göra samma arbete snabbare så har man förbättrats. Detta hittar vi i många idrotters träningsdiscipliner. Olympiska lyftare och styrkelyftare räknar på volym, friidrottare gör detsamma men kan även lägga in en tidsaspekt. Fighters har en tidsram att slåss inom, många idrotter har tidsramar de genomför arbete inom.

  Det finns MÅNGA utövare som gör fel, ingen tvekan.
  Men det vore lika fel att smutskasta kabelmaskiner då man sett många som gör ryckiga latsdrag eller har en felaktig teknik på rodd som att avfärda en varierad träningsform som CrossFit baserat på utövare som sätter tid framför teknik.

  Jag tar mig gärna tiden att förklara för dig vad tanken med denna träningsform är och visar gärna vart de olika övningarna kommer från och varför de anses ”bra”, men jag misstänker att du redan bestämt dig för vad CrossFit eventuellt skulle kunna ge dig.

  Jag tillhör inte en av de som försvarar CrossFit som en sport, för att det skulle kunna vara en sport måste grenarna eller momenten regelbundet tävlas i.
  Jag ser det mera som en varierande träningsform, en form av träning som de flesta på något sätt skulle kunna dra nytta av, få människor är bra på det mesta. De flesta har hittat sin ”nisch” och håller sig där. Jag säger inte att det är något fel med det, träning skall vara kul och all träning är bättre än ingen.

  Men att förlöjliga en träningsform som man dessutom säger sig sakna insikt i är inte så jättebra. Jag kan göra lite inlägg om varför innebandy verkar dumt när jag och många av mina kamrater stukat fötterna då vi spelat. Men det låter jag bli. =)

 73. Hej alla!
  Intressanta inlägg och ett intressant ämne att diskutera.
  Jag vill påpeka främst 2 saker.

  Någon sa:
  ”Crossfit är ingen idrott, det är ett sätt att träna.”

  Jag hävdar att Crossfit är en idrott och att regeln för grenspecifik träning även gäller här. Du blir bra på det du tränar på. Tränar du crossfit blir du bra på crossfit. Tränar du tunga frontböjar i långsamt tempo så blir du bra på det. Tränar du på att göra 10 styrkevändningar för att sedan göra 100 dubbel unders så blir du bra på det.

  Någon annan sa:
  ”Crossfit är bra för kampsport.”

  På vilket sätt är crossfit bra för kampsport och vad menas med kampsport i sammanhanget. En judoutövare har väldigt liten nytta av att göra boxjumps eftersom varken hoppstyrka eller spänst direkt gynnar en judoka. På vilket sätt gynnas en boxare av att göra ”Fran” som består av sammanlagt 45reps av Thrusters och pull ups? Varför ska en Taekwondo utövare ligga på rygg och göra situp? När under en match befinner sig en Taekwondo utövare på rygg där denne dessutom skall producera kraft eller effekt (power) i en crunchliknande rörelse?

  Jag trodde ni hade kommit längre än så i ert resonemang kring sportspecifik träning. Är du kampsportare och vill träna fys för din kampsport skall du inte slösa bort tiden med att träna crossfit. Analysera din idrott. Befinner du dig ofta med baken under knäna och producerar kraft i en vertikal rörelse? Eller befinner du dig ofta i positioner då du skall producera kraft och effekt med ett ben i taget, byta rörelseriktning eller vara stark i flera plan? Tvingas dina muskler att producera kraft i ytterlägen? Behöver du främst träna på explosivitet eller gör du ofta utfall 30meter i hastigheter under 60% av din kapacitet i din idrott?

  Det finns 7 dagar i veckan och träningstiden är begränsad. Slösa inte bort den på att göra övningar som inte gynnar din idrott.

  Tack för mig.
  Mvh
  Anders

 74. Personer som skadar sig när de sysslar med något CrossFit-upplägg är precis samma sorts personer som skadar sig vid vanlig gymträning dvs individer som tror sig kunna allt om allt och gärna ska slänga på mer vikt oavsett form.
  Problemet som många av er gör att ni utgår ifrån de som faktiskt inte vet vad de gör när ni diskuterar CrossFit. Det gör ni aldrig annars, så varför nu? Rätt utfört är CrossFit-upplägget svårslaget vad gäller att förbättra GPP. Det är också därför som ”kampsport-argumentet” brukar dyka upp.
  Svårigheten med CrossFit jämfört med ”vanlig” styrketräning är att många rörelser är komplicerade och man måste ha hjälp med teknik och utförande, gärna individuell coaching. Tyvärr är det inte många som använder sig av detta. Visserligen hjälper vi instruktörer till så gott det går på grupp-pass, men det behövs mer än så för att kunna dra full nytta av upplägget. Precis som till exempel tyngdlyftning (som även förekommer en hel del i CrossFit) är det inget man lär sig själv hemma i källaren, även om många vill tro det.

  Mvh
  Mikael Dahlin

 75. För övrigt finns det direkta felaktigheter i artikeln (även om den är gammal). Ska vi då bedöma Guddi efter dessa felaktigheter resten av hans ”karriär”? Naturligtvis inte, det förstår vi alla och detsamma gäller CrossFit.

  Mvh
  Mikael Dahlin

 76. Tjena Mikael!

  Mikael Dahlin: Personer som skadar sig när de sysslar med något CrossFit-upplägg är precis samma sorts personer som skadar sig vid vanlig gymträning dvs individer som tror sig kunna allt om allt och gärna ska slänga på mer vikt oavsett form.

  Det här har vi gått igenom ett antal gånger nu. Ett bra exempel här är Crossfits egna variant av sumo high-pull deadlift som diskuterats mycket i kommentarerna efter detta inlägg, https://traningslara.se/daliga-ovningar-pa-gymmet-del-1/

  Visst ökar risken med individer som de du tar upp men det handlar ju också om vad man ger dem för program. Om du säger till en hetsig person med övertro på sig själv att utföra 6×5 frivändningar är skaderisken mindre än om du säger till samma person att utföra 1×30 på tid. Det spelar egentligen ingen roll vem personer är, 1×30 på tid är farligare än 6×5, förutsatt att man vill pressa tiden.

  Mikael Dahlin: Svårigheten med CrossFit jämfört med “vanlig” styrketräning är att många rörelser är komplicerade och man måste ha hjälp med teknik och utförande, gärna individuell coaching. Tyvärr är det inte många som använder sig av detta. Visserligen hjälper vi instruktörer till så gott det går på grupp-pass, men det behövs mer än så för att kunna dra full nytta av upplägget. Precis som till exempel tyngdlyftning (som även förekommer en hel del i CrossFit) är det inget man lär sig själv hemma i källaren, även om många vill tro det.

  Nu känns det mest som att du bara försöker locka läsare till din sida men du har ändå en poäng värd att kommentera. Du har rätt även här, det behövs nästan alltid en coach för att någon ska lära sig tex OL-lyft med så liten skaderisk som möjligt. Nu när vi är överens om att detta stämmer. Varför lägger då i stort sett alla Crossfit organisationer ut sina program på nätet med uppmaningen att folk ska utföra dem själva, på tid!? Borde man inte se till att man har koll på utövarnas teknik när man ger dem komplicerade övningar?

  Jag kan se på mitt eget arbete. Jag ger ofta hemträningsprogram till folk men då ger jag dem övningar som jag vet att de klarar av att utföra hemma själv. Är det någon övning de inte klarar av när jag visar den så ger jag dem inte övningen som hemövning utan de får utöva den nästa gång de är med mig.

  Mikael Dahlin: För övrigt finns det direkta felaktigheter i artikeln (även om den är gammal). Ska vi då bedöma Guddi efter dessa felaktigheter resten av hans “karriär”? Naturligtvis inte, det förstår vi alla och detsamma gäller CrossFit.

  Väldigt innehållsrik och konstruktiv kritik. Nu förstår jag verkligen vilka de direkta felaktigheterna är.

 77. Jag orkade läsa till
  ”Skaderisk
  Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt. Detta är enligt mig ett recept på hur man skadar sig själv när man tränar. Crossfit är enligt mig en av de mest farliga träningsformer som man kan ge sig på i en gymmiljö.”

  Har inte läst alla inlägg och eventuella svar, men ovanstående är både ett överdrivet och felaktigt påstående.
  Jag vet inte riktigt vilka du syftar på när du skriver ”Crossfit”, men om vi utgår ifrån att det är CrossFit HQ så är det tekniken som går först, inte tid. Det är vad som lärs ut på certifieringar från representanter från HQ. Att enskilda personer och affiliates har en annan inställning går ju inte att göra något åt, det ändrar dock inte det faktum att ovanstående är ett felaktigt påstående. För att dra en jämförelse så kommer McDonalds-restauranger att fuska med tidrapporterna även om McD centralt ger dem andra direktiv.

  Jag gör ingen hemlighet av att det är svåra rörelser där större delen av kroppen är inblandade. Och jag håller helt med om att det ska vara en praktisk genomgång av rörelserna innan. Dock tycker jag att det är upp till individen att tillse att man har den kunskap som krävs för att utföra träningen på ett säkert sätt. Bara för att något står på Internet innebär inte det att alla ska och kan göra det.

  Det känns ärligt talat lite löjligt när du skriver ”Borde man inte se till att man har koll på utövarnas teknik när man ger dem komplicerade övningar?” Återigen, eget ansvar. Det som händer är att HQ och affiliates lägger ut sin programmering för att människor ska kunna följa den. Vad folk sedan gör med informationen är naturligtvis upp till var och en. CrossFit (HQ) uppmanar aldrig människor att skita i teknik och ostbåga upp sina power cleans, även om folk kommer att göra det.

 78. För att hålla fokus på rätt punkter i diskussionen kan jag poängtera att även jag tycker att de uttalanden som Glassman gör är rätt larviga. Att få något att framstå som random produkt på TV-Shop är aldrig bra, och det gäller även crossfit.

 79. Visst, man kan lägga allt på eget ansvar och säga att alla skador beror på oaktsamhet från utövaren. Det är ju dock ett väldigt oproduktivt sätt att se på det och med det tänket blir ju allting säker.

  Jag tycker inte att det har något med diskussionen att göra heller. Det handlar ju om skaderisken vid Crossfit kontra annan träning för samma person. En person som tar stort eget ansvar när han kör Crossfit kommer säkert att ta det även vid andra träningsformer och då är det fortfarande lättare att skada sig med Crossfit jämfört med många andra träningsformer, alltså precis det jag skriver i inlägget.

  Vi är inte överens när det gäller teknikbiten och den är ganska väl genomtjatad bland kommentarerna nu. Om jag inte klarar av att instruera en hel grupp till rätt teknik, precis som du skriver att du inte alltid gör, har jag valt för svåra övningar för den gruppen. Sen att jag vill att de ska använda bra teknik och att jag visar bra teknik är oväsentligt.

  Om jag lägger fram ett program är det också mitt ansvar att utövaren klarar av att utföra övningarna säkert. Det är dem kritierierna jag sätter på mig själv när jag tränar olika grupper. Jag tycker att det är en självklarhet som tränare. Det du utrycker nu och som är vanligt inom Crossfit är mera en ”skyll dig själv”-mentalitet. Typ:

  det är inte fel på mitt program, det är optimalt! Det är dig det är fel på!

  I övrigt tar jag ju själv upp att det är viktigt med eget ansvar om man ska utföra Crossfit i summeringen. Nu skrev du att du inte ens läst den. Du kanske ska ta dig tid att läsa igenom i alla fall hela inlägget innan du kritiserar nästa gång?

 80. Det jag påpekade var felaktigt är fortfarande felaktigt, oavsett vad du säger eller tycker. CrossFit ställer krav på teknik, om du anser annat handlar det helt enkelt bara om att du inte vet vad CrossFit HQ prioriterar och lär ut.
  Att du sedan har själv har bestämt vad och vilka som är ”CrossFit” innebär endast svårigheter för dig själv då ingen annan vet vad du diskuterar.

  Som tränare anser jag naturligtvis inte att man får skylla sig själv, om jag instruerar någon tar jag naturligtvis ansvar för att denne utför övningarna på ett säkert sätt. Om man däremot väljer att träna hemma själv så är det på eget ansvar, oavsett om man sysslar med CrossFit, hästhoppning, fotboll eller ”vanlig” styrketräning.

 81. Något som jag hoppas crossfitutövarna snart lär sig är att periodisera in sin träning istället för att nästan enbart köra skiten ur sig pass. Det som jag märker på personer som börjar träna crossfit och hållt på ett tag är att de blir väldigt uthålliga, men de är fortfarande väldigt svaga när det gäller övningar som kräver muskelstyrka. Därför behöver de flesta crossfitutövare lära sig rent fysiologiskt hur kroppen och musklerna fungerar. De måste titta mer på hur styrkelyftare tränar när de vill öka sin explosiva styrka. Det räcker inte med att göra tre ettor och tre femmor marklyft innan en cirkel. Man ska heller inte blanda ihop maxstyrka med uthållighetstyrka huller om buller i passen, veckorna. Nervsystemet måste få en chans att fatta vad som händer.

 82. Mycket väl skrivet. Ett stort problem med Crossfit’s massiva reklam över nätet, är att dem i princip tagit över begreppet för circuit training. Folk i dag har svårt att se, Crossfit är circuit training, circuit training är inte crossfit.

  Jag skulle aldrig rekommendera crossfit för en kampsportare, däremot högintensiv circuit training.

 83. Hallå Patrik!
  Kul att du gillade inlägget. Jag håller dock inte med dig angående circuit training. Crossfit har ju många andra delar i träningen som inte alls kan liknas vid cirkelträning. Ibland kör de ju endast 10 ettor marklyft och liknande. De har också dagar då det är endast löpning eller endast rodd, det vill säga konditionsmoment.

  Sen skiljer sig övningarna och antalet övningar också från den klassiska cirkelträningen.

  Så man kan ju även säga tvärt om. Att cirkelträning är en del av crossfit men crossfit är inte en del av cirkelträning. För allt som finns i den vanliga cirkelträningen finns mer eller mindre i Crossfit men allt som finns i Crossfit finns inte i cirkelträning. Å andra sidan har ju cirkelträning funnits bra mycket längre än Crossfit 😉

  Jag tror inte man ska hänga upp sig för mycket på vad olika saker kallas så länge de inte är helt vrickat som när man tex pratar om ”barfotaSKOR”. Där kan man ju tycka att ett bättre namn vore befogat. I övrigt är det ompaketering och ny försäljning som gäller i denna branschen…

 84. Att det finns skillnader är helt klart. Den syns däremot inte av allmänheten.
  Fått många frågor och kommentarer på gymmen. Det jag sett är att folk tror att cirkelträning är samma sak som crossfit, att högintensiv träning är samma sak som crossfit. Det värsta av allt har varit när vänner trott att jag älskar crossfit, för jag kört högintensiv träning.

  Anledningen till att jag hänger upp mig på benämningarna är just pga gamla klienter som följt mina råd om högintensiv träning och letat efter crossfit-upplägg.

  Lite som när Pose running kom. Sökte man på löpteknik på nätet fick man upp en lång lista på länkar till Pose running. Det framstod som det enda rätta sättet att springa på. Med många skador på hälsenor som resultat. (Det är dock en annan diskussion:)

  Har följt Crossfitens utveckling sedan den började dyka upp i USA. Det med en stor oro. Flera av övningarna dem använder sig av är rent förkastliga att använda i det formatet. Även på deras reklamfilmer kan man se hur ryggarna wobblar när dem kör pushpress i ett utmattat läge.
  Är mycket glad över att trenden verkat avta senaste åren.

 85. Okej Patrik! Då förstår jag dig. Jag har inte upplevt det själv men om det är som du beskriver det i dina kretsar förstår jag även ditt förra inlägg 🙂

  Tekniken är verkligen kass även i vissa reklamfilmer, särskilt när det gäller de olympiska lyften.

 86. Hej!

  Googlade runt lite och hittade hit! Mycket intressant läsning, bra skrivet och intressant diskussion.

  Ha det gott!

 87. Många bra argument här, men även många tröga. Guddi: Att du ska sätta dig och recensera CrossFit baserat på några youtube-klipp och en loudmouth från USA ger ett ganska trött intryck. Förövrigt kanske killen lyckats exakt med det han vill: Att vi ska sitta här och diskutera CrossFit. Marknadsföringen som var problemet ja..

  Mitt egna intryck:

  Spelat fotboll i 12 år på hög nivå, tränat på gym i ca 10 år, tränat olika typer av kampsport i 3-4 år… Sen provade jag CrossFit. Jag har som flera tidigare skrivit egentligen ingenting dåligt att säga om träningsformen. Den är varierad, är helt anpassad till varje persons förutsättningar och bäst av allt: Den ger resultat. Flåset, rörligheten och styrkan har förbättrats avsevärt. Jag gick t.ex upp 8kg i mitt 1RM bänkpress efter 6 månader på CrossFit, utan att ha lyft bänkpress mer än 1 gång under den perioden. Rörliheten och ”känslan av fitness”, att må bra och känna mig helt i form, har aldrig släppt sedan jag satte igång med CrossFit. Att pressa kroppen till max är något jag aldrig gjort förrut på samma sätt. Det är ingen slump att fler och fler yrken som kräver toppfysik nu börjar träna CrossFit. Bifogar källa på detta senare. Men jag vet bl.a att CrossFit eller variationer av CrossFit exploderat som träningsform bland soldater och elit-styrkor inom polisen.

  CrossFit är ROLIGT då det även införs ett tävlingsmoment. Man tävlar mot sig själv eller andra vilket jag personligen går igång på. Att se sina tider förbättras är roligt… Precis som det är roligt att sätta sin första Muscle-up eller liknande.

  Att höra folk sänka träningsformen gör ont och känns lite tragiskt. Det känns som att ta ett steg tillbaka, ungefär som när kristna försökte hålla tillbaka Charles Darwins idéer. haha. “Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.”

  Jag önskar att fler verkligen TESTADE CrossFit och sen fick uttala sig själva. Man kanske inte blir starkast, snabbast, störst, smalast… Men man blir extremt all-round-vältränad och mår generellt jävligt bra.

  För att citera en ex Navy Seal:

  ”I was a SEAL for 12 years, here is my opinion.

  Stews program is pretty close to the way that SEALs workout – doing it will prepare you for BUD/S.

  The SEAL aproach to strength/fitness is missing a piece, doing very high rep (sets of 500 sit-ups, flutter-kicks etc.) calesthenics is notoriously tough and will give you good endurance, but it does not develop enough strength. Most SEALs intuitively know this and do supplemental weightlifting in addition to the daily SEAL PT. But it’s mostly bodybuilding. So after 12 years of service I’m now a disabled vet. with some significant back problems brought about by insufficient strength in the posterior chain.

  What is the solution? Do CrossFit. The WODs will give you functional strength at levels far above what the traditional SEAL PT provides, strengthening you in ways that allow you to perform better and resist injury more. You will not give up anything in the area of endurance either. SEAL PT works – CrossFit works better. ”

  http://board.crossfit.com/showthread.php?t=2470

  Att du skriver: ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt. ” är ett skämt. Du hittar ju på saker för att få en artikel att låta intressant och få CrossFit-fans som jag att sätta mig och skriva nånting. Frågan är om du som sagt tror på det du säger. Tråkigt att du kanske tillför till att någon som skulle ha testat CrossFit inte gör det. Men men, synd för dom! Tack för mig, hej

  J

 88. Hej Guddi,

  Intressant inlägg. Tyvvär måste jag säga att den bilden du har fått av Crossfit är så långt borta ifrån den bilden jag har fått som det bara går. Jag vet inte riktigt vart du har fått vissa av dina ideer ifrån, men de är rakt ut felaktiga.

  ”Crossfit ställer inga som helst krav på tekniken hos dess utövare, i själva verket så uppmuntrar man sina deltagare till att helt strunta i form och istället endast tänka på att klara av dagens träningsprogram så snabbt som möjligt. ”
  Detta är osanning du far med. Om du skulle medverka på ett Crossfit Semenarie eller Certifiering så tror jag att du skulle få en väldigt annorlunda bild. Flera crossfitgym sparkar ut medlemmar som inte följer riktlinjerna gällande att lära sig teknik innan man börjar med hög intensitet.

  Med ”Elite Fitness” så är det precis som du säger, fitness är en relativ term. Crossfit har gått till att definiera vad de anser är de tio grundstenarna för fitness. Du säger att en Crossfit’are inte kommer att ta sig till elitnivå varken i en uthållighetssport eller en styrkesport, och då tycker jag att du missar poängen helt. Om du har en person som kan springa en mil på under 40 minuter men inte klarar av att göra en pullup eller lyfta sin egen kroppsvikt i ett marklyft, så tycker inte jag att de n personen definierar ”fitness”. Inte heller så tycker jag att en person som kan lyfta 3-4 gånger sin egen kroppsvikt i bänkpress men inte kan springa milen på under en timme är någon som definierar ”fitness”.

  De tio punkterna som ligger till grunden för ”Fitness a’la Crossfit” är följande:
  1. Kardiovaskulär uthållighet.
  2. Stamina (kroppens förmåga att lagra, leverera och använda energi).
  3. Styrka (en muskulär enhets förmåga, eller en kombination av såna enheter, att applicera kraft).
  4. Flexibilitet.
  5. Explosivitet (Power, översätt valfritt sätt).
  6. Snabbhet.
  7. Koordination.
  8. Smidighet.
  9. Balans.
  10. Precision (Accuracy, översätt valfritt sätt).

  Crossfit är byggt på grunderna av att genomföra naturliga rörelser med god teknik. Tekniken är essentiell för Crossfit, fråga vilken legitimerad Crossfit-tränare som helst.

  Gällande energiförbrukning efter ett ”Crossfit-pass” så är din länk till EPOC irrelevant. Den är inriktad på syrekostnader (EPOC står för excess post-exercise oxygen consumption), och det är inte det som refereras till i detta fallet.

  Jag inser att det är ca 2 år sen du skrev denna artikel, hur bra tycker du att din analys stämmer på utvecklingen av Crossfit, nu senast på Crossfit Games t.ex.?

 89. Hej igen Guddi,

  Här har du en film från Rich Froning Jr, han som vann Crossfit Games Male 2011. http://www.youtube.com/watch?v=rCHeVk3HsgU.

  Han har mycket mycket bra teknik, och han vann games. Han har mycket bättre teknik än många som jag har sett på olika Oly-gym t.ex. i Sverige, där tränare inte har brytt sig om att korrigera.

  Jag har varit involverad i Crossfit i över 3 år och under den tiden även varit och tränat på ett tyngdlyftningsgym i Stockholmsområdet. Jag måste säga att diskussionerna, intresset och träning på att få korrekt teknik och rörlighet upptar en större del av intresset hos de Crossfit-gym som jag har närvarat vid än vid tyngdlyftningsgym.

  Om du vill kan jag hitta hundratals youtube-filmer på människor som gör vilken sport som helst med urusel teknik.

  Om du fick förklara vad ”Fitness” är, hur skulle du då förklara det?

  Om du hittar ett bättre sätt att bli skadefri, allmänntränad, stark, smidig, snabb, explosiv osv. Så får du jättegärna komma upp med exempel. Jag har ingen stolthet så om du kommer upp med någonting som är bättre, varför det är bättre, och hur det är bättre, så kommer jag att köra på det.

  Målet är att om man kastar in 100 olika sporter/aktivteter i en låda och drar ut en så ska man vara lika förberedd på det som på vilken som helst av de andra.

 90. Modigt inlägg Guddi, särskilt eftersom du ger dig in på närmast helig mark som vaktas av religiöst fanatiska crossfittor. Skulle nog också våga sätta 1-2 kronor på att en majoritet av de svenska crossfitt-utövarna är LCHF:are, det tycks vara lite samma typ av människor som sväljer (med hull och hår) alla ”quick fixes” som finns…

 91. Simon Lundmark: Detta är osanning du far med. Om du skulle medverka på ett Crossfit Semenarie eller Certifiering så tror jag att du skulle få en väldigt annorlunda bild. Flera crossfitgym sparkar ut medlemmar som inte följer riktlinjerna gällande att lära sig teknik innan man börjar med hög intensitet.

  Hallå Simon!
  Som du skriver, inlägget är två år gammalt och det du tar upp här har redan varit upp flera gånger om bland kommentarerna. Min formulering är inte den bästa i den meningen du citerar, det finns tydligare förklaringar bland kommentarerna. tex, https://traningslara.se/crossfit-och-falsk-marknadsforing/comment-page-1/#comment-113

  Simon Lundmark: Med ”Elite Fitness” så är det precis som du säger, fitness är en relativ term. Crossfit har gått till att definiera vad de anser är de tio grundstenarna för fitness.

  Det här har också varit uppe bland kommentarerna redan, nästan från kommentar nr 1.

  Simon Lundmark: Gällande energiförbrukning efter ett ”Crossfit-pass” så är din länk till EPOC irrelevant. Den är inriktad på syrekostnader (EPOC står för excess post-exercise oxygen consumption), och det är inte det som refereras till i detta fallet.

  Syreförbrukning är energiförbrukning Simon. Så min länk är inte irrelevant, den är så relevant som något bara kan bli 🙂

  Simon Lundmark: Jag inser att det är ca 2 år sen du skrev denna artikel, hur bra tycker du att din analys stämmer på utvecklingen av Crossfit, nu senast på Crossfit Games t.ex.?

  Jag har inte tittat på Crossfit games, har du någon länk med bra filmklipp?

  Simon Lundmark: Här har du en film från Rich Froning Jr, han som vann Crossfit Games Male 2011. http://www.youtube.com/watch?v=rCHeVk3HsgU.

  Han har mycket mycket bra teknik, och han vann games. Han har mycket bättre teknik än många som jag har sett på olika Oly-gym t.ex. i Sverige, där tränare inte har brytt sig om att korrigera.

  Här har du en mer representativ video när det gäller hans teknik vid tidtagning, tydligen ska det här föreställa styrkeryck 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=D6-IXe7ISx8

  I övrigt är det där en typiska Crossfit champion. Han började med Crossfit i mitten på 2009 och ett år senare kom han tvåa i mästerskapen 🙂 I hur många idrotter händer det? Svaret är ingen idrott. Vill man bli bra på Crossfit ska man inte träna Crossfit. Följ ett välstruktuerat program med periodisering och planering istället för ett slumpmässigt pass. Sen när du ska spetsa formen inför en tävling så kör du Crossfit någon/några månader.

  Ett exempel. En före detta tyngdlyftare som är 44 år krossar ett Crossfitrekord trots att han kör på högre vikter än det är tänkt. http://www.youtube.com/watch?v=fHEkokQSGmU

  Simon Lundmark: Om du vill kan jag hitta hundratals youtube-filmer på människor som gör vilken sport som helst med urusel teknik.

  Visst är det så. Men så länge tekniken inte finns där ska man inte ge sig på övningen med tunga vikter. Inte heller ska man göra många repetitioner av övningen. När det gäller tyngdlyftning ska man i princip aldrig gå över 3 reps, tekniken fallerar…

  Du gav ju själv ett bra exempel i övrigt när du lyfte upp Rich Froning Jr som en med bra teknik och sen försvinner tekniken helt när det blir tidtagning. Det är helt enkelt en dålig idé att köra många reps av komplicerade övningar under tidspress. Det kan vara väldigt kul, men inte smart 🙂

  Simon Lundmark: Om du hittar ett bättre sätt att bli skadefri, allmänntränad, stark, smidig, snabb, explosiv osv. Så får du jättegärna komma upp med exempel. Jag har ingen stolthet så om du kommer upp med någonting som är bättre, varför det är bättre, och hur det är bättre, så kommer jag att köra på det.

  Du kan ju börja med att titta på vad de flesta som dominerar Crossfit just nu har tränat tidigare. De flesta som är bäst har ju bara sysslat med Crossfit i något år, ibland bara några månader. Hur många är det som ligger i toppen som verkligen tränat Crossfit i en 4-5 år som brukar vara det som krävs för att ens vara nära toppen i andra idrotter?

  Vill du verkligen bli riktigt bra på många saker måste du träna upp det enligt en sund systematisk periodisering. Inte genom att följa ett gäng slumpmässiga träningpass. Visst du kan bli ordentligt vältränad ändå, men du kan bli bättre tränad med samma ”uppoffring” med en genomtänkt planering.

  Om du vill ha någon specifik träningsform så finns det inte. Alla tränar ju för att bli bra på något. Men gymnastik, MMA och tiokamp kommer nog nära. Jag skulle utan tvekan säga att du blir mer vältränad av dessa träningsformer än av Crossfit.

  Simon Lundmark: Om du har en person som kan springa en mil på under 40 minuter men inte klarar av att göra en pullup eller lyfta sin egen kroppsvikt i ett marklyft, så tycker inte jag att de n personen definierar ”fitness”. Inte heller så tycker jag att en person som kan lyfta 3-4 gånger sin egen kroppsvikt i bänkpress men inte kan springa milen på under en timme är någon som definierar ”fitness”.

  Simon Lundmark: Målet är att om man kastar in 100 olika sporter/aktivteter i en låda och drar ut en så ska man vara lika förberedd på det som på vilken som helst av de andra.

  Du kommer inte vara förberedd på någon av dem. Inte om du verkligen vill vara bra på det. Om du vill vara okej på det så visst. Men vad är då okej? Det är också en godtycklig nivå. Vissa människor kanske tycker att fitness är 50 min på milen och 200 kg i marklyft. Andra tycker 35 min på milen och 140 kg i marklyft.

  Så om man är förbered eller inte är också en relativ fråga där egna preferenser är det som avgör om svaret blir ja eller nej. Crossfit har helt enkelt försökt hitta en godtycklig gräns i mitten på allt och sen kallar de sig själva ”the greatest athletes in the world”.

 92. R Boström:
  Modigt inlägg Guddi, särskilt eftersom du ger dig in på närmast helig mark som vaktas av religiöst fanatiska crossfittor. Skulle nog också våga sätta 1-2 kronor på att en majoritet av de svenska crossfitt-utövarna är LCHF:are, det tycks vara lite samma typ av människor som sväljer (med hull och hår) alla ”quick fixes” som finns…

  Paleo, kettlebells och barfotalöpning är det som gäller 🙂 LCHF är inte lika hippt men de som kör Paleo kör oftast någon form av lågkolhydratsvariant.

  Det finns bra saker inom alla trenderna. Men visst är det intressant att det ofta är samma personer som kör på allt. Det finns dock undantag. Jag har träffat på en hel del kunniga och vältränade personer som endast följt på en av trenderna.

 93. Guddi: Hallå Simon!
  Som du skriver, inlägget är två år gammalt och det du tar upp här har redan varit upp flera gånger om bland kommentarerna. Min formulering är inte den bästa i den meningen du citerar, det finns tydligare förklaringar bland kommentarerna.

  Hej Guddi!

  Jag hade inte läst kommentarerna, men även efter jag har gjort det så tycker jag att din syn på crossfit och teknikanvändning är baserad på youtube-klipp, och inte att faktiskt gå till en riktigt och vettig crossfit-filial och hälsa på dem / träna med dem. Alternativt kanske du borde gå och testa träna med någon som är seriös inom crossfit? Jag har själv hållt på i över 3 år med Crossfit och all min teknik kommer från att ha tränat med seriösa Crossfit’are men även från att ha tränat med bland annat svenska tränare i tyngdlyftning. Baserat på allt jag har varit med om och sett, så är det en väldigt teknikfokuserad (och rörelsefokuserad) sport där de seriösa utövarna är ute efter en skadefri träning.

  Guddi:
  Syreförbrukning är energiförbrukning Simon. Så min länk är inte irrelevant, den är så relevant som något bara kan bli

  Okej, på vilket sätt är syre involverat i den fosfogena och den glykolytiska cykeln av ATP?
  Det är väl ändå energiförbrukning om nått, du som verkar ha något intresse av tyngdlyftning (om jag har läst rätt) borde väl vara väl medveten om den fosfogena cykeln?

  Guddi:
  Jag har inte tittat på Crossfit games, har du någon länk med bra filmklipp?

  Ja absolut! Kolla på http://games.crossfit.com/finals/live och så kan du kolla på hela den senaste crossfit-games i HD, gratis. Innan du letar ner specifika sekunder när folk gör teknikmissar (japp, det finns med där!) så kan jag vackert påpeka att det finns i vilken sport som helst som det har tävlats i ca 5 år i.

  Guddi:
  Här har du en mer representativ video när det gäller hans teknik vid tidtagning, tydligen ska det här föreställa styrkeryck

  Absolut! Här har vi alltså en så pass låg vikt så att personen i fråga inte ens behöver utveckla ett särskilt explosivt moment utan istället så gör han en muskelbaserad overhead-anyhow, vilket inte är ett problem för en person som har den kapaciteten som han har.

  Guddi:
  I övrigt är det där en typiska Crossfit champion. Han började med Crossfit i mitten på 2009 och ett år senare kom han tvåa i mästerskapen. I hur många idrotter händer det? Svaret är ingen idrott. Vill man bli bra på Crossfit ska man inte träna Crossfit. Följ ett välstruktuerat program med periodisering och planering istället för ett slumpmässigt pass. Sen när du ska spetsa formen inför en tävling så kör du Crossfit någon/några månader.

  Intressant, vad baserar du detta på? Det känns inte som att du har studerat crossfit’s periodisering överhuvudtaget utan tror att det är ”slumpmässigt”. Detta är lite utav ett stort ämne att diskutera, men du kan ju börja med att titta lite på OPT som är en ganska känd Crossfit-tränare (han vann även det första crossfit games 2007): http://optimumperformancetraining.blogspot.com/.

  Jag blir samtidigt lite förvånad över att du påstår att folk spetsar formen inför en tävling och kör Crossfit någon/några månader, vad baserar du det på? Annie Thorilsdottir som vann games i år efter sitt tredje deltagande (hon har hållt på i ca 3 år) har tränat Crossfit de senaste 3 åren och bara utvecklats. Hon tränas av en ganska känd Crossfit-tränare. Extremt många av de som är i toppen av Crossfit-eliten (placeras högst) är välkända Crossfit’are som har hållt på i 4-5 år.

  Annie Sakamoto som kom på 9e plats är ett fantastiskt exempel, hon har hållt på sen Crossfit startade och är med på en av de första filmerna. Hon är 35 år gammal.

  Guddi:
  Ett exempel. En före detta tyngdlyftare som är 44 år krossar ett Crossfitrekord trots att han kör på högre vikter än det är tänkt.

  Absolut finns det personer som kan komma in och välja enskilda pass och krossa dem. Sätt upp honom mot Mikko Salo exempelvis och kasta in 10 olika träningspass på 4 dagar så ska vi se vem som är genomsnittligt bäst.

  Guddi:

  Visst är det så. Men så länge tekniken inte finns där ska man inte ge sig på övningen med tunga vikter. Inte heller ska man göra många repetitioner av övningen. När det gäller tyngdlyftning ska man i princip aldrig gå över 3 reps, tekniken fallerar…

  Du gav ju själv ett bra exempel i övrigt när du lyfte upp Rich Froning Jr som en med bra teknik och sen försvinner tekniken helt när det blir tidtagning. Det är helt enkelt en dålig idé att köra många reps av komplicerade övningar under tidspress. Det kan vara väldigt kul, men inte smart

  Jo jag har hört den argumentationen förut. Bland annat på ett tyngdlyftningsgym. När jag sen körde Grace tillsammans med en av utövarna där så ändrade folk sin åsikt. Grace är allts 30 st styrkestöt på 60 kg för män, 45 kg för kvinnor. Hög intensitet är inte en ursäkt för dålig teknik, oavsett vem som gör det.

  Guddi:
  Du kan ju börja med att titta på vad de flesta som dominerar Crossfit just nu har tränat tidigare. De flesta som är bäst har ju bara sysslat med Crossfit i något år, ibland bara några månader. Hur många är det som ligger i toppen som verkligen tränat Crossfit i en 4-5 år som brukar vara det som krävs för att ens vara nära toppen i andra idrotter?

  Vill du verkligen bli riktigt bra på många saker måste du träna upp det enligt en sund systematisk periodisering. Inte genom att följa ett gäng slumpmässiga träningpass. Visst du kan bli ordentligt vältränad ändå, men du kan bli bättre tränad med samma ”uppoffring” med en genomtänkt planering.

  Och på vilket sätt har du undersökt Crossfit för att komma fram till att det inte existerar någon sund systematisk periodisering? Om det enda du har att backa upp dina påståenden med är Youtube klipp så tycker jag att du borde ta och studera på mer om Crossfit innan du kritiserar. OPT som jag länkade till tidigare har en hel del bra utbildningar och har även en hel del intressanta inlägg på sin blogg gällande periodisering.

  Guddi:
  Om du vill ha någon specifik träningsform så finns det inte. Alla tränar ju för att bli bra på något. Men gymnastik, MMA och tiokamp kommer nog nära. Jag skulle utan tvekan säga att du blir mer vältränad av dessa träningsformer än av Crossfit.

  Du kommer inte vara förberedd på någon av dem. Inte om du verkligen vill vara bra på det. Om du vill vara okej på det så visst. Men vad är då okej? Det är också en godtycklig nivå. Vissa människor kanske tycker att fitness är 50 min på milen och 200 kg i marklyft. Andra tycker 35 min på milen och 140 kg i marklyft.

  Så om man är förbered eller inte är också en relativ fråga där egna preferenser är det som avgör om svaret blir ja eller nej. Crossfit har helt enkelt försökt hitta en godtycklig gräns i mitten på allt och sen kallar de sig själva ”the greatest athletes in the world”.

  Jag vet inte, jag tycker 230 kg marklyft, squats på 180 och 5 km löpning på 17:34 är bra på alla tre. Det är inte ”vinst eller elitnivå” men jag tror inte det är många som skulle klå honom på både löpning och marklyft, eller känner du någon som kan utmana honom på den kombon? Han har sysslat med Crossfit i 4-5 år, kom 5a förra året.

  Om det nu är så att det inte är Crossfit som gör att man blir bäst på Crossfit, som du faktiskt sitter här och påstår. Varför är det inte fler människor som går in och ”dominerar” crossfit-games och vinner de 250 000 dollar som varje vinnare ändå fick? Det är inte som att Rich Fronning har tränat någonting annat än en Crossfit-baserad träning (ja, tyngdlyftning är en väldigt viktig del AV Crossfit). Inklusive periodisering och systematisk träning.

  Vart har du fått all din information ifrån? Är det från att läsa FAQ’n på Crossfit’s hemsida, sett några youtube-klipp och sen helt plötsligt vet du allting om sporten?

  Jag bara undrar, för jag är nyfiken. Och tyvvär så tycker jag inte att MMA gör mig bättre allmäntränad – det har jag sysslat med i 12 år redan. Gymnastik ingår i Crossfit (det är en stor del av en del av periodiseringen). Det är betydligt mera djupgående än ”gör många komplicerade övningar fort”.

 94. Simon Lundmark: Jag hade inte läst kommentarerna, men även efter jag har gjort det så tycker jag att din syn på crossfit och teknikanvändning är baserad på youtube-klipp, och inte att faktiskt gå till en riktigt och vettig crossfit-filial och hälsa på dem / träna med dem.

  Intrycket är främst baserat på videoklipp från olika crossfitgym och från olika sidor på nätet. Att besöka en filial för att få någonslags helhetsintryck hade ju inte varit direkt givande. Som att du skulle försöka få dig ett helhetsutryck av fotboll som sport genom att besöka ett lags träning. Rena lotteriet om det blir ett bra lag, bra tränare, bra organisation osv. Det låter en testa på fotboll men det ger en ju ingen överblick över hur fotbollen är globalt.

  Så mina åsikter är främst baserade på det man finner på internet. Jag har givetvis även pratat med personer som på något sätt varit inblandande med Crossfit genom egen träning eller så har de hållt utbildningar för olika Crossfitfilialer. Så det jag har fått höra där är inbakat i min åsikt med. Men främst internet då, det är så man får en mer större bild och det är ju också den bild som Crossfit visar utåt för gemene man som mitt inlägg riktar sig till.

  Simon Lundmark: Baserat på allt jag har varit med om och sett, så är det en väldigt teknikfokuserad (och rörelsefokuserad) sport där de seriösa utövarna är ute efter en skadefri träning

  Det här har varit uppe flera gånger i diskussionen. Bara för att man lägger upp en massa filmer om teknik, pratar mycket om teknik etc så innebär inte det att man prioriterar tekniken högt inom Crossfit.

  Simon Lundmark: Här har vi alltså en så pass låg vikt så att personen i fråga inte ens behöver utveckla ett särskilt explosivt moment utan istället så gör han en muskelbaserad overhead-anyhow, vilket inte är ett problem för en person som har den kapaciteten som han har.

  Han behöver inte direkt ta i för att få upp stången nä. Men det betyder inte att rörelsen inte är dålig rent teknisk och kan leda till skada hos många. Det finns en orsak till att de flesta skadar ryggen när de ska plocka upp en penna från golvet eller något liknande basalt. Det är upprepad belastning i ett ofördelaktigt läge som ger skada. Väldigt sällan ett tungt lyft med dålig teknik även om det givetvis är farligare ju större belastningen är.
  https://traningslara.se/samtidig-rotation-och-flektion-i-ryggen-okar-skaderisken/
  https://traningslara.se/ryggens-kurvatur-nar-man-lyfter-och-styrketranar/

  Så visst ökar han skaderisken för sig själv när han använder den kassa teknik som han använder. De andra i tävlingen har också en liknande teknik. Är dessa personer också alla väl förberedda enligt dig? Frågar du mig så är det själva tävlingsformen som de utför som är problemet, komplicerade övningar med många reps under tidspress. Inte vilken teknik som lärts ut från början eller hur tränade personerna är.

  Sen kan det ju också nämnas att de lyften han gör aldrig någonsin hade godkänts som ryck i en tyngdlyftningstävling. Om man nu varit noga med tekniken inom Crossfit så borde ju givetvis alla dessa repetitioner inte räknas. Då hade man i alla fall försökt att få deltagarna att använda bra teknik i många reps. Nu godkäns dålig teknik redan från första repetitionen.

  Simon Lundmark: Okej, på vilket sätt är syre involverat i den fosfogena och den glykolytiska cykeln av ATP?
  Det är väl ändå energiförbrukning om nått, du som verkar ha något intresse av tyngdlyftning (om jag har läst rätt) borde väl vara väl medveten om den fosfogena cykeln?

  Vad tror du används för att återställa ATP, PCr och eventuella laktatnivåer sen? Jo syre. Om man mäter syreupptagningen i ett par timmar efter träningpasset så kan man högaktligen skita i var energin kommer ifrån under aktiviteten 🙂 ABC inom fysiologi…

  Simon Lundmark: Intressant, vad baserar du detta på? Det känns inte som att du har studerat crossfit’s periodisering överhuvudtaget utan tror att det är ”slumpmässigt”.

  Förklara för mig hur periodiseringen ser ut i dessa WOD för den senaste månaden. Vilken egenskap försöker man först och främst förbättra och vilka egenskaper ligger på underhåll?
  http://www.crossfitnordic.se/category/dagens-pass/
  http://www.crossfituppsala.se/category/dagens-pass/

  Jag kan ge dig hundratals exempel här. Jag har ärligt talat aldrig sett några WOD där det verkar ha funnits en långsiktig planering i upplägget för någon egenskap. Det är i stort sett ”försök förbättra allt samtidigt” som gäller. Det finns iofs olika crossfitinriktiningar som crossfit endurance mm men då är ju själva slutliga målet att bli lite mer uthållig. Inte att arbeta på uthålligheten för stunden då det är en passande period för det under träningsåret/makrocykeln.

  Simon Lundmark: jag länkade till tidigare har en hel del bra utbildningar och har även en hel del intressanta inlägg på sin blogg gällande periodisering.

  Jag gjorde en google sökning på den sidan och periodization nämns en gång och då tar han inte upp något alls om hur periodiseringen ska se ut. Jag hittade även följande citat på hans/deras nya hemsida.

  .if you’re not usiung the exact workout above, then you’re not using CF, you are PLANNING…and that my friends is called PERIODIZATION!

  http://optexperience.com/blog/item/canada-day

  För mig låter det som att de skriver rakt ut att planerad träning inte är Crossfit. Crossfit.com skriver följande i första meningen till frågan ”what is crossfit?”

  CrossFit is a strength and conditioning system built on constantly varied, if not randomized, functional movements executed at high intensity

  Så för mig försvinner faktiskt hela poängen med Crossfit om man skulle lägga in ordentlig periodisering. För då tränar man för att bli bra på Crossfit, man vet vad som kommer nästa pass och man vet ungefär hur träningen kommer se ut nästa vecka och en månad framåt. Alltså tränar man precis som alla andra idrottare med verkliga block med fokus på olika delar. Men detta har jag som sagt aldrig sett inom Crossfit.

  Simon Lundmark: Jag blir samtidigt lite förvånad över att du påstår att folk spetsar formen inför en tävling och kör Crossfit någon/några månader, vad baserar du det på?

  Du missförstod mig. Jag skrev att det är så folk borde träna om de verkligen vill bli bra på Crossfit. Om du tex redan kan ta 250 kg i marklyft och rycker 120 kg så bör du inte köra WOD med styrka 2-3 gånger i veckan och intervallträning för konditionen 1-2 gånger i veckan. Då ska du lägga styrkan på underhåll och träna upp din kondition med kanske 2-3 längre pass och ett intervallpass på kanske 30 minuter varje vecka. Då kommer din kondition snabbt att bli mycket bättre medan du behåller all eller det mesta av din styrka.

  Följer du WOD kommer din konditionsutveckling att bli långsam och aldrig lika bra som om du lägger upp en bra periodisering för konditionen.

  Sen 2-3 månader innan en Crossfittävling kör du Crossfit WOD för specificiteten och träning av de vanligare övningarna inom Crossfit.

  Simon Lundmark: Om det nu är så att det inte är Crossfit som gör att man blir bäst på Crossfit, som du faktiskt sitter här och påstår. Varför är det inte fler människor som går in och ”dominerar” crossfit-games och vinner de 250 000 dollar som varje vinnare ändå fick?

  De flesta tränar helt enkelt för att bli bra på något annat. Om du tränar för att bli tex tiokampare så har du inte tid att lägga några månader på att bli bra på Crossfit. Det försämrar ju din förmåga som tiokampare med.

  Det är ju inte som att man kan komma från soffan och bli bäst på Crossfit på 1-2 år. Du måste ha en gedigen träningsbakgrund om du ska komma till eliten fort. Det är få som har det som samtidigt vill lämna sin egna sport och som inte dras med skador och tidigare problem eller börjat bli lite gammal och saknar energi/ork för att fortsätta satsa.

  Men om du börjar helt otränad och vill nå eliten inom Crossfit och är beredd att träna några år så kommer du att nå eliten mycket snabbare om du inte tränar enligt Crossfit WOD utan istället följer ett upplagt program anpassat efter dig med en sund periodisering.

  Jag läste till sjukgymnast tillsammans med Caroline Fryklund. Hon var väldigt vältränad redan då och kunde göra fantastiska saker men hon hade problem med knäna och tränade inte lika mycket som hon gjort tidigare när hon var som bäst som gymnast. Då sysslade hon inte med Crossfit och på facebook började hon skriva om det först först sommaren 2010 ungefär. Några månader senare vann hon SM och strax efter det kom hon femma i Europa! I vilken annan sport skulle detta kunna ske? En före detta elitidrottare som inte tränat på elitnivå på 3-4 år börjar med en ny sport och är femma i Europa lite mer än 12 månader senare. Poängmässigt tror jag hon var 24a i hela världen i kvalet.
  http://www.ostran.se/sporten/liten_smidig_och_haard_som_sten
  http://games.crossfit.com/node/55718

  Caroline har helt enkelt gjort det som man ”ska” göra. Tränat något annat mer organiserat och planerat och kommit i väldigt bra form. Sen tränat specifikt för Crossfit i några månader och då kört över de flesta som kört Crossfit under längre tid. Om hon lagt in lite mer specifik träning för att öka styrkan och tekniken i lyften under 6 månader istället för att följa WOD hade hon garanterat blivit ännu bättre med 🙂 Enligt artikeln jag länkar till så verkar det som att hon också gör så. Crossfitpass kör hon endast 3 gånger i veckan.

  Så enligt mig tränar inte Caroline Crossfit för att bli bra på Crossfit. Hon tränar istället för att bli bra på Crossfit genom mer planerad systematisk träning. Som man borde med andra ord.

 95. Guddi: Intrycket är främst baserat på videoklipp från olika crossfitgym och från olika sidor på nätet. Att besöka en filial för att få någonslags helhetsintryck hade ju inte varit direkt givande. Som att du skulle försöka få dig ett helhetsutryck av fotboll som sport genom att besöka ett lags träning. Rena lotteriet om det blir ett bra lag, bra tränare, bra organisation osv. Det låter en testa på fotboll men det ger en ju ingen överblick över hur fotbollen är globalt.

  Så mina åsikter är främst baserade på det man finner på internet. Jag har givetvis även pratat med personer som på något sätt varit inblandande med Crossfit genom egen träning eller så har de hållt utbildningar för olika Crossfitfilialer. Så det jag har fått höra där är inbakat i min åsikt med. Men främst internet då, det är så man får en mer större bild och det är ju också den bild som Crossfit visar utåt för gemene man som mitt inlägg riktar sig till.

  Det här har varit uppe flera gånger i diskussionen. Bara för att man lägger upp en massa filmer om teknik, pratar mycket om teknik etc så innebär inte det att man prioriterar tekniken högt inom Crossfit.

  Tja, jag kan inte annat än att säga att jag tycker att du har fel. Det finns aktiva crossfit gym i sverige där medlemmar blivit avstängda pga att de inte har följt rekommendationerna om teknik. Går man på vad de säger på certifieringen och vad jag varit med om så visar det en helt annan sida än din åsikt.

  “How to get started” tar upp en ganska bra poäng:
  If many or most of the exercises are relatively or completely unknown to you, then we recommend that you begin learning the movements for a month or two until you can either perform our common exercises or have substitutions worked out for those movements under development.

  Guddi:
  Han behöver inte direkt ta i för att få upp stången nä. Men det betyder inte att rörelsen inte är dålig rent teknisk och kan leda till skada hos många. Det finns en orsak till att de flesta skadar ryggen när de ska plocka upp en penna från golvet eller något liknande basalt. Det är upprepad belastning i ett ofördelaktigt läge som ger skada. Väldigt sällan ett tungt lyft med dålig teknik även om det givetvis är farligare ju större belastningen är.

  Så visst ökar han skaderisken för sig själv när han använder den kassa teknik som han använder. De andra i tävlingen har också en liknande teknik. Är dessa personer också alla väl förberedda enligt dig? Frågar du mig så är det själva tävlingsformen som de utför som är problemet, komplicerade övningar med många reps under tidspress. Inte vilken teknik som lärts ut från början eller hur tränade personerna är.

  Sen kan det ju också nämnas att de lyften han gör aldrig någonsin hade godkänts som ryck i en tyngdlyftningstävling. Om man nu varit noga med tekniken inom Crossfit så borde ju givetvis alla dessa repetitioner inte räknas. Då hade man i alla fall försökt att få deltagarna att använda bra teknik i många reps. Nu godkäns dålig teknik redan från första repetitionen.

  Han försöker inte göra ett ryck i någon tyngdlyftningstävling. Jag tycker att du överdriver, eller använder du en kraftig höftextension för att placera ett mjölkpaket på högsta hyllan i kylskåpet när du tar upp den från golvet?

  Som i alla tävlingar, när man pressar sig nära sitt max, så uppnår man inte optimal form. Det finns många artiklar i Crossfit-Journal som diskuterar just hur viktigt det är att bibehålla optimal form under träningen, att inte pressa sig till den nivån där tekniken tar stryk. Men det hade du bara fått lära dig om du intresserade dig av Crossfit, vilket du uppenbarligen inte gör.

  Guddi:
  Vad tror du används för att återställa ATP, PCr och eventuella laktatnivåer sen? Jo syre. Om man mäter syreupptagningen i ett par timmar efter träningpasset så kan man högaktligen skita i var energin kommer ifrån under aktiviteten. ABC inom fysiologi…

  Ja visst är syre en extremt viktig del av energicykeln. Men att dra slutsatsen att syreupptagning (av att döma på sammanfattningen av arbetet så var det dessutom syreupptagning genom andning?) är det optimala sättet att mäta energiförbrukning? Det har jag aldrig hört talas om förut. Om du har någon källa för den typen av påstående så skulle jag vara mycket intresserad av att läsa det.

  Guddi:
  Förklara för mig hur periodiseringen ser ut i dessa WOD för den senaste månaden. Vilken egenskap försöker man först och främst förbättra och vilka egenskaper ligger på underhåll?

  Jag tänker inte sätta mig och analysera ett gäng med pass för att upptäcka vilken typ av periodisering för vissa subdelar av deras träning annat än den variations-periodiseringen som genomgår i princip alla crossfitprogrammeringar. Om du är intresserad av deras periodiseringar så kan du maila och/eller ringa de som har gjort den. Crossfit Uppsala som du tar med där programmeras av Martin Altemark, en kille som garanterat är intresserad av att ta den diskussionen med dig.

  Guddi:
  Jag kan ge dig hundratals exempel här. Jag har ärligt talat aldrig sett några WOD där det verkar ha funnits en långsiktig planering i upplägget för någon egenskap. Det är i stort sett ”försök förbättra allt samtidigt” som gäller. Det finns iofs olika crossfitinriktiningar som crossfit endurance mm men då är ju själva slutliga målet att bli lite mer uthållig. Inte att arbeta på uthålligheten för stunden då det är en passande period för det under träningsåret/makrocykeln.

  Jag gjorde en google sökning på den sidan och periodization nämns en gång och då tar han inte upp något alls om hur periodiseringen ska se ut. Jag hittade även följande citat på hans/deras nya hemsida.

  För mig låter det som att de skriver rakt ut att planerad träning inte är Crossfit. Crossfit.com skriver följande i första meningen till frågan ”what is crossfit?”

  Oj, jag förstår inte hur du tolkade den sidan. Nåja, allt är ju individuellt. Även hur man läser meningar, tydligen. Undersök periodiseringen hos OPT, som jag länkade till. Istället för att söka på den nyare delen av bloggen. Du har flera år av träningspass där att analysera. Jag vet att OPT har baserat en del av sina prylar från Poliquin, så jag antar att en viss av hans periodisering kommer därifrån. Maila OPT och fråga honom om hans periodisering. Han är en riktigt trevlig person och ställer säkert gärna upp.

  Gällande din analys av “What is Crossfit” så står det “constantly varied, if not random,” vilket innebär att slumpvis träning är ett sätt att träna Crossfit. Det innebär inte att ALL Crossfit-träning är slumpvis.

  Guddi:
  Så för mig försvinner faktiskt hela poängen med Crossfit om man skulle lägga in ordentlig periodisering. För då tränar man för att bli bra på Crossfit, man vet vad som kommer nästa pass och man vet ungefär hur träningen kommer se ut nästa vecka och en månad framåt. Alltså tränar man precis som alla andra idrottare med verkliga block med fokus på olika delar. Men detta har jag som sagt aldrig sett inom Crossfit.

  Jag har insett att hela din argumentation bygger på att om man periodiserar så kör man inte längre Crossfit. Jag kan förstå att man kan få den uppfattningen när man, som du, kollar på youtube-filmer och läser igenom Crossfit-faq’n lite snabbt utan att ens titta på deras tusentals andra artiklar. Det tråkiga är att trots att flera personer har påpekat hur fel du har och att så ej är fallet så vägrar du öppna dig för förslag. Synd.

  Guddi:
  Du missförstod mig. Jag skrev att det är så folk borde träna om de verkligen vill bli bra på Crossfit. Om du tex redan kan ta 250 kg i marklyft och rycker 120 kg så bör du inte köra WOD med styrka 2-3 gånger i veckan och intervallträning för konditionen 1-2 gånger i veckan. Då ska du lägga styrkan på underhåll och träna upp din kondition med kanske 2-3 längre pass och ett intervallpass på kanske 30 minuter varje vecka. Då kommer din kondition snabbt att bli mycket bättre medan du behåller all eller det mesta av din styrka.

  Följer du WOD kommer din konditionsutveckling att bli långsam och aldrig lika bra som om du lägger upp en bra periodisering för konditionen.

  Sen 2-3 månader innan en Crossfittävling kör du Crossfit WOD för specificiteten och träning av de vanligare övningarna inom Crossfit.

  De flesta tränar helt enkelt för att bli bra på något annat. Om du tränar för att bli tex tiokampare så har du inte tid att lägga några månader på att bli bra på Crossfit. Det försämrar ju din förmåga som tiokampare med.

  Det är ju inte som att man kan komma från soffan och bli bäst på Crossfit på 1-2 år. Du måste ha en gedigen träningsbakgrund om du ska komma till eliten fort. Det är få som har det som samtidigt vill lämna sin egna sport och som inte dras med skador och tidigare problem eller börjat bli lite gammal och saknar energi/ork för att fortsätta satsa.

  Men om du börjar helt otränad och vill nå eliten inom Crossfit och är beredd att träna några år så kommer du att nå eliten mycket snabbare om du inte tränar enligt Crossfit WOD utan istället följer ett upplagt program anpassat efter dig med en sund periodisering.

  Nä det jag gav dig var en persons resultat från att ha tränat Crossfit. Jag vet inte om man kan komma upp i såna resultat utan periodisering med en kroppsvikt på ca 80 kg. Med Crossfit WOD antar jag att du menar mainsite-WOD’en. Den är inte en programmering för att du ska uppnå eliten inom Crossfit. Det är ett generellt träningsprogram (precis som 5×5 inte kommer att ta dig till eliten inom styrkelyft). För att nå elitnivå i princip vilken sport som helst så måste du ha individualiserad träning som tar dig, dina svagheter och dina behov i åtanke. Crossfit är inget undantag från detta, och inte heller gör det några påstående att vara ett sådant undantag.

  Guddi:
  Jag läste till sjukgymnast tillsammans med Caroline Fryklund. Hon var väldigt vältränad redan då och kunde göra fantastiska saker men hon hade problem med knäna och tränade inte lika mycket som hon gjort tidigare när hon var som bäst som gymnast. Då sysslade hon inte med Crossfit och på facebook började hon skriva om det först först sommaren 2010 ungefär. Några månader senare vann hon SM och strax efter det kom hon femma i Europa! I vilken annan sport skulle detta kunna ske? En före detta elitidrottare som inte tränat på elitnivå på 3-4 år börjar med en ny sport och är femma i Europa lite mer än 12 månader senare. Poängmässigt tror jag hon var 24a i hela världen i kvalet.

  Caroline har helt enkelt gjort det som man ”ska” göra. Tränat något annat mer organiserat och planerat och kommit i väldigt bra form. Sen tränat specifikt för Crossfit i några månader och då kört över de flesta som kört Crossfit under längre tid. Om hon lagt in lite mer specifik träning för att öka styrkan och tekniken i lyften under 6 månader istället för att följa WOD hade hon garanterat blivit ännu bättre medEnligt artikeln jag länkar till så verkar det som att hon också gör så. Crossfitpass kör hon endast 3 gånger i veckan.

  Så enligt mig tränar inte Caroline Crossfit för att bli bra på Crossfit. Hon tränar istället för att bli bra på Crossfit genom mer planerad systematisk träning. Som man borde med andra ord.

  Det som står i artikeln som du länkar till är att hon de andra dagarna håller i gymnastikträning och därmed så blir det mycket sån träning. Tja man kan ju tolka det precis som man vill. Det står ingenstans där att hon kör “mer planerad systematisk träning”. Det är någonting som du själv valt att kasta in där, för att det passar dig.

  Men Carolina Kluft gick ju in och körde tre-steg från att ha kört sjukamp och kom typ 9a i världen på det? Oj… kolla det finns i andra sporter också?

  Crossfit är en lite nyare sport (speciellt professionellt), och därmed är det ganska lätt att komma in från andra sporter och göra bra resultat. Om man har tränat allsidigt tidigare (7-kamp är som du tidigare påpekat ganska allsidigt) så ökar det självklart chanserna man har för att göra bra ifrån sig i en ännu mera allsidig sport. Vi ser det dock mindre och mindre för varje år som går. Tråkigt att du inte är intresserad av att citera eller bemöta de påståenden jag gjort om personer som går rakt emot dina förutfattade meningar.

  Vi kan ju ganska simpelt dra en slutsats från dina argumentationer. “Crossfit är slumpvis vald träning med dålig teknik och håller inte i längden. Periodiserar man så är det inte Crossfit”. Har jag fel när jag tolkar dig så?

 96. Ja just ja, jag glömde. Du kan ju läsa lite på Catalyst Athletics hemsida: (www.cathletics.com). Greg Everett som håller i CA är en av de mest uppskattade OL-tränarna inom Crossfit. Han brukar hålla i en hel del level-1 olympic lifts certifieringar (inom Crossfit). Hans programmering är det många Crossfit-atleter som kör för att få upp deras OL-styrka, jag har vänt mig dit ett par gånger. Jag antar att du kommer att komma med påståenden som att det inte är Crossfit för att det står inte det utskrivet överallt och de använder ju periodisering. Men jag tänkte att det är en bra sida som alla har nytta av! (tänkte att du skulle slippa att besvara den här posten) 🙂

 97. När skulle Carro varit ”typ 9a i världen”? Carro har förvisso ett svenskt rekord men det är kortare än kvalgränsen för OS 2012.

 98. Klüft avstod sjukamp i Olympiska sommarspelen 2008 i Peking men deltog i tresteg och längdhopp. I trestegstävlingen misslyckades hon med att kvala in till finalen med en 20:e plats på resultatet 13,97. Hon kvalade in till finalen i längdhoppstävlingen med ett hopp på 6,70, men med 6,49 i finalen blev det en 9:e plats.

  Om du inte visste det så är längdhopp en av grenarna i sjukamp. Så det är inte så att hon bara bytte sport helt plötsligt.

 99. Ah okej, mitt fel. Hon kom ”bara” 20e plats. Vilket iofs är bättre än Caroline.

 100. Det är inte heller så att hon tog upp tresteg något år innan os 2008 utan det är något hon har vart duktigt på länge.

  Så om världens bästa k-1 fighter byter till att tävla i boxning och lyckas bli rankad top 20 i världen. Är det ett bevis på att vältränade personer kan byta till boxning och bli rankade inom top 50 i världen?

 101. Simon Lundmark: Jag tycker att du överdriver, eller använder du en kraftig höftextension för att placera ett mjölkpaket på högsta hyllan i kylskåpet när du tar upp den från golvet?

  Givetvis inte. Men om jag ska plocka upp ett antal kilo från golvet så ser jag till att min rygg är i en bra position. Särskilt om jag ska göra det flera gånger på rad samtidigt som min andning är ansträngd. Sunt förnuft helt enkelt.

  Simon Lundmark: Om du har någon källa för den typen av påstående så skulle jag vara mycket intresserad av att läsa det.

  Källa finns i länken som du kallade irrelevant 🙂

  Simon Lundmark: Jag tänker inte sätta mig och analysera ett gäng med pass för att upptäcka vilken typ av periodisering för vissa subdelar av deras träning annat än den variations-periodiseringen som genomgår i princip alla crossfitprogrammeringar.

  Du tycker inte att detta borde skrivas ut på sidan redan från början? För jag tycker det är en självklarhet att man skriver vad målet är med ett program både på kort och långt sikt om man skriver ihop ett.

  Simon Lundmark: Om du är intresserad av deras periodiseringar så kan du maila och/eller ringa de som har gjort den.

  Vad som är fokus i ett träningsprogram borde vara uppenbart. Måste man mejla eller ringa personen som lägger upp ett program om man som atlet vill veta vad fokuset är för stunden? Stackarna på Crossfit.com måste få en väldig massa samtal 🙂

  Och stackars alla de Crossfitare som vill förbättra en viss egenskap, de måste själva sitta och analysera ett program en månad tillbaka för att hitta inriktningen och sen vet de ändå inte vad som blir fokus nästkommande veckor 🙂

  Simon Lundmark: Oj, jag förstår inte hur du tolkade den sidan. Nåja, allt är ju individuellt. Även hur man läser meningar, tydligen.

  Tro det eller ej men jag har inte tid att läsa igenom en hel blogg för att göra dig glad. Jag läste inläggen på förstasidan, där stod inget. Sen gjorde jag en sökning med hjälp av google igenom hela bloggen på ordet periodization, jag fick ingen träff. Sen sökte jag på deras nya sida och fann det jag citera. Om du vill syfta på något mer specifikt får du faktiskt länka till det specifika inlägget!

  Simon Lundmark: Det står ingenstans där att hon kör “mer planerad systematisk träning”. Det är någonting som du själv valt att kasta in där, för att det passar dig.

  Först skriver du att man även inom Crossfit måste periodisera och planera sin träning individuellt och sen argumentar du för att Caroline nu inte gör det 🙂

  Det står klart och tydligt i artikeln att hon tänkt fokusera mer på styrkemomententen för att bli bättre i det. Sen kan hon givetvis gör det på ett bra sätt och ett dåligt sätt. Men oavsett så är det ju inte troligen dagens WOD hon följer, får då blir det ju inget fokus.

  Simon Lundmark: Men Carolina Kluft gick ju in och körde tre-steg från att ha kört sjukamp och kom typ 9a i världen på det? Oj… kolla det finns i andra sporter också?

  Klüft gick från att vara överlägset bäst i världen på sin idrott till att vara nr 9 i längdhopp. Och då trots att hon hela tiden tränat längdhopp som en del av sin träning. Som Adam påpekat tränade hon säkert en del tresteg med under tiden. Rent egenskapsmässigt så är skillnaderna små mellan det Klüft gjort tidigare och tresteg. Sen är också hennes personbästa över en meter under årsbästa. Det är en stor skillnad i tresteg. Tregaro uppskattade att hon skulle kunna hoppa 14.50 i tresteg, det är en meter under världsrekordet.

  Så jag tycker Klüft är ett utmärkt exempel på hur en väl planerad träning i flera år kan göra dig världsbäst inom en viss idrott. Börjar du sen med en annan idrott, även om den är snarlik, så är du inte per automatik världsbäst bara för att du är väldigt bra tränad. Det krävs specifik periodiserad träning där med.

  Inom Crossfit är det inte direkt de som varit i absoluta toppen i sin förra idrott som blir bäst i Crossfit. Det är före detta elitidrottare eller idrottare som varit ganska bra men inte bäst som går och blir bäst i Crossfit. Detta anser jag sker så ofta som det gör eftersom de som tränar enligt Crossfit WOD inte får någon periodisering. De blir helt enkelt inte så bra som de skulle kunnat bli med sin träningsinsats.

  Simon Lundmark: Tråkigt att du inte är intresserad av att citera eller bemöta de påståenden jag gjort om personer som går rakt emot dina förutfattade meningar.

  De går inte rakt emot min uppfattning. Min uppfattning är att mer periodiserad träning där träningen inte är randomiserad eller ens varierad inom vissa perioder är det som i längden ger bäst resultat även när man vill bli väldigt bra i tävlingsformen Crossfit.

  Sen kommer man givetvis bli bättre på Crossfit bara av att träna Crossfit. Men det kommer ta onödigt lång tid och den allra högsta toppen blir svårare att nå.

  Simon Lundmark: Ja just ja, jag glömde. Du kan ju läsa lite på Catalyst Athletics hemsida: (www.cathletics.com). Greg Everett som håller i CA är en av de mest uppskattade OL-tränarna inom Crossfit

  Greg Everett känner jag till. Har en DVD från honom hemma till och med. Jag minns även att jag läst en artikel av honom där han skriver i princip samma sak som jag skrivit här. Att det behövs mer periodisering inom Crossfit och inställningen inom Crossfit mot periodisering är alldeles för negativ. Jag googla fram artikeln till dig: http://www.cathletics.com/articles/article.php?articleID=53

  Simon Lundmark: Vi kan ju ganska simpelt dra en slutsats från dina argumentationer. “Crossfit är slumpvis vald träning med dålig teknik och håller inte i längden. Periodiserar man så är det inte Crossfit”. Har jag fel när jag tolkar dig så?

  Ja, du har fel. Om jag var tvungen att förenkla ner det till några rader skulle jag säga Crossfit är slumpvis vald träning där man har för dåligt fokus på periodisering och utveckling av specifika egenskaper. Följer man WOD får man ingen periodisering alls. Tidstesterna med komplicerade övningar leder till att tekniken väldigt ofta blir dålig och skaderisken ökar. Man har helt enkelt valt övningar som inte lämpar sig för den typen av träning.

 102. Åter igen citerar du bara delvis och möter bara delvis mitt inlägg, så jag fattar mig kort (eller ja, försöker iaf):

  Kort och gått så påstår jag att man periodiserar inom Crossfit, betydligt mer än du tror – jag t.ex. gör det hela tiden. Artikeln du länkade till är mer än 2 år gammal och visst var den väl träffad till säkerligen väldigt många. Greg skriver det väldigt fint:

  ”Part of the problem is likely due to the association of specific models with periodization itself; that is, too many people believe periodization to be a particular structure, likely one they’ve seen in some internet article.”

  Periodisering är planering, Crossfit Uppsala vet jag gör sin programmering minst en månad i framtiden. Bara för att passen inte har publicerats på internet för just dig så betyder det inte att det inte finns periodisering eller planering. Följer man t.ex. OPT så märker man av t.ex. olika former av styrkecykler.

  Du skriver ”Följer man WOD får man ingen periodisering alls.”. Jag har gett dig länkar för att studera olika WOD’s periodisering men du, likt jag, verkar inte ha tid och intresse av att sätta sig och studera den periodiseringen. Du anser att man ska lägga ut exakt vad man fokuserar på, jag tror inte att efterfrågan har varit tillräckligt stor för att de ska göra det (eller jo, på cathletics så har de gjort det). Du kanske måste ta och inse att Crossfit Mainsite WOD är inte det enda som är Crossfit.

  Angående tekniken så är det ett ansvar som ligger på tränaren och utövaren precis som i alla andra sporter.

  P.S. Länken som du gav som du anser är så pass relevant verkar kosta runt 36 dollar. Känns lite konstigt om någonting som är så pass viktigt som det du säger inte går att hitta på t.ex. wikipedia eller att det tas upp av andra betydligt större, mer utbildade, mer erfarna och säkerligen mer kunniga personer än dig? (men om det gör det så får du gärna länka till det).

  Nu ska jag till ett gymnastikseminarie och förbättra min kunskap och teknik om en av mina svagheter 🙂

 103. Simon Lundmark: Åter igen citerar du bara delvis och möter bara delvis mitt inlägg, så jag fattar mig kort (eller ja, försöker iaf):

  Jag citerar inte allt. Oftast tar jag sista meningen med slutpoängen eller frågan i ett stycke och svarar på det. Eller så anser jag att jag redan svarat på frågan och då svarar jag inte på den igen utan räknar med att de som läser här förstår att det jag inte svarar på bara är upprepning. Du bad mig specifikt kommentera en sak som du ansåg att jag hoppat över och då gjorde jag det.

  Simon Lundmark: Periodisering är planering

  Periodisering är planering för att försöka bli bättre på en viss egenskap. Inte bara skriva ner vad man ska göra imorgon.

  Simon Lundmark: Crossfit Uppsala vet jag gör sin programmering minst en månad i framtiden. Bara för att passen inte har publicerats på internet för just dig så betyder det inte att det inte finns periodisering eller planering.

  De skulle kunna ha planerat övningarna flera år framåt. Det betyder inte att träningen är periodiserad. Den kan vara i princip slumpmässig ändå.

  Simon Lundmark: Du anser att man ska lägga ut exakt vad man fokuserar på, jag tror inte att efterfrågan har varit tillräckligt stor för att de ska göra det

  Kritiken mot att Crossfit brister i periodisering har funnits länge. Det hade inte varit särskilt krävande att sätta stopp på den kritiken genom att skriva en 2-3 rader varje vecka om vad målet är med den nuvarande träningsperioden. De som då vill bli bättre på främst styrkemomenten hade kunnat välja en annan sidas WOD om fokuset på den som de brukar följa varit på gymnastikdelen.

  Simon Lundmark: P.S. Länken som du gav som du anser är så pass relevant verkar kosta runt 36 dollar. Känns lite konstigt om någonting som är så pass viktigt som det du säger inte går att hitta på t.ex. wikipedia eller att det tas upp av andra betydligt större, mer utbildade, mer erfarna och säkerligen mer kunniga personer än dig? (men om det gör det så får du gärna länka till det).

  Väldigt kul att du tror på Wikipedia men inte på inlägget här som har referenser, grafer samt tabeller från studierna och som dessutom finns fritt för alla möjliga att kommentera och kritisera.

  Men du kan som sagt plocka upp vilken fysiolgibok du vill och lära dig det där. Om du istället vill du leva kvar i din bubbla i denna fråga är det dock okej för mig 🙂

 104. ”Jag citerar inte allt. Oftast tar jag sista meningen med slutpoängen eller frågan i ett stycke och svarar på det.”

  … men det är ju inte det du gör 🙂 Du väljer ju att ignorera / strunta i flertalet argument. Wikipedia var bara ett exempel (det är ändå en av världens största informationsdatabaser), men det är ju kul att du fortsätter att nitpicka!

  Nåja, diskussionen leder uppenbarligen ingenstans då dina grafer och tabeller i det här inlägget svarar på allt 😉

 105. Det är ju bara att påpeka om du tycker jag hoppat över något så svarar jag på det om jag inte redan gjort det. Precis som i fallet med crossfitare som tränat crossfit länge och tillhör eliten.

 106. Det jag tolkar att Jacob menar med att periodisera träning är som lite som vi gör på min mma träning.

  Vi har 4veckors perioder där 3veckor så tränar vi t.ex. på stående brottning (nedtagningar/nedtagningsförsvar) och fysen så har vi en fokus på styrka där vi kör något i stil med Cindy fast med vikter så att man klarar ca 3 reps av varje övning och 3-4 set. Sen den 4veckan är en sparring vecka då man ska försöka att få in det man gjorde under de 3 veckorna i en sparring/match situation.

  Sen måste jag säga att vår tränare är väldigt hård med formen och säger till personer som inte håller formen att ”vila” och byta till nästa övning.

 107. Simon Lundmark:
  Hur kan du ens ifrågasätta syreförbrukningen som indikator för energiförbrukning? Och vad menas ens med ”syreupptagning genom andning”? Hur kan du ens insinuera att du har bättre koll på arbetsfysiologi än författaren till detta inlägg när du slänger dig med sådant?

  MVH Mr oxidativ fosforylering

 108. Jacob:

  Du missförstår mig, jag ifrågasätter inte en indikator för energiförbrukning. Jag ifrågasätter att det är det bästa sättet att mäta förändrad energiförbrukning efter ett träningspass, eftersom att jag aldrig har hört det påståendet förut. Jag har inte påstått att jag har bättre koll på arbetsfysiologi, jag säger bara uppriktigt att jag inte läst det någonstans (och jag läser en del) och därmed tycker att det är lustigt att ingen har tagit upp det – och därför vill jag läsa på mer om det. Tyvvär är den enda referensen som jag har fått som svar inte en som jag är villig att pröjsa så mycket pengar för (trots att jag bett om flera referenser).

  /S

 109. Det jag har hört tidigare är däremot att det inte är ett bra sätt att mäta energiförbrukning på. Efter att ha letat i ett par minuter (och ärligt talat inte granskat vad jag läst allt för mycket) så hittar man bland annat följande:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1334197/

  Även en hel del studier om EPOC där de har använt det för att mäta energiförbrukningar men ganska få studier huruvida det är ett bra sätt att mäta det eller inte. Uppenbarligen någonting som jag behöver läsa på mer om 🙂

 110. Simon Lundmark: Det jag har hört tidigare är däremot att det inte är ett bra sätt att mäta energiförbrukning på. Efter att ha letat i ett par minuter (och ärligt talat inte granskat vad jag läst allt för mycket) så hittar man bland annat följande:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1334197/

  Du får nog läsa om den där studien, för den stödjer det jag skrivit här uppe inlägget 🙂 Nyckeln hittar du i följande mening:

  Upon completion of the 1-min work period, subjects were immediately seated in a chair next to the cycle or treadmill and EPOC was recorded until it fell below the respective 5-min resting O2 uptake measurement. EPOC was calculated as 1 liter of O2 = 19.6 kJ to exclude rapid glycolytic ATP re-synthesis as part of the conversion of oxygen uptake into energy expenditure; in this regard EPOC represented aerobic energy expenditure only

  Författarna har alltså medvetet uteslutit återhämtningen av PCr och laktat efter aktiviteten från EPOC och istället räknat på denna bit för sig själv. Det är inte standardutförande när man mäter energiförbrukning där man istället låter återhämtningen av PCr och laktat tillhöra EPOC som en del av syreskulden. Resultatet i slutändan blir mer eller mindre det samma även om de båda har mindre felkällor.

  I övrigt finns det EPOC-studier där man använt sig av metabola kammare med. Där får man ännu mer precisa mätningar och resultatet är det samma. EPOC blir i princip aldrig någon betydande mängd kalorier oavsett träningstyp. Undantaget möjligen tung styrketräning med många repetitioner där vissa studier har visat på en ganska hög EPOC, främst hos nybörjare.

 111. Guddi: Du får nog läsa om den där studien, för den stödjer det jag skrivit här uppe inlägget Nyckeln hittar du i följande mening:

  Du har nog helt rätt 🙂 Länken du nämnde tidigare var alltså relevant!

  Jag visste inte att dessa filmer var gratis, men du kan ju ta och titta på dem gällande vad Crossfit egentligen är och vad det är baserat på. Det är typ en timmes video, men om du kritiserar någonting så tycker jag att du borde ta reda på mer information än det som du verkar ha baserat dina slutsater på:

  http://journal.crossfit.com/2011/05/afpurposeofcf.tpl

  Men påståenden som t.ex. ”Crossfit går ut på att de varje dag lägger upp ett pass på sin hemsida som man ska köra hemma” känns ganska omotiverade då det inte alls är vad Crossfit går ut på. Glassman nämner faktiskt inte ens det överhuvudtaget i ”the Purpose of Crossfit” – meningen med Crossfit.

 112. För övrigt ett väldigt bra klipp som demonstrerar tekniken hos Crossfit’s utövare när det är tyngre vikter på stången och där tekniken därmed är mycket viktigare. http://games.crossfit.com/node/628169

  Med dålig teknik så kommer icke-optimal förflyttning av vikten. Det enda tillfället som Crossfit förespråkar sub-optimal teknik är när vikten är så pass lätt att man ”tjänar” tillräckligt på tiden för att det ska vara värt det. Och det enda tillfället som det är värt det är vid lätta vikter vid höga repetitioner. Om vikten inte är så lätt för dig så förlorar du på dålig teknik. I alla andra fall är det personer som skulle uppvisa dålig teknik i vilken sport som helst.

 113. Bra artikel! Som så ofta. Jag håller med.

  Har gymtränat och kört lite ofokuserad triathlonträning under de senaste åren. En hälseneskada gör att jag haft en del problem med löpningen.

  Jag började nyligen på Crossfit Oslo. Och det är precis som su säger skitkul! Vi går något som heter On-Ramp, en introduktionskurs på 12*1h (verkar vara en kurs som körs av många crossfitgym). Det är teknikfokus och varje tillfälle avslutas med en WOD på tid. Och visst, tränarna (två stycken, vi brukar vara ungefär 10-25 deltagare) går runt och kommenterar tekniken under WODen. Men det är klart det blir en närmast absurd fokus på tiden. Jag vill ju slå alla andra, tekniken kommer i andra hand. Eller femte:-)

  Och det är jävligt kul! Jag har inga illusioner om att det är världens bästa träning och det är för mig uppenbart att det är en betydlig skaderisk. Men det är skitkul. Och på onsdag ska jag se till att hinna före snubben som slog mig med en sekund i fredags:-)

 114. Delar av din artikel är bland det mesta och största BULLSHIT jag någonsin läst.
  Att man i ”Crossfit bortser ifrån tekniken och bara kör för att klara passet” är så otroligt felaktigt. Jag har utövat Crossfit i över 1 år på hög nivå och jag tragglar fortfarande teknik – likså som alla andra Crossfit utövare också gör. Precis som i ALLA sporter så finns det folk som ”vill” lite för mycket, eller ska ”showa of” – men vi som tränar seriöst är lika noga med teknik som vilken styrkelyftare som helst.
  Och att man börjar på samma nivå oavsett tidigare träningsbakgrund är också en total lögn. Som total otränad person så anpassas VIKTERNA alt. TIDEN efter dennes förutsättning – det som dock hålls den samma eller likvärdig är stukturen på passet – PRECIS som vilken annan sport som helst.
  Det är såna som du – som alltid ska sitta på höga hästar som gör att folk inte vågar vidga sin vyer och fastnar i tradigt slit på gymet.
  Med det sagt – Crossfit passar kanske inte alla, men det är dumt att ”klanka” ner på en sport som har levererat otroligt resultat världen runt på en otroligt kort tid!

 115. ”The strength and value of CrossFit lies entirely within our dominance of other athletes. This is a truth divined through competition, not debate”.

  Den mer utförliga förklaringen till detta citat är att genom att ”inte bli specialiserad på något” så är chansen större att man klarar den utmaning som man ställs inför, jämfört med t.ex en långdistanslöpare. Den är grym på en sak. Crossfit handlar om att bli rätt bra på flera saker.

  På mitt Crossfit-gym säger de så, och inte det som du har citerat iaf. Om man ska referera till det du skrev om att man får större muskelmassa, så säger de inte alls så. De menar att du blir inte nödvändigtvis stor, men du blir stark att utföra de vardagliga rörelserna.

  Kan ju säga att jag kände det häromdag när jag bar upp en 140-säng med min kille till min lägenhet på 4e våningen.

  Jaja. Däremot, vad jag är kritisk mot, är användandet av 1RM, där det egentligen bara finns en ”machopoäng” att hämta och skaderisken väger tyngre än fördelarna med att göra 1 RM. Jag ser också en ENORM vikt av att tekniken måste sitta före man kan spekulera i hur många ”varv” man kan köra en amrap. Därav håller jag med det du säger om många repetitioner med avancerade övningar. However… kör man många reps får man ju köra en lägre vikt, alla gånger.

  Jag är hursom glad att jag har mkt träningslära och träningserfarenhet i bagaget när jag går och tränar Crossfit.

 116. Mycket bra artikel. Tycker att crossfit’s fördelar är snabbism den sociala komponenten och att det är relativt lätt, då inte sett ur ett rent fysiskt perspektiv utan det ställer inte så höga krav på kunnande och planerande hos individen. Har inte något emot crossfit som träningsform, utan om det får människor att träna och tycka det är skoj är det väl en superbra grej! Men detta är inget revolutionerande, och man får inte vara så naiv att man inte fattar att crossfit är en affärsrörelse, vars största mål är precis som alla andra affärsrörelser, att tjäna pengar. Det jag inte gillar med crossfit är den marknadsföringen som sker, precis som författaren påpekar…

  F.Ö är ni alla precis tomten Simon djävligt ägda här. kram

 117. Tror ni har något fel på funktionaliteten på websidan. Jag skrev inlägg i en annan tråd som någon svarade på (och länkade mig hit). Men jag fick inget mejl skickat till mig (som man kunde kryssa i för). Ingen biggie, men det kanske är nåt som kärvar…

 118. Jag har uppdaterat det här inlägget nu. Jag har formulerat om mig på ett par ställen, lagt till lite under troliga resultat och även redigerat en hel del under rubriken skador. Jag har stött på en hel del Crossfitare de senaste åren och det var verkligen dags för mig att skriva om vissa delar i detta inlägg.

  Tänkte att jag skriver en kommentar här så det dyker upp på startsidan och sen att nya besökare förhoppningsvis kan förstå vissa delar av diskussionen som troligen inte blir så solklar om man läser den nu i efterhand.

 119. Godmorgon.
  Vet inte om detta är rätt tråd men det tangerar i alla fall crossfit…

  Tänkte passa på att fråga vad mr Guddi anser om kipping pullups och om det finns någon typ av studie som visar på vad man egentligen tränar när man gör dessa?

  I och med att man ju får hjälp från höften med rörelseenergi så blir det ju rimligtvis lättare för ryggmusklerna. Men å andra sidan upplever i alla fall jag det som att själva draget blir mer explosivt. Då borde man kunna säga att kipping är till deadhang vad frivändning är i förhållande till marklyft (ungefär), eller?

  Själv gillar jag dem, och kör nog dessa i lika stor utsträckning som vanliga deadhangs.

  Jag gillade förresten också den här genomgången av crossfit. Håller med om nästan allt. Och då är jag ändå en som gillar crossfit och kör några woddar i veckan.

  Det jag upplever vara en av de största bristerna med crossfit är alla dessa vansinniga påståenden som du också tagit upp. Glassman har ju en förkärlek till att vräka ur sig sina våta önskedrömmar som om de vore fakta.

  En annan stor brist tycker jag är avsaknaden av någon slags röd tråd i programmeringen. Det är ju som redan sagts slumpmässigt mer eller mindre. De som tävlar i CF games tränar ju inte alls på detta sätt heller. De kör ju ett styrkeprogram vid sidan om att de också kör metcons.

  Crossfit games är ju väldigt roliga att titta på. Men jag håller helt med om att det inte går att tävla i fitness (enligt CF definition). Övningsvalet kan vara avgörande för vem som vinner. Jag läste i nån gammal kommentar att den som kom sist ifjol inte så troligt vinner i år. Förra året kom Rob Orlando vääääldigt långt ner i resultatlistan (eftersom han knappt kunde simma). Han är ju en som ofta nämns i diskussionerna om vem som kommer vinna… 😉

  Jag vet inte om det finns nån vedertagen definition av GPP. Men det är väl i princip GPP som crossfit vill förbättra. Eller? Det första jag tänker på när jag hör talas om fitness är i alla fall GPP.

  Men men jag var ju egentligen inte så intresserad av att grotta ner mig i crossfits definition av fitness. Pullups var det. Vet du nåt så dela gärna med dig.

  Nu blev det bråttom till bussen. Ha det.

 120. sven: Tänkte passa på att fråga vad mr Guddi anser om kipping pullups och om det finns någon typ av studie som visar på vad man egentligen tränar när man gör dessa?

  Det man gör när man kippar en pullup är ju att man får upp rörelseenergi genom att starta en gungning med hjälp av underkroppen. Detta gör att man minskar belastningen på trapsen.

  Jag kippar pullups när jag tränar för uthållighet. För styrka kör jag deadhangs.

  sven: Men å andra sidan upplever i alla fall jag det som att själva draget blir mer explosivt.

  Kan det inte vara för att man påbörjat en uppsving av kroppen innan själva draget?

 121. Trapezius är väl inte en muskel man tränar så mycket genom pullups?
  Du kanske menar Lats? Och det är ju uppenbart så att man får en skjuts uppåt av att kippa. Men det var ju inte det frågan gällde, utan det jag är intresserad av är ju ifall draget (med ryggen) blir mer explosivt. Det är i alla fall så jag upplever det.

 122. Jag tror inte det blir så mycket explosivare övning utan mer bara att du drar mindre vikt och har sving på kroppen som gör att det känns mer explosivt.

  Men jag är ingen expert på explosiv träning precis.

 123. På vilket sätt skulle det kännas mer explosivt för att man drar mindre vikt menar du?

  Det jag menar med explosivt är alltså att rörelsen (kntraktionen) utförs under kortare tid. Anledningen att jag tycker det känns mer explosivt är alltså att jag upplever att själva draget går snabbare. Dock har jag inte försökt ta tid på det eller nåt. Dock går det ju betydligt snabbare att göra 10 kipping än 10 deadhangs, vilket i alla fall inte talar emot min teori…

 124. För att stor del av hela lyftet från en kippad pullup kommer från att man gungar. Där för tror jag inte att den är speciellt mycket mer explosiv än en vanlig pullup. Man kan ju lyfta sig upp väldigt snabbt med deadhangs också.

  Jag tror faktiskt att det går snabbare för mig att göra 5 deadhangs om jag inte sänker ner mig långsamt.

  Men visst det kan vara så att en kippad pullup är lite mer explosiv men jag tror mer att göra det till en uthållighetsövning än att göra det till en explosiv övning.

 125. Adam: För att stor del av hela lyftet från en kippad pullup kommer från att man gungar. Där för tror jag inte att den är speciellt mycket mer explosiv än en vanlig pullup. Man kan ju lyfta sig upp väldigt snabbt med deadhangs också.

  Fast förut skrev du att du trodde den bara kändes mer explosiv för att man drar mindre vikt (eftersom du kippningen hjälper till).

  Själva draget i kipping pullup blir ju lättare eftersom man ”gungar”, det är ju solklart. Men varför det skulle kännas explosivare (men inte vara det), var det jag inte förstod.

  Om man bicepscurlar 20kg så känns väl inte det explosivare än att curla 40kg där varje rep tar lika lång tid? Däremot kan man väl troligen curla 20kg snabbare än 40kg och då skulle det ju också bli explosivare.

  När det gäller kipping pullup tycker jag att det känns som inbyggt i den att man nästan är tvungen att dra snabbare/explosivare med ryggen för att inte tappa tajmingen. Det känns ju också som om det kanske skulle finnas någon form av uttnyttjande av stretchreflexen i bottenläget, dvs då man startar ”gungningen”. Det är väl mest detta jag var ute efter om det finns nån typ av studie på skillnader mellan vanliga och kipping. Som jag fattat det har väl gymnaster använt kipping pullups i evinerliga tider.

  Adam: Jag tror faktiskt att det går snabbare för mig att göra 5 deadhangs om jag inte sänker ner mig långsamt.

  Ja det är kanske möjligt. Hela den där ”gungningen” tar ju lite tid. Men det är väl bara själva dragtiden som är den intressanta. Tiden ner kvittar väl tycker jag. Om man gör frivändningssinglar så tar det ju en väldig tid mellan varje repetition, men själva lyftet blir ju inte mindre explosivt för det.

 126. När det gäller kipping pullups så har jag aldrig sett någon studie på det. Det är ju en rörelse som väldigt få utför förutom just personer inom Crossfit. Om övningen är mer explosiv eller inte vet jag inte säkert men det ser ju verkligen ut som att den är det 🙂

 127. Tjena Fanat1c!
  Tack för tipset. Uppskattas alltid. Jag känner dock till den där studien sen tidigare. Tyvärr jämför man inte med någonting och inte heller får vi reda på normalvärden i den studien. Så jag har valt att inte skriva något om den. Men jag har kommenterat den på andra ställen.
  Så har den första studien på Crossfit träning kommit. Det är USAs arme som har utfört studien. Tyvärr är det en snällt sagt usel studie som inte säger mer än det uppenbara. Ingen blindning, ingen randomisering, ingen kontrollgrupp, få deltagare osv.

  Mest intressant var dock att de valde att utvärdera resultaten från träning med hjälp av Crossfits definition på fitness. Eller som de själva utrycker det.

  Defining and Measuring Physical Fitness: We defined physical fitness as an athletes’ work capacity across broad time periods and modal domains.18 More plainly stated, physical fitness is an athlete’s ability to successfully conduct a host of different physical tasks for varying periods of time at varying levels of intensity. We chose this definition because we believe it best articulates the type of fitness required of U.S. Army Soldiers. Soldiers need to be broadly trained athletes who can perform well across a full spectrum of athletic tasks, and who are competent across the ten general physical skills.19 They cannot afford to be strictly endurance athletes or strictly strength athletes. We believe our definition of fitness captures these requirements. Therefore, by our definition, increases in an athlete’s level of physical fitness can be measured by increases in an athlete’s work capacity or average power output regardless of the physical activity being performed. Therefore, this metric of fitness allows for a comparison between traditionally incomparable activities such as running long distance and weight lifting

  Nu ser jag inget fel i själva definitionen. Jag tycker till och med att den låter bra för armen. Fast om vi återigen tittar på studiens upplägg. 14 deltagare får träna enligt Crossfit och sen testar vi dem enligt Crossfit. Fanns det något annat utfall på den här studien än succe? 🙂 Tämligen meningslös studie med andra ord.

  Man tycker att det inte borde vara så svårt att hitta 14 andra armekillar eller tjejer som skulle kunna fungera som kontrollgrupp i alla fall. Ännu bättre hade det varit om man sett till att kontrollgruppen även utfört lika mycket träning. Deltagarna i studien fick anmäla sig frivilligt per mail och de fick totalt 150 ansökningar. Trots detta hade man alltså ingen kontrollgrupp.

  Hur som helst ger studien en liten hint om vad det är som faktiskt förbättras när man tränar Crossfit regelbundet. Tyvärr kan man inte relaterade det till något annat ännu. Vi får vänta på en ordentlig studie innan vi vet det.

 128. Hahah snabbt svar.

  Jo är medveten om att dom använder CrossFit’s definition av fitness och deras pass för att testa atleterna. Dock har dom ju skrivit med om att dom är medvetna om bristerna i studien.

  Men kan själv faktiskt slå ett slag för CF då jag har varit i armen i 4 år. Har kört CF i 2.5 år vilket har gett mig extremt mycket i min tjänst. Framför allt är det lyften och kunskap om hur man utför dom korrekt som jag kan tacka CF för. Hur man skyddar ryggen i lyft är en kunskap som konstigt nog är sällsynt även bland idrottstränare. Unde den tiden när jag tränade mer bodybuilding + löpning så gav detta väldigt lite bang for the buck i tjänsten.

  Självfallet så tränar jag sportspecifikt också, vilket i mitt fall blir utrustning, kängor m.m. samt längre tidintervall. Lägger även in perioder där jag fokuserar mer på styrkelyft eller gymnastik och kan dra ner på löpningen lite. Känner mig dock extremt trygg med detta i ryggen och har inte haft någon platå på 2.5 år nu. Ingen magi i CrossFit i sig men bristen ”funktionell” träning som går att använda utan för gymet är enorm inom träningsindustrin, enligt mig.

  Guddi:
  Tjena Fanat1c!
  Tack för tipset. Uppskattas alltid. Jag känner dock till den där studien sen tidigare. Tyvärr jämför man inte med någonting och inte heller får vi reda på normalvärden i den studien. Så jag har valt att inte skriva något om den. Men jag har kommenterat den på andra ställen.
  Så har den första studien på Crossfit träning kommit. Det är USAs arme som har utfört studien. Tyvärr är det en snällt sagt usel studie som inte säger mer än det uppenbara. Ingen blindning, ingen randomisering, ingen kontrollgrupp, få deltagare osv.

  Mest intressant var dock att de valde att utvärdera resultaten från träning med hjälp av Crossfits definition på fitness. Eller som de själva utrycker det.

  Nu ser jag inget fel i själva definitionen. Jag tycker till och med att den låter bra för armen. Fast om vi återigen tittar på studiens upplägg. 14 deltagare får träna enligt Crossfit och sen testar vi dem enligt Crossfit. Fanns det något annat utfall på den här studien än succe? Tämligen meningslös studie med andra ord.

  Man tycker att det inte borde vara så svårt att hitta 14 andra armekillar eller tjejer som skulle kunna fungera som kontrollgrupp i alla fall. Ännu bättre hade det varit om man sett till att kontrollgruppen även utfört lika mycket träning. Deltagarna i studien fick anmäla sig frivilligt per mail och de fick totalt 150 ansökningar. Trots detta hade man alltså ingen kontrollgrupp.

  Hur som helst ger studien en liten hint om vad det är som faktiskt förbättras när man tränar Crossfit regelbundet. Tyvärr kan man inte relaterade det till något annat ännu. Vi får vänta på en ordentlig studie innan vi vet det.

 129. @Sven och Guddi

  Länken till Joshsgarage innehåller en sammanställning som är ett riktigt lågvattenmärke! Tycker inte att det passar in här.

  Hoppas att begreppet ”kritisk granskning” av källan fortfarande är relevant!

 130. På vilket sätt är den ett lågvattenmärke?

  Vaddå kritisk granskning? Det finns ju länkar för i princip varje påstående så man själv kan läsa orginalet.

  Att den möjligtvis inte passar här är väl möjligt. Det enda sätt den är ett lågvattenmärke på är väl att man kan få en samlad bild av Glassmans alla lågvattenmärken…

 131. Hej Guddi 🙂

  Välkommen hem förresten!

  Nyfiken på om du skulle skriva ovanstående artikel idag, skulle något vara annorlunda och i så fall vad?

  hls
  M

 132. Michael:
  Hej Guddi :)

  Välkommen hem förresten!

  Nyfiken på om du skulle skriva ovanstående artikel idag, skulle något vara annorlunda och i så fall vad?

  hls
  M

  Tjena Michael!
  Jag har redigerat inlägget här ovanför för bara några veckor sen Michael. Men det var bara mindre ändringar. Hade jag börjat om från början är det möjligt att jag hade lagt in ännu fler ändringar. Men inga större.

 133. @Sven

  Hej Sven

  Jag tror (kan ha fel) att många läser alla påståenden som ”djävulen läser bibeln”. Speciellt alla de som är kritiska till Glassman i allmänhet och Crossfit i synnerhet.

  Tror ingen (eller extremt få) av dessa personer bemödar sig att länka sig vidare till källan för dessa påståenden. Jag roade mig med att följa upp tre stycken och alla tre visade annat än påståendena.

  MacKenzie, Brian
  Rhambdo
  Miko Salo

  Glassman har sina goda och ”mindre goda” sidor som alla andra, men ingen kan förneka att han skapar mediautrymme för Crossfit 😉

 134. I mina ögon är Glassman ett riktigt praktsvin! Såklart ska han ha en massa cred för att ha skapat ett bra träningssystem. Men det är långt från hela sanningen om honom och CF. Tittar man bara in på crossfit.com märker man ju inget av detta. Den är ju hur hårt censurerad som helst. Kan vara bra med en motvikt.

  Första länken angående Brian MacKenzie är till forumet på crossfit. Där det diskuteras vem det var som skulle springa ultraloppet och tävla i cf-games… Vad har du för problem med det?

  Första länken till där rhabdo nämns gör till kommentarsidan för crossfit där hq helt uppenbart vill håna snubben som råkade ut för det. Classy, eller?

  Jag kan hålla med om att länken angående Mikko Salo är lite tveksam, den verkar inte leda till någon slags intervju eller direkt info om hur han tränar eller äter. Om det inte står nåt i alla kommentarerna kring den artikeln…

 135. Michael: Tror ingen (eller extremt få) av dessa personer bemödar sig att länka sig vidare till källan för dessa påståenden.

  Nähä. Men om påståendena stämmer så är väl detta inget problem, eller?

 136. sven: Jag kan hålla med om att länken angående Mikko Salo är lite tveksam, den verkar inte leda till någon slags intervju eller direkt info om hur han tränar eller äter. Om det inte står nåt i alla kommentarerna kring den artikeln…

  Det är troligen den här artikeln som det varit länkat till, http://games2009.crossfit.com/competitors/mikko-salos-training.html

  De flesta av länkarna är ju till Crossfitsidor så det är möjligt att det ändrats en hel del där. Crossfit.com kör ju med en hel del censur annars.

  Mikko, precis som troligen alla andra som är riktigt bra på Crossfit, håller sig inte direkt till dagens WOD.

 137. Sven, vi har uppenbarligen olika åsikter och synsätt på saker och ting 🙂

  Jag är väldigt nyfiken till vad som fick personen bakom sammanställning att lägga ner all tid på att göra denna. Undrar inte du också över syftet, kan det ligga en personlig dold agenda?

  Jag kan inte uttala mig om G Glassman är ett praktsvin eller inte då jag inte känner honom, men det gör tydligen du.

  Avslutningsvis så läser du sammanställningen med andra glasögon än jag med tanke på din aversion mot G Glassman. Själv tycker jag att denna typ av dokumentation är lågvattenmärke, oavsett vem det handlar om då det ofta handlar om subjektiva tolkningar samt att personen det handlar om inte får komma till tals.

  Önskar dig en fortsatt trevlig dag 🙂

  Hälsningar
  Michael

 138. Guddi: Det är troligen den här artikeln som det varit länkat till, http://games2009.crossfit.com/competitors/mikko-salos-training.html

  De flesta av länkarna är ju till Crossfitsidor så det är möjligt att det ändrats en hel del där. Crossfit.com kör ju med en hel del censur annars.

  Mikko, precis som troligen alla andra som är riktigt bra på Crossfit, håller sig inte direkt till dagens WOD.

  Hej Guddi

  Vi har diskuterat detta tidigare, men i och med din sista kommentar ang Miko kommer här mina åsikter 🙂

  Du har verkar ha ”hakat” upp dig på Dagens Wod och de duktiga atleterna.

  Se det så här, Dagens Wod på mainsite är träning för den gyllene medelvägen (mitten på normalfördelningskurvan :)).

  För de som är nya publiceras det varje dag förslag på skalade alternativ. Vem som helst i den stora ”grå massan” utvecklas av att följa mainsite

  Att de duktigaste atleterna tränar annorlunda är väl inte märkligt i och med att de inte är målgruppen. De publicerade wodarna har inte som syfte att generera CF Games atleter (även fast det finns flera som följer mainsite som sin huvudsakliga programmering). Vissa atleter som har en lägre kroppsvikt kanske lägger fokus på styrka medans andra behöver förbättra löpsteget. Varför är detta märkligt på elitnivå?

  Hela denna diskussion är lite märklig, om man vill bli bra på fotboll så spelar man mycket. Vill man till elit krävs dock mycket mer träning och individuell träning beroende på position och svagheter (straffar, spänstträning mm).

  Att flera boxar har sin egen programmering har just att göra med hur duktiga atleter de har. Tittar man på nyöppnade boxar har de oftast enklare övningar som med tiden ändras då deras medlemmar utvecklas.

  Jag kan och lova dig att övningarna inte är slumpmässiga, även fast styrkecykler mm inte är så tydliga. Du kan självklart hitta programmering som inte är bra, men det är inte heller svårt för mig att hitta dåliga fotbollstränare utan att för den skull generalisera en hel sport 🙂

  Oavsett vilken träningsform vi väljer så finns det för- och nackdelar. Jag väljer att fokusera på fördelarna och ta mitt eget ansvar angående vikter mm. Jag väljer också om jag vill utföra en wod på snabb tid med dålig form eller på en något långsammare tid med god form.

  Vänligen
  Michael

 139. Michael: Jag är väldigt nyfiken till vad som fick personen bakom sammanställning att lägga ner all tid på att göra denna. Undrar inte du också över syftet, kan det ligga en personlig dold agenda?

  Vad spelar det för roll? Sanning är sanning.

  Nu säger jag inte att allt som står på den sidan är ren oförvanskad sanning. Mycket är ju bara rent skvaller.

  Michael: Jag kan inte uttala mig om G Glassman är ett praktsvin eller inte då jag inte känner honom, men det gör tydligen du.

  Sålklart inte. Men har man inte skygglapparna på kan man ju faktsikt snappa upp ett och annat ändå…

  Michael: Avslutningsvis så läser du sammanställningen med andra glasögon än jag med tanke på din aversion mot G Glassman

  Jag har hört talas om det mesta som finns på denna sida långt tidigare. Men det är just dessa historier som gjort att Glassman sjunkit i mina ögon.

  Michael: Själv tycker jag att denna typ av dokumentation är lågvattenmärke, oavsett vem det handlar om då det ofta handlar om subjektiva tolkningar samt att personen det handlar om inte får komma till tals.

  Snacka goja. Han har ju för tusan hela crossfit.com där han kan raljera och få stå oemotsagd (vilket han gör). Du kan ju ta av dig skygglapparna och faktiskt läsa det som länkarna går till…

 140. sven: Vad spelar det för roll? Sanning är sanning.

  Nu säger jag inte att allt som står på den sidan är ren oförvanskad sanning. Mycket är ju bara rent skvaller.

  Sålklart inte. Men har man inte skygglapparna på kan man ju faktsikt snappa upp ett och annat ändå…

  Jag har hört talas om det mesta som finns på denna sida långt tidigare. Men det är just dessa historier som gjort att Glassman sjunkit i mina ögon.

  Snacka goja. Han har ju för tusan hela crossfit.com där han kan raljera och få stå oemotsagd (vilket han gör). Du kan ju ta av dig skygglapparna och faktiskt läsa det som länkarna går till…

  Jaha, så du tycker så, intressant!

 141. Vilka gamesdeltagare har mainsite som huvudsaklig träning?

  De flesta kör väl snarare ett upplägg som kanske till hälften är metcons och till hälften är teknik och styrka.

  När man tränar styrka på det sättet (tex. 5 set om 8 reps följt av 1 min vila) så är ju detta faktiskt inte crossfit. Men för att bli bra på crossfit måste du någon gång överge den traditionella crossfit metodiken och börja träna helt vanlig styrketräning vid sidan om.

 142. sven:
  Vilka gamesdeltagare har mainsite som huvudsaklig träning?

  De flesta kör väl snarare ett upplägg som kanske till hälften är metcons och till hälften är teknik och styrka.

  När man tränar styrka på det sättet (tex. 5 set om 8 reps följt av 1 min vila) så är ju detta faktiskt inte crossfit. Men för att bli bra på crossfit måste du någon gång överge den traditionella crossfit metodiken och börja träna helt vanlig styrketräning vid sidan om.

  Angie Pye, tionde plats CF Games 2011!

 143. sven:
  Det enda jag hittade om hennes träning var detta:

  http://games.crossfit.com/article/stronger-her-30s-angie-pye

  Det man inte bör glömma bort är att hon ju ägnat 15år (typ) åt vanlig styrketräning och rugby innan crossfit. Hon var ju förmodligen starkare än de flesta gamesdeltagare redan då hon startade med crossfit.

  Vad är det du och jag diskuterar?
  Angående din förra kommentar så funderar jag på hur mycket du känner till om Crossfit? Eller du kanske mest vill provocera?!

  Senast jag såg på Rugby ingick det inga muscle ups, ring dips, box jump mm. Men jag kanske missade något?

  Eller var det så att Angie blev bättre på Crossfit genom att följa mainsite.

  Om du har någon Crossfit kunskap överhuvudtaget så borde du känna till att det exempelvis ingår maxlyft, eller?

  Angie Pye
  Training
  Angie Pye placed 10th at this year’s Games. Her
  programming: CrossFit’s main site.
  In fact, her entire box, CrossFit Taranis in Victoria, B.C.,
  follows the main site for daily programming.
  The 36-year-old was one of two Taranis women who
  competed at the 2011 Games as individuals. Alicia Connors
  was the other. Taranis placed third in the Affiliate Cup.
  “I followed dot-com religiously last year. Three days on,
  one day off, and maybe the odd session where I worked
  on Olympic lifting,” Pye said.

  Detta är mitt sista inlägg då en diskussion med dig inte ger mig något.

  Vänligen
  Michael

 144. Michael: Vad är det du och jag diskuterar?
  Angående din förra kommentar så funderar jag på hur mycket du känner till om Crossfit? Eller du kanske mest vill provocera?!

  Angående vad vi diskuterar. Just nu tror jag vi diskuterar huruvida gamesatleter följer mainsite eller inte.

  Angående vad jag vet om crossfit så vet jag inte riktigt vad det spelar för roll. Men jag har i alla fall ”garagegymat” crossfit i tre-fyra år nu. Har tidigare följt mainsite i nästan ett år. Jag har förmodligen sett i alla fall alla videosnuttar på instruktionssidan, och vädigt många av de övriga som postats på mainsite.

  Vad är det du finner provocerande? Att jag inte blint följer flocken?

  Michael: Senast jag såg på Rugby ingick det inga muscle ups, ring dips, box jump mm. Men jag kanske missade något?

  Ja, du missade att man faktiskt kan träna upp styrkan i de muskler man använder i tex en muscleup även via vanlig styrketräning och annan fysträning. Min poäng var att Angie såklart var riktigt stark och explosiv redan från rugbyn. Sedan har hon fått lära sig en massa teknik för vissa övningar, och såklart metcons.

  Det jag ville ha sagt var att om man börjar med crossfit utan att ha en bra styrkebas så kommer man behöva ägna sig åt att specifikt bygga upp sin maxstyrka om man vill bli såpass bra att man kan tävla mot de stora pojkarna.

  Michael: Om du har någon Crossfit kunskap överhuvudtaget så borde du känna till att det exempelvis ingår maxlyft, eller?

  Såklart vet jag det. Under hela januari och februari har det varit en wod med tunga knäböj. Totalt fem-sex pass med maxlyft (c&j, press, ryck, ohsq) under jan-feb. Om du redan är såpass stark att metconarna inte gör annat än bättrar på din uthållighet så kommer dock inte dessa maxlyft göra mycket för att förbättra din maxstyrka. Därför måste man köra strength-bias på något sätt.

  Här kommer vi in på det som är problemet med crossfit. Nämligen att Greg Glassman har vräkt ur sig så mycket skit om att man inte behöver något sådant styrke-bias eller något annat-bias, någonsin. Hans attityd har hela tiden varit att mainsite räcker för alla, punkt slut. Han har påstått att man blir större än bodybuildare av att följa mainsite. Han har påstått att man kan öka sitt marklyft från 130kg till mellan 230kg och 330kg genom att följa mainsite. Han har påstått att periodisering är ”witchcraft”. Han har påstått att mainsite är perfekt som GPP för elitidrottare oberoende av vilken idrott d ehåller på med. Allt det där är ju så uppenbart dynga. Men om man tror på det han säger så är ju i princip bara mainsite och slumpmässiga (”unknown and unknowable”) woddar det som egentligen är crossfit.

  Mainsite har funkat kanon för mig (och massvis med andra) och personligen tycker ju jag att ett helt vanligt (periodiserat) styrketräningsprogram med fokus mot maxstyrka i kombination med 2-3 metcons i veckan är mycket bättre än 5 wods i veckan. Maxlyften kommer för sällan och löpträningen kommer för sällan.

  Just nu periodiserar jag på det viset att jag kör styrka 3-4pass/v samt kanske 1metcon/v i en månad. Sedan kör jag en månad med 3-5metcons/v (i princip mainsite) fast då försöker jag även köra löpträning vid sidan om.

 145. Hejsan!

  En mycket intressant artikel,och många mer eller mindre intressanta kommentarer(läste bara dom 50 första typ).

  Jag har tränat diverse olika kampsporter samt tävlat i Taekwondo (för många år sen). Har tränat byggning de 20 senaste åren och tävlat ett antal gånger.Så jag får väl ses som hyfsat vältränad,lite över motionär. Började köra crossfit för nästa tre år sen, och kan lova att jag har aldrig varit så spyfärdig efter ett pass. Om det är bra eller dåligt för utvecklingen har jag ingen aning om. Gillade verkligen träningsupplägget och den varierande träningen. Det var alltid en instruktör som gick igenom rörelserna, och man gavs 5-10 minuter att träna in dessa. Efter ca 6 månaders träning när vi körde dagens WOD, så var det ett väldigt tufft pass, där man (jag) blir peppad av att för det första köra på de rekommenderade vikterna så man får skriva ”As Prescribed” efter sitt namn på vita tavlan. De resulterade i att på sista rundan när jag skulle köra mina 10 sista ”clean&jerks” (efter att ha kört 60st innan, blandat med massa andra övningar), slet jag av min supraspinatus p.g.a dåligt utförande. Det var helt och hållet mitt eget fel (ego), MEN som artikeln beskriver så håller jag fullt och hållet med om att tekniken kommer bli lidande när man kör sjukt många reps och är så trött att man knappt vet vad man heter. Under alla pass jag hann med, så stod folk och hejade på dom sista att kämpa på, och det var INGEN som gick fram och sa till dom att köra striktare eller lägga av.

  Crossfit är en väldigt bra allround träningsform så länge man kan låta bli att fokusera på tiden. Men hur många kan det när det är 30 andra på passet som försöker bli först?

  **Joakim Rengbrandt

  Ps. Känner för övrigt ett par till som har skadat sig i axeln.

 146. Intressant genomgång. Lika intressant diskussion.

  Med tanke på diskussionen om bristande teknik. Är detta ett exempel på EN oseriös affiliate? Eller är det medlemmar som leker och riskerar skada sig när en instruktör inte är i närheten?
  Exempel som detta gynnar dock inte CrossFit. Nu kommer säkert argumentet att man drar alla affiliates över en kam, jag ser detta mer som ett utmärkt exempel hur det INTE får gå till.

  http://www.youtube.com/watch?v=M8up6A4QesU

  Vidare, Angående progression och programering (planering):

  Om det finns en tanke bakom planeringen (över tid) av Workout of the day (WOD). Kan någon berätta för mig vad det är? För mig ter sig WOD´arna helt slumpmässiga.

  Detta för också mig till hur framgångsrika CrossFitters tränat innan de började med CrossFit:
  Rätta mig gärna om jag har fel, men Mikko Salo har tränat styrka och kondition under >10 år innan han började med CrossFit. Inte tror jag han förljde CfossFit MainSite´s WODs då. (Jag har inte kunnat hitta någon närmare beskrivning av hans tidigare träningsupplägg annat än det som finns länkat till tidigare).

  Och Annie Mist Thorisdottir var gymnast på nationell (elit)nivå innan hon började träna CrossFit.
  http://journal.crossfit.com/2011/10/sevan-annie-iceland.tpl

  Frågan är då om de hade uppnått samma resultat om de gjort CrossFit från början? (Dvs här frågar jag efter ett prospektivt försök med en testgrupp och en kontrollgrupp). Hittills är det bara presenterat i anekdoter (dvs ”det har funkat för mig”) eller illa genomförda studier (ex. US-army studien).

  En personlig reflektion är att Guddi m.fl. gör ett bra jobb som försöker utbilda och tänka kritiskt. Hatten av för det arbete ni lägger ner här!

  Har själv prövat CrossFit. Kännt av den smittande positiva atmosfären under ett pass och sett faran i att klockan och utmattning (och egot) slår ut strikt teknik.

  Följer utvecklingen av CrossFit med intresse, men är fundersam över delar av upplägget.

  /Stefan

 147. Michael:

  Se det så här, Dagens Wod på mainsite är träning för den gyllene medelvägen (mitten på normalfördelningskurvan ).
  ….

  Jag kan och lova dig att övningarna inte är slumpmässiga, även fast styrkecykler mm inte är så tydliga.
  ….

  Michael, kan du utveckla detta? På vilket sätt är mainsite riktade till ”mitten av normalfördelningskurvan”? Vilken ”grupp” avser du?

  Kan du ge exempel på hur övningarna inte är slumpmässiga och beskriv gärna en styrkecykel som du nämner?

  /Stefan

 148. Hej. Bra artikel.

  Jag är en av Sveriges mest erfarna CFare och jag håller i mångt och mycket med dig.

  Lite extra bakgrundsfakta dock.

  1. Main site WODs är inte Glassmans verk längre, han slutade producera dem när han klev åt sidan 2007 (vips så åkte snittiden på en WOD upp från typ 10min till 20min)

  2. Från början så var wodsen antagonistbaserade tex Fran Thrusters+Pullups, en vacker kombination eller Diane: Deadlift + Handstand pushups

  3. Man kan inte analysera CrossFit längre genom att kolla på hemsidan för i princip alla träningscenter har deras eget upplägg med styrka+teknik/ skill (gå på händer) sen conditioning ofta avslutning med Core/Midline.

  Kolla tex in Outlaw CrossFit http://outlawcrossfit.com/ eller varför inte den sajt jag driver http://crossfitfalun.se/

  Jag gör program åt många och en av de främsta sakerna jag arbetar med är att optimera passen så man är återhämtad innan nästa pass. Min högst personliga slutsats är att det är mkt längre recovery på ett 20min högintensivt cirkelpass än tex 5×3/3 v02max löpning. Tror en av faktorerna helt enkelt är att man ligger i högsta eller näst högsta pulszonen under hela workouten då lokal syra inte begränsar på samma sätt som i tex 400m sprint eftersom man skiftar muskelgrupp precis innan fail. Sen så är passen anaeroba i sin natur men i en tidsdomän som är aerob. Jag kan inte forskningen (tror inte det går att forska vettigt på nåt så föränderligt) på vad som händer då men sannolikt så är detta rejält resurskrävande på nåt sätt.

  Jag lovar dig att oavsett vad forskning säger om EPOC osv så är det ett faktum att folk rasar i vikt jäkligt fort. Däremot så är det inte hälsosamt att dunka sk WODs hela livet (kortisol, adrenalin etc går upp i taket) och efter 18-24 månader så stannar utvecklingen och efter 1 år till så backar man tom.

  Några anledningar är att man vid det laget gått ifrån styrketräning till ren conditioning / syraträning, har tryckt ned sitt hormonsystem i botten och påbörjat förstörandet av laktathanteringssystemet. (kör man syra mer än 3ggr/v så händer otäcka saker med kroppen på sikt)

  Ex:

  Ditt 1RM i marklyft är 140kg och du kör WODs som har 45st 100kg marklyft. Det är rejäl styrkedos för dig och marklyftet kommer gå upp av detta. Låt säga att du efter 18månader har ett 180kg marklyft. Vid det laget så är nu WODs med 100kg marklyft ren flåsträning/stamina. Kör man stamina för länge så blir det typ 1 fibrer och du påbörjar din resa mot klenhetens och uthållighetens land.

  Detta har klubbarna kommit på och kör därför nu individanpassad styrka innan conditioning och WOD har nu blivit ett flåsverktyg ist för en ”one size fits all” du blir stark, snabb och uthållig genom att köra samma pass som alla andra.

  Slutligen, vi som tävlar i CrossFit tränar inte CrossFit vi kör Strength and Conditioning.

 149. Tack för din input Marcus. Jag har inget att tillägga. Att de som tävlar i Crossfit inte tränar Crossfit är ju ingen överraskning och det är ju också det jag påpekat flera gånger om i kommentarerna.

 150. Denna länken hänvisas ofta till av folk som ogillar CrossFit

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BDDyxXyf6UU

  Men tydligen finns en gren av styrkelyftning som kallas ”Strongman” som går ut på att lyfta otympliga tunga saker. I detta fall en tjockare, slät skivstång (hjulaxel?).

  http://www.youtube.com/watch?v=Nfw8FYZi9QI&feature=related

  Är det samma ”Strongman” som Magnus Samuelsson tävlat i, eller någon avart av styrkelyft? Vad är syftet? Greppstyrka?
  För mig så ser det vansinnigt ut, oavsett vilken länk man kikar på.

 151. Hej,

  Jag är en fd längdskidåkare på elit nivå. Jag måste säga att jag håller med till stor del av allt kritik som sägs ang CF.. Nu är det så att jag tränar nästan uteslutande CF i dessa dagar. Men för mig är det inte ett alternativ att köra WOD:s som träning. Och jag är övertygad om att de som satsar på att bli bäst inom CF inte heller gör detta. Som jag ser det så är en WOD designad för att utmana dig eller mäta/hitta svagheter i min kropp. När jag däremot tränar är det en distinkt skillnad på cardio och styrka. Som exempel så kan en dag innehålla löpning på Fm och styrka på Em, tränar jag ett specifikt lyft så är det de ända jag gör under det passet (med god form då det är då man blir stark)

  Frågeställning: Kan det vara så att det finns två läger inom CF?
  Ett som tränar specifika grenar separerat för att kunna uppvisa en hög nivå på bredd.
  En annan som fallit för hypen och kör olika WOD:s för att man vill tillhöra CF community och bara har ca 30 min över för träning under arbetsdagen.

  Skulle vara kul om någon skulle titta lite närmare på detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *