Expressen har borstat av en drygt 7 år gammal artikel kring energidrycker och alkohol som har börjat spridas ganska friskt i sociala medier de senaste dagarna, Tre döda av vanlig energidryck.

Tre döda av vanlig energidryck
Expressens artikel ”Tre döda av vanlig energidryck” som publicerades 21 sep 2006.

Artikeln i sig är baserad på en artikel i läkartidningen från samma tid som du kan hitta här, Energidryck – farlig eller inte?. Redan här märker man ju en liten skillnad i framställningen när det gäller rubriken. Enligt Expressen är det klart att tre personer har dött av energidryck medan man i läkartidningen spekulerar kring att energidrycker kanske har varit en bidragande faktor.

Det man främst lyfter fram i läkartidningen är Taurin som är en organisk syra. Den förekommer naturligt i vår mat och uppskattningsvis äter vi omkring 40-400 mg (1). Du hittar den främst i animalier och vegetarianer samt veganer får därför i sig väldigt lite.

Om du gör en sökning på taurin i olika medicinska databaser så handlar de allra flesta artiklarna om eventuella hälsofördelar med taurin. Eller snarare de troliga negativa effekterna av att få i sig för lite av det (2, 3, 4, 6). Så taurin i sig själv är inget farligt och inget man ska undvika. Undviker du det för mycket är risken snarare att du råkar ut för negativa hälsoeffekter.
Som med allting annat så är det dock dosen som är intressant. I princip allting är ju giftigt om du överdoserar det. Min favoritbild när det gäller just den frågan hittar du här under.

Dosen gör giftet - allt kan vara giftigt
Dosen gör giftet – allt kan vara giftigt

Orsaken till att det här är intressant när det gäller taurin är för att mängden taurin i energidrycker är långt över den mängd som du hittar i normala livsmedel. Vissa energidrycker innehåller upp emot 4000 mg/liter. Det innebär alltså att om du dricker en normal energidryck på 25cl så får du i dig mer än den dubbla mängden taurin som vi normalt får i oss via kosten.
Så det vi diskuterar här är utan tvekan en dos av taurin som inte är ”normal”. Sen om det är farligt för det vet vi inte men vi kan i alla fall inte dra slutsatsen att taurin i energidryck inte kan ha negativa effekter baserat på att taurin finns naturligt i vår kost. Helt enkelt för att dosen är en helt annan.

En annan väldigt viktig aspekt här är att om vi diskuterar energidrycker och alkohol så är det mer regel än undantag att ett par energidrycker dricks upp. När man endast konsumerar energidryck så är nog 25-50 cl den vanliga dosen men under en fest är det nog, utan att jag har någon verklig data på det mer än egen erfarenhet, mer vanligt på ett intag upp emot en liter som då alltså ger 4000 mg. Nu pratar vi alltså då om en total dos taurin som är 10 gånger större än det normala dagsintaget.

Det ska sägas att taurin ofta tas som kosttillskott för sig själv med och där finns det rapporter om att intag på 3 000mg/dag under en vecka inte har några negativa effekter (14). En rapport från 2008 där man tittat på toxikologin när det gäller taurin satte också gränsen för en säker över gräns för dagligt intag över längre tid på 3 000 mg/dag (15). I samma rapport inkluderade man även studier där deltagarna tagit upp emot 10 000 mg/dag. I dessa studier tittade man inte på säkerhetsaspekten egentligen men man rapporterade i alla fall inga biverkningar.

Så även om 4 000mg/l i de flesta energidrycker är mycket högre än det du normalt får i dig via kosten så är det inga nivåer som troligen är farliga för sig själv om du håller dig under en liter. Men detta är just taurin för sig själv. I kombination med alkohol och koffein som också har effekter på din kropp kanske det är andra gränser som bör gälla?

Energidryck påverkar hjärtats kontraktioner

Det man tar upp i artikeln i läkartidningen är en hypotes om att taurin, för sig själv eller i kombination med koffein och alkohol, kan ha negativa effekter på hjärtats funktion. Till stöd för den hypotesen nämner man ett par studier där man visat att just energidryck tillsammans med alkohol har en effekt på hjärtat. I dessa studier har man inte sett några allvarligare effekter men de visar ändå att hjärtat påverkas.

Red Bull och alkohol påverkar hjärtats förmåga att återhämta sig
Red Bull och alkohol påverkar hjärtats förmåga att återhämta sig efter fysisk ansträngning.

Då artikeln i läkartidningen också är från 2006 så beslöt jag mig för att göra lite sökningar för att se om det dykt upp fler studier på området.
Överlag så är det dock ganska sparsamt på den fronten men där finns några studier. En svensk studie publicerad 2009 fann inga tendenser till hjärtrytmrubbningar efter träning där deltagarna fått inta 0,75 liter med energidryck och alkohol (5). De fann däremot att det tog längre tid för pulsen att återhämta sig efter aktiviteten.

Själva alkoholmängden i den här studien var sparsam, 0,4 gram per kilo kroppsvikt. Detta motsvara att en vuxen man på 100 kg dricker en liter starköl och om du dricker det väldigt fort blir det ungefär 0,5 promille i blodet när alkoholen tagits upp men inte hunnit brytas ner.

Orsaken till den låga dosen var helt enkelt för att man inte visste något om effekterna och därför var man restriktiv. I de fallrapporterna med dödsfall som man tar upp i läkartidningen så var alkoholhalten inte så hög hos de avlidna men den var lite högre än i den här studien, mellan 0,6-0,9. Dessa värden togs dock efter dödsförklaringen och sannolikt har värdena varit högre under kvällen. Vill du veta mer exakt är det bara att läsa artikeln.

De negativa effekterna från alkohol blir lätt större med energidryck

Det finns ju andra möjliga negativa effekter av att kombinera energidryck med alkohol än risken för plötslig död. Alkohol i sig tenderar ju att få folk att ibland göra mindre genomtänkta saker och att addera energidryck verkar göra det hela värre.

Flera studier har till exempel visat att folk vill dricka mer alkohol om det kombineras med energidryck och de kommer också att dricka mer om de får fri tillgång (7, 8). Alkohol tenderar ju också att minska på folks omdöme och inhiberingar. Samtidigt gör dock alkohol att vi blir tröttare vilket i alla fall minskar risken lite för att vi ska göra något dumt. Vissa studier antyder att energidrycker motverkar den tröttande effekten och ökar alltså risken att vi ska göra något dumt (8, 9, 12). Det här är dock inget universellt fynd och andra studier pekar mot att folk inte gör fler dumma beslut bara för att de druckit alkoholen med energidryck (10, 11, 13).

Det här är inte särskilt bra studier om man vill veta effekterna från den typen av drickande som är vanligt vid festande. Flera av studierna är epidemiologiska och det går inte att avgöra vad som orsakar vad. De experimentella studierna har istället använt sig av doser som är lägre än de som folk vanligen intar när de dricker.

Så vad vi behöver är en etisk kommitté som tillåter att du verkligen super ner försökspersonerna och en forskare som vet hur man arrangerar en bra fest samtidigt som man gör det möjligt att mäta fysisk data. Kanske inte det lättaste att få igenom men med dagens teknik i pulsband så borde det i alla fall vara möjligt att sätta ett pulsband på festande män och kvinnor. Så enklare typer av mätningar går att genomföra utan att man förstör festen.

Summering

Slutsatsen som man får dra tycker jag är den samma som drogs i artikeln i läkartidningen. Det är än så länge mest spekulationer men möjligheten finns där att det är farligt att dricka alkohol med energidryck. Doserna av koffein och taurin för sig själv är inte farliga i en Red Bull. Inte ens om du skulle hälla i dig en liter så är värdena särskilt höga. 4 000 mg taurin klarar din kropp som sagt av och 320 mg koffein kan ge lite skakningar och dålig mage men är du frisk blir det inte allvarligare än så.

Tillsammans med alkohol däremot så är frågan som sagt helt öppen kring om det är säkert eller inte. Artikeln i läkartidningen som Expressen skriver om i sin artikel är som sagt mer än 7 år gammal och i den uppmanas läkare att vara mer observanta på om de får in några patienter vars symptom/sjukdom möjligen kan kopplas till energidrycker.

Med tanke på att det inte verkar ha dykt upp så värst mycket ändå på 7 år talar ju för att även om det skulle vara så att kombinationen ökar risken för tråkiga bieffekter så är det fortfarande så att risken verkar öka från väldigt liten till lite större men fortfarande väldigt liten. Fast i den här frågan tycker jag ändå att lösningen är solklar. Undvik att blanda energidrycker med alkohol överhuvudtaget. Om du ändå vill dricka det så tänk på att det med största sannolikhet är en dosfråga. Flera glas är alltså sämre än ett.

13 svar på “Energidrycker och alkohol”
  1. Ett av fallen (fall nr 3) i artikeln från läkartidningen fick mig att haja till lite. Personen skulle ha hårdstuderat till körkortsprovet och därför konsumerat ett antal Red Bull. Får inte riktigt den historian att gå ihop med att de hittar 0,6 promille etanol i lårblodet vid obduktionen. Låter som att det pågick mer än enbart råpluggande…

  2. Intressant! Har du läst studierna om att energidrycker (utan alkohol) gör att blodet blir tillfälligt mycket tjockare och att det är farligt för hjärtat?
    Ska se om jag hittar dem igen men minns att en australiensk kanal la ut en kort dokumentär om det. http://youtu.be/DFLsXEecJ-0

  3. Mjölk och lite honung är en energidryck som kan rekommenderas i stället för en dyr kopia av det naturen är bättre på att ta fram.
    JG lite OT vi borde förbjuda fluorvalla för det skadar vallarna och miljön, samhället har inget behov av giftiga produkter som bara är till för att tillfredsställa den mänskliga prestationsångesten.

  4. svenne:
    Mjölk och lite honung är en energidryck som kan rekommenderas i stället för en dyr kopia av det naturen är bättre på att ta fram.
    JG lite OT vi borde förbjuda fluorvalla för det skadar vallarna och miljön, samhället har inget behov av giftiga produkter som bara är till för att tillfredsställa den mänskliga prestationsångesten.

    Du, det där låter inget vidare att ha till groggen… Men kör på det om du tycker det är bra haha 🙂
    Om man betänker hur många redbull/vodka som druckits under åren och jämför med antal dödsfall, då är det nog svårt att se något samband.
    Hur många har dött efter att dom groggat med apelsinjuice eller något annat tex? 🙂
    Men visst, olika personer är olika känsliga för olika saker. Är man tex allergisk mot jordnötter så blir det ju genast ganska farligt med väldigt små doser. Men det betyder ju inte att jordnötter bör förbjudas. Men men.

  5. Stefan
    jag tog för givet att folk förstod att mjölk och honung var bra som sport dryck.

  6. svenne:
    Stefan
    jag tog för givet att folk förstod att mjölk och honung var bra som sport dryck.

    Varför skulle det vara bättre än vanligt vatten? Jag tycker inte att det låter som någon vidare sportdryck om jag ska vara ärlig

  7. Henrik Holst:
    Ett av fallen (fall nr 3) i artikeln från läkartidningen fick mig att haja till lite. Personen skulle ha hårdstuderat till körkortsprovet och därför konsumerat ett antal Red Bull. Får inte riktigt den historian att gå ihop med att de hittar 0,6 promille etanol i lårblodet vid obduktionen. Låter som att det pågick mer än enbart råpluggande…

    Jag tänkte på samma sak faktiskt 🙂 Men jag antog att det här var precis efter provet..

  8. stefan
    mjölk och honung innehåller det du kan behöva vid en idrottsprestation, billigt alternativ till sportdrycker men tyvärr inte så gott.
    Ofta så räcker vatten.

  9. svenne:
    stefan
    mjölk och honung innehåller det du kan behöva vid en idrottsprestation, billigt alternativ till sportdrycker men tyvärr inte så gott.
    Ofta så räcker vatten.

    Jag är väl medveten om vad det innehåller. Dock ser jag inte vid vilken typ av prestation denna dryck skulle gynna mig. Och jag håller på med allt möjligt, kampsport, tyngdlyftning, marathon mm.
    Kanske eventuellt som någon form av återhämtningsdryck, men som sportdryck absolut inte.
    Sen var det väl energidryck i kombo med alkohol som diskuterades här? Därför jag kommenterade ang din bisarra dryck.

  10. Jag vet av egen erfarenhet att inte alla tål kombon av energidryck och sprit, jag själv, efter några öl hemma gick vi på krogen, där tog jag 1 redbull-vodka och lite där efter en till , sen blev allt svart och slutligen vaknade jag på sjukhuset efter att ha varit medvetslös och hade 2.5promille i blodet, mängden alkohol var absolut inget överdriver innan det där, drogad vart jag inte heller utan för mig blev effekten överladdad, nu var detta ca 8 år sen, men det sitter kvar och jag har inte provat igen.
    Jag kan dricka energidryck dock, men senast jag provade tyckte jag mig få hjärtklappning, nu när jag är äldre och förhoppningsvis lite klokare så ser jag det som en varning 🙂
    Ibland behöver man ett brutalt uppvaknande, även om den där kvällen kunde slutat helt annorlunda då jag tagit mig till en kanal där jag hittades medvetslös.

  11. Viktor:
    Jag vet av egen erfarenhet att inte alla tål kombon av energidryck och sprit, jag själv, efter några öl hemma gick vi på krogen, där tog jag 1 redbull-vodka och lite där efter en till , sen blev allt svart och slutligen vaknade jag på sjukhuset efter att ha varit medvetslös och hade 2.5promille i blodet, mängden alkohol var absolut inget överdriver innan det där, drogad vart jag inte heller utan för mig blev effekten överladdad, nu var detta ca 8 år sen, men det sitter kvar och jag har inte provat igen.
    Jag kan dricka energidryck dock, men senast jag provade tyckte jag mig få hjärtklappning, nu när jag är äldre och förhoppningsvis lite klokare så ser jag det som en varning
    Ibland behöver man ett brutalt uppvaknande, även om den där kvällen kunde slutat helt annorlunda då jag tagit mig till en kanal där jag hittades medvetslös.

    Ja det var säkert Red Bullens fel och inte det faktum att du hade 2,5 promille som gjorde dig alkoholförgiftad..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *