En ganska vanlig fråga det här. Av någon orsak så gillar vuxna att snacka om mjölk 🤷🏼‍♂️🙂. Det finns inget livsmedel som du måste äta. Du kan utesluta vad som helst och ändå klara dig fantastiskt.

Det din kropp måste få i sig är en tillräcklig mängd energi och vissa essentiella näringsämnen som du kan uppnå tillräckliga nivåer av med otroligt många kostupplägg och livsmedel. Så mjölk är inte nödvändigt på något vis.

Det som egentligen är den intressanta frågan är dock om mjölk är ett bra tillägg till en kost så att du uppnår de sakerna som kroppen behöver? Här beror svaret på vad du lägger in i ordet bra, vilka saker som du prioriterar och vad du vill eller kan tänka dig att äta i övrigt.

Det är också så att ju fler livsmedel du väljer att helt plocka bort ur din kost desto klurigare blir det att verkligen få i sig allting som man behöver. För ofta är det så att vissa livsmedel är rikare på vissa näringsämnen än andra så en stor kombination av många olika livsmedel ökar chanserna för att du ska komma tillräckligt hög i intaget av alla näringsämnen.

Mjölk är ett livsmedel som är näringsrikt ut flera aspekter. Ett av de näringsämnen som man mest brukar diskutera är kalcium som är viktigt för att bilda starka ben. Du kan så klart få i dig kalcium från många olika livsmedel men mjölk och mjölkprodukter är ofta en stor källa i de flestas kost. Så väljer du att utesluta mjölk eller alla mejeriprodukter så lär det bli lite svårare att få ett tillräckligt intag av kalcium. Det går dock att lösa med lite kunskap och en liten ansträngning.

När det gäller observationsstudier så kan man dock se att barn som inte dricker mjölk tenderar till att ha lite svagare ben. Det väljer jag att tolka som att de inte fullt ut lyckas ersätta de näringsämnena som finns i mjölk. Det betyder inte att enskilda individer inte klarar det men det innebär att det i genomsnitt verkar bli lite sämre på just den punkten när barn utesluter mjölkprodukterna.

Hos vuxna ser man inte den här typen av mönster. Kanske är det så att de löser intaget av kalcium från andra livsmedel eller så kanske kalcium inte längre har samma betydelsen när människor är vuxna och den snabbaste tillväxten av benen redan har skett?

När det gäller andra hälsoaspekter kring mjölk så finns det en mycket mer detaljerad artikeln på Tyngre där jag går igenom det, Vad skulle krävas för att verkligen bevisa det som påstås?.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”Är mjölk nödvändigt för hälsan eller viktigt för barn?”
  1. En stor del av benen i kroppen består av protein och mjölk innehåller en hel del sådant. Det är kanske därför barns ben mår sämre av att utesluta mjölk då då barnen inte kompenserar med att äta mer mat som innehåller protein.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *