Det här är en fråga där det inte finns säkra svar och de möjliga förklaringar som finns får verkligen inte plats i ett inlägg på Instagram.

Det är så klart många som låtsas som att de ger slutliga svar i sina inlägg hela tiden men folk ljuger på internet, i fall du inte visste det.

En sak är dock tydlig och det är att det som har skett har drabbat alla generationer. Det är alltså inget som talar för att det är någon speciell förändring hos barn/ungdomar. När folk började väga mer och mer så startade ökningen i alla generationer. Även de som hållit vikten stabil i 50 år började sakta gå upp i vikt.

Det här visar, enligt mig, tydligt att förändringen har skett för alla. Det är alltså mycket mer troligt att en världen har förändrats mer än att alla individer har ändrat sig. Många gillar inte att höra det men mycket av vårt beteende styrs av vår omgivning, inte av oss själva.

Det är oftast lättare att säga vad som inte är orsaken. Eller i alla fall varför något inte spelar så stor roll som vissa påstår. För enskilda saker kan testas. Tex LCHF-arnas (™ mig enligt @herraspartam) fantasier om att det skulle vara mängden kolhydrater som är förklaringen.

Med allt det sagt så finns det förklaringar som jag tycker är betydligt mer troliga än andra. Jag skrev ner det mesta av det i min bok skitmat och även om den är från 2017 så har det inte skett några större förändringar där så den behöver uppdateras. Jag tror boken gör sig bäst som ljudbok med ebok vilket du hittar hos tyngre.

Vill du inte köpa en hel bok så har jag tagit upp typ allt lite spritt mellan många artiklar och poddar genom åren. Förslag på en artikel och ett poddavsnitt (avsnitt 213 av @tyngretraningssnack) hittar du bland bilderna här med som en start 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *