Idag kom WHOs rapport kring risk från aspartam i livsmedel. De såg ingen orsak att ändra på gränsen som nu har funnits i drygt 40 år.

Jag skrev om det här redan när Reuter skrev om det via en läcka för 2 veckor sedan om att en annan organisation kopplad till WHO som tittar på fara, inte risk, skulle säga att aspartam möjligen kan ge cancer.

Jag förutsåg redan då att det inte skulle finnas någon oro kring cancer när man tog hänsyn till dosen och det blev inga överraskningar idag när rapportern väl släpptes.

Det som nästan helt missade i rapporteringen för 2v sedan är att WHO har en organisation som faktiskt tittar på risker med tillsatser i mat, kallat JECFA.

Tanken var att JECFA och IARC (de som drog igång cancerrubrikerna) skulle släppa sina resultat samtidigt för att folk inte skulle bli så förvirrade men nu kom då läckan och förstörde det. Inte för att det blev bättre idag då i princip alla medier verkar köra på ”ASPARTAM GER CANCER!!” rubrikerna.

JECFA, de som faktiskt tittar på om det finns någon risk för människor, har i alla fall kommit fram till att de inte ser någon orsak att ändra på de rekommendationer som har funnits väldigt länge nu. En gräns som motsvarar typ 4 liter lightdryck om dagen för en vuxen person.

Utvärderingen från JECFA är dessutom så bra så de har tittat på alla former av risker, inte bara cancer. Och de fann ingen orsak till oro där heller.

Det finns egentligen mer värt att skriva om här. Men det får bli för en annan gång eller för någon av poddarna 👍 Jag har adderat till lite extra bilder här som jag bedömer som relevanta.

Vill du läsa mer om allt det här och varför IARC ger sådana här rubriker så finns min artikel på Träningslära. Du hittar en länk till den via länken i min profil.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *