Otränade ungdomar blir mer otränade

Publicerat den 7 kommentarer till Otränade ungdomar blir mer otränade

Olika riskfaktorer och hur stor inverkan de har på risken att dö i förtid.
Olika riskfaktorer och hur stor inverkan de har på risken att dö i förtid. Den största riskfaktorn är en låg fysisk kapacitet i form av dålig syreupptagningsförmåga (CRF).

Jag har skrivit en del kring att jag inte tror att lite fysisk aktivitet i sig är en lika viktig faktor som kosten bakom dagens problem med fetma, Orsaken till fetmaepidemin – Lite motion eller mycket mat?. Inte heller tror jag att fysisk aktivitet är lika viktigt som kosten när det gäller viktnedgång.
Med det sagt så är det ingen tvekan om att fysisk aktivitet är viktigt för hälsan. En persons VO2max är till exempel en av de bästa markörerna som finns för hälsa. Ett lågt VO2max är också en av de kraftigaste riskfaktorerna man känner till för tidig död. Större än tex högt blodtryck, rökning, insulinresistens osv.
Så en bra fysisk prestationsförmåga kan alltså ses som ett bra mått på hälsa. Den här studien publicerades för några dagar sen och visar trenden när det gäller fysisk prestationsförmåga hos både tjejer och killar mellan 16-18 års ålder.

Scand J Med Sci Sports. 2012 Dec;22(6):822-7.
Secular trends in aerobic fitness performance in a cohort of Norwegian adolescents.
Dyrstad SM, Berg T, Tjelta LI.
The purpose of the present study was to compare 3000 m running test results between 1969 and 2009 in a cohort of Norwegian high school pupils. Between 1969 and 2009, a total of 4981 (2827 boys) 3000 m running tests were collected from two Norwegian senior high schools. One-way ANOVA with Tukey’s post hoc test was used to analyze the differences in the running times between the different decades. The running times have increased by 10% and 6% from the 1980s to the 2000s for boys and girls, respectively. The distribution showed a decline in aerobic fitness performance for all deciles. The largest negative change in difference was found for pupils with the poorest aerobic fitness level in both boys and girls. The cohort of 16- to 18-year-old boys and girls in the decade 2000-2009 had a poorer aerobic fitness performance in the 3000 m running test compared with earlier decades. The decline in running performance was greater for boys than girls, and the gap between the most and the least fit is becoming considerably larger.

Som du kan läsa har det skett en markant försämring i prestationsförmågan på 3000 meter hos ungdomar i Norge. Den största försämringen har utan tvekan skett de senaste 10 åren om man tittar på dessa resultatet i den här studien.

Prestationsförmågan hos ungdomar mellan 16-18 i Norge under olika årtionden
Prestationsförmågan hos ungdomar mellan 16-18 i Norge under olika årtionden.

Något annat som är intressant här är att de som presterar bra fortsätter att prestera bra men som du kan se i kurvorna har det skett en ganska stor försämring hos de som presterar sämre. De ungdomarna som alltså är sämst tränade idag är klart mycket sämre tränade än de som var sämst tränade för 10-20 år sen.
Detta är väldigt intressant för om vi tittar på trenden för övervikt så har den inte följt samma mönster. Övervikten har ökat ganska stadigt sen 70-talet hos ungdomar i samma ålder (1, 2). I alla fall om vi tittar på data från Sverige där övervikten ökade ganska markant fram tills ungefär 2000 och sen har den börjat plana ut något (3). Det innebär att en ökad övervikt troligen inte kan förklara varför försämringen i kondition blivit så markant på 10 år när den knappt skiljt sig innan det.
Min personliga gissning till varför det ser ut som det gör är att de som är mer vältränade i varje generation är de som sysslar med någon idrott. Där är det ingen skillnad i mängden träning och aktiva timmar nu jämfört med då. När jag var i 16-18 års åldern låg jag på ungefär 7-8 träningar i veckan plus vanligtvis 2 matcher och det ser i princip likadant ut för ungdomsfotbollsspelare i elitklubbarna idag.
Tittar man på den dagliga fysiska aktiviteten tror jag dock att den har minskat. Jag var lite av en informationsnörd redan på den tiden och köpte en cykeldator för att undersökta hur långt jag verkligen cyklade varje dag. Jag hamnade oftast runt 3 mil cykling. Det var till skolan, hem, till träningen, kompisar och sen hem igen. Att ta cykeln är något som är djupt ingrott i mig och jag tar den fortfarande oavsett var jag ska i stan och tiden och vädret tillåter.
Idag är min upplevelse att detta inte sker i samma utsträckning längre. Av de killarna jag tränar så kommer i princip alla gående från busshållplatsen eller från parkeringsplatsen. Efter varje träningspass står där en 6-7 föräldrar som väntar på att hämta upp sina barn, på min tid kan jag inte minnas att jag såg någon.
Det här är givetvis rena spekulationer. Datorspel och liknande fanns ju redan för 10 år sen och jag var med om många TV-spelsmaraton där vi var två spelare i varje lag och sen spelade vi dygnet runt under ett helt lov. En av oss sov, den andra höll ställningarna. Nintendo introducerades i Sverige redan i slutet på 80-talet och sen dess har nog alla ungdomar lagt många timmar på dessa.
Nu ska jag sluta spekulera. Ingen vet ju med säkerhet varför och mina spekulationer blir ju väldigt personliga när jag bara utgår från det jag ser. Men oavsett så verkar det alltså ha skett en klar försämring i prestationsförmågan hos ungdomar i Skandinavien och detta kommer med alla säkerhet att få en klar effekt på hälsan.

7 kommentarer

 1. Verkar det inte som att killarna som är sämst verkar bli sämre på allt. Kolla skolresultaten. Undra varför det är just killar som hamnar efter.

 2. Ja, det har ju blivit lite hysteri att man inte får låta barnen gå/ cykla själva, för att det kan hända så mycket farligt. Det visar sig ju att det på lång sikt är mycket farligare att skjutsa dem överallt.

 3. A F – ursprungsliv.nu:
  Ja, det har ju blivit lite hysteri att man inte får låta barnen gå/ cykla själva, för att det kan hända så mycket farligt. Det visar sig ju att det på lång sikt är mycket farligare att skjutsa dem överallt.

  Medellivslängden hade säkert ökat men säg du till 100 föräldrar att de antingen kan öka risken att deras barn råkar ut för en trafikolycka nu med en halv promille jämfört med att de riskerar att deras barn ska dö några år i förtid med 50 procent så väljer garanterat de flesta föräldrar dö i förtid för sina barn.
  Människor är helt enkelt värdelösa på att värdera risker. Särskilt här i Sverige så finns det ju fantastiskt bra förutsättningar för att låta barnen gå och cykla. Är man rädd för barnens skulle kan man cykla med de första gångerna. Min åsikt i alla fall.

 4. Jo, det är ju så att vi ser verkligen de stora riskerna med att sälja mat som kan ha en bakterie som gör att folk kräks imorgon, men läsk och tobak känns inte så farligt. Inte för att matförgiftningsmat är något vidare. 😉
  För att komma tillbaka till barnen så undrar man ju hur man skadar dem emotionellt också när man visar att världen är livsfarlig och de inte kan gå ett steg utan föräldrarna.

 5. Hur mycket kan man ”lita” på grafen högst upp? Jag blev lite överraskad att inte rökning låg högre.
  Vad gäller dålig syreupptagningsförmåga så (gissar jag) är väl folk med dålig kondition inte lika hälsosamma i allmänhet? T.ex överviktiga.
  Har det kompenserats för sånt när man tagit fram den grafen?

 6. Max Mustermann:
  Hur mycket kan man ”lita” på grafen högst upp? Jag blev lite överraskad att inte rökning låg högre.
  Vad gäller dålig syreupptagningsförmåga så (gissar jag) är väl folk med dålig kondition inte lika hälsosamma i allmänhet? T.ex överviktiga.
  Har det kompenserats för sånt när man tagit fram den grafen?

  Den grafen är från följande artikel i BJMS, http://bjsm.bmj.com/content/43/1/1.extract
  Givetvis har man försökt att isolera faktorerna från varandra men det går ju aldrig till 100 procent. Datan till grafen är också ursprungligen från en studie som betalas av Coca Cola (the Aerobics Center Longitudinal Study (ACLS)) så det hade inte varit överraskande om valet av korrigeringar har gjorts i fördel för fysisk aktivitet.
  Men oavsett så är dålig kondition en av de bästa markörer som finns för ohälsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.