Power Balance är placeboeffekten och inget annat

De senaste veckorna har det varit en del rubriker kring Novak Djokovic senaste påhitt. Denna gången är det någonting som han har haft på bröstet under de senaste turneringarna som har synts när han bytt tröja. Han har då haft en liten rund sak fastklistrad på bröstet.

Givetvis börjar människor undra vad det är för någonting och Novak Djokovic har inte varit hemlighetsfull utan han har berättat att det är en ”nano patch” från företaget Taopatch som Djokovic påstår är hemligheten bakom hans framgångar i år.

Tester som är till för att lura dig

Det låter ju bra att det kommer ny teknik som hjälper idrotter men problemet den här gången är att det här bara är en gammal blåsning i en ny förpackning. Den här typen av ”magiska amuletter” finns alltid där ute och då och då är det några elitidrottare som har blivit lurade alternativt känner att det är okej att de tjänar pengar på att lura en väldig massa människor och så får det större uppmärksamhet igen.

Under 2010 var det en stor hype kring något som kallades för Power Balance vilket exakt samma sak fast då kallade man det för hologram istället för nanoteknik. Mest känt här i Europa blev det nog när flera spelare i det Nederländska landslaget hade på sig de här armbanden när de gick långt under VM i Sydafrika. Men även stora idrottsnamn likt Christiano Ronaldo, David Beckham, Kobe Bryant, Shaquille O’neal, LeBron James och många andra bar dem. Jag skrev om det här då, Good Balance – Ett exempel på hur man kan lura folk.

De här armbanden, amuletterna och i det här fallet då en lapp som du klistrar på bröstet säljs alla på samma vis. Du får göra några enkla tester med eller utan den här grejen på dig och så presterar du betydligt bättre när du bär på den magiska saken. Testerna är dock riggade.

Det som görs är att man utför två tester som ser likadana ut och som också till stora delar känns ungefär det samma som den som får utföra det men där är en betydande skillnad i hur kraften som ska hanteras ser ut. Det kan till exempel vara lite skillnad i riktning, acceleration och hävarmar. Du hittar en bra illustration av testerna i den här videon, start vid minut 5 om det inte börjar där direkt.

Exakt samma tester används nu för att sälja Taopatch. Du hittar flera videoklipp på det här på sociala medier och youtube. Det verkar väldigt övertygande om du inte känner till knepen som är till för att lura dig och när du då också har världsidrottare som säger att det fungerar så är det lätt att förstå att folk köper produkten.

Mycket pengar för något som är värt enstaka kronor

För 10 år sedan hade vi lite extra kul över det här när jag inför julen 2013 sålde lite placeboband till besökarna här på sidan. Mina band tog jag 29 kr per armband och det var i princip bara kostnaden för frakten och mitt fysiska arbete. Att köpa in sådana här armband från kina kostade typ 5 kr stycket.

I affärerna så kostade dock ett power balance armband 500 kr. Hologrammet lovades man dock skulle fungera för evigt (även om gummidelen vanligen gick sönder efter några månader).

Taopatch har varit ännu smartare här då de påstår att deras produkt tappar verkan efter ett tag. Så du måste köpa nytt hela tiden vilken man då också kunde se när Djokovic bytte lapp mitt under en match.

En Taopatch är långt ifrån gratis och när jag kollar på deras hemsida så får du med frakt hosta upp 279 Euro för ett paket. Det vill säga ungefär 3250 kr. De påstår dock att de varar i hela 3 år så ändå ett kap eller hur 😉

Det finns noll anledning att tro på ”tekniken”

En annan väldigt tydlig röd flagga när det gäller sådana här produkter är deras förklaringar till varför de skulle fungera. När det gäller Taopatch så ser förklaringen ut så här på deras hemsida.

Stämpeln med ”nja, eller inte” och smiley gubben med lång näsa är adderat av mig.

Det här är vad man brukar kalla för technobabbel. Det låter som att det sägs någonting med substans men om du på något vis är utbildad inom området så ser du direkt att det som står där inte betyder någonting. Det är fluff. Man har i princip bara kombinerat en massa hypade ord likt Tao, akupunktur, nano, laser/ljus och försökt att få det att låta som vetenskap.

Företaget har faktiskt en lista med lite studier på produkten men alla dessa studier är publicerade i obskyra tidskrifter och sett till metoddelen i de jag tittade på så är de också dåligt utförda. Det finns också en genomgång från 2020 på Science Based Medicine för den som är intresserad.

Novak Djokovic har troligen bara blivit lurad

En fråga intressant att tänka kring när man nu vet att det här är lurendrejeri är om Djokovic är med på det och tjänar pengar när den här produkten säljs eller om han också har blivit lurad. Det går så klart aldrig att svara på den typen av fråga direkt så här men min gissning är att Djokovic bara har blivit lurad han med.

Det här är nämligen inte första gången som Djokovic blir lurad av sådana här saker. Djokovic har uteslutet gluten ur sin kost i mer än tio år nu och det som fick hon att börja med det var för att någon intalade honom att han inte tålde gluten. Djokovics föräldrar ägde en pizzeria när han växte upp så hur kunde han bli övertalad till att han inte tål gluten när han var 25 år gammal? Jo, genom att han höll en bit bröd i handen och så blev han svagare enligt ett test.

Japp, vi snackar avokadomannen Ulf Kilman nivå här. För åtta år sedan fick vi svenskar se den här typen av tester demonstrerade live på TV4 och då såg det ut så här.

Det du ser här i klippet är samma form av skojeri som du får demonstrerat för dig när någon ska sälja på dig en magisk amulett. Men istället för att du blir starkare av grejerna som säljs så blir du alltså svagare av det som de ska varna dig för.

Djokovic tror på det här och tydligen en hel del annat med. Så det är inte konstigt att någon lyckats övertala honom att du blir en bättre idrottare av att klistra fast en knapp på bröstkorgen.

Summering

Pseudovetenskap kommer alltid att finnas där ute men det går hela tiden i vågor. Det är övertygande tester om du inte känner till knepen.

Power Balance blev så stora så verkligheten kom i fatt dem på sätt och vis. Efter att deras uppenbara blåsning blev uppenbar för allt för många människor så blev de stämda på väldigt många miljoner, förlorade och gick i konkurs.

Själva grejen försvann dock inte. Ganska snart kom det två liknande produkter med namnet EFX och Good Balance. De här var mer eller mindre kopior av Power Balance och troligen så sålde de på att många människor inte hade förstått att Power Balance var en blåsning och inte visste varför de försvann från marknaden. Ganska snart fanns också en produkt som heter Power Balance på marknaden igen.

Det finns också band som påstås ge dig samma effekt med hjälp av ”mineraler” som heter BionicBand. Samma falska tester och samma vilseledande påståenden. De finns faktiskt ett antal studier på sådana här produkter och föga överraskande så visar de på precis ingen effekt alls när man använder ordentliga tester istället för riggade tester (1, 2, 3, 4).

Nu har vi tydligen då också saker med ”nano” i namnet som påstås gör samma saker. Det är dock precis ingenting som talar för att de gör någonting med din prestation eller hälsa. Du betalar bara mycket pengar för någonting som troligen kostar några få kronor att tillverka för den som säljer det.

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *