Svensk talangutveckling inom fotbollen

Jag är just nu i Göteborg för Gothia Cup där Helsingborg IFs U17-lag som jag är med och tränar deltar och av förklarliga själv har jag därför en hel del fotboll i tankarna just nu.
Just den turneringen vi är med i är en liten del av Gothia Cup som de kallar för Elite Class där namnet talar lite för sig själv. Det är en mindre cup där endast inbjudna lag deltar där det först är gruppspel och sedan slutspel och alla matcherna spelas inne i den centrala delarna av stan.
Det pågår i princip ständigt en debatt kring talangutveckling och tidig elitsatsning i Sverige och den här typen av indelning som vi är med väcker givetvis lite debatt och idag hade jag en kort diskussion med en person kring det här ämnet där jag sa att spelarna i de större klubbarna idag var klart bättre rent speltekniskt jämfört med hur ungdomsspelare var när jag var ung. Som svar fick jag en del medhåll men även en kommentar om att han ändå tycker att vi gör allting fel idag med tidig selektering av talanger.
Huvudargumentet var som vanligt den så kallade relativa ålderseffekten vilket innebär att det inom i princip alla lagidrotter finns en tydlig effekt av att flera elitspelare är födda i början av året. Förklaringen till det här ligger huvudsakligen i att dessa personer är före rent fysiskt och därför väljs ut som talanger baserat på att de helt enkelt bara är lite äldre än många av sina kamrater.
Jag har skrivit ganska ingående kring mina åsikter om det hela i en artikel här på sidan sen tidigare och jag tänker inte upprepa mig utan vill du veta mer kan du läsa den artikeln Elitsatsning hos unga idrottare.

Belgien och deras framgångssaga – vad är förklaringen?

Det jag tänkte ta upp idag är istället ett exempel som jag hört väldigt ofta lyfts fram för att visa hur bra det går om man aktivt väljer att inte selektera så tidigt. Det här exemplet är Belgien och jag fick höra om det här landet i min konversation idag och de lyfts också ofta fram i andra sammanhang, tex i en artikel i SvD efter att U21 landslaget där en forskare från Malmö påstod att guldet var det sämsta som kunde hända för svensk fotboll, Forskare: U21-guldet det sämsta som kunde hända.
Alla gånger jag hört om Belgien i det här sammanhanget så har argumentet varit att de slutade att selektera så tidigt efter EM 2000 och att de hur har fått upp en fantastisk generation av spelare. Jag håller verkligen med om att deras landslag för stunden är väldigt bra men något jag alltid stört mig på när jag fått höra om Belgien som exempel är att jag aldrig sett några faktiska data som bevisar alla fantastiska påståenden.
Så idag satte jag mig till sist ner själv för att undersöka vilka datum spelarna i de olika belgiska landslagen är födda. Här under kan du se resultatet när jag summerat alla deras herrlandslag från pojkar-15 upp till seniorlandslaget.

Fördelningen av födelsemånad hos belgiska landslagsspelare under 2016.
Fördelningen av födelsemånad hos belgiska landslagsspelare under 2015.

Det här mina damer och herrar är ett fantastiskt exempel på hur kurvan ser ut inom i princip alla landslag som du kan hitta i hela världen. Av den här informationen att döma är Belgien inte ett dugg bättre än något annat land på att ta fram alla de där talangerna som är födda senare på året.
Så nej, Belgien är inte ett bra exempel på hur man kan lösa problemet med relative ålder inom elitidrotten. Det kan säkert stämma att Belgien verkligen infört förändringar för att försöka motverka effekten men uppenbarligen är det inte något som haft någon större effekt ungefär 15 år senare.
Belgien införde flera andra förändringar i sin talangutveckling efter EM 2000 och om vi nu anser att det finns saker att lära där så skulle jag föreslå att svensk fotboll fokuserar på andra delar än just deras åldersindelning för den verkar inte haft någon större effekt.
Notis: Vill du se fördelningen i födelsemånad inom alla Belgiska landslagen för sig själv kan du ladda ner ett excelblad med siffrorna här, Födelsemånad för belgiska landslagsspelare i fotboll.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

5 svar på “Svensk vs Belgisk talangutveckling och relativa ålderseffekten”
  1. Tittade du någonting på Belgiens så kallade Future Team, alltså ”parallella” ungdomslandslag för spelare med en senare fysisk utveckling? Kan det vara så att de som är födda sent på året följs upp där? Denna modell har ju för övrigt kopierats av Svenska Fotbollförbundet sedan ungefär ett år med syfte att just ge spelare med en senare fysisk mognad chansen att följas upp och även spela mot andra länders Future Team.

  2. Hallå Andreas!
    Jag tittade på de spelare som fanns med som landslagsspelare på förbundets hemsida. Jag vet inte om de har med sina ”future team” finns med där?
    Jag gjorde ett nytt diagram från 18 år och uppåt med antagandet att spelarna är relativt färdigväxta då. Underlaget av spelare totalt blir ju lägre vilket gör att enskilda undantag kan påverka datan mer. Med lite välvilja kan man väl ändå tycka att där finns lite ”extra” spelare födda Augusti-September vilket kanske kan vara en effekt av deras ”future team”?
    Landslagsspelare 18 år och äldre

  3. För mig står det att ”Fördelningen av födelsemånad hos belgiska landslagsspelare under 2016” under figuren där födelsetalen för de belgiska landslagsspelarna publiceras. Ska det vara ett annat år än 2016 eller är det någonting annat än år 2016 som menas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *