Sömn är VIKTIGT! Så viktigt så jag faktiskt skrev det i stora bokstäver och jag var allvarlig samtidigt!

Jag är just nu på träningsläger med min fantastiska förening Hittarps IK och efter träningen idag höll jag ett litet kort snack om vad spelarna kan tänka på så de orkar med lägret och faktiskt får ut någonting från det mer än att de är slitna när vi kommer hem.

En del av snacket handlade om sömn så därför tänkte jag att jag lägger upp lite bilder här som visar det jag tog upp så de får höra det en gång till och alla ni som följer mig också får ta del av en liten del av det jag tog upp.

📌 Bild 1 visar skaderisken hos collegeidrottare i USA i förhållande till hur mycket de själva uppgav att de sov varje natt. Mindre sömn ökade skaderisken. Man har även visat detta hos elever på idrottsgymnasier här i Sverige.

📌 Bild 2 visar risken att man faktisk ska bli sjuk när man utsätts för ett förkylningsvirus. Människor som sov sämre natten efter var i betydligt större risk för att deras immunförsvar inte skulle klara utmaningen och de blir oftare förkylda.

📌 Bild 3 visar skillnaden i inlärning i förhållande till sömn. Studenter som fick lära sig nya ord kom ihåg fler ord dagen efter när de fick sova bra under natten. De ord de ändå hade glömt lärde se sig sen också snabbare igen med lite upprepning. Sannolikt gäller det här även saker så som speluppfattning och spelförståelse, teknik osv.

📌 Bild 4 och 5 visar effekten av mer sömn hos amerikanska basketspelare. När de fick sova extra så blev de lite snabbare, förbättrade sin reaktionssnabbhet och de satte fler straffkast och trepoängare.

📌 Bild 6 summerar det här ovan med lite ytterligare information.

Det här ovan är bara med prestationsfokus och lite mer kortsiktigt. Det finns ännu fler anledningar att se till att försöka sova bra och tillräckligt när det gäller hälsa och välmående 👍

Jag har för övrigt skrivit om alla studierna där de här bilderna kommer ifrån. Det är utspritt över olika artiklar men googla ”sömn gudiol” + Det som bilden handlar om så hittat du säkert texten.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *