Någon gång varje vecka brukar jag titta igenom hälsa och livsstils delarna på de större tidningarna i Sverige och idag hittade jag en artikel i SvD med titeln ”Dags att skippa barnmenyn” som jag tycker var väldigt bra och intressant. Det är en ganska kort krönika men den tar upp något som i alla fall jag tycker är ett stort problem. Att barn matas med processad skitmat i princip hela tiden bara för att de ska äta.
Jag har inga egna barn så jag antar att jag kan irritera många när jag skriver detta men jag har absolut ingen förståelse för någon som låter sitt barn äta pommes och varm korv när man är ute på ”en riktig” restaurang. Jag har suttit barnvakt till mina yngre kusiner ett antal gånger och även jobbat inom skolan några månader så jag vet att det kan vara ett ganska ansträngande jobb att förmå ett barn att äta något som de inte tycker är riktigt gott. Men vi pratar ändå om barn och då får man faktiskt anstränga sig lite för deras bästa.
Att väldigt många små barn nuförtiden är överviktiga kan vi ju knappast klandra barnen själva för. Det är föräldrarna och andra omkring barnet som väljer att ge barnen skitmat för ofta.
När man ger den här typen av mat för ofta till barn tror jag inte heller att man skapar ett problem för stunden. Även om barnet kan se ut att växa normalt med normal vikt tror jag att det kan försämra det för barnet när det blir vuxet. Det här knyter in i mat och belöning som jag har velat skriva om en längre tid nu men tyvärr har jag inte haft tid. För den som är intresserad finns det mycket intressant i ämnet på Stephan Guyenets blogg Whole Health Source med början här, Food Reward: a Dominant Factor in Obesity, Part I.
Om du har lite tid över tycker jag också att du gott kan sprida artikeln i SvD vidare till dina vänner via mejl, facebook, google+, twitter osv…


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

11 svar på “Skippa barnmat på restaurangerna”
 1. Fast man kan ju, som alltid, inte dra alla över en kam. Äter man ute en gång i halvåret kan väl barnet få välja vilken mat den vill ha, även om det råkar vara skitmat. Men jag förstår vad du menar, jag har flera vänner med matvägrare som ger barnen choklad om de inte äter maten som serveras för ”de måste ju äta”. Även om barnen är smala nu tror jag absolut att det får konsekvenser i framtiden.

 2. Ja, det har slagit mig flera gånger också även om barnmenyn är mindre vanligt idag. Saken är väl att det tyvärr är föräldrarna som lär barnen att detta är ”god mat” och ofta är det just föräldrarna som kräver ”barnmeny” på krogarna när de väljer restaurang. Jag har själv flera gånger råkat ut för hur barnen vägrar äta någon av restaurangens rätter (även om det har erbjudits mindre barnportioner ur den ordinarie menyn till ett rimligare pris). Det brukade sluta med att man tillät någon vuxen springa över till McDonalds för att köpa hamburgare som barnen sedan glatt mumsade i sig på porslinstallriken. Är maten hemma enformig så vet ju barnen inget annat. Samtidigt vill föräldrarna blidka barnen så att de slipper krångel och tjat när de sitter och äter på restaurang. Själv fick jag aldrig sådan mat som liten, utan bara högklassisk (ur näringssynpunkt) hemlagad mat. Salladen var tex alltid ett stående inslag varje dag middagen serverades. Var man på restaurang fick jag äta en härlig tournedos (som jag älskade) eller något annat som restaurangen erbjöd. Faktum är att även om det fanns en barnmeny så var det inget som lockade.
  Men samtidigt, en restaurang med lite stolthet för sin matlagningskonst lär knappast stoltsera med en barnmeny idag – bara genom att skylta med barnmeny visar man ju med all önskvärd tydlighet att det är en skitrestaurang. Så varför välja den?

 3. Jennie:
  Fast man kan ju, som alltid, inte dra alla över en kam. Äter man ute en gång i halvåret kan väl barnet få välja vilken mat den vill ha, även om det råkar vara skitmat. Men jag förstår vad du menar, jag har flera vänner med matvägrare som ger barnen choklad om de inte äter maten som serveras för ”de måste ju äta”. Även om barnen är smala nu tror jag absolut att det får konsekvenser i framtiden.

  Så är det givetvis Jennie. Ser man endast en situation har man ju ingen aning om hur det normalt fungerar. Om/när jag får barn skulle jag inte stoppa barnen från att äta det alltid. Är de på fest tex så får de äta det som bjuds.
  Men det är problemet när vuxna börjar motivera att ge dålig mat med ”de måste ju äta något” som jag inte tycker är okej. Barn kommer inte svälta sig till döds. Problemet med att ge skitmat är att barn (och givetvis även vuxna) då kan äta för belöning, inte för verklig hunger. När den mer fysiologiska hungern slår in så äter man det mesta, särskilt när man lärt sig äta varierad kost.

 4. Liljeros: Saken är väl att det tyvärr är föräldrarna som lär barnen att detta är ”god mat” och ofta är det just föräldrarna som kräver ”barnmeny” på krogarna när de väljer restaurang.

  Umm, frågan är ju när det lärs in och hur stor roll föräldrarna har i det hela. De är givetvis väldigt viktiga men det är garanterat mycket annat som inverkar på barnet. Det där med ”toxic food environment” är verkligen något som jag tror har stor påverkan och det är nog väldigt svårt för föräldrar.

 5. Jag håller med dig, och jag tyckte också att det var en bra krönika av Mats-Eric Nilsson (som vanligt). Med det sagt, så är det ibland värt det att kunna beställa ett säkert kort när man är på restaurang med små barn. Det är skönt att veta att man får äta sin mat och kan prata några ord också. Så jag gillar när det finns köttbullar, potatis, sås o lingon. Det är ofta inte så dålig mat, men det funkar. Smakträning är lite enklare hemma utan publik… Det händer att de får korv och pommes också om det är det de vill ha, även om jag skäms att erkänna det. Det serveras ju aldrig hemma. Gränsen går vid pannkakor, det är inte mat.
  Men jag tycker också att det vore bättre om alla restauranger hade halvportioner av riktig mat att erbjuda.

 6. Exakt, så ska det vara. Barnen bör tvingas för deras egen skull egentligen och det finns ingen ursäkt.
  De som inte lär sig äta rätt i tidig ålder utvecklar ofta osund kost eller ätstörningar i vuxen ålder också, enligt mina egna observationer.
  Många av mina vuxna vänner ex. vägrar äta många livsmedel ex. grönsaker, tomat, viss fisk, husmanskost m.m. lång lista. Föga förvånande så är många också överviktiga. Inte konstigt då heller då de levde till stor del på ostmackor och oboy, chips och lösgodis som unga människor och barn.
  Jacob, jag läser om nikotin på pubmed och google scholar nu. Vet du något sätt att få sökmotorn att sålla bort epidemiologisk forskning om det nu alls är möjligt?

 7. Liljeros: det gäller också veta vad som är bra mat och inte 😀
  De flesta svenskar verkar anse att hamburgare är ”dålig mat” och sallad ”bra mat”. Den typiska svenska salladen med isbergssallad, tomat och gurka förlorar dock alla gånger ur näringssynpunkt mot en välkomponerad hamburgare. En hamburgare består av nötkött, vete och grönsaker och kan piffas upp med lite Ajvar ex. Vi snackar proteinkvalitet och vitaminer som en vanlig sallad inte kan vinna mot 😀
  Det som sannerligen är bra mat är den klassiska svenska husmanskosten serverat tillsammans med lite högkvalitativa grönsaker som morötter, kål, broccoli m.m. Tyvärr försvinner den mer och mer till förmån för pasta carbonara och andra pastarätter, som inte är dåliga alls men antagligen lite sämre. Sillen är kanske den största förlusten. Som tur är så tror jag att ägg och mjölk, våra mest värdefulla livsmedel, fortfarande säljer bra.

 8. fluffy_ferret: Jacob, jag läser om nikotin på pubmed och google scholar nu. Vet du något sätt att få sökmotorn att sålla bort epidemiologisk forskning om det nu alls är möjligt?

  Absolut! Under sökfönstret finns det en knapp som heter ”limits” där man kan begränsa sökningar till olika typer av studier.

 9. fluffy_ferret:
  Exakt, så ska det vara. Barnen bör tvingas för deras egen skull egentligen och det finns ingen ursäkt.
  De som inte lär sig äta rätt i tidig ålder utvecklar ofta osund kost eller ätstörningar i vuxen ålder också, enligt mina egna observationer.

  och min erfarenhet är att de som tvingas äta som barn/blir bråkade med om mat utvecklar matproblem eller ätstörningar i vuxen ålder. Det är som om de vant sig vid att mat och ångest hänger ihop, och det sitter djupt.
  och apropå det Jacob skriver, ”Barn kommer inte svälta sig till döds”, så är det såklart sant, men jag matvägrade i princip hela mina (väldigt långa) dagisdagar varje dag i ett år som fyraåring, så man ska inte underskatta barns förmåga att hellre inte äta alls än äta det som vuxna vill att de ska äta.
  Jag vill inte med det här säga att jag tycker att det är okej att barn är feta eller att de får ”skitmat”. Jag vill bara att folk håller i huvudet att barn är människor, och det är inte alltid så enkelt att bara man tvingar dem så kommer allt lösa sig till det bästa.

 10. Silverglitter,
  Jag förstår vad du menar. Det finns alternativ både till att tvinga i barn nyttig mat och att ge upp och bara ge dem skräp.
  Nämligen att erbjuda dem varierad riktig mat, aldrig tvinga, och inte noja ur om de ibland inte skulle äta. (Och om de blir supergriniga för att de är hungriga kan de få ”snacks” som frukt, nötter, etc.)
  Fast nu när stora killen börjar bli stor så måste han smaka pyttepytte på allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *