Sambandet fysisk aktivitet -> längre livslängd är inte så här solklart.

Det finns en solklar korrelation mellan rörelse och livslängd. Se bild 2 för exempel.

Men en korrelation bevisar sällan ett orsakssamband. Det är tex inte svårt att tänka sig att korrelationen uppstått eftersom friskare människor rör på sig mer.

Det kan också vara så att människor som gillar att röra på sig är människor som lever mer hälsosamt i övrigt.

Vi vet tex att människor tenderar att röra på sig mindre om de börjar väga mer. Sambandet är inte alls lika starkt i andra riktningen (bild 3).

Vi har dock många interventionsstudier på träning som visar att träning förbättras många riskfaktorer (bild 4)

Så även om man kan tänka sig möjliga förklaringar till korrelationen som då inte skulle bero på fysisk aktivitet i sig, så är det svårare att komma på förklaringar till hur träning skulle kunna påverka alla riskfaktorer och sen ändå inte påverka själva utfallet, livslängd.

Men, där finns faktiskt en hel del forskning som också sätter effekterna från fysisk aktivitet på livslängd i ett mer tveksamt ljust.

Det finns tex ett par tvillingstudier där man ser att den tvillingen som rör på sig mer inte lever längre än den andra (bild 5).

Det finns även en typ av observationsstudie där man nyttjar skillnader i människors gener för att ”randomisera” som kallas för mendelsk randomisering.

I de här studierna har man än så länge inte sett någon effekt från fysisk aktivitet. Men lite preliminärt (bild 6).

Allt det här skulle vi kunna få betydligt bättre svar på i fall man utförde lite större RCT på människor som vara så långa så att människor faktiskt börjar dö.

Så slipper vi göra osäkra uppskattningar med observationsdata och RCTs på riskfaktorer.

Det är dock snålt med studier RCT som tittar på det faktiska utfallet. En bra summering av forskningen finns i studien i bild 7.

En av de bättre interventionsstudierna är från Norge, se summering i bild 8. Jag har också skrivit om den studien, bild 9.

Vi har också haft med författaren till översiktsartikeln från förra året, Marcel Ballin, i Tyngre Träningssnack avsnitt 303.

Personligen tror jag träning funkar. Men gener är viktigare. För livslängd

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *