

Stor interventionsstudie där över 20 000 personer över 60 år slumpmässigt fick ta D- som tillskott eller en placebo i några år.
Man såg ingen effekt alls på livslängd. Om det funkat så skulle linjen för d-vitamingruppen ligga under placebogruppen. Nu är det istället om något tvärt om, dvs där var en tendens till att fler dog i D-vitamingruppen.
Det här är ett väldigt återkommande resultat när det gäller D-vitamin. Om du mäter D-vitaminnivåerna i blodet på människor så mår i princip alltid de med högre nivåer bättre, blir mindre sjuka osv.
Men när man höjer nivåerna i blodet så ser man sällan några positiva effekter. Jag har skrivit betydligt mer om det här mönstret i en artikel på Tyngre.
Där är en del saker som är viktigt att hänsyn till i just den här studien.
Den första är att deltagarna på gruppnivå hade fullgoda D-vitaminnivåer. Man har alltså tagit personer med bra nivåer och höjt dem ytterligare. Det är möjligt att resultatet varit annorlunda i fall man endast tagit personer med låga nivåer från start.
Den andra är att deltagarna i den här studien bara tog ett piller i månaden med en riktigt stor dos D-vitamin. D-vitamin är fettlöslig så det som kommer in lagras och sedan kan kroppen använda det när det behövs.
Det nyttjar ju typ alla då vi bygger upp D-vitaminnivåerna över sommaren när vi bildar det med hjälp av solljus. Sen använder vi det över vinterhalvåret.
Men det finns en antydan i dagens studier om att riktigt stora doser som tas sällan möjligen är sämre än liten dos regelbundet.
Så den här studien är inte sista spiken i kistan eller liknande. Men att bara anta att mer är bättre om det egentligen redan finns tillräckligt fungerar inte.
En sista notis. Det finns en del alternativa kostvärldar där man säger att riktigt höga nivåer av D-vitamin är optimalt. Tex >120 nmol/L. I den här studien låg grupperna på ~70-80 respektive ~120-130 nmol/L efter tillskott. Så inget talar direkt för att så höga värden är optimalt eller ens bättre.