Och människor tror fortfarande att pseudovetenskapen inom dietvärlden är ganska harmlös 🤷‍♂️

”Läkaren på postcovidrehab vid Danderyds sjukhus uppmanade sina patienter att äta antiinflammatorisk kost, undvika plast och andas ut gifter genom hjärtat.”

Det här är ”det senaste” inom forskning i fall du utbildar dig genom dietböcker eller instagram

Det finns också en del populära podcast med ”funktions”-medicinare mm som snackar om det här som självklarheter trots väldigt lite forskning på det som orsak/behandling för något.

Men det smyger sig också in i den verkliga medicinska världen titt som tätt.

Stig Bengmark fick tex föreläsa om kost för en väldig massa kirurger i Skåne för några år sedan.
https://traningslara.se/stig-bengmark-forelaser-om-kost-en-granskning/

Det läkaren sagt här formligen stinker av Food Pharmacy påhitt. Att vara en ”näringsdetektiv” är tex deras ord.

Food Pharmacy tillskriver just Bengmark här ovanför som mycket av inspirationen till deras ”insikter” i deras första bok.

Food Pharmacy har i sin tur varit ”experter” how SvD. Och så har vi i princip slutet cirkeln kring hur medias användande av pseudovetenskap som ”nöje” på sidorna kring hälsa ger människor en väldigt förvrängd bild av den faktiska vetenskapen säger inom området.

Jag skulle säga att just hälsa egentligen är den vetenskap som mest intresserar gemene man.

Det är ett fantastiskt området för att faktiskt introducera människor för hur vetenskap fungerar. Eller hur kunskapssamhället i stort fungerar. För folk läser det med intresse. Så synd att det i princip bra kastas bort.

Hela artikeln:
https://www.dn.se/vetenskap/raw-food-och-ratt-andning-skulle-laka-postcovidpatienter/

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *