Omega 3 har ingen effekt enligt forskare i Aftonbladet

Aftonbladet publicerade igår en artikel med titeln ”Omega 3 har ingen effekt” där man intervjuar en professor Lars Rydén som varit med att genomföra en väldigt stor studie där man undersökt både effekten av kosttillskott av omega-3 samt en form av insulin. Själva studien han syftar på publicerades online för två dagar sen och finns att läsa här för de med tillgång och här under är abstraktet.

N Engl J Med. 2012 Jun 11. [Epub ahead of print]
n-3 Fatty Acids and Cardiovascular Outcomes in Patients with Dysglycemia.
The ORIGIN Trial Investigators.

Background The use of n-3 fatty acids may prevent cardiovascular events in patients with recent myocardial infarction or heart failure. Their effects in patients with (or at risk for) type 2 diabetes mellitus are unknown. Methods In this double-blind study with a 2-by-2 factorial design, we randomly assigned 12,536 patients who were at high risk for cardiovascular events and had impaired fasting glucose, impaired glucose tolerance, or diabetes to receive a 1-g capsule containing at least 900 mg (90% or more) of ethyl esters of n-3 fatty acids or placebo daily and to receive either insulin glargine or standard care. The primary outcome was death from cardiovascular causes. The results of the comparison between n-3 fatty acids and placebo are reported here. Results During a median follow up of 6.2 years, the incidence of the primary outcome was not significantly decreased among patients receiving n-3 fatty acids, as compared with those receiving placebo (574 patients [9.1%] vs. 581 patients [9.3%]; hazard ratio, 0.98; 95% confidence interval [CI], 0.87 to 1.10; P=0.72). The use of n-3 fatty acids also had no significant effect on the rates of major vascular events (1034 patients [16.5%] vs. 1017 patients [16.3%]; hazard ratio, 1.01; 95% CI, 0.93 to 1.10; P=0.81), death from any cause (951 [15.1%] vs. 964 [15.4%]; hazard ratio, 0.98; 95% CI, 0.89 to 1.07; P=0.63), or death from arrhythmia (288 [4.6%] vs. 259 [4.1%]; hazard ratio, 1.10; 95% CI, 0.93 to 1.30; P=0.26). Triglyceride levels were reduced by 14.5 mg per deciliter (0.16 mmol per liter) more among patients receiving n-3 fatty acids than among those receiving placebo (P<0.001), without a significant effect on other lipids. Adverse effects were similar in the two groups. Conclusions Daily supplementation with 1 g of n-3 fatty acids did not reduce the rate of cardiovascular events in patients at high risk for cardiovascular events.

Precis som professor Lars Rydén säger är detta en väldigt stor och väl genomförd studie. Och precis som professor Lars Rydén säger så visar resultaten på att 1 gram omega-3 per dag i form av tillskott varje dag inte har någon effekt alls på dödlighet hos personer med diabetes. En väldigt ny meta-analys som endast inkluderat RCT-studier kom även den fram till i princip samma sak (4).

En annan väldigt stor studie med över 7000 deltagare som redan var hjärtsjuka som publicerades 2008 med samma dosering på 1 gram per dag har därmot visat på en liten positiv effekt av omega-3 (3). Vad som kan tänkas skilja de här två studierna åt som skulle kunna förklara resultat är nog något man kan fundera på väldigt mycket. Det mest uppenbara är att den nyare studien tittade på personer med diabetes typ 2 medan den andra studien inkluderade redan hjärtsjuka personer.

När det gäller själva utförandet av den nyare studie är väl det enda man egentligen kan anmärka på i studien doseringen. Och det är något som i alla fall jag ser som en ”brist” med studien. Doseringen i den här studien var i det minsta laget och många av de mindre och mer kortvariga studierna som tidigare visat på positiv effekt av omega-3 har använt doseringar kring 3-4 gram per dag (2). Kanske är det där skillnaden ligger?

Så det verkar lite tidigt att avskriva omega-3 som värdelöst tycker jag. Men som vanligt när det gäller ett visst hypat tillskott eller maträtt så verkar det ha förekommit en ordentlig mängd överdrivna påståenden kring omega-3 i början när det blev populärt. I diskussionsdelen till den nya studien tar man upp att ytterligare tre väldigt stora studier på omega-3 är på gång. Alla dessa använder dock även de 1 gram per dag som dosering. Men studiedeltagarna i dessa studier tillhör andra grupper än de som varit med i de tidigare så de kommer ändå att ge väldigt intressant och nyttig information.

Slutligen kan man väl summera detta med att en god hälsa inte beror på om man äter omega-3 tillskott eller inte. Omega-3 intag tror jag fortfarande spelar in men för sig själv finns det inte mycket som talar för att det minskar risken för dålig hjärt- och kärlhälsa. Kanske är det viktigaste med att man äter fisk att det ersätter mat som är dåligt för hälsan, inte att man får i sig mycket omega-3?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *