Mindre kolhydrater i kosten och tidig död

Jag slängde ut abstraktet till en ny studie på twitter innan idag och då den väckte en hel del uppmärksamhet och den troligen kommer att få en del uppmärksamhet i pressen senare så tänkte jag att jag väldigt kort skulle kommentera den här med.

Titeln på studien i fråga är Low-Carbohydrate Diets and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Studien finns fritt tillgänglig för alla så vill du läsa hela och inte bara min väldigt korta resumé är det bara att följa länken.

Det man har gjort i den här studien är en metaanalys samt systematisk genomgång av observationsstudier där deltagarna först har fått redovisa hur de ätit och sen har man följt dem över ett antal år för att försöka hitta ett samband mellan hur folk äter och deras risk att dö. Här under är abstraktet till studien:

Objective: Low-carbohydrate diets and their combination with high-protein diets have been gaining widespread popularity to control weight. In addition to weight loss, they may have favorable short-term effects on the risk factors of cardiovascular disease (CVD). Our objective was to elucidate their long-term effects on mortality and CVD incidence. Data sources: MEDLINE, EMBASE, ISI Web of Science, Cochrane Library, and ClinicalTrials.gov for relevant articles published as of September 2012. Cohort studies of at least one year’s follow-up period were included. Review methods: Identified articles were systematically reviewed and those with pertinent data were selected for meta-analysis. Pooled risk ratios (RRs) with 95% confidence intervals (CIs) for all-cause mortality, CVD mortality and CVD incidence were calculated using the random-effects model with inverse-variance weighting.Results: We included 17 studies for a systematic review, followed by a meta-analysis using pertinent data. Of the 272,216 people in 4 cohort studies using the low-carbohydrate score, 15,981 (5.9%) cases of death from all-cause were reported. The risk of all-cause mortality among those with high low-carbohydrate score was significantly elevated: the pooled RR (95% CI) was 1.31 (1.07–1.59). A total of 3,214 (1.3%) cases of CVD death among 249,272 subjects in 3 cohort studies and 5,081 (2.3%) incident CVD cases among 220,691 people in different 4 cohort studies were reported. The risks of CVD mortality and incidence were not statistically increased: the pooled RRs (95% CIs) were 1.10 (0.98–1.24) and 0.98 (0.78–1.24), respectively. Analyses using low-carbohydrate/high-protein score yielded similar results. Conclusion: Low-carbohydrate diets were associated with a significantly higher risk of all-cause mortality and they were not significantly associated with a risk of CVD mortality and incidence. However, this analysis is based on limited observational studies and large-scale trials on the complex interactions between low-carbohydrate diets and long-term outcomes are needed.

I inledningen till den här studien och även i inledningen i abstraktet här ovanför berättar författarna att lågkolhydratdieter (likt LCHF) har visat sig vara ett bra alternativ för överviktiga att gå ner i vikt. Lågkolhydratkost har också visat sig ge fördelaktiga förändringar på hjärt- & kärlsjukdom på kort sig, eller ialla fall på markörer för hjärt- & kärlsjukdom.

Efter detta kan man nästan säga att studien spårar. Forskarna påpekar efter dessa två konstateranden att observationsstudier dock inte visar på samma sak. Dessa visar istället att mindre kolhydrater och mer protein har visat sig innebär en kortare livslängd. När de påstår detta så hänvisar de bland annat till den svenska studien som fick en hel del uppmärksamhet för nästan precis ett halvår sen med rubriker så som ”För mycket kött kan ge stroke och hjärtsjukdom” (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan, SR, SVT).

Jag skrev om den studien i inlägget Korkade svenska forskare – om larmet kring köttdieter och det jag skrev i det inlägget kan du nästan kopiera till det här förutom att det då borde vara ”korkade japanska forskare”. Den här meta-analysen är ett lysande exempel på att en meta-analys inte blir bättre än studierna du stoppar in. Och väljer man att inkludera studier som har fördummat ner kost till mängden kolhydrater i förhållande till protein så blir inte resultatet bra.

Hela den här studien är baserad på den typen av studier och resultatet är därför enligt mig totalt ointressant. Och när det gäller ”low carbohydrate” som de kallar det så är det i princip inga som verkligen ätit low carbohydrate i de här studierna. Det man jämför är de som äter lite mindre med de som äter lite mer. Jag tittade igenom några av de inkluderade studierna i den här meta-analysen och den som hade störst spann på kolhydratintaget hade mellan 25-50 energiprocent kolhydrater. LCHF och det som kallar lågkolhydratkost eller low carbohydrate diet i folkmun är mindre kolhydrater än så.

Det man istället mest troligen ser i den här typen av studier är det mönster som jag tog upp i inlägget, Trender i övervikt och makronutrientintag i USA. Nämligen att skitmaten i dagens samhälle idag oftast innehåller en hel del tillsatt fett och de som äter mycket skitmat äter vanligen också lite mer fett och protein.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *