År 2009 publicerades boken Born to Run och den drog igång en väldig hype kring barfotalöpning. Både bokförfattaren, andra influensers och forskare var sponsrade av ett skoföretag som sålde barfotaskor där alla tår had individuella fack.

Det såg väldigt roligt ut för alla som inte visste vad det var men bland de som köpte skorna så blev det någon form av statement att man var ”påläst”. Som med all typ av hype så var det även många otroliga påståenden. Det har en hel del som påstod att det var optimalt att springa barfota som konditionsidrottare och att maratonlöpare bara valde att använda skor pga sponsoravtal 🤷🏼‍♂️.

Just det påståendet skulle nog bara de mest tokiga ge sig på idag men där fanns en hel del intressant kring barfotahypen med och en av dessa delar var diskussionen kring vad skor rent allmänt kan göra med våra fötter. Jag skrev om det här för 13 år sedan när frågan var som hetast, Hur skor påverkar våra fötter.

Det är så klart väldigt svårt att studera hur skor eventuellt påverkar våra fötter i mindre extrema fall då du hade behövt veta hur människors skor passar deras fötter över lång tid.

Allra helst hur de passar på små barn och för att veta det så behöver du nog göra mätningar varje månad som deras fötter förändras och det hela tiden köps nya skor.

Så det som finns är mer exempel på att mer extrema typer av skor verkar ge problem. Högklackat, väldigt smala skor och en tydligt spetsig tåbox där tårna trycks ihop tycker jag ändå datan visar är dåligt för fötterna. Det är då dåligt ur aspekten att de ökar risk för problem med fötterna. Smärta och deformationer och annat av tår och mellanfot.

När det gäller påståenden om att skorna måste vara extra breda framtill eller att man ska gå mesta tiden barfota osv så är jag tveksam till att det spelar en betydande roll så länge alternativet är skor som sitter bra och inte trycker någonstans.

Men det är min gissning. Och jag kan inte se några problem alls med skor som ger extra utrymme om vi snackar om vardagsskor. Snackar vi däremot om idrott så brukar skor ha en viss form av en speciell orsak. För att det gör idrottarna bättre.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *