De som röstade på republikanerna vid tidigare val i USA dog oftare efter att covid-19 vaccinen introducerades.

Graferna är från studien ”Excess Death Rates for Republican and Democratic Registered Voters in Florida and Ohio During the COVID-19 Pandemic”.

Det du kan se är att innan pandemin så var antalet dödsfall de samma hos republikaner och demokrater i staterna Florida och Ohio. Sen när pandemin började var det också ganska jämnt när det gäller dödsfall.

Sen kom vaccinen mot covid-19 och republikanerna gjorde det till en politisk fråga där många som röstade på republikanerna i princip blev lurade till att inte vaccinera sig.

Här efter ökar sedan andelen dödsfall bland republikanerna betydligt. Särskilt några månader efter det att vaccinen blev tillgängliga och de mer smittsamma varianterna Delta och Omikron kom så ser man hur skillnaden ökade mer och mer.

Det här är alltså inte en jämförelse mellan ovaccinerade och vaccinerade utan det är en jämförelse mellan två grupper utifrån hur de röstat i val innan pandemin. Att där blir en skillnad beror dock högst sannolikt på att där är en betydande skillnad i vaccinationstäckning hos republikaner och demokrater i de här staterna (och hela landet USA).

Notera också att det här är överdödlighet, det inkluderar alltså dödsfall av alla orsaker och inte bara covid-19.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *