Det här är lite intressant data från en nyligen publicerad studie från Linnéauniversitetet i Kalmar. Varje år sen 2002 har de hållt en nybörjarkurs i nutrition där en av uppgifterna har varit att göra en kostregistrering.

Det var få män som gått kursen så de är exkluderande. Det här är därför främst ganska unga och välutbildade kvinnor med en genomsnittlig BMI på knappt 23. Där var inga förändringar över tid i deltagarnas trots att det alltså uppenbarligen har skett förändringar i framför allt mängden fett och kolhydrater i kosten.

Detta är inte särskilt överraskande då det finns typ noll belägg för att mängden kolhydrater och fett i kosten är särskilt betydelsefullt för människors vikt.

Forskarna försökte titta på om det fanns någon trend när det gäller valet av livsmedel i datan men ingenting blev signifikant. Däremot verkar det finns en trend mot fler fetter och oljor, fler ägg och mer av nötter och fullkorn (nötter och fullkorn är här en kategori tillsammans).
.
Så det här är en grupp med selektivt utvalda kvinnor med extra intresse för nutrition som visar att dessa personer verkar extra känsliga för trender. Och det senaste 10 åren har LCHF och tankar de för ut dominerat i media och dietböcker.

Det ska bli spännande att se den här datan om fem år nu när vi har en ny trend där fett är dåligt igen och vi gärna ska mala ner en massa kryddor i smoothies fyllda med frukt och grönsaker*.

Det här resultatet stämmer för övrigt bra med annan data. Svenskar äter mindre kolhydrater idag jämfört med för 10 år sedan verkar det som. Samtidigt har det inte hänt något märkvärdigt med övervikten, de tutar på uppåt även om takten minskat de senaste 20 åren typ.

Detta är givetvis för att mängden fett och kolhydrater som sagt är relativt ointressant. I fall någon som läser det här ändå gärna vill tro att det är väldigt viktigt och har läst på någon LCHF sida eller liknande att alla är feta idag eftersom kostråden fått alla att äta mycket mindre fett och massor av kolhydrater så har jag inkluderat lite kul info i bild 2 👍.

*även denna trend är givetvis mestadels baserad på påhitt. Rekommderad läsning finns i bild 3-4.

Se inlägget på Instagram

Ett svar på ”Mer fett och mindre kolhydrater hos unga som ska börja studera nutrition”
  1. Frågan är hur många som tänker lika dant efter kursen. Om deras kostvanor förändrades iom deras kompetensnivå. Å andra sidan spelar LCHF förespråkarna mycket på känslor. Och kvinnor är mer styrda av känslor än rationellt tänkande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *