Ibland kommer det studier som får en att tänka något i stil med ”no shit sherlock”. Samtidigt finns det ofta en bra orsak till studierna och om ingen någonsin undersöker frågan så kan det faktiskt vara så att det man tror är en självklarhet faktiskt inte stämmer.
Studien jag tänker ta upp idag gav ett resultat som jag anser vara ganska självklart. Men samtidigt så tycker jag, ju mer jag funderar kring det, att det var en befogad studie.
J Strength Cond Res. 2013 Nov 22.
Effect of Supervised, Periodized Exercise Training versus Self-Directed Training on Lean Body Mass and other Fitness Variables in Health Club Members.Storer TW, Dolezal BA, Berenc M, Timmins JE, Cooper CB.
Conventional wisdom suggests that exercise training with a personal trainer (PTr) is more beneficial for improving health-related fitness than training alone. However, there are no published data that confirm whether fitness club members who exercise with a PTr in the fitness club setting obtain superior results compared with self-directed training. We hypothesized that club members randomized to receive an evidencebased training program would accrue greater improvements in lean body mass (LBM) and other fitness measures than members randomized to self-training. Men, aged 30-44 years, who were members of a single Southern California fitness club were randomized to exercise with a PTr administering a non-linear periodized training program (TRAINED, N=17) or to self-directed training (SELF, N=17); both groups trained 3 d/wk for 12 weeks. LBM was determined by dual-energy x-ray absorptiometry, (DXA). Secondary outcomes included muscle strength (1-RM), leg power (vertical jump), and aerobic capacity (VO2max). TRAINED individuals increased LBM by 1.3 (0.4) kg, mean (SEM) versus no change in SELF, P=0.029. Similarly, significantly greater improvements were seen for TRAINED versus SELF in chest press strength (42% versus 19%; P=0.003), peak leg power (6% versus 0.6%; P<0.0001), and VO2max (7% versus -0.3%; P=0.01). Leg press strength improved 38% and 25% in TRAINED and SELF, respectively (P=0.14). We have demonstrated for the first time in a fitness club setting that members whose training is directed by well-qualified personal trainers administering evidence-based training regimens achieve significantly greater improvements in LBM and other dimensions of fitness than members who direct their own training.
Detta här är en studie där man jämfört träningsresultaten för en grupp som fick hjälp av en personlig tränare och en grupp som inte fick någon mer hjälp än vad du normalt får när du blir medlem på ett gym. Om du inte vet det redan så är det i princip ingen hjälp alls. Du betalar för ditt medlemskap och sen visar de dig var omklädningsrummen ligger och hur du hittar till träningssalen.
Resultatet i studien blev att deltagarna som tränade med personlig tränare fick tydligt bättre resultat. Här under kan du se skillnaden när det gäller fettfri massa. Alltså förändringen i allt som inte är fettmassa. Detta används ofta som ett mått på muskelmassa men egentligen inkluderar det ju allting som inte är fett och vätskebalans kan ju förändra en hel del där. I den här studien har man dock en kontrollgrupp som också styrketränat, så troligen är resultatet just denna gång mest ett resultat av en faktisk ökning i muskelmassa.
De personliga tränarna i den här studien använde sig av en icke-linjär periodisering vilket jag är ganska säker på är utanför de flesta normala PTs kunskapsnivå. Båda grupperna i studien skulle träna minst tre gånger i veckan. Den ena gruppen tränade då med en PT och den andra gruppen på egen hand. Utöver detta så var det flera deltagare i studien som självmant hade lagt till flera träningspass i veckan vilket inte var något man hade räknat med och det gör också resultaten lite svårtolkade om man vill veta ”hur bra resultat får man med en PT tre gånger i veckan”. Det verkar dock som att antalet träningspass varit mer eller mindre de samma för de två grupperna så jämförelsen dem emellan kan fortfarande göras.
Förutom förändringen i muskelmassa mätte man även förändring i VO2max och resultatet för den delen kan du se här under.
Även här var det alltså fördel för gruppen som tränade med en personlig tränare. Förutom detta gjorde man även ett par styrketest och även här gick det bättre för gruppen som tränade med PT. Dock förbättrade sig båda grupperna i styrketesterna men där var det inte någon statistisk signifikant skillnad mellan grupperna.
Det här är väldigt väntade resultat
Resultatet från den här studien är inte direkt förvånande. Det som ändå gör studien lite intressant är att vi vet att grupperna haft mer eller mindre lika mycket träningstid under studieperioden. Ett annat stort problem med träningsstudier där folk ska träna på egen hand är ju att de helt enkelt inte följer direktiven. Precis som när det gäller studier där man tittar på olika dieter så är följsamheten väldigt dålig när det gäller träning på längre sikt.
I den här studien har man dock inte detta problem och ändå visar man att när personer får hjälp av en personlig tränare i sin träning så får de bättre resultat.
Där finns ett observandum med den här studien. Studien är sponsrad av en gymkedja i USA. I studien har man använt personliga tränare från denna gymkedja. Det här får ju en att undra lite kring hur valet av de PTs som var med i studien. Det står inget om det i artikeln så jag antar att de har valt ut sina bästa PT. Kvalitén på personliga tränare varierar väldigt så de resultat man fann här är inte nödväntigtvis överförbara till att du skulle gå till ett slumpmässigt gym och anställt en PT där.
Den här studien säger ju inte heller någonting om resultaten mellan någon som anställer en PT och en person som är så belyst så hen läser på kring träning här och på Traningslara.se 😉 Fast oftast är det bäst att låta någon annan bestämma över ens egna träning. Att coacha sig själv går ofta fel då egot står i vägen för ens kunskap.
Ganska självklart resultat. Det jag funderar på är dock hur man faktiskt ska göra för att försöka få resultat på egen hand. Vad är det viktigaste?
Då menar jag inte totala nybörjare utan folk som börjar nå dubbla kroppsvikten i böj och mark och runt 1,5 ggr i bänken
Det viktigaste är ju alltid att få in en progression. Efter det så skulle jag säga att man har en planerad variation. Det innebär inte att man ena dagen kör löpning andra styrketräning och sen är och simmar. Det innebär att belastningen inte är precis den samma vid varje pass. Typ att du kör 5or ett pass och nästa ligger du på 8or eller liknande.
Låter väldigt sunt fast svårare än man kan tro att genomföra i praktiken tycker jag 🙂
Det finns nu tydligen en diagnos för de som äter för nyttigt och tränar mycket, ortorexi.
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/ortorexi-%C3%B6verdriven-nyttighet-och-tr%C3%A4ning-2517921
Ortorexi har funnits som term väldigt länge. Det är dock ingen officiell diagnos för närvarande.
Tack för intressant artikel!
Jacob kan du inte skriva lite vad du tycker och tänker om ortorexi?
Många får ganska bra resultat på egen hand, så frågan jag ställer mig är hur de tränade om de nästan inte fick några resultat? De spenderade i alla fall endast 39% av tiden med styrketräning.
Som med nästan allting finns det människor som överdriver saker och ting. Så även med träning och kost.
Sen tror jag det är ett stort problem med alla dogmatiska ”gurus” som skrämmer upp folk när det gäller i princip allting. Du får inte nästan inte äta någonting om du skulle lyssna på ett par av dessa personer ordagrant.
Jo, jag såg också det. Gruppen med PT tränade ju dock också mer än styrketräning.
Men jag tror nog det här ger en ganska bra bild av gemene mans träning om de inte får någon vägledning. Det är därför de flesta ger sig på gruppträningen. De har ingen som helst aning om hur de ska träna på egen hand.
Som helt okunnig skulle jag ha behov av en PT. Men hur väljer jag en PT som är duktig och kan sina saker? Jag bor i Stockholm och utbudet är enormt, men jag kan inte bedöma deras kompetens.