Jag är inget fan direkt. Det finns många utmaningar inom vetenskap. Dels är forskning väldigt svårt att göra bra även när man försöker göra det så bra det bara går, dels finns det precis som i övriga världen oärliga personer som mer drivs av att sprida sin tro än försöka ta fram kunskap.

Så det finns många studier som kan ifrågasättas. Både när det gäller deras utförande (ibland om de ens är gjorda och inte bara påhittade) och tolkningen av resultatet i studierna.

De goda nyheterna är att det finns många som jobbar för att förbättra allt det där. Det har också kommit till många saker de senaste 10-20 åren som inneburit stora framsteg för att minska på fusk och att felaktig data publiceras.

Nature hade ett bra reportage om delar av det här nyligen (bild 4). Vi har också haft uppe det i @tyngretraningssnack flera gånger, senast i avsnitt 392 med Gustav Nilssone (bild 5). Det finns även flera bra böcker skriva kring det här. En av de bättre jag läst är Science Fictions av Stuart Ritchie (bild 6).

Det Ralf Sundberg gör är att lyfta en hel del av de här sakerna. Han gör det dock inte med målet att belysa för att förbättra eller något liknande. Han verkar istället mest göra det för att så misstro mot ”etablissemanget” så att läsaren sen ska börja tro på allting han hittar på och kallar fakta.

I boken försöker han bla sälja in mycket av det klassiska LCHF punkterna.

Jag föreläser om sådant här ibland och brukar få kalla den formen av teknik för ”låtsasexperter” (bild 8). Att hitta brister eller rent av fel i enskilda studier är enkelt. Att lyfta kända exempel på rent fusk är simpelt det med.

Om du gör det och lyckas övertyga folk om att du är grym på det så kan du sälja in det mesta efter det. Jag kan tänka mig få vägar som är mer effektiva för att måla upp sig som en sådan expert än att släppa en bok om som påstår sig handla om ”forskningsfusket”.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *