Diabetes typ 2 i remission

Det är många som undrar över om det går att bli helt bra när man fått diagnosen diabetes typ 2 och den det enkla svaret på hur man uppnår det verkar helt enkelt vara att man går ner i vikt. Jag har skrivit om det här tidigare i artikeln Bota diabetes typ 2 med fasta och jag har i princip ingenting nytt att ta upp när det gäller mekanismer och tillvägagångssätt.

Däremot publicerats en en större studie för bara tre dagar sen där man har följt 300 personer i ett år och fått imponerande resultat som jag tyckte var värda att skriva lite om här (1). För den som är intresserad av ännu mer kring själv studiens utförande och lite tankar från andra personer än mig så diskuterade vi även den här studien i Tyngre Rubriker, avsnitt 64.

Snabb viktnedgång med pulverdiet gav full återgång av diabetes typ 2 hos en stor andel av deltagarna. Total återgång definierade man som att de inte behövde ta någon medicin och det hade ett långtidsblodsocker som låg inom normalvärdet för friska över minst två månader.

Men låt mig börja lite från början så du ändå får lite kontext kring studien. Vi har som sagt gått igenom det här ännu mer ingående i Tyngre Rubriker. Det går så klart också att läsa själva studien i fråga men det kräver tillgång eller att man hostar upp lite pengar.

Studiens bakgrund

Det mesta av bakgrunden till den här studien har jag tagit upp i min tidigare artikel, Bota diabetes typ 2 med fasta. I korthet så är det ett antal forskare som över en längre tid haft som hypotes att den stora orsaken till diabetes typ 2 och insulinresistens är att kroppen börjar lagra in fett på fel ställen i kroppen. Med fel ställen så pratar man framför allt om levern men ibland också mer allmänt om andra organ i buken.

Kroppen verkar inte vilja lagra fett kring de här organen och hos en person som inte bär runt på för mycket kroppsfett så finns det väldigt lite fett här. Hos personer med övervikt så verkar det dock bli vanligare och vanligare ju större övervikten är vilket då också sannolikt bidrar till en ökad insulinresistens och risk för diabetes typ 2. Vi har även diskuterat det här mer ingående i ett tidigare avsnitt av Tyngre Rubriker, Vad orsakar fettlever och är dolt socker farligt?.

Det är däremot ”turligt” nog så att eftersom kroppen inte gillar att ha fett kring levern och andra organ i buken så prioriterar kroppen detta fett om du väl lägger dig på ett kaloriunderskott. En konsekvens av det är att du inte behöver tappa lika mycket fettmassa för att få ner dina fettnivåer i levern på en bra nivå som du behövde lägga på dig fett för att få upp dem till en ohälsosam nivå.

Som exempel så skulle kanske en person som lagt på sig 20 kg i vikt och fått fettlever kunna få tillbaka hälsosamma nivåer av fett i levern igen genom att kanske tappa 10 kg.

Det verkar dessutom så att en snabbare viktnedgång har en ännu större effekt på just fettet kring levern och det är därför man har börjat testa med olika typer av fasta eller lågkaloridieter, ofta förkortat VLCD vilket står för Very Low Calorie Diet.

Forskarna som jag skrev i min tidigare artikel redan visat att det här fungerar och att den här snabba viktnedgången kan ge tillbaka personer med diabetes typ 2 en normal blodsockerkontroll. Syftet med den här studien var därför att undersöka om det här resultatet gick att uppnå inom den vanliga vården samt om det var möjligt att få resultaten med långsiktiga.

Helt vanliga vårdcentraler med kort utbildning för sjukvårdspersonalen

Det forskarna gjorde var att de utbildade vårdpersonal, vanligtvis dietist eller sjuksköterska, i totalt åtta timmar om själva upplägget. Sen delade man upp alla deltagare i studien i två grupper. En grupp som fick den vanliga vården och en grupp som blev tilldelad VLCD med målet att de skulle gå på den dieten i minst 3 månader.

Deras VLCD bestod av färdigt pulver likt de vanliga måltidsersättningarna som du kan hitta på Coop eller Ica. Totalt gav detta pulver lite drygt 800 kcal per dag. Fördelningen av makronutrienter var 59 % kolhydrater, 13 % fett, 26 % protein och 2 % fiber.

Efter de tre månaderna fick deltagarna sen avgöra själva i fall de ville fortsätta med ersättningen längre och vissa deltagare fortsatte därför i upp till fem månader.

Som utfallsmått hade man två huvusakliga saker i den här studien. Dels hade man en viktnedgång på över 15 kg och dels hade man då remission av deras diabetes typ 2 enligt definitionen helt fri från mediciner och ett långtidsblodsocker inom normalspannet i minst två månader.

En viktig sak till här att ta upp var att man inte inkluderade personer med insulinbehandlad diabetes. Inte heller fick deltagarna lov att ha haft sin diabetes längre än fem år och deras blodsocker fick inte vara fullständigt okontrollerat och väldigt högt. Väldigt hög definerades med ett långtidsblodsocker över vara över 12 procent i HbA1c (det är högt!).

Resultatet i den här studien gäller således inte alla människor med diabetes typ 2 utan det är en utvald grupp som man valt att studera. Denna grupp är dock stor i normalbefolkningen så det är utan tvekan en studie som är relevant för diabetesvården i stort.

Imponerande resultat med 46 procents remission

Som jag redan har skrivit så är resultaten i den här studien imponerande. Här under kan du se utfallet för deras två huvudmått, det vill säga en viktnedgång över 15 kg och en remission av deras diabetes typ 2.

VLCD i 3-5 månader gav väldigt positiva resultat
VLCD i 3-5 månader gav väldigt positiva resultat hos deltagarna. Ungefär en fjärdedel hade gått ner mer än 15 kg efter ett år medan nästan hälften normalt blodsocker utan någon diabetesmedicin.

Forskarna delade därefter in deltagarna i olika grupper för att försöka titta på vilken betydelse själva viktnedgången i sig hade haft på deras resultat och det här resultatet. Du kan resultatet då i diagrammet här under.
Det här är väldigt övertygande resultat om att det mesta som berör diabetes typ 2 handlar om vikten. Eller då ännu mer specifikt mängden fettmassa och sannolikt än mer specifikt, fettmassa kring levern.

Större viktnedgång ökade chanserna för remission
Större viktnedgång ökade chanserna för remission

Som du kan se är det en tydlig stege uppåt där en större viktnedgång gav en högre chans för att de skulle bli fria från sin typ 2 diabetes. Alla blev däremot inte av med även om de hade gått ner femton kilo eller mer.

Som jag berättade i min tidigare artikel så är det troligen så att ju längre man har haft sin diabetes typ 2 och ju mer utvecklad den är desto mindre är sannolikheten att man kan bli av med den helt. Tyvärr så berättar de ingenting ytterligare om deltagarna utifrån den här indelningen så vi vet inte om så var fallet här.

Det skulle ju kunna vara så att bland deltagarna som gått ner 15 kg eller mer så var de 14 procenten som inte blev av med sin typ 2 diabetes helt de som hade haft den längst eller där den var sämst kontrollerad från början.

Summering

Det här är väldigt intressanta resultat och förhoppningsvis kan de också förbättra hälsan för några typ 2 diabetiker där ute. Förutom att man valde att studera en specifik grupp typ 2 diabetiker så var det givetvis också självmant i fall man ville vara med i den här studien så om du inom vården ska ge det här rådet till alla så kommer med högsta sannolikhet resultaten att bli sämre på gruppnivå.

Antalet personer som fullföljde den intensiva delen av en här studien med VLCD i tre månader var hela 79 procent vilket är väldigt imponerande. Det kan verkligen inte ha varit lätt för dem. På en vårdcentral, där deltagarna inte vet med sig att de är med i en studie och där man då kanske skulle försöka ge det här till alla, så är jag säker på att det inte kommer att bli så bra.

För en enskild individ så visar dock det här att det verkligen går att göra någonting åt en typ 2 diabetes. Normalt sett kallar man diabetes i alla dess former för en kronisk sjukdom och i den här studien skriver man ju också remission. Personligen tycker jag dock att det är svårt att se varför man inte skulle kalla det här för bota? Visst kan sjukdomen komma tillbaka och det gör den säkert om de återgår till sina vanliga liv och inte bibehåller viktnedgången men deras kroppar fungerar ju då precis som en frisk kropp.

Remission är oftast någonting man använder när man pratar om en sjukdom som man för stunden inte kan se men som man tror mycket möjligen kan ligga kvar och lura i kroppen, likt cancer. I det här fallet ser jag inte vad som skulle ”ligga kvar och lura” hos dessa människor. Visst vet de ju nu att de har de genetiska anlagen för att få diabetes typ 2 och om de inte sköter sig så kommer den tillbaka men det är ju i princip samma situation som andra personer har vars nära släktingar har typ 2 diabetes.

Allt där här är semantik givetvis, vad man väljer att kalla det är inte det viktigaste. Kanske är det bättre att säga remission så människorna blir mer benägna att bry sig om sin hälsa och vikt i framtiden? Det viktiga är i alla fall resultatet, att många med nyare och mindre tilltagande typ 2 diabetes kan bli i princip fria från medicin och få ett normalt blodsocker genom en enkel åtgärd, om än väldigt tuff att genomföra praktiskt.


Uppdatering 2019-03: Det har nu publicerats en 2 års uppföljning på den här studien som vi har diskuterat i Tyngre Rubriker, avsnitt 130.

9 svar på “Hur du får diabetes typ 2 i långsiktig remission – ibland”
 1. Hejsan.
  Jag undrar om det finns andra studier så visar hur kroppen påverkas av en längre tids fasta hos personer med normalvikt..
  Att artroser blir bättre och att testosteronet ökar efter några dygns fasta tycker jag mig ha läst någonstans men jag vet ju inte om det var en studie eller bara ’nåt som nån skrev på nätet’.
  Det känns som om allt skulle peka åt att vi kanske mår riktigt bra att gå utan mat i några dagar då och då. Men finns det studerat och vad visade det. Vet ni ?
  Tack för en superintressant pod/hemsida !
  mvh
  /Håkan i Piteå

 2. Min typ 2 diabetes går inte att bota, min diabetes uppkommer helt enkelt för att jag har 50% insulinproduktion. Förmodligen p.g.a. de besvär jag led av innan som kunde varit gall-relaterade eller pankreatit.
  Sku va roligt om dom kunde snabba på med stamcellsbehandlingarna, nu hålls det i schack ganska bra med Janumet 2ggr (kombinaiton av Januvia och Metformin) om dan samt Forxiga (pissar ut socker).
  Man kunde ju även fråga sig om typ 2 är korrekt benämning för vad jag har, men läkarna säger det,

 3. Så du menar att en person med typ 2 diabetes ska leva på pulver resten av livet? Jag har inte läst studien men vara genom att läsa om den är ju frågan vilka som sponsrat den? Antagligen något pulverföretag? Att dessutom bara studera en viss grupp diabetiker är också extremt fel! Ett exempel är min pappa som haft diabetes typ 2 i 30 år. Han är snarare underviktig men har ändå ett högt och svängigt blodsocker. Varför? Han äter inte mycket snarare väldigt lite men äter totalt fel!
  Han äter potatismos, fikar 1-2 gånger om dagen och äter mestadels kolhydrater till frukost (bröd, yoghurt eller liknande). Han han insulinbehandkad diabetes. Trots lite mat så är hans blodsocker skyhögt! Alltså kan man dra slutsatsen att kolhydraterna i hans kost är rena giftet för honom! Det kan finnas små individuella skillnader men diabetes är alltid diabetes. Att gå ner i vikt gör vissa resultat men långt ifrån hela. Den här studien är inte komplett alls! Vad hände när personerna började äta igen? Varför valde dom endast dessa personer i studien? Och dessa hade antagligen ganska stor övervikt (i och med viktnedgången).
  Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratskost till diabetiker eftersom det är en väldigt bra metod för att få koll på blodsockret och insulinet. Jag kan nästan garantera dig att det inte finns någon bättre metod för typ 2:or att bli medicinfria för resten av livet än just lågkolhydratskost!

 4. Elinor: Så du menar att en person med typ 2 diabetes ska leva på pulver resten av livet?

  Nej, har du läst texten? De levde på måltidsersättning av olika typer i 3-5 månader och sen efter det fick deltagarna äta hur de ville. För de med remission så var deras blodsockerkontroll sen lika bra som hos någon som aldrig haft diabetes typ 2.

  Elinor: Jag har inte läst studien men vara genom att läsa om den är ju frågan vilka som sponsrat den?

  No shit, du hade uppenbarligen inte ens läst artikeln du kommenterade men kul att du kör med konspirationskortet direkt 😊 Den här studien är sponsrad av Diabetes UK, en välgörenhetsorganisation.

  Elinor: Att dessutom bara studera en viss grupp diabetiker är också extremt fel!

  Nej, det är så man gör forskning. Man ger liksom inte samma medicin till alla oavsett deras problem utan man tar fram mediciner som man tror fungerar för vissa personer med ett visst problem.

  Elinor: Vad hände när personerna började äta igen?

  Det här står i texten. De började äta som vanligt igen efter 3-5 månader och det gick utmärkt vilket du kan se i att de hade normalt långtidsblodsocker trots ingen medicinering efter 12 månader.

  Elinor: Varför valde dom endast dessa personer i studien?

  Det här står också i texten.

  Elinor: Och dessa hade antagligen ganska stor övervikt (i och med viktnedgången).

  BMI var mellan 27-45, i genomsnitt 35. I kilon så vägde de i genomsnitt 100 kg. De flesta har den typen av kroppshydda när de får typ 2 diabetes. http://tyngre.se/podcasts/tyngre-traeningssnack/lchf-foer-typ-2-diabetiker-och-viktnedgaang/

  Elinor: Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratskost till diabetiker eftersom det är en väldigt bra metod för att få koll på blodsockret och insulinet.

  Det är en praktiskt bra lösning för en del ja. Vill du lyssna mer så har vi faktiskt haft ett poddavsnitt kring det

  Elinor: Jag kan nästan garantera dig att det inte finns någon bättre metod för typ 2:or att bli medicinfria för resten av livet än just lågkolhydratskost!

  Jo, det här är till exempel bättre. En stor andel av dessa personer blev friska igen, inga mediciner alls och normalt blodsocker. Det finns ingen studie med så här bra resultat sen tidigare förutom studier på personer som genomgått fetmaoperation.
  Så jag antar att vi får lägga lite betoning på ditt ”nästan” där.

 5. Elinor, det är fördel om du läser artikeln.
  Bra skrivet Jakob! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *