Det här är en ganska cool studie som publicerades igår i The Lancet. Det man har gjort är att man har tagit ett gäng mumier från olika delar av världen från de senaste 4000 åren och skickat in dem i en CT för undersöka om de haft några plackbildningar på sina artärer eller påbörjan på åderförkalkning i form av kalkpålagringar.
Man har vetat sen tidigare att mumier från Egypten visat tecken på åderförkalkning och det här var alltså en form av fortsättningsstudie på detta där man ville veta om denna typen av förändringar även förekom i andra kulturer i andra delar av världen där folk levt på andra vis och med andra dieter.
Thompson R C et al
Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations
The Lancet. Published online March 10, 2013
Background Atherosclerosis is thought to be a disease of modern human beings and related to contemporary lifestyles. However, its prevalence before the modern era is unknown. We aimed to evaluate preindustrial populations for atherosclerosis. Methods We obtained whole body CT scans of 137 mummies from four different geographical regions or populations spanning more than 4000 years. Individuals from ancient Egypt, ancient Peru, the Ancestral Puebloans of southwest America, and the Unangan of the Aleutian Islands were imaged. Atherosclerosis was regarded as definite if a calcified plaque was seen in the wall of an artery and probable if calcifications were seen along the expected course of an artery. Findings Probable or definite atherosclerosis was noted in 47 (34%) of 137 mummies and in all four geographical populations: 29 (38%) of 76 ancient Egyptians, 13 (25%) of 51 ancient Peruvians, two (40%) of five Ancestral Puebloans, and three (60%) of five Unangan hunter gatherers (p=NS). Atherosclerosis was present in the aorta in 28 (20%) mummies, iliac or femoral arteries in 25 (18%), popliteal or tibial arteries in 25 (18%), carotid arteries in 17 (12%), and coronary arteries in six (4%). Of the five vascular beds examined, atherosclerosis was present in one to two beds in 34 (25%) mummies, in three to four beds in 11 (8%), and in all five vascular beds in two (1%). Age at time of death was positively correlated with atherosclerosis (mean age at death was 43 [SD 10] years for mummies with atherosclerosis vs 32 [15] years for those without; p<0·0001) and with the number of arterial beds involved (mean age was 32 [SD 15] years for mummies with no atherosclerosis, 42 [10] years for those with atherosclerosis in one or two beds, and 44 [8] years for those with atherosclerosis in three to five beds; p<0·0001). Interpretation:Atherosclerosis was common in four preindustrial populations including preagricultural huntergatherers. Although commonly assumed to be a modern disease, the presence of atherosclerosis in premodern human beings raises the possibility of a more basic predisposition to the disease
Som du kan utläsa av abstraktet här ovanför så var det alltså väldigt vanligt med åderförkalkning även hos alla dessa populationer. De faktiska procenttalen i den här studien är inget man ska hänga upp sig på då antalet mumier i vissa av grupperna inte var så högt och risken är ganska stor att värdet inte är representativt.
Men de här fynden visar att åderförkalkning troligen är något som människan har fått leva med under en väldigt lång tid. De olika grupperna i den här studien levde på olika delar av jorden och det var stor variation i deras kost. Här under kan du se de olika grupperna som inkluderades i studien.
De två första grupperna i den här studien var mer eller mindre klassiska jordbrukssamhällen på denna tid. Egyptierna har man som sagt sen tidigare redan funnit åderförkalkning hos och när denna nyhet spred sig för en 6-7 år sen ungefär så var förklaringen från många LCHFare och stenålderskostförespråkare att det var vete som var orsaken.
Sädeslag och då framför allt vete framhålls ofta av dessa två grupperingar som det värsta i människans kost idag. Rent vetenskapligt finns det inga belägg för att vete eller sädeslag överlag är värre än något annat. Det finns människor som inte tål vete och det finns de som är känsliga för vete men det gör det ju även för skaldjur, nötter, mjölk mm så bara för att några inte tål det kan man inte säga att det är dålig för alla.
Den här studien visar också att flera andra folkgrupper från ungefär samma tid också de haft åderförkalkning trots helt annan kost och trots att de inte hade någon vete i kosten. Peruvianerna och Puebloindianerna (från södra Amerika) hade ju också någon form av cerealier i sin kost men Aleuterna däremot är ett folkslag från Alaska som mer eller mindre levt precis som eskimåerna och även dessa personer hade alltså plack i sina artärer.
Mumierna som testats skiljer sig mycket i ålder där de äldsta är 4000 år gamla medan andra bara varit från 1800-talet. Gemensamt för alla är dock att de är från före industrialiseringen och införandet av västerländsk kost i de olika regionerna.
Alla verkar få plack när de åldras
Det som den här studien antyder är att alla människor verkar få plack och kalkinlagringar när de åldras. Förutom att den här studien visade att åderförkalkning fanns i alla folkgrupperna visade också studien att mängden åderförkalkning tydligt ökad med en högre ålder.
När det gäller Aleuterna var förekomsten av plack i artärerna till exempel 60 procent enligt den här studien men de två mumierna som inte hade plack uppskattades vara 4-5 år respektive 18-24 år. Så att dessa två mumier inte hade något plack känns ju inte särskilt överraskande.
Överlag såg man åderförkalkning hos 50 procent av alla mumierna där man uppskattat åldern till 40-50 år. De här fynden visar alltså att åderförkalkning mycket väl kan vara en effekt av normalt åldrande. Det är ju ingen tvekan om att livsstil inverkar men någon slags immunitet om du lever ett ”optimalt” liv kanske inte finns? Eller så levde de här människorna inte optimalt på sin tid heller. I artikel spekulerar man en del kring att alla folkgrupperna använt sig av eld vid matlagning och för att hålla hushållen varma och kanske är detta orsaken bakom åderförkalkningen?
Det här är hur som helst ett väldigt intressant resultat tycker jag och det visar på ett bra sätt att de som vi ofta sammankopplar med västerländskt livsstil och kost är något som förekommit genom alla tider. Kost och övrig livsstil inverkar utan tvekan på risken men att helt undkomma denna typ av problem är nu en utopi. Kanske kan vetenskap och medicin stoppa det i framtiden men en återgång till människans gamla livsmönster gör det alltså med stor sannolikhet inte.
Tveksamt om Aleut-gänget verkligen var äkta hunter/gatherers eller om vi bara jämför grupper av mer eller mindre jordbrukare??
Tror du verkligen att åderförkalkning är ett naturligt fenomen för just människan medan det i princip inte förekommer hos någon annan fritt levande djurart?
Det kan ju iof finnas andra skäl än spannmålsinslaget eftersom vi ju har en del andra ”hyss” för oss som andra djurarter inte pysslar med som tex matlagning eller eldning (rök) i bostäderna
Hur ser det då ut om man kollar på moderna jägar och samlarfolk? Ett par gamla mumier känns inte som tillräckligt för att dra några slutsatser egentligen?
Varför skulle det vara tveksamt? Vi snackar om människor som levde i Alaska på 1800-talet och längre tillbaka. Hur skulle de ha någon större tillgång till jordbruksprodukter?
Det förekommer hos djur med. Var har du fått det ifrån att det inte skulle finnas hos dem? Det är inte alls lika vanligt som hos normalsvensson och nästan aldrig lika allvarlig men visst finns den. Precis som cancer har funnits den dinosauriernas tid
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2193639
Lägg till att människan lever längre. Han en mycket större matsäkerhet och tillgång till mat jämfört med andra djur. Och har många ovanor så som rökning, användning av eld inomhus mm. Så varför skulle inte det har förekommit även förr?
”Det förekommer hos djur med. Var har du fått det ifrån att det inte skulle finnas hos dem?”
Nu har jag kollat lite 🙂
Det verkar som arterioscleros förekommer i ringa omfattning hos vilda herbivorer men aldrig hos carnivorer
Hundar katter eller lejon (köttätare) får aldrig plack i ådrorna oavsett vad man matar dom med medan det är tämligen enkelt i labmiljö att få en herbivor att utveckla plack i ådrorna
”Atherosclerosis affects only herbivores. Dogs, cats, tigers, and lions can be saturated with fat and cholesterol, and atherosclerotic plaques do not develop (1, 2). The only way to produce atherosclerosis in a carnivore is to take out the thyroid gland; then, for some reason, saturated fat and cholesterol have the same effect as in herbivores.
http://ncp.sagepub.com/content/23/5/464.extract
Intressant. Att carnivorer hade så stor resistens hade jag ingen aning om. Synd att där inte var en enda referens med i den där texten. Men jag sökte lite till och katter verkar i alla fall mer eller mindre helt immuna. Det finns något enstaka fall hos tamkatter. Hundar kan få det med extrema dieter med mycket fett, kolesterol och inga essentiella fetter.
Nästan synd vi inte är carnivorer 🙂
I köttätande djur på zoo har man också funnit spår av arteroskleros men i små mängder och de har ju troligen ätit en del snabbmat och utsatts för stor stress.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468891
Dessutom lever djur i fångenskap ofta längre och får antagligen mer mat och mat mer regelbundet. Om det nu kan påverka.
Haha!
Men Guddi det är vi ju för tusan 🙂
Visst har jag visat dig nån gång att isotopanalyser pekar på att vi neanderthalaren och vargen nästan har identiska koster innan industrialiseringen?
En hel del forskare börjar idag mer luta åt att vi ligger närmare mot carnivor hållet än omnivorhållet
Herbivorer är vi under alla omständigheter inte alls
Jag tycker man ser tydliga likheter mellan oss själva och tex våra tamhundar
En normaljycke som käkar Voff från Ica blir precis lika hjärtsjuk och fet som sin husse som käkar pasta och ris
En fritt levande varg har aldrig arterioskleros och i labbet kan du mata hundar och katter med hur mycket kolesterol som helst tills helvetet fryser in utan att dom blir sjuka
Det är därför man kör med kaniner eller genmoddade möss vid kolesterolforskning istället
Men hur relevant är det för oss??
Ovanstående är helt enkelt den uppenbara anledningen till att så många av oss faktiskt mår allra bäst på en fet lågkolhydratskost 🙂
Neandertalare var en annan art än homo sapiens. Precis som isbjörnar och pandor (fast kanske inte lika extremt skilda kanske). Dessutom har evolutionen fortgått sedan stenåldern, med anpassningar för både laktos, alkohol och spannmål i kosten för oss europeer.
Nja, vi ligger uppenbarligen hyfsat nära både neanderthalaren och denisovan eftersom vi faktiskt ”nuppat” tillsammans med dom
Det finns bevis på det i vårt genom 🙂
Visst pågår evolutionen hela tiden men det går väldigt långsamt om tex en kostförändring (som det med spannmål) inte tar livet av dom som nyttjar den nya maten innan dom själva hunnit fortplanta sig..
De första jordbrukarna dog säkert i hög omfattning men idag slår ju sjukdomarna pga spannmålen sällan till ordentligt förrän efter 50 och då har vi ju i allmänhet redan hunnit ”yngla” av oss
Mejerianpassningen liksom vår ljusa hy här uppe är dock exempel på saker som slagit igenom otroligt snabbt i vår befolkning och det antyder ju en enorm överlevnadsfördel i just dessa egenskaper
Det är vi verkligen inte. Om du läser vidare på artikeln du själv länkade till så hittar du bland annat följande:
I den här diskussionen har man givetvis missat att det också finns allätare vilket vi människor väldigt uppenbarligen är.
Du har visat det ja. Och jag har förklarat varför den datan inte ska användas för sig själv och varför tidiga analyser visat på en överdriven köttkonsumtion och de tidiga värdena behöver omvärderas. https://traningslara.se/det-vi-vet-om-vad-som-troligen-ats-pa-stenaldern/#comment-2738
Nej, den uppenbara anledningen är att det äter väldigt mycket mindre skitmat och oftast går ner en hel del i vikt.
Ursäkta Patrik, jag missade din kommentar innan. Plack i artärerna finns även i moderna jägar och samlarfolk. Även där med olika dieter och livsstil. Det är mer ovanligt än hos kulturer med ”västerländs kost” och livsstil men de har det.
http://journals.lww.com/pathologyrcpa/Abstract/1969/01030/Aortic_Atherosclerosis_in_Papua_and_New_Guinea.3.aspx
http://aje.oxfordjournals.org/content/95/1/26.short
http://circ.ahajournals.org/content/29/3/415.short
Det ska även påpekas att plack inte innebär att du kommer få en infarkt. Det är ”bara” en riskfaktor för det.
Nog är vi omnivorer men med en stark vinkling mot köttätning
I det här partiet är författaren ute och cyklar rejält
Rovdjur får arterioskleros men inte av fett eller kolesterol men av sockerkedjor och stärkelse
Att hundar och katter idag ofta har igenkorkade kärl vet varje veterinär
Vi har mycket plattare tänder än våra släktingar gorillor och schimpanser trots att dom äter betydligt mer växtföda än vi
Vårt bett är utvecklat att passa mat som är lagad och vi har händer och verktyg och behöver helt enkelt inte vassa tänder
Vi har haft eld i minst 1,5 mljoner år
Dessutom är vi en social apa som inte hotar varandra med tänderna
Det som inte behövs evolveras helt enkelt bort
Det har inget med köttätare eller ej att göra
Vi knäcker knappast frön och nötter med tänderna heller som herbivorer gör heller
Vårt inre ser definitivt mer ut som vargens än som kossan
Även de stora apornas tarmpaket är betydligt längre än vårt
Men vi behöver B12 och omega-3 samt ett gäng aminosyror från kött
Det är ingen gammal data Max plank institute redovisar
Det är högklassiga och välgjorda analyser
Det är väl snarare så att vissa veggare försöker hitta fjädrar att bygga hönor av
Orsaken till att vi går ner i vikt och mår bättre är förstås att vi i stor utsträckning äter en kost som liknar den ursprungliga kosten
Så slutsatsen vi kan dra är att författaren till din källa är lika insnöad på sin åsikt som du är på din och ingen av er kan se det uppenbara att människan är allätare och klarat sig väl både med stor och liten andel kött i kosten. 🙂
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139123
Och jo, den data som du hela tiden tar upp som enda bevis för din sak behöver revideras. Den är inte gammal men felaktig oavsett och jag gav dig en länk som förklarade varför. Men jag förstår givetvis att du inte accepterar den eftersom det hade förstört din världsbild.
Det är alltid underbart att vissa (i detta fallet du) bara kan och vet allt och kan dra alla de bästa slutsatserna! Som nu så vet du bättre än de som skrivit artikeln vad som är riktigt eller inte i den, imponerande..
Vad tycker du om Guyenets syn på studien? Enligt honom så var det lite arteroskleros i kranskärlen hos mumierna, vilket borde tyda på liten risk för hjärtsjukdom. Det är väl också skillnad på plack och plack, de stabila gör inte så mycket skada (så länge de inte trycker ihop ett kranskärl).
http://wholehealthsource.blogspot.se/2013/03/atherosclerosis-in-ancient-mummies.html
Hallå Rodeo!
Det är sällan jag inte håller med Guyenets i det han skriver. Plack är i sig ”bara” en riskfaktor det med. Det innebär ju inte per automatik att du kommer få problem. Mängden plack är givetvis också väldigt betydelsefull och mer plack ger ökad risk. Hade du gjort liknande undersökningar på människor idag hade du med stor säkerhet funnit mer plack.
Några kommantaren om innehållet! 🙂
Tittar man bara i I-världen, så kommer åderförfettning med stigande ålder, helt klart, även bland de mumier man hittar, dom levde också ganska gott! Men det finns undersökningar på grupper i Japan, även på Tobrianderna osv, osv, där 90-åringar inte visar de minsta spår av problem med hjärtat eller dör i hjärtinfarkt. Allt beror på att dom inte äter som vi.
Vad gäller vetet, så kan man nog lätt påstå att vi inte är fröätare, även om vi lärt oss att samla ihop frön och baka bröd som även är gott. Att man i utvecklingen har börjat baka bröd osv, de senaste 10.000 åren, de ju e helt rätt, men säger inget om det är nyttigt i det långa loppet.
Man har tex börjar skönja, efter att ha försökt hitta på ett vaccin mot plack, och misslyckats, att det är att det verkar finns ett naturligt försvar för plackbildningen i kroppen, med det försvaret verkar hämmas av att vi äter vete i olika former.
Summan av det hela är vi bör se litet längre tillbaka än 10.000 år eller stenåldern för att se vilken föda vi har anpassat oss till, och då handlar det om tex marin föda, musslor osv, nötter, frukter, rötter osv, saker som det var lätt att få tag i!
Och att äta kött i de mängder vi gör i dag, det har vi aldrig heller gjort.
finns det någon som drog slutsatsen att en vegetarisk kost skulle var bättre? alla dessa folk åt kött på olika sätt och alla fick åderförkalkning. finns det några mumier från växt-ätande människor att jämföra med?