Åderförkalkning kommer med ålder – oavsett diet

Plack en artären hos en mumie från alaska

Det här är en ganska cool studie som publicerades igår i The Lancet. Det man har gjort är att man har tagit ett gäng mumier från olika delar av världen från de senaste 4000 åren och skickat in dem i en CT för undersöka om de haft några plackbildningar på sina artärer eller påbörjan på åderförkalkning i form av kalkpålagringar.

Man har vetat sen tidigare att mumier från Egypten visat tecken på åderförkalkning och det här var alltså en form av fortsättningsstudie på detta där man ville veta om denna typen av förändringar även förekom i andra kulturer i andra delar av världen där folk levt på andra vis och med andra dieter.

Thompson R C et al
Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations
The Lancet. Published online March 10, 2013

Background Atherosclerosis is thought to be a disease of modern human beings and related to contemporary lifestyles. However, its prevalence before the modern era is unknown. We aimed to evaluate preindustrial populations for atherosclerosis. Methods We obtained whole body CT scans of 137 mummies from four different geographical regions or populations spanning more than 4000 years. Individuals from ancient Egypt, ancient Peru, the Ancestral Puebloans of southwest America, and the Unangan of the Aleutian Islands were imaged. Atherosclerosis was regarded as definite if a calcified plaque was seen in the wall of an artery and probable if calcifications were seen along the expected course of an artery. Findings Probable or definite atherosclerosis was noted in 47 (34%) of 137 mummies and in all four geographical populations: 29 (38%) of 76 ancient Egyptians, 13 (25%) of 51 ancient Peruvians, two (40%) of five Ancestral Puebloans, and three (60%) of five Unangan hunter gatherers (p=NS). Atherosclerosis was present in the aorta in 28 (20%) mummies, iliac or femoral arteries in 25 (18%), popliteal or tibial arteries in 25 (18%), carotid arteries in 17 (12%), and coronary arteries in six (4%). Of the five vascular beds examined, atherosclerosis was present in one to two beds in 34 (25%) mummies, in three to four beds in 11 (8%), and in all five vascular beds in two (1%). Age at time of death was positively correlated with atherosclerosis (mean age at death was 43 [SD 10] years for mummies with atherosclerosis vs 32 [15] years for those without; p<0·0001) and with the number of arterial beds involved (mean age was 32 [SD 15] years for mummies with no atherosclerosis, 42 [10] years for those with atherosclerosis in one or two beds, and 44 [8] years for those with atherosclerosis in three to five beds; p<0·0001). Interpretation:Atherosclerosis was common in four preindustrial populations including preagricultural huntergatherers. Although commonly assumed to be a modern disease, the presence of atherosclerosis in premodern human beings raises the possibility of a more basic predisposition to the disease

Som du kan utläsa av abstraktet här ovanför så var det alltså väldigt vanligt med åderförkalkning även hos alla dessa populationer. De faktiska procenttalen i den här studien är inget man ska hänga upp sig på då antalet mumier i vissa av grupperna inte var så högt och risken är ganska stor att värdet inte är representativt.

Men de här fynden visar att åderförkalkning troligen är något som människan har fått leva med under en väldigt lång tid. De olika grupperna i den här studien levde på olika delar av jorden och det var stor variation i deras kost. Här under kan du se de olika grupperna som inkluderades i studien.

Livsstil och kost hos mumierna som inkluderades i studien
De fyra olika folkgrupperna som inkluderades i den här studien. Som du kan se var miljön de bodde i och kosten som de levde på väldigt varierande mellan grupperna.

De två första grupperna i den här studien var mer eller mindre klassiska jordbrukssamhällen på denna tid. Egyptierna har man som sagt sen tidigare redan funnit åderförkalkning hos och när denna nyhet spred sig för en 6-7 år sen ungefär så var förklaringen från många LCHFare och stenålderskostförespråkare att det var vete som var orsaken.

Sädeslag och då framför allt vete framhålls ofta av dessa två grupperingar som det värsta i människans kost idag. Rent vetenskapligt finns det inga belägg för att vete eller sädeslag överlag är värre än något annat. Det finns människor som inte tål vete och det finns de som är känsliga för vete men det gör det ju även för skaldjur, nötter, mjölk mm så bara för att några inte tål det kan man inte säga att det är dålig för alla.

Plack en artären hos en mumie från alaska
Plack i en av artärerna hos en av mumierna från folkslaget Aleuterna

Den här studien visar också att flera andra folkgrupper från ungefär samma tid också de haft åderförkalkning trots helt annan kost och trots att de inte hade någon vete i kosten. Peruvianerna och Puebloindianerna (från södra Amerika) hade ju också någon form av cerealier i sin kost men Aleuterna däremot är ett folkslag från Alaska som mer eller mindre levt precis som eskimåerna och även dessa personer hade alltså plack i sina artärer.

Mumierna som testats skiljer sig mycket i ålder där de äldsta är 4000 år gamla medan andra bara varit från 1800-talet. Gemensamt för alla är dock att de är från före industrialiseringen och införandet av västerländsk kost i de olika regionerna.

Alla verkar få plack när de åldras

Förekomsten av plack ökade med högre ålder
Skillnaden i förekomst av plack och dess svårighetsgrad hos mumierna beroende på deras ålder. Högre ålder innebar mer plack.

Det som den här studien antyder är att alla människor verkar få plack och kalkinlagringar när de åldras. Förutom att den här studien visade att åderförkalkning fanns i alla folkgrupperna visade också studien att mängden åderförkalkning tydligt ökad med en högre ålder.

När det gäller Aleuterna var förekomsten av plack i artärerna till exempel 60 procent enligt den här studien men de två mumierna som inte hade plack uppskattades vara 4-5 år respektive 18-24 år. Så att dessa två mumier inte hade något plack känns ju inte särskilt överraskande.

Överlag såg man åderförkalkning hos 50 procent av alla mumierna där man uppskattat åldern till 40-50 år. De här fynden visar alltså att åderförkalkning mycket väl kan vara en effekt av normalt åldrande. Det är ju ingen tvekan om att livsstil inverkar men någon slags immunitet om du lever ett ”optimalt” liv kanske inte finns? Eller så levde de här människorna inte optimalt på sin tid heller. I artikel spekulerar man en del kring att alla folkgrupperna använt sig av eld vid matlagning och för att hålla hushållen varma och kanske är detta orsaken bakom åderförkalkningen?

Det här är hur som helst ett väldigt intressant resultat tycker jag och det visar på ett bra sätt att de som vi ofta sammankopplar med västerländskt livsstil och kost är något som förekommit genom alla tider. Kost och övrig livsstil inverkar utan tvekan på risken men att helt undkomma denna typ av problem är nu en utopi. Kanske kan vetenskap och medicin stoppa det i framtiden men en återgång till människans gamla livsmönster gör det alltså med stor sannolikhet inte.

18 thoughts on “Åderförkalkning kommer med ålder – oavsett diet

  1. Tveksamt om Aleut-gänget verkligen var äkta hunter/gatherers eller om vi bara jämför grupper av mer eller mindre jordbrukare??

    Tror du verkligen att åderförkalkning är ett naturligt fenomen för just människan medan det i princip inte förekommer hos någon annan fritt levande djurart?

    Det kan ju iof finnas andra skäl än spannmålsinslaget eftersom vi ju har en del andra ”hyss” för oss som andra djurarter inte pysslar med som tex matlagning eller eldning (rök) i bostäderna

  2. Hur ser det då ut om man kollar på moderna jägar och samlarfolk? Ett par gamla mumier känns inte som tillräckligt för att dra några slutsatser egentligen?

  3. dufva: Tveksamt om Aleut-gänget verkligen var äkta hunter/gatherers eller om vi bara jämför grupper av mer eller mindre jordbrukare??

    Varför skulle det vara tveksamt? Vi snackar om människor som levde i Alaska på 1800-talet och längre tillbaka. Hur skulle de ha någon större tillgång till jordbruksprodukter?

    dufva: Tror du verkligen att åderförkalkning är ett naturligt fenomen för just människan medan det i princip inte förekommer hos någon annan fritt levande djurart?

    Det förekommer hos djur med. Var har du fått det ifrån att det inte skulle finnas hos dem? Det är inte alls lika vanligt som hos normalsvensson och nästan aldrig lika allvarlig men visst finns den. Precis som cancer har funnits den dinosauriernas tid

    Naturally-occurring mild to moderate arterial lesions typical of atherosclerosis have been observed in many animal species [34,35]. Included are marine mammals (whales, dolphins, porpoises, seals, sea lions) that consume large amounts of “protective” polyunsaturated fat [36]. Despite such dietary “protection”, atherosclerosis in the killer whale – the most carnivorous mammal in the sea _ can be severe [36]. Aortic fatty streaks have been reported in such wild herbivores as buffalo and hippopotamus [37]. Free-living African elephants were found to have fibrous plaques in large arteries, despite a diet containing only 1.5% fat [38]. The development of atherosclerosis in some species of monkey may correlate with the severity of diabetes mellitus [39].

    The cerebral arteries of sheep and steer showed evidence of intimal proliferation and lipid deposition [41]. Severe atherosclerosis is unusual in cattle but aortic fatty streaks and plaques do occur and increase in size and number with age [42]. Spontaneous plaques occur in the aortas of chickens [43] and turkeys [44]. Degenerative changes in the coronary arteries of salmon and trout were found to be similar to atherosclerotic lesions in mammals [45,46

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2193639

    Lägg till att människan lever längre. Han en mycket större matsäkerhet och tillgång till mat jämfört med andra djur. Och har många ovanor så som rökning, användning av eld inomhus mm. Så varför skulle inte det har förekommit även förr?

  4. ”Det förekommer hos djur med. Var har du fått det ifrån att det inte skulle finnas hos dem?”

    Nu har jag kollat lite 🙂

    Det verkar som arterioscleros förekommer i ringa omfattning hos vilda herbivorer men aldrig hos carnivorer

    Hundar katter eller lejon (köttätare) får aldrig plack i ådrorna oavsett vad man matar dom med medan det är tämligen enkelt i labmiljö att få en herbivor att utveckla plack i ådrorna

    ”Atherosclerosis affects only herbivores. Dogs, cats, tigers, and lions can be saturated with fat and cholesterol, and atherosclerotic plaques do not develop (1, 2). The only way to produce atherosclerosis in a carnivore is to take out the thyroid gland; then, for some reason, saturated fat and cholesterol have the same effect as in herbivores.

    http://ncp.sagepub.com/content/23/5/464.extract

  5. dufva: ”Atherosclerosis affects only herbivores. Dogs, cats, tigers, and lions can be saturated with fat and cholesterol, and atherosclerotic plaques do not develop (1, 2). The only way to produce atherosclerosis in a carnivore is to take out the thyroid gland; then, for some reason, saturated fat and cholesterol have the same effect as in herbivores.

    http://ncp.sagepub.com/content/23/5/464.extract

    Intressant. Att carnivorer hade så stor resistens hade jag ingen aning om. Synd att där inte var en enda referens med i den där texten. Men jag sökte lite till och katter verkar i alla fall mer eller mindre helt immuna. Det finns något enstaka fall hos tamkatter. Hundar kan få det med extrema dieter med mycket fett, kolesterol och inga essentiella fetter.

    Nästan synd vi inte är carnivorer 🙂

    I köttätande djur på zoo har man också funnit spår av arteroskleros men i små mängder och de har ju troligen ätit en del snabbmat och utsatts för stor stress.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468891

  6. Jacob Gudiol:
    I köttätande djur på zoo har man också funnit spår av arteroskleros men i små mängder och de har ju troligen ätit en del snabbmat och utsatts för stor stress.

    Dessutom lever djur i fångenskap ofta längre och får antagligen mer mat och mat mer regelbundet. Om det nu kan påverka.

  7. Jacob Gudiol: Nästan synd vi inte är carnivorer 🙂

    Haha!
    Men Guddi det är vi ju för tusan 🙂

    Visst har jag visat dig nån gång att isotopanalyser pekar på att vi neanderthalaren och vargen nästan har identiska koster innan industrialiseringen?

    En hel del forskare börjar idag mer luta åt att vi ligger närmare mot carnivor hållet än omnivorhållet
    Herbivorer är vi under alla omständigheter inte alls

    Jag tycker man ser tydliga likheter mellan oss själva och tex våra tamhundar
    En normaljycke som käkar Voff från Ica blir precis lika hjärtsjuk och fet som sin husse som käkar pasta och ris

    En fritt levande varg har aldrig arterioskleros och i labbet kan du mata hundar och katter med hur mycket kolesterol som helst tills helvetet fryser in utan att dom blir sjuka

    Det är därför man kör med kaniner eller genmoddade möss vid kolesterolforskning istället
    Men hur relevant är det för oss??

    Ovanstående är helt enkelt den uppenbara anledningen till att så många av oss faktiskt mår allra bäst på en fet lågkolhydratskost 🙂

  8. Neandertalare var en annan art än homo sapiens. Precis som isbjörnar och pandor (fast kanske inte lika extremt skilda kanske). Dessutom har evolutionen fortgått sedan stenåldern, med anpassningar för både laktos, alkohol och spannmål i kosten för oss europeer.

  9. Magnus: Neandertalare var en annan art än homo sapiens. Precis som isbjörnar och pandor (fast kanske inte lika extremt skilda kanske). Dessutom har evolutionen fortgått sedan stenåldern, med anpassningar för både laktos, alkohol och spannmål i kosten för oss europeer.

    Nja, vi ligger uppenbarligen hyfsat nära både neanderthalaren och denisovan eftersom vi faktiskt ”nuppat” tillsammans med dom

    Det finns bevis på det i vårt genom 🙂

    Visst pågår evolutionen hela tiden men det går väldigt långsamt om tex en kostförändring (som det med spannmål) inte tar livet av dom som nyttjar den nya maten innan dom själva hunnit fortplanta sig..

    De första jordbrukarna dog säkert i hög omfattning men idag slår ju sjukdomarna pga spannmålen sällan till ordentligt förrän efter 50 och då har vi ju i allmänhet redan hunnit ”yngla” av oss

    Mejerianpassningen liksom vår ljusa hy här uppe är dock exempel på saker som slagit igenom otroligt snabbt i vår befolkning och det antyder ju en enorm överlevnadsfördel i just dessa egenskaper

  10. dufva: Men Guddi det är vi ju för tusan 🙂

    Det är vi verkligen inte. Om du läser vidare på artikeln du själv länkade till så hittar du bland annat följande:

    Because humans get atherosclerosis, and atherosclerosis is a disease only of herbivores, humans also must be herbivores. Most humans, of course, eat flesh, but that act does not make us carnivores. Carnivores and herbivores have different characteristics. (a) The teeth of carnivores are sharp; those of herbivores, flat (humans have some sharp teeth but most are flat for grinding the fruits, vegetables, and grains we are built to eat). (b) The intestinal tract of carnivores is short (about 3 times body length); that of herbivores, long (about 12 times body length). (Because I am 6-feet tall my intestinal tract should be about 60-feet long. As a consequence if I eat bovine muscle [steak], it could take 5 days to course through those 20 yards.) (c) Body cooling for carnivores is done by panting because they have no ability to sweat; although herbivores also can pant, they cool their bodies mainly by sweating. (d) Drinking fluids is by lapping them for the carnivore; it is by sipping them for the herbivore. (e) Vitamin C is made by the carnivore’s own body; herbivores obtain their ascorbic acid only from their diet. (f) the appendages are different: Carnivores have claws; herbivores have hands or hooves. Thus, although most human beings think we are carnivores or at least conduct their lives as if they were, basically humans are herbivores. If we could decrease our flesh intake to as few as 5 to 7 meals a week, our health would improve substantially.

    I den här diskussionen har man givetvis missat att det också finns allätare vilket vi människor väldigt uppenbarligen är.

    dufva: Visst har jag visat dig nån gång att isotopanalyser pekar på att vi neanderthalaren och vargen nästan har identiska koster innan industrialiseringen?

    Du har visat det ja. Och jag har förklarat varför den datan inte ska användas för sig själv och varför tidiga analyser visat på en överdriven köttkonsumtion och de tidiga värdena behöver omvärderas. http://tranastyrka.se/det-vi-vet-om-vad-som-troligen-ats-pa-stenaldern/#comment-2738

    dufva: Ovanstående är helt enkelt den uppenbara anledningen till att så många av oss faktiskt mår allra bäst på en fet lågkolhydratskost 🙂

    Nej, den uppenbara anledningen är att det äter väldigt mycket mindre skitmat och oftast går ner en hel del i vikt.

  11. Patrik Schwartzkopf:
    Hur ser det då ut om man kollar på moderna jägar och samlarfolk? Ett par gamla mumier känns inte som tillräckligt för att dra några slutsatser egentligen?

    Ursäkta Patrik, jag missade din kommentar innan. Plack i artärerna finns även i moderna jägar och samlarfolk. Även där med olika dieter och livsstil. Det är mer ovanligt än hos kulturer med ”västerländs kost” och livsstil men de har det.
    http://journals.lww.com/pathologyrcpa/Abstract/1969/01030/Aortic_Atherosclerosis_in_Papua_and_New_Guinea.3.aspx
    http://aje.oxfordjournals.org/content/95/1/26.short
    http://circ.ahajournals.org/content/29/3/415.short

    Det ska även påpekas att plack inte innebär att du kommer få en infarkt. Det är ”bara” en riskfaktor för det.

  12. Nog är vi omnivorer men med en stark vinkling mot köttätning

    I det här partiet är författaren ute och cyklar rejält

    Jacob Gudiol: Because humans get atherosclerosis, and atherosclerosis is a disease only of herbivores, humans also must be herbivores.

    Rovdjur får arterioskleros men inte av fett eller kolesterol men av sockerkedjor och stärkelse
    Att hundar och katter idag ofta har igenkorkade kärl vet varje veterinär

    Jacob Gudiol: The teeth of carnivores are sharp; those of herbivores, flat

    Vi har mycket plattare tänder än våra släktingar gorillor och schimpanser trots att dom äter betydligt mer växtföda än vi

    Vårt bett är utvecklat att passa mat som är lagad och vi har händer och verktyg och behöver helt enkelt inte vassa tänder
    Vi har haft eld i minst 1,5 mljoner år
    Dessutom är vi en social apa som inte hotar varandra med tänderna
    Det som inte behövs evolveras helt enkelt bort
    Det har inget med köttätare eller ej att göra
    Vi knäcker knappast frön och nötter med tänderna heller som herbivorer gör heller

    Jacob Gudiol: The intestinal tract of carnivores is short

    Vårt inre ser definitivt mer ut som vargens än som kossan
    Även de stora apornas tarmpaket är betydligt längre än vårt

    Jacob Gudiol: herbivores obtain their ascorbic acid only from their diet

    Men vi behöver B12 och omega-3 samt ett gäng aminosyror från kött

    Jacob Gudiol: Och jag har förklarat varför den datan inte ska användas för sig själv och varför tidiga analyser visat på en överdriven köttkonsumtion och de tidiga värdena behöver omvärderas

    Det är ingen gammal data Max plank institute redovisar
    Det är högklassiga och välgjorda analyser
    Det är väl snarare så att vissa veggare försöker hitta fjädrar att bygga hönor av

    Jacob Gudiol: Nej, den uppenbara anledningen är att det äter väldigt mycket mindre skitmat och oftast går ner en hel del i vikt.

    Orsaken till att vi går ner i vikt och mår bättre är förstås att vi i stor utsträckning äter en kost som liknar den ursprungliga kosten

  13. Så slutsatsen vi kan dra är att författaren till din källa är lika insnöad på sin åsikt som du är på din och ingen av er kan se det uppenbara att människan är allätare och klarat sig väl både med stor och liten andel kött i kosten. 🙂

    It is clear that ancestral human diets derive from higher primate diets that were overwhelmingly plant based,14 supplemented by insects and (in some species) a small amount of animal flesh. Fossil evidence shows that this pattern continued to be true of early bipedal hominids (between 6 and 2 million years ago [mya]),15 with a likely particular emphasis on underground storage organs (USOs; tubers)16 and on large protected nuts and seeds.17 Reliance on animal flesh increased substantially after 2 mya with the evolution of Homo habilis and especially Homo erectus, a species clearly capable of hunting large game, an ability shared by modern humans. However, much evidence points to continued significant (if not predominant) dependence on plant foods.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139123

    Och jo, den data som du hela tiden tar upp som enda bevis för din sak behöver revideras. Den är inte gammal men felaktig oavsett och jag gav dig en länk som förklarade varför. Men jag förstår givetvis att du inte accepterar den eftersom det hade förstört din världsbild.

  14. dufva:
    Nog är vi omnivorer menmed en stark vinkling mot köttätning

    I det här partiet är författaren ute och cyklar rejält

    Det är alltid underbart att vissa (i detta fallet du) bara kan och vet allt och kan dra alla de bästa slutsatserna! Som nu så vet du bättre än de som skrivit artikeln vad som är riktigt eller inte i den, imponerande..

  15. Hallå Rodeo!
    Det är sällan jag inte håller med Guyenets i det han skriver. Plack är i sig ”bara” en riskfaktor det med. Det innebär ju inte per automatik att du kommer få problem. Mängden plack är givetvis också väldigt betydelsefull och mer plack ger ökad risk. Hade du gjort liknande undersökningar på människor idag hade du med stor säkerhet funnit mer plack.

  16. Några kommantaren om innehållet! 🙂
    Tittar man bara i I-världen, så kommer åderförfettning med stigande ålder, helt klart, även bland de mumier man hittar, dom levde också ganska gott! Men det finns undersökningar på grupper i Japan, även på Tobrianderna osv, osv, där 90-åringar inte visar de minsta spår av problem med hjärtat eller dör i hjärtinfarkt. Allt beror på att dom inte äter som vi.

    Vad gäller vetet, så kan man nog lätt påstå att vi inte är fröätare, även om vi lärt oss att samla ihop frön och baka bröd som även är gott. Att man i utvecklingen har börjat baka bröd osv, de senaste 10.000 åren, de ju e helt rätt, men säger inget om det är nyttigt i det långa loppet.

    Man har tex börjar skönja, efter att ha försökt hitta på ett vaccin mot plack, och misslyckats, att det är att det verkar finns ett naturligt försvar för plackbildningen i kroppen, med det försvaret verkar hämmas av att vi äter vete i olika former.

    Summan av det hela är vi bör se litet längre tillbaka än 10.000 år eller stenåldern för att se vilken föda vi har anpassat oss till, och då handlar det om tex marin föda, musslor osv, nötter, frukter, rötter osv, saker som det var lätt att få tag i!
    Och att äta kött i de mängder vi gör i dag, det har vi aldrig heller gjort.

  17. dufva:
    ”Det förekommer hos djur med. Var har du fått det ifrån att det inte skulle finnas hos dem?”

    Nu har jag kollat lite

    Det verkar som arterioscleros förekommer i ringa omfattning hos vilda herbivorer men aldrig hos carnivorer

    Hundar katter eller lejon (köttätare) får aldrig plack i ådrorna oavsett vad man matar dom med medan det är tämligen enkelt i labmiljö att få en herbivor att utveckla plack i ådrorna

    ”Atherosclerosis affects only herbivores. Dogs, cats, tigers, and lions can be saturated with fat and cholesterol, and atherosclerotic plaques do not develop (1, 2). The only way to produce atherosclerosis in a carnivore is to take out the thyroid gland; then, for some reason, saturated fat and cholesterol have the same effect as in herbivores.

    http://ncp.sagepub.com/content/23/5/464.extract

    finns det någon som drog slutsatsen att en vegetarisk kost skulle var bättre? alla dessa folk åt kött på olika sätt och alla fick åderförkalkning. finns det några mumier från växt-ätande människor att jämföra med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *