Enbensbalans kan säga mycket om en persons risk att dö i förtid

Publicerat den Inga kommentarer till Enbensbalans kan säga mycket om en persons risk att dö i förtid

Kommer du ihåg när man för ett par år sedan påstod att folk kunde leva längre bara de kunde göra många armhävningar på en minut? Nu finns precis samma sak för balans på ett ben.

Den här typen av studier är intressanta då de visar på det tydliga sambandet mellan hur väl en person rör sig och deras hälsa just då. Det är dock viktigt att förstå att de här studierna inte visar att du kommer att leva längre bara du tränar på att hålla balansen på ett ben eller då träna på att göra armhävningar.

Det som de här studierna visar är bara att personer som mår bättre klarar av att göra fysiska saker bättre. Om du bara skulle börja träna på att stå på ett ben så kommer du troligen att få en liten förbättring i din balans men du kommer inte att få en stor förbättring i din allmänna hälsa. För en stor förbättring där krävs betydligt mer än att du tränar på ett specifikt test.

Så det här testet (och liknande tester) säger oss bara något om en persons status om personen faktiskt inte har tränat specifikt för att klara det där testet.

Hur som helst. Det kan ju vara kul att prova lite sådana här saker ibland för att se hur man ligger till i förhållande till genomsnittet för sin egen ålder. I bild 4 kan du se fördelningen mellan de som kunde och de som inte kunde stå på ett ben i 10 sekunder i olika åldrar. Nu skulle jag tro att de flesta av er inte är pensionärer i lite sämre fysisk status så troligen är testet för lätt för er.

I bild 2 och 3 kan du se mer av det faktiska resultatet i studien i fråga.

Mer information om studien kan du hitta via en länk i min bio eller om du skriver av den här adressen. https://doi.org/10.1136/bjsports-2021-105360

Se inlägget på Instagram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *