Jag delade en artikel kring hur människors totala energiförbrukning förändras genom livet igår via min story och jag fick de flera efterföljande frågor där det var uppenbart att premissen i frågan var att lägre energiförbrukning är dåligt när det gäller vikten.

Det finns inga belägg för att en lägre energiförbrukning är dåligt när det gäller vikten. Det finns ett antal studier för man mätt människors totala energiförbrukning och sedan följt dem framåt i tiden.

Trots att själva energiförbrukningen kan skilja sig med väldigt mycket så säger det ingenting om vem som kommer gå upp eller ner i vikt.

Och det är betydande skillnader mellan olika människor i energiförbrukning. 500 kcal mer eller mindre vid samma kroppsstorlek är ganska vanligt. Men du har alltså ingen nytta av den informationen om du ska försöka förutsäga vem som kommer gå upp/ner i vikt.

Vill du förutsäga vem som kommer gå upp i vikt och träffa rätt hyfsat ofta så titta på deras föräldrar och deras matval. Har du tillgång till deras sjukvårdsjournal så har du också nytta av att veta om de får några mediciner som ökar risken för viktuppgång.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *