För drygt två månader sen så hade jag och Wille ett avsnitt av podden där vi gästades av William Apró, PhD. Hela temat på det avsnittet var aminosyror och proteinsyntesen där vi diskuterade allt ifrån hur de fungerar, de olika typerna av aminosyror och den eventuella effekt som de skulle kunna tänkas ha i praktiken, På djupet om protein i Tyngre Träningssnack.
I det avslutet tog vi upp frågan EAA vs BCAA ur ett lite mer teoretiskt resonemang där vår slutsats var att EAA troligen skulle kunna vara lite bättre. William nämnde då också att hans lab precis hade slutfört en studie där de direkt jämförde EAA mot BCAA. Den studien var ännu inte publicerad så han kunde inte släppa några resultat till oss ännu, men nu finns studien publicerad (1).
Själva studien i sig är inte direkt spännande läsning om du inte är intresserad av att verkligen nörda ner dig kring aminosyror och proteinsyntesen. Det som är intressant i det här fallet är själva slutsatsen i studien:

In summary, EAA ingestion appears to stimulate translation initiation more effectively than the other supplements, although the results also suggest that this effect is primarily attributable to the BCAA.

Det skedde alltså en liten större positiv effekt när deltagarna tog EAA istället för BCAA. Den allra största delen av effekten kom dock från BCAA vilket visade sig i att det var små skillnader. Rent praktiskt tror jag inte att det här spelar någon större roll, fast det gör nog troligen inte tajming överhuvudtaget.
I den här studien testade man även leucin för sig själv och det visade sig vara klart sämre. Detta är inget nytt resultat i sig utan det är någonting som man har visat tidigare.

Summering

Det finns inte mycket mer att tillägga här då detta som sagt var en form av avslut på den diskussion som vi hade väldigt ingående i podcasten. Så om du inte hängde med riktigt i det jag skrivit här ovanför så lyssna igenom avsnittet, På djupet om protein i Tyngre Träningssnack.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

26 svar på “EAA är bättre än BCAA”
 1. ”Rent praktiskt tror jag inte att det här spelar någon större roll”. Så med andra ord:
  EAA är bättre men skillnaden är praktiskt taget så liten så köp BCAA för det är det billigare av de två alternativen.

 2. Erik: EAA är bättre men skillnaden är praktiskt taget så liten så köp BCAA för det är det billigare av de två alternativen.

  Ska man köra det argumentet så kan du ju strunta i att köpa tillskott överhuvudtaget och köra på havregryn och sojabönor typ.

 3. Jacob Gudiol: Ska man köra det argumentet så kan du ju strunta i att köpa tillskott överhuvudtaget och köra på havregryn och sojabönor typ.

  Ja, om man klarar få i sig hela sitt behov med vanlig konst så behövs knappast tillskott men uppfattade det som om skillnaden var så pass liten så förstod inte egentliga poängen med eaa isåfall. Eaa är alltid det jag föredragit men nu verkar det spela mindre roll än vad jag tidigare trott.

 4. Kan man hitta studien någonstans? Jag kanske är sjukt måndagstrött men ser ingen länk till den. Hade varit kul att se vilka skillnader man fann mellan de båda. Jämförde man med ett vanligt vassleprotein också? Eller var det enbart mellan EAA och BCAA?

 5. Erik: Ja, om man klarar få i sig hela sitt behov med vanlig konst så behövs knappast tillskott men uppfattade det som om skillnaden var så pass liten så förstod inte egentliga poängen med eaa isåfall. Eaa är alltid det jag föredragit men nu verkar det spela mindre roll än vad jag tidigare trott.

  Ska man nu välja, är ju EAA bättre, varför ta grenade när du kan mumsa i dig alla essentiella? 🙂 Är pengar ett problem i det här träsket kör Vassle ^_^

 6. Dennis: Ska man nu välja, är ju EAA bättre, varför ta grenade när du kan mumsa i dig alla essentiella? Är pengar ett problem i det här träsket kör Vassle ^_^

  BCAA är uppskattningsvis 10,23 gånger så gott som EAA så därför blir det inte lika lätt att bestämma om stimuleringen ger någon praktiskt skillnad. Det faller däremot mer åt BCAA-hållet om stimuleringen inte ger någon praktisk skillnad.

 7. Kollade på studien och blir lite fundersam kring det faktum att de inte fick lika stor mängd aminosyror, även om leucinmängden var densamma (förutom placebo). Kan det förklara en del av de skillnader man såg? Hittar inget om det i diskussionsdelen dock.

 8. Erik: Ja, om man klarar få i sig hela sitt behov med vanlig konst så behövs knappast tillskott men uppfattade det som om skillnaden var så pass liten så förstod inte egentliga poängen med eaa isåfall. Eaa är alltid det jag föredragit men nu verkar det spela mindre roll än vad jag tidigare trott.

  Skillnaden är liten men det är ju alla skillnader på den här nivån. Som Dennis redan påpekat är det ju lika bra att köra på Vassle om man tänker på finanserna. Det fungerar säkerligen i princip lika bra det med. Det här är mest lite opti-noja och intressant på en akademisk nivå.

 9. Jörgen:
  Kollade på studien och blir lite fundersam kring det faktum att de inte fick lika stor mängd aminosyror, även om leucinmängden var densamma (förutom placebo). Kan det förklara en del av de skillnader man såg? Hittar inget om det i diskussionsdelen dock.

  Det man ville undersöka var om de de övriga grenade aminosyrorna utöver leucin har någon effekt och sen ville man undersöka om övriga EAA förutom BCAA har en effekt. Då kan man ju inte hålla på att variera mängderna leucin eller BCAA mellan de olika försöker eftersom du då inte vet om det beror på aminosyrasammansättningen eller dosen i sig.

 10. Dennis: Ska man nu välja, är ju EAA bättre, varför ta grenade när du kan mumsa i dig alla essentiella? Är pengar ett problem i det här träsket kör Vassle ^_^

  Precis så jag alltid tänkt, fram tills denna artikel & studie. Varför bara få i sig tre när man kan få alla essentiella. Men om skillnaden nu är så liten att jag inte kommer märka något resultat av skillnaden, vad är då poängen? Känns som optinoja deluxe. En annan sak om man tävlar kanske…

 11. Jacob Gudiol: Skillnaden är liten men det är ju alla skillnader på den här nivån. Som Dennis redan påpekat är det ju lika bra att köra på Vassle om man tänker på finanserna. Det fungerar säkerligen i princip lika bra det med. Det här är mest lite opti-noja och intressant på en akademisk nivå.

  Tack det var mer det svaret jag sökte, än det första svaret jag fick. (min första kommentar var för övrigt inte menat som kritik, det var en genuin fråga.) Vassle har ju en större skillnad om man tittar på t.ex. kcal. Så diskuterar man BCAA vs. EAA tycker jag inte man behöver ta in vassle i diskussionen, däremot diskuterar man alla 3 alternativ absolut kan vassle vara att föredra.

 12. Vassleprotein är säkert bättre på alla sätt förutom det kalorimässiga (eller, det kan ju vara ett plus det också i vissa situationer). Vassleprotein innehåller tillräckligt av alla EAA (och därmed BCAA) för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och att tillsätta mer leucin till vassleprotein ger ingen ytterligare muskeluppbyggnad. Med untantag av äldre (65+) där s k anabol resistens inträtt och det krävs mer essentiella aminosyror, främst leucin, för att erhålla likvärdig anabol stimulans som hos unga.
  Dessutom minskar vassleprotein muskelnedbrytningen (inte mycket, inte som kasein eller annat långsamt födoprotein, men en del) vilket fria aminosyror inte gör, och mjölkprotein är anabolt genom fler mekanismer än enbart stimulans av proteinsyntesen via aktivering av mTORC1.

 13. Tja!
  Det här har inget med artikeln att göra men i din senaste medverkan av Tyngre radio så pratade du om att man kan skaffa blåljusfilter till Apple-produkterna. Jag undrar bara om det är en inbyggd inställning i dem nyare produkterna/senaste operativsystemen eller om det är en app?
  /Michael

 14. Andreas Abelsson / King Grub:
  Vassleprotein är säkert bättre på alla sätt förutom det kalorimässiga (eller, det kan ju vara ett plus det också i vissa situationer). Vassleprotein innehåller tillräckligt av alla EAA (och därmed BCAA) för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och att tillsätta mer leucin till vassleprotein ger ingen ytterligare muskeluppbyggnad. Med untantag av äldre (65+) där s k anabol resistens inträtt och det krävs mer essentiella aminosyror, främst leucin, för att erhålla likvärdig anabol stimulans som hos unga.
  Dessutom minskar vassleprotein muskelnedbrytningen (inte mycket, inte som kasein eller annat långsamt födoprotein, men en del) vilket fria aminosyror inte gör, och mjölkprotein är anabolt genom fler mekanismer än enbart stimulans av proteinsyntesen via aktivering av mTORC1.

  Under hur lång tid monskar vassle proteinnedbrytningen jämfört med kasein?
  Säg att jag tar 30g av resp på fastande mage, kan man säga ungefär hur många timmar?
  Mvh

 15. Ibland på veckodagar väljer jag att träna utan att äta någon frukost, senaste målet intogs mellan 20.00-21.00 dagen innan, skulle det vara till någon fördel att inta EAA precis innan passet? Eller gör det ingen skillnad alls då jag äter 1h efter passet. Träningspasset brukar ta ungefär 2h.

 16. FullBelly:
  Ibland på veckodagar väljer jag att träna utan att äta någon frukost, senaste målet intogs mellan 20.00-21.00 dagen innan, skulle det vara till någon fördel att inta EAA precis innan passet? Eller gör det ingen skillnad alls då jag äter 1h efter passet. Träningspasset brukar ta ungefär 2h.

  Även jag är intresserad av detta faktiskt, lång tid efter kommentaren har skrivits. Även jag tar BCAA eller EAA innan träningspasset då jag kör precis som dig. Jag äter ingen frukost utan intar första måltiden varje dag kring 12:00-13:00 och har då ätit sista måltiden vid 20:00-21:00 kvällen innan.

 17. Andre Lindholm: Även jag är intresserad av detta faktiskt, lång tid efter kommentaren har skrivits. Även jag tar BCAA eller EAA innan träningspasset då jag kör precis som dig. Jag äter ingen frukost utan intar första måltiden varje dag kring 12:00-13:00 och har då ätit sista måltiden vid 20:00-21:00 kvällen innan.

  Det korta svaret är att det är ingen som vet. Personligen hade jag gissat på att du inte behöver ta det innan om vi pratar om ett normalt gympass.

 18. Andreas Abelsson / King Grub:
  Vassleprotein är säkert bättre på alla sätt förutom det kalorimässiga (eller, det kan ju vara ett plus det också i vissa situationer). Vassleprotein innehåller tillräckligt av alla EAA (och därmed BCAA) för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och att tillsätta mer leucin till vassleprotein ger ingen ytterligare muskeluppbyggnad. Med untantag av äldre (65+) där s k anabol resistens inträtt och det krävs mer essentiella aminosyror, främst leucin, för att erhålla likvärdig anabol stimulans som hos unga.
  Dessutom minskar vassleprotein muskelnedbrytningen (inte mycket, inte som kasein eller annat långsamt födoprotein, men en del) vilket fria aminosyror inte gör, och mjölkprotein är anabolt genom fler mekanismer än enbart stimulans av proteinsyntesen via aktivering av mTORC1.

  Kan inte du gästa deras podd? 🙂

 19. Andreas Abelsson / King Grub:
  Vassleprotein är säkert bättre på alla sätt förutom det kalorimässiga (eller, det kan ju vara ett plus det också i vissa situationer). Vassleprotein innehåller tillräckligt av alla EAA (och därmed BCAA) för att stimulera proteinsyntesen maximalt, och att tillsätta mer leucin till vassleprotein ger ingen ytterligare muskeluppbyggnad. Med untantag av äldre (65+) där s k anabol resistens inträtt och det krävs mer essentiella aminosyror, främst leucin, för att erhålla likvärdig anabol stimulans som hos unga.
  Dessutom minskar vassleprotein muskelnedbrytningen (inte mycket, inte som kasein eller annat långsamt födoprotein, men en del) vilket fria aminosyror inte gör, och mjölkprotein är anabolt genom fler mekanismer än enbart stimulans av proteinsyntesen via aktivering av mTORC1.

 20. king grub äntligen vet jag vem du är har alltid undrat vem killen bakom king grub är har hängt på kolozzeum sen det startades klart bästa sidan genom tiderna vad säger du om kolostrum dyrt men finns ju rätt billiga ställen nu mera annars om man hård drar det om du äter rätt och har rätt närings tajming så är det rätt onödigt med extra protein eller

 21. Jag vill berätta att jag hittat ett gäng aminosyror som gör under för psyket. Vissa av dem förekommer i EAA (l-fenylanalin o l-tryptofan) men jag tar dem separat eftersom doseringen blir enklare och säkrare då (i synnerhet när man tar betydligt mer av vissa än eaa-paketet föreslår. De andra är l-teanin och l-tyrosin. Samtliga förelöper bildandet av signalsubstanser som gör oss klartänkta, lugna och peppade. På riktigt har jag fått en bättre livskvalitet. Vad har du för kunskap om/erfarenheter av detta Jakob?

 22. Rent bcaa är sämre då det sänker dopamin och serotonin mer än vad eaa gör. Alternativt så kan man tillsätta tryptofan och fenylalanin (alt. tyrosin) till bcaa för att mina sänkningen.
  Ren bcaa för mig trött och deppig, eaa påverkar mig mindre men helst väljer jag nötköttspeptider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *