För några veckor sen fick vi veta att de nya nordiska rekommendationerna för kost med största sannolikhet inte kommer att innehålla några riktlinjer för hur mycket kolhydrater, fett och protein man ska äta utan istället fokusera mer på kvalitén på råvarorna. Och nu idag gick livsmedelsverket ut med följande pressrelease:

Livsmedelsverket söker experter i kost- och hälsofrågor

Ur nyhetsarkivet 2012-06-28

Livsmedelsverket söker experter till en ny expertgrupp för kost- och hälsofrågor. Expertgruppen ska bland annat ge Livsmedelsverket stöd i frågor inom nutritionsområdet.
Livsmedelsverkets omorganiserar expertgrupperna för kost- och hälsofrågor och pediatrisk nutrition. Därför söker vi experter till den nya expertgruppen för kost- och hälsofrågor.
Gruppens mandat i huvudsak är att

 • ge vetenskapligt stöd som underlag för utformning av näringsrekommendationer och råd om bra matvanor
 • göra vetenskapliga utredningar och ge underlag för ställningstaganden samt ge stöd i mediafrågor
 • avge yttranden i olika ärenden inom området, både nationellt och internationellt;
 • bevaka den vetenskapliga utvecklingen inom nutritionsområdet, särskilt avseende samband näringsrekommendationer, matvanor och hälsa
 • ge inspel i Livsmedelsverkets strategiska planering ur ett folkhälsoperspektiv.

Ordinarie ledamöter inom de olika kompetensområdena utses genom ett öppet ansökningsförfarande. Expertgruppens mandatperiod är två år. Ansökan ska göras via ett webbformulär (länk nedan). Sökande måste redovisa eventuell anknytning till livsmedelsindustri och livsmedelshandel.

Det verkar alltså hända en hel del på livsmedelsverket just nu och det verkar enligt mig vara väldigt positiva förändringar.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 svar på “Det händer saker på livsmedelsverket”
 1. Kan det vara LCHF-rörelsen som fått SLV att reagera på detta vis? Samt flera professorer som bråkar med SLV.

 2. Det där kan man ju bara spekulera kring. Men det har ju onekligen varit en hel del turbulens för SLV i media de senaste åren och socialstyrelsen har ju också lite gått emot deras råd i form av att säga att de inte är så väl understödda som det påstås.
  Men det kan ju också ha varit på gång väldigt länge. Men att man går ut med det som en pressrelease tror jag utan tvekan är på grund av allt kring media nu. Det är ju inte direkt som att man lägger upp jobbet på arbetsförmedlingen. Det är ganska högt satta och tydliga krav man har på de som får söka och troligen hade man kunnat komma ut med informationen till de allra flesta som har meriterna att söka utan att gå ut med pressreleasen.
  Vilda spekulationer från mig så klart. Jag har ingen som helst koll på vad som pågår på SLV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *