För två veckor sedan skrev jag en artikel här på sidan som handlade om två olika artiklar som berörde ämnet protein. Den text jag skrev här fokuserade mer på den delen av frågan som faktiskt är intressant och jag valde därför att mest bemöta det som hade skrivits i SvD.

Dock så skrev jag, Tommy Lundberg och Daniel Berglind även ihop en debattartikel för att bemöta det som hade skrivits i Läkartidningen. Vi skickade in denna till dem och de publicerade den för knappt två veckor sedan, Stora vinster av att se över proteinintaget.

Där finns även en kommentar av mig i kommentarsfältet till den första debattartikeln då författaren till den, Gunnar Johansson, visade att han uppenbarligen inte hade tittat igenom sina egna referenser. Här är den kommentaren:

Min kommentar i läkartidningen angående protein
Min kommentar i läkartidningen angående att Gunnar inte ens har läst sina egna referenser. Tryck på bilden om du vill se en större version.

Som jag förstod det så tackade Gunnar Johansson nej till att besvara vår debattartikel när vi skickade in den men så igår så dök det ändå upp en ny artikel från Gunnar på Läkartidningens hemsida med titeln, Replik till Tommy Lundberg och medförfattare: Protein väcker starka känslor.

Den här artikeln hade ett öppet kommentarsfält och när jag såg den här artikeln nu på förmiddagen så valde jag att skriva en kommentar under för att belysa hur Gunnar arbetar när han anger referenser. Som vanligt så släpps inte kommentarer igenom direkt i läkartidningen men idag strax innan kl 13 så släpptes min kommentar igenom.

Dock försvann den sen väldigt snart igen och kommentarsfältet är nu stängt under Gunnars replik. Jag skrev till läkartidningen och frågade varför på twitter. Än så länge har jag inte något svar men det är sent på fredagskvällen nu så det kommer kanske en förklaring i början av nästa vecka.

Jag hade dock redan tagit en skärmdump av min kommentar med mobilen så tills vidare kan den som är intresserad läsa det jag skrev här under.

Min raderade kommentar från läkartidningen
Min raderade kommentar under Gunnars replik i läkartidningen.

Jag har inte fått med mina faktiska referenser i skärmdumpen men det är följande studier jag tar upp:

  1. Dietary protein and bone health: a systematic review and meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation.
  2. Dairy product consumption and risk of hip fracture: a systematic review and meta-analysis.
  3. Implausible results in human nutrition research

Förhoppningsvis finns det en rimlig förklaring här

Du som följer mig regelbundet vet att det händer mig ganska ofta att mina kommentarer blir raderade här och där. Det senaste och troligen mest lysande exemplet är Martina Johanssons agerande nyligen som jag bla skrivit om här, Jonas Colting och Martina Johansson poddar om mig – en granskning.

Att det här skulle ske i Läkartidningen är jag dock väldigt förvånad över. Att jag fick en skärmdump på min kommentar var ren tur då jag tog den för att dela på instagram lite senare. Inte trodde jag att det som normalt bara händer mig när jag debatterar med gurus på deras plattformar skulle hända mig när jag skriver en kommentar i läkartidningen.

Jag vill gärna tro att det finns en rimlig förklaring till varför min kommentar försvunnit men jag kan faktiskt inte se det. Inte när kommentarsmöjligheterna under artikeln stängs av samtidigt. Men vi får väl se om jag får något svar via Twitter senare. Om det sker så kommer jag uppdatera här.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

3 svar på “Debattartikel i Läkartidningen och en raderad kommentar”
  1. Är jag blind eller har alla kommentarer till ”Stora vinster av att se över proteinintaget.” tagits bort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *