Om du inte känner till namnet William Banting så är det en man som levde under första halvan av 1800-talet i London. Han gav ut en väldigt kort text kallad ”Letter On Corpulence” som blev så otroligt populär att människor i England började säga ”I’m banting” när de syftade på hans diet och försök att gå ner i vikt. Detta är orsaken till att vi idag kallar det banta när vi vill gå ner i vikt.
När de gäller de här verkligen gamla böckerna så finns det faktiskt nästan alltid tillgängliga för alla. I det här fallet hittar du hela William Bantings bok via American Libraries där du kan ladda ner den i en mängd olika format. Så om du vill läsa boken själv är det bara att göra det men kort och gott så var William Bantings rekommendationer enligt följande:

The items from which I was advised to abstain as much as possible were :—Bread, butter, milk, sugar, beer, and potatoes, which had been the main (and, I thought, innocent) elements of my existence, or at all events they had for many years been adopted freely.

Det som är värt att påpeka idag har i Sverige är att William Banting alltså inte åt mejeriprodukter. Det sägs dock att rekommendationen mot smör främst har varit för att man förr trodde att smör innehåll kolhydrater. Jag vill minnas att jag någonstans har läst att William Harvey, mannen som rekommenderade denna diet för Banting, var inspirerad av ett paleotänk men var läste det minns jag inte och när jag nu sökte så hittade jag inga belägg för det så ta de för vad det är.
Oavsett så var utan tvekan en lågkolhydratkost som rekommenderades även om Banting tillät något rostat bröd till frukosten och en hel del alkohol. Kostdoktorn har redan räknat ut fördelning och liknande så du kan titta på den där om du är intresserad, Vad herr Banting åt.

Fler intressant böcker från 1800-talet

Calories and Corsets
Boken Calories and Corsets går igenom bantningens historia de senaste 2000 åren.

Det finns faktiskt fler böcker från 1800-talet som numera finns fritt tillgängliga för alla att läsa som är intressanta om man är intresserad av lite historia kring dieter och bantning. En som jag gillar uppskattade en hel del var, Foods for the fat; a treatise on corpulency and a dietary for its cureskriven av en Dr Davies.
Om du har svårt för den gamla engelskan eller vill ha en bok som sammanfattar det hela för dig rekommenderar jag boken Calories and Corsets: A History of Dieting Over Two Thousand Years som du kan köpa både via [clink id=”18″ target=”_blank” title=”Calories and Corsets hos Adlibris”]Adlibris[/clink] och [clink id=”19″ target=”_blank” title=”Calories and Corsets hos Bokus”]Bokus[/clink].
Det är en ganska lättläst bok där man får en hel del intressant information kring synen på övervikt de senaste 2000 åren och att övervikt varit ett ganska vanligt förekommande fenomen hos alla mer välställda under en väldigt lång tid.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”William Bantings – mannen bakom ordet bantning”
  1. Han lyckades alltså gå ner i vikt med kalorirestriktion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *