Vetenskapens värld om socker och cancer

Idag hade vetenskapens värld ett litet inlägg om kring socker och cancer. I programmet diskuterar man mest IGF-1 men det finns en mer direkt väg än så. Det finns flera typer av cancer som endast kan använda glukos som bränsle i kroppen.  Många som har cancer, särskilt de som är i medelåldern eller äldre, har dessutom insulinresistens och förhöjt blodsocker. Med andra ord en situation där cancer har gott om energi i princip hela tiden.

Det här är ingen ny information. Att flera cancertyper endast kan använda glukos som energi är känt i flera decennier (äldsta referensen jag hittat är från 1928). Trots detta finns det i princip ingen studie på ketogen kost och cancer. Med ketogen kost menas en kost med väldigt lite kolhydrater, vanligen mindre än 20-40 gram per dag. Hos en person med insulinresistens och högt blodsocker kommer denna typen av kost att sänka blodsockret. Frågan är då vad som händer med cancern. Rent spontant känns det ju som att den borde växa långsammare. Döda cancer gör man troligen inte, blodsockret går ju aldrig ner till noll. Men det känns ju ändå som en behandling som man tycker att någon borde testa.

Den enda studien jag känner till på ketogen kost och cancer publicerades förra året. Här är abstraktet:

Nutr Metab (Lond). 2011 Jul 27;8(1):54.
Effects of a ketogenic diet on the quality of life in 16 patients with advanced cancer: A pilot trial.
Schmidt M, Pfetzer N, Schwab M, Strauss I, Kämmerer U.

ABSTRACT:BACKGROUND: Tumor patients exhibit an increased peripheral demand of fatty acids and protein. Contrarily, tumors utilize glucose as their main source of energy supply. Thus, a diet supplying the cancer patient with sufficient fat and protein for his demands while restricting the carbohydrates (CHO) tumors thrive on, could be a helpful strategy in improving the patients’ situation. A ketogenic diet (KD) fulfills these requirements. Therefore, we performed a pilot study to investigate the feasibility of a KD and its influence on the quality of life of patients with advanced metastatic tumors. METHODS: Sixteen patients with advanced metastatic tumors and no conventional therapeutic options participated in the study. The patients were instructed to follow a KD (less than 70 g CHO per day) with normal groceries and were provided with a supply of food additives to mix a protein/fat shake to simplify the 3-month intervention period. Quality of life [assessed by EORTC QLQ-C30 (version 2)], serum and general health parameters were determined at baseline, after every two weeks of follow-up, or after drop out. The effect of dietary change on metabolism was monitored daily by measuring urinary ketone bodies. RESULTS: One patient did not tolerate the diet and dropped out within 3 days. Among those who tolerated the diet, two patients died early, one stopped after 2 weeks due to personal reasons, one felt unable to stick to the diet after 4 weeks, one stopped after 6 and two stopped after 7 and 8 weeks due to progress of the disease, one had to discontinue after 6 weeks to resume chemotherapy and five completed the 3 month intervention period. These five and the one who resumed chemotherapy after 6 weeks report an improved emotional functioning and less insomnia, while several other parameters of quality of life remained stable or worsened, reflecting their very advanced disease. Except for temporary constipation and fatigue, we found no severe adverse side effects, especially no  changes in cholesterol or blood lipids. CONCLUSIONS: These pilot data suggest that a KD is suitable for even advanced cancer patients. It has no severe side effects and might improve aspects of quality of life and blood parameters in some patients with advanced metastatic tumors.

Personerna som deltog i den här studien var väldigt sjuka när de ingick i studien och jag tycker tyvärr inte att den säger någonting. Författarna påpekar i och för sig att dieten är ett möjligt alternativ då den inte gav några negativa effekter vilket kan vara viktigt i sig.

Jag har arbetat till och från inom äldrevården i Helsingborg och jag kan förstå att lågkolhydratkost inte är något för alla. Många gamla har svårt att äta tillräckligt med energi när de är sjuka och ofta är man glad att de ”i alla fall drack lite saft” när man summerar dagen. Men det finns säkert många som skulle kunna äta lågkolhydratkost med cancer. Vissa av de väldigt sjuka i den här studien klarade ju av det.

För den som är intresserad finns den lilla forskning som finns summerad i bakgrunden till studien ovan. Det är bara att trycka på länken så kommer ni dit och artikeln är gratis för alla.

4 thoughts on “Vetenskapens värld om socker och cancer

  1. Jag håller med om att denna studien säger väldigt lite. Ämnet är intressant och viktigt så det är inte där problemet ligger. Att författarna försöker vrida resultaten i positiv riktning är därför anmärkningsvärt.

  2. Kräver rätt avancerade matlagningskunskaper för att hålla en diet med så låg mängd kolhydrater aptitlig.

  3. Ungefär vad studien visar.
    Av ungefär 30 potentiella patienter och 16 inkluderade var det i slutändan endast 3 st som åt en någorlunda ketogen kost i 12 veckor och det var patienter som hade en stabil sjukdom och alltså mådde bäst.
    Blodsockret ändrades inte nämnvärt. Patienterna gick ner ca 2kg under studiens gång, vilket är att förvänta men inte direkt positivt. De fick kosttillägg med omega-3, både kosttillägg och omega-3 har visat viss effekt i liknande patientgrupper.
    Patienterna verkade få ökade problem med aptitlöshet, illamånde och förstoppning. Ökad trötthet och smärta, men de sov bättre.
    De verkade uppleva sämre fysisk funktion, rollfunktion samt minskad kognitiv funktion. Däremot verkade emotionell funktion öka. Global QoL ändrades inte.

    Utifrån dessa data drar författarna slutsatsen:
    ”These pilot data suggest that a KD is suitable for even advanced cancer patients. It has no severe side effects and might improve aspects of quality of life and blood parameters in some patients with advanced metastatic tumors.”

    Jag håller inte direkt med.

  4. Jag tycker att deltagarna mådde så dåligt redan från början så det känns nästan omöjligt att avgöra vad som beror på vad. Men spinnen i abstraktet är intressant minst sagt 🙂 Men de tror väl på det och en ytterligare studie med mindre sjuka personer tycker jag ändå skulle kunna vara berättigad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *