Det är riktigt svårt att studera mycket kring träning, hälsa och kost.

För att få riktigt bra svar krävs många studier som kostar väldigt mycket pengar och det tar också tid att utföra bra studier.

Så kring väldigt mycket saknas bra svar. Det går ofta inte att säga om något är sant eller falskt, rätt eller fel, bättre eller sämre osv.

Många gånger blir det bara en bästa möjliga gissning. Är du bra påläst så blir flera gissningar bra. Du får oftare rätt. Men en del kommer visa sig vara fel eller i alla fall ”mindre rätt”.

Men ska du ge handfasta och enklare råd som en vanlig person kan använda i praktiken så blir det ofta att du måste röra dig i den gul-gröna zonen här ovanför. Men ju mer du kan desto mer blir det grönt.

Den röda zonen är för tokstollar. Man är helt enkelt inte där om man försöker vara vettig.

En viktig grej att förstå här är dock att även de som regelbundet är inne i det röda självklart också säger saker som tillhör det gröna. Självklara och sunda råd.

Försvaret för dem blir typ ”men de får ju folk uppmärksamma på matkvalite” eller ”folk blir ju inspirerande till rörelse” eller något liknande. Men det är ingen ursäkt för tokeriet.

Hade vi inte haft de gör tokstollarna så hade så klart människor fortfarande fått höra de vettiga sakerna. Fast då från personer som bara försöker säga vettiga saker.

För få människor klarar av att sortera mellan gul-gröna och orange-röda råd här ovanför. Det krävs ofta goda förkunskaper för att lösa det.

Så ursäkta inte folk som regelbundet och medvetet slirar in i det röda för att få uppmärksamhet, likes eller liknande. Påpeka istället det om och om igen så fler blir uppmärksammade på det. Och hjälp dina vänner se problemet med.

Så kanske vi efterhand när den utopisk världen där folk inte är så otroligt osäkra och förvirrade kring vad som är viktigt kring det här med att försöka ta hand om hälsan eller prestera fysiskt 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”Vetenskap och Pseudovetenskap inom kost och hälsa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *