Jag brukar sällan titta efter var författarna till artiklar jag läser arbetar med men av en slump tittade jag till en artikel som jag satt och läsa på igår och snacka om att jag blev förvånad när jag läste följande information om författarna:

Department of Electrical Engineering and Computer Science, MIT, Cambridge, MA, USA
Independent Reader of Research, Leeds, United Kingdom
Medical Service, Comando Brigata Alpina “Julia”, Udine, Italy

Independent Reader of Reasearch 🙂 Vilken titel! Den är ju klasser bättre än kostrådgivare, hälsocoach eller de där mer vanliga oskyddade titlarna som vem som helst får använda.
I abstraktet till artikeln hittar man också följande mening:

We have developed a new hypothesis regarding MetS as a consequence of a high intake in carbohydrates and food with a high glycemic index, particularly fructose….

Så tydligen har fruktos fått högt GI, man undrar ju vilka kolhydratkällor som då räknas som lågt GI. Och nej, det är ingen miss i abstraktet. Det står samma sak på flera ställen i artikeln med. Författarna verkar verkligen tro att fruktos har högt GI.
Vi har alltså en elingenjör, en person som inte verkar ha någon examen alls och en militär som i alla fall arbetar med det medicinska som fått publicera en hypotes kring hur metabola syndromet uppstår. Jag är väldigt öppen för att personer utan officiella titlar kan vara väldigt pålästa inom ett visst område men i den här typen av officiella och seriösa sammanhang tycker jag att man ska begära mer, i alla fall från några av medförfattarna.

6 svar på “Vem som helst får tydligen skriva artiklar till vetenskapliga tidskrifter”
 1. Albert Einstein var ju trots allt bara en ung spoling på patentkontoret när han publicerade sina artiklar som vände upp och ner på hela vår bild av universum 😛

 2. Visst gjorde han det. Men han hade ju redan då gått en fyraårig utbildning i mattematik och fysik som han avslutade 4 år tidigare. Samma år som han publicerade sina artiklar avslutade han också sin PhD som han faktiskt fick innan arbetena blev publicerade. Så att en PhD i matematik och fysik får publicera ett antal artiklar kring dessa ämnen är ju inte så förvånande
  http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein

 3. Verkligen märkligt.
  Kanske till och med farligt. Förstås väldigt viktigt för både vetenskapens trovärdighet och framförallt dess funktion att den genomförs korrekt och genomgår kontroller – vilket uppenbarligen inte skett i detta fall.

 4. Så sant så. Det finns en väldig massa tidskrifter och det publiceras en väldig massa studier och artiklar varje dag. Så att någon artikel slinker igenom då och då är väl egentligen inte så förvånande. Det finns ju faktiskt ett steg till i den så kallade ”peer reviewed” processen och det är feedback när artikeln väl är publicerad. Den här artikeln är jag nästan säker på inte kommer få någon seriös uppmärksamhet alls. Den blir helt enkelt bortglömd efterhand.
  Det tråkiga är dock att många som försöker sälja något gärna använder studier, då helst som endast abstrakt eller en referens på två rader som stöd för sin marknadsföring. Och är något väl publicerad så är det ju faktiskt en legitim referens. Sen att ingen kunnig inom området tror på det som står i referensen kan ju inte gemene man veta…

 5. Ja, vissa människor ska ju inte uttrycka sig.
  GI tar bara hänsyn till hur kolhydraterna påverkar blodsockret.
  Fruktos gör att blodsockret stiger som en raket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *