Limitless är en serie som visas på Disney Plus där skådespelaren Chris Hemsworth ska lära sig hur man lever hälsosamt genom att göra saker som i princip ingen normal människa har möjlighet till.

Så här presenteras serien på Disney: ”Chris Hemsworth är på en episk jakt efter att upptäcka hur vi kan leva bättre och längre. Med hjälp av experter i världsklass…upptäcker Chris hur vi alla kan hitta vår potential att förbli mer vältränade, friskare och lyckligare under hela våra liv” (bild 3).

Jag har fått en hel del frågor om serien så jag har börjat titta på den och är nu på avsnitt 4. Och spoiler, det är ingen bra serie om du vill ha praktiska råd för hur du ska förbättra din hälsa.

Det är mest Chris som gör onödigt jobbiga, komplicerade och farliga saker för att det är cool tv. Det är underhållande om du gillar ”grabbiga” saker. Det är typ allt.

Vetenskapen som förmedlas är inte direkt topp. Det som slog mig mest som helt fel var när man i avsnitt 3 påstod att långvarig fasta är något normalt för samlar- och jägarfolk. Specifikt så tar man upp befolkningen Hadza i Tanzania som exempel.

Jag har läst mycket om Hadza genom åren och det som sades i programmet om deras vanor lät helt fel. Som tur är har jag haft lite kontakt med en forskare som har studerat dem i över 10+ år så jag frågade helt enkelt honom.

Först kan du se min fråga och se Pontzers svar. Kort och gott svarade han att det som sägs i serien är trams. Det som framställs stämmer inte med hur deras liv är och i serien och så snackar de inte ens sitt riktiga språk utan det verkar mer vara skådespeleri.

Så när Peter Attia som du kan se tala in i kameran i början av klippet säger att det är okej att Chris tycker att han mår skit eftersom det finns andra grupper som gör det regelbundet så ger de inget verkligt exempel. Och påståendet passar dåligt med vad vi vet om samlar- och jägarfolk.

Lägg också märke till att vi här bortser från den mindre smarta ”logiken” i att något skulle vara bra bara för att någon grupp i världen har typ tvingats till det då och då 🤷🏻‍♂️.

Här är lite exempel på Pontzers forskning på Hadza och andra samlar- och jägarfolk. Forskning som har pågått i över 10 år (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Här är en bonus för alla som tror att svälta är standard för folk utan jordbruk. Som du även kan se i det Pontzer skriver på twitter så finns det inte några bra belägg för olika typer av periodisk fasta eller liknande är vanligt bland samlar och jägarfolk (7).

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *