Den här videon tänkte jag länka till redan igår men tänkte att jag skulle vänta någon dag med att lägga upp den. Tyvärr slutade det hela med att jag kom väldigt sent med på tåget eftersom den här videon nu är på förstasidan på reddit samt har fått rubriker i stora tidningar så som Los Angeles Times.
Föreläsningen här under görs av Yoni Freedhoff som skriver på bloggen Weighty Matters som jag länkar till flera gånger tidigare på Facebook och Twitter. Föreläsningen fixade Yoni från början ihop för att han hade blivit inbjuden att föreläsa för en mängd livsmedelsföretag om vad de kunde göra för att förbättra hälsan hos deras kunder. Bara några dagar innan blev dock Yoni ”avbjuden”, han fick alltså inte längre komma och han fick ingen förklaring till varför. Då publicerade han istället föreläsningen online och den korta föreläsningen på knappt 14 minuter kan du se här under.
Före mer information kan du sen besöka Yoni Freedhoffs egna blogg där du hittar inlägget, The Talk The Food Industry Couldn’t Bear To Hear. Här har du början på inlägget.

A little over a month ago I was invited by the Ontario Medical Association to give a talk at a food industry breakfast. I was asked to speak about what I thought the food industry could do to help further public health.
3 days prior to the talk, after my flights and hotel were booked, after I cancelled a day of patients, I was dis-invited. Apparently the conference organizer, Ron Reaman, a Senior VP of the international PR and communications firm Fleishman-Hillard, decided that it would be better if I didn’t come. Why he decided that I can’t tell you because despite being a Senior VP at an actual communications firm, he didn’t do me the courtesy of communicating to me his concerns or offering me an apology – instead he had the Ontario Medical Association simply tell me that I was no longer welcome.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

11 svar på “Hur matindustrin kan förbättra folks hälsa”
 1. Matindustrin tänker bara på pengar, folks hälsa är inget man prioriterar och det är inget som kommer att ändras.

 2. Underhållande klipp, håller fullständigt med
  Nej Henrik det är klart de inte prioriterar folks hälsa, de vill tjäna pengar. Vi har alla ett ansvar tycker jag till vår egen kropp att inte fylla den varje dag med skräp. Börja med att t ex läsa baksidan istället för framsidan på livsmedlen när du handlar. En stor anledning (förutom fysisk inaktivitet) till dagens fetma är att den billigaste maten vi har idag är den som innehåller mycket fett och socker (socker används i stor utsträckning som konserveringsmedel) och ekologisk och närproducerad mat utan dessa tillsatser är ju som bekant lite dyrare, för mig är det dock värt de extra kronorna, vi har bara en kropp, ta hand om den innan det är för sent.
  Tack för en bra sida Jacob

 3. Vad kan man räkna till matindustrin? Är det bara producenterna eller även de som förespråkar vissa dieter?

 4. Intressant. Man ser ofta folk som förespråkar utbildning före reglering och förbud, men i ärlighetens namn tror jag inte det kommer fungera att lägga det ansvaret på individen. I den bästa av världar kanske gemene man tar sig tiden att läsa på vad som är ”bra” kost, att rökning är farligt, vilka E-nummer som man bör undvika, hur man bäst placerar sina pensionspengar eller hur man lär sig självcoachning i kognitiv beteendeterapi för att undvika stress och utbrändhet. Fram tills dess, och realistiskt sett, kanske det blir bäst med en kombination?

 5. Jakob Richloow: Intressant. Man ser ofta folk som förespråkar utbildning före reglering och förbud, men i ärlighetens namn tror jag inte det kommer fungera att lägga det ansvaret på individen.

  Jag är helt säker på att det inte fungerar att lägga ansvaret på individen. Vi gör väldigt många omedvetna val i vår vardag och är världen runt omkring oss riggad för att vi ska göra fel val blir konsekvenserna negativa. Det är helt enkelt så att vi själva inte har full kontroll på våra val.

  Jakob Richloow: I den bästa av världar kanske gemene man tar sig tiden att läsa på vad som är ”bra” kost,

  Det är en komplicerad fråga och den kräver ansträngning samt att man har en förmåga att tänka kritiskt och inte gå på marknadsföringen runt omkring. Så fort man förenklar budskapet kommer det nämligen någon produkt som utnyttjar detta budskap för att sälja mer av billig skitmat.

  Jakob Richloow: Fram tills dess, och realistiskt sett, kanske det blir bäst med en kombination?

  I min värld kommer det alltid att behövas någon typ av reglering. Hur den skulle se ut är väldigt svårt att säga men det får man ju studera eller testa sig fram. Som Yoni säger i klippet så är det inte säkert att all typ av reglering får en effekt. Men man måste prova för det fungerar inte som det är nu.

 6. sverige och 186 andra länder får sina regler och matstandarder från en mellan statlig organisation som heter codex alimentarius och som e skapad av gamla nazister b la fritz ter meer som vart dömd i nurnberg till 7 års fängelse för brott mot mänskliga rättigheter men som fick komma ut tidigare för att hans kompisar tyckte att han va ett bra val av person för att starta upp denna vidriga organisation som b la har klassat vitaminer som gift och reducerat innehållet så dom blir verkningslösa såa att läkemedelsföretagen kan kränga dom verkliga gifterna ! jag vet att det här låter som konspirationer och bla,bla,bla men kolla gärna upp det här själva så förstår ni snart hur sjukt det e 1

 7. Jag håller med dig Jacob att vi kan inte skyllda allt på individer, du vet det bättre än jag att de flesta bara ”gör” saker utan att tänka innan både när det gäller mat och träning. Det är jobb både för regeringen och andra organisationer men också tv och individer för att försöka vinna kriget mot ”söker”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *