Jag tycker det kan vara värt att påpeka att majoriteten av svenskar faktiskt tror på forskare och livsmedelsverket när det gäller kost och hälsa.

Så många är intresserade av vad alla forskarna som tagit fram nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) kommit fram till.

Det är lätt att få en annan uppfattning när man läser inlägg på sociala medier och kommentarsfält men det är en högljud minoritet.

Tittar du lite extra så kommer du också märka att en stor andel av de högljudda är så fantastiskt intelligenta så de även vet mer än forskare inom flera andra områden 🤷🏼‍♂️ nästan som att de sitter där på toppen av mount stupid och tror att de är bäst på allt 😉

Att forska på kost och hälsa är väldigt svårt. Lyssnar du på @halsoveckanbytyngre eller @tyngretraningssnack så vet du mycket om det och även om du bara följer mig här så har du nog fått en del insikt kring det.

När det är svårt så innebär det oftast att svaren blir osäkra. Många gånger gör man en bästa möjliga gissning utifrån dagens information. Så det kan bli fel till sist, mer kunskap kan visa att gissningen blev fel.

Man kan också diskutera olika delar av näringsrekommendationerna och sedan kostråden. Det gör jag ofta framför allt tycker jag ibland att man trycker på fel saker.

Men det är mitt tyckande och jag kan inte bevisa att jag har mer rätt. För jag gör också insatta gissning. Jag tror lite annorlunda utifrån det jag tycker mig veta.

Det jag inte gör är däremot är att säga att de väldigt väl insatta gissningar som alla forskare som tar fram NNR har gjort är helt fel, går rakt emot forskning eller någon annan galen formulering som varit vanlig sedan igår (och så klart tidigare med).

För jag vet att om 100 år så kommer forskarna som tog fram kostråden idag att få fler rätt än typ alla andra. För det är så det fungerar. Experter vet inte allt och de har inte allt rätt men de vet fan så mycket mer än folk som Googlat i några timmar eller följt hälsoinfluensers på Instagram i några år.

Allt kommer inte vara rätt. Men mycket mer blir rätt än när den där snubben eller tanten som ska ge dig sina ”expertråd” på allt ifrån kost, träning, ekonomi, hantering av krigszoner, klimatet osv.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på ”Svenskar har ett högt förtroende för livsmedelsverket och dagens kostråd”
  1. Det tråkiga är ju att ingen följer rekommendation. Sen gnäller man och säger att den är fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *