Större och större kycklingar

Publicerat den 7 kommentarer till Större och större kycklingar

Det här är ganska coolt. Ett gäng forskare i Kanada testade hur mycket selektivt urval av större och större kycklingar har påverkat deras gener. De tog två kycklingar från en art som inte längre används för att föda upp kycklingar för kött och en art som används idag och sen lät man dem växa upp under likna förhållanden med tillgång till precis samma typ av mat (1). Skillnaderna talar för sig själv.

Dagens kycklingar växer snabbare och blir mycket större än de äldre arterna
Arterna som inte används för att skapa föda upp kycklingar för kött är betydligt mindre än dagens kycklycingar även när de får samma mat och lever under samma förhållanden.

Forskarna mätte också hur effektiva kycklingarna var på att göra om de kalorier de åt till kött och den kycklingart som används idag var ungefär tre gånger så effektiv. Detta är givetvis en stor bidragande orsak till att kyckling är mycket billigare idag än förr.
Kycklingarna har inte bara blivit större utan de har också blivit mer deffade och mängden fett på kycklingarna är procentuellt sett lägre idag än de var förr. I grafen här under kan du se den absoluta mängden fett i förhållande till kroppsvikt i de olika arterna av kyckling.
Kyckling innehåll mer fett förr än de gör idag
Kyckling innehåll procentuellt mer fett förr än de gör idag

7 kommentarer

 1. Det som inte visas här i denna artikeln är att kycklingarna nu också blir så tunga att bena inte klarar deras vikt och de skadas!!! Allt för att vi ska få vårt protein!!! Kycklingen växer enormt mycket (över 100g per dag nästan)!

 2. Det här är allt annat än coolt. Kycklingarna lever ett kort liv och de växer alltför fort, de får skador eftersom de växer för fort. Det är dålig djurvälfärd! Dessa kycklingar har det inte speciellt bra under sitt korta liv.
  Johanna, veterinärstudent

 3. Sandra Holmberg:
  Det som inte visas här i denna artikeln är att kycklingarna nu också blir så tunga att bena inte klarar deras vikt och de skadas!!! Allt för att vi ska få vårt protein!!! Kycklingen växer enormt mycket (över 100g per dag nästan)!

  Det är vanligare med benproblem idag än förr. Så är det. Men det kan bero på många faktorer även om tillväxttiden givetvis spelar in. Sen är det inte alla som får problem och problem med benen innebär också en ekonomisk kostnad för bönder så även de bönder som inte bryr sig om kycklingarnas hälsa har att vinna på att ha kycklingar utan benproblem.
  Jag hittade en artikel om de från 2012 som dels visar just att kycklingar som växer snabbare har skörare ben per gram kroppsvikt men de nämner också att man selekterar för starkare ben nuförtiden, http://ps.oxfordjournals.org/content/91/8/1790.full

 4. Hej Jacob!
  Det som är sorgligt i det här är att vi inom “branschen” mycket väl är medvetna om problemet med snabbväxande slaktkycklingar, men att det (såklart) inte kommer till konsumenternas kännedom. Jag är veterinärstudent vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och här bedrivs mycket forskning kring detta.
  Kronfågel använder sig av den snabbväxande slaktkycklingen Ross. I artikeln nedan kan du läsa om vad Lotta Berg på SLU, veterinär och docent (och föreläsare) i husdjurshygien, kom fram till redan 2001. Dessa Ross-kycklingar var man, när de fick äta så mycket det ville, tvungen att slakta vid 6 veckors ålder (praxis idag) istället för 12. Bara det säger väl en del. Hade de slaktats vid 12 veckor hade de vägt mer än 2,2 kg som är branschens standard för färdigslaktad kyckling. Den snabba tillväxten gör att benen tillslut inte bär dem och dessutom tillkommer problematiken med cirkulationsorganen som inte har hängt med i den här avelsutvecklingen. Många få ascites (vätska i bukhålan) och dör i akut hjärtsvikt då hjärtat helt enkelt inte orkar med att försörja den snabbt växande kroppen.
  http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/utan_serietitel_slu/UST01-16/UST01-16DE.PDF
  Du skriver i din kommentar ovan att man “vinner på att ha kycklingar utan benproblem”. Problemet i Sverige är att vi förlorat kontrollen över vår egen slaktkycklingavel, det finns inte längre några svenska uppfödare av dessa. Det är Storbritannien som förser oss med s.k. “elitdjur” (10 hönor och 1 tupp) som avlar fram “grandparentsdjur” (10 000 djur) eller “parentsdjur” (500 000 djur) som importeras till Sverige. Vi i Sverige kan inte påverka några avelsmål för slaktkycklingarna det gör företagen i Storbritannien. Ett av problemen i Storbritannien är att “förälder-tupparna” växer så fort att de måste utfodras restriktivt, annars får de benproblem för tidigt och kan inte para hönorna. Den dagliga matransonen är vad som får plats på 9 cm foderränna vilket leder till svält och konstant stress.
  I Sverige finns vad jag vet endast en uppfödare av ekologisk kyckling, Bosarp i Skåne. Totalt utgör den ekologiska produktionen iallafall endast 1 % av all slaktkycklingproduktion. Dessa uppfödare om några värnar ju iallafall om kycklingarnas väl och ve. KRAV-märkningen garanterar att kycklingen slaktas vid 70 dagar istället för 35 som konventionella kycklingar, att de får gå ute, äta ekologiskt foder och dessutom ha lägre beläggningsgrad inomhus. I ett konventionellt slaktkycklinghus är beläggningsgraden 36 (!) kg kyckling per kvadratmeter. Det innebär ju alltså typ 16-20 kycklingar per kvadratmeter i slutet av tillväxttiden. Ekologiska kycklingar får alltså större yta än så att röra sig på.
  Problemet i den ekologiska produktionen är att de måste använda sig av samma slaktkycklinghybrider som i konventionell produktion, vilket ju blir svårt när de ska leva dubbelt så lång tid som konventionella kycklingar. I t.ex. Frankrike finns en mer långsamväxande ras, La Belle Rouge, som passar sig bättre för ekologisk produktion. Denna används också i Danmarks ekologiska produktion. Men i Sverige finns (ännu?) inte underlag för att använda sig av La Belle Rouge då ekologisk produktion utgör en så liten del av den totala produktionen.
  Som konsument, och kanske framförallt träningsintresserad sådan, förstår att man vill äta kyckling på grund av att köttet är magert och proteininnehållet är högt. Men jag tycker det är synd att konsumenterna inte får veta sanningen bakom hur “coolt” det är med den snabba tillväxten.
  Ha en fin lördag! 🙂

 5. Bra artikel och intressant, vet man med 100% säkerhet att det endast är gener som spelat in, tänkte på denna fras.
  “Ett gäng forskare i Kanade testade hur mycket selektivt urval av större och större kycklingar har påverkat deras gener.”
  kan tänka mig att uppfödare som tjänar pengar på vikt tänjer på gränserna ungefär lite som kroppsbyggare som tävlar, vare sig det är lagligt eller ej.

 6. Lasse1: Bra artikel och intressant, vet man med 100% säkerhet att det endast är gener som spelat in, tänkte på denna fras.

  Ja, kycklingarna är som sagt uppfödda på samma sätt med samma mat. Det har växt upp på ett laboratorium och varit övervakade av forskarna från födseln tills slakt. Det är alltså inga kycklingar på random bondgård.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *