Jag la precis upp det här på facebook men så insåg jag att det här är något som jag vill att folk ska läsa även om några dagar så jag tänkte att jag lägger upp det här med.
Om inte det här får fler människor att gå och lägga sig i tid så vet jag inte vad som får det.
I senaste numret av tidskriften Science finns där en studie där man tittat på råttors hjärnor medan de sover (1). Det man fann var att hjärnans ”avloppssystem/städningspatrull” som ser till att det inte byggs upp plack och liknande är dubbelt så aktiv medan du sover jämfört med när du är vaken. Plack är en av huvudorsakerna till att vi utvecklar demens, Alzheimers och Parkinson.
Det du kan se i bilden här under är gångarna där den vätska som städar i hjärnan rinner fram. När du sover är dessa gångar omkring 60 procent större. Det här ökade genomflödet av vätska ökade hjärnans rensning av slaggprodukter med omkring det dubbla.

Scientists have long speculated that one of the functions of sleep is to restore and repair the brain, but whether this is a ”core” purpose of sleep remains controversial. Now, a paper published in Science this week on page 373 provides direct experimental evidence that the mouse brain cleans itself during sleep, by expanding channels between neurons that allow an influx of cerebrospinal fluid. The fluid flushes out detritus such as amyloid proteins, which accumulate as plaques in Alzheimer’s disease, twice as fast when mice are sleeping as when they are awake.

Sömn är viktigt för hjärnans återhämtning
När möss sover så ökar genomflödet av vätska i hjärnan vilket hjälper den att spola ut slaggprodukter och plack. En uppbyggnad av dessa slaggprodukter och plack är en av orsakerna till sjukdomar så som Alzheimers, demens och Parkinsson.

Det står lite mer kring artikeln i DN idag, Sömn rensar gifter från hjärnan. Har du tillgång till tidskriften Science via ditt arbete eller universitet så finns det en editorial till studien som är lättläst och som summerar studien, Sleep: The Brain’s Housekeeper?.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 svar på “När du sover så återhämtar sig din hjärna”
 1. Skulle dock vara intresant att veta om hjärnan rensas under hela tiden man sover. Tex rensas hjärnan bättre om jag sover 10 timmar än om jag sover 7 timmar eller avtar reningen efter 7 timmar etc.

 2. Daniel:
  Skulle dock vara intresant att veta om hjärnan rensas under hela tiden man sover. Tex rensas hjärnan bättre om jag sover 10 timmar än om jag sover 7 timmar eller avtar reningen efter 7 timmar etc.

  Ja, tyvärr får man inte veta det i den här studien. Deras mätningar pågick endast i 30 minuter. Men det verkar som att effekten när det gäller att transportera bort slaggprodukterna är störst till en början och sen minskar lite allt eftersom tiden går. I alla fall om jag tolkat kurvorna rätt. Det känns ju också logiskt. Det är så jag städar hemma. Till en början tar man allt det där stora och efter några minuter kan det se ganska rensat ut. Men vill man sortera lådor och liknande kan man hålla på i timmar till 😉

 3. Eller hänger det samman med vilken sömnfas man är i, och inte nödvändigtvis hur lång tid in i sömnen. Jämför med tex polyfasiska sömnscheman (überman osv) där man försöker hoppa över en del faser för att direkt/snabbare komma in i REM-stadiet.

 4. Jämföra hjärnan med hur man städar hemma? Det låter extremt ologiskt….

 5. Hej!
  Vet du om samma städfunktion slås på även vid power-naps på 15-20 min, samt kortare sömn mitt på dagen, eller har det något med just nattsömnen och cirkadiska rytmen osv att göra? Och vet du något ang om man kan få en liknande städeffekt även vid meditation? (Tänker att kognitivt processande är mycket lägre då vilket skulle kunna tillåta dessa kanaler mellan neuronerna att expandera)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *