Den här bilden visar resultatet för två grupper av kvinnor som styrketränat i 8 veckor (1).

  • Gruppen till vänster har samtidigt ätit mycket protein, 2,5 g/kg/dag.
  • Gruppen till höger har istället ätit lite protein, 0,9 g/kg/dag.

Kvinnorna som åt mer protein fick betydligt bättre resultat i form av större ökning i muskelmassa och större förlust av fettmassa.

Detta är inga överraskande resultat. Det är väl visat att ett högre proteinintag ger bättre styrketräningsresultat, till en gräns. Den gränsen verkar ligga omkring 1,6-2,2 g/kg/dag av protein.

I den här studie har man alltså jämfört ett väldigt högt intag mot ett riktigt låg intag och fått resultat där efter.

Det som jag dock tycker är intressant är att du kan se att vissa av kvinnorna som åt lite protein faktiskt har tappat muskelmassa över de här 8 veckorna trots att de alltså har tränat styrketräning regelbundet.

Varför det bara är några beror troligen på gener, vissa behöver helt enkelt jobba hårdare och sköta sig bättre för att få resultat som ändå är sämre än för vissa som knappt anstränger sig.

Det här visar att ett för lågt proteinintag faktiskt helt kan förstöra de muskelbyggande effekterna från styrketräning för vissa personer, eller i alla fall vissa kvinnor.

Enligt Riksmaten 2011 så äter kvinnor i Sverige idag i genomsnitt 1,04 gram per kilo kroppsvikt och dag. De ligger alltså i genomsnitt ganska nära 0,9 g/kg/dag och det är då medelvärdet. Så det är en hel del kvinnor som äter mindre än så.

Om dessa kvinnor börjar styrketräna och samtidigt inte börjar tänka lite på vad de äter så kommer de alltså att få sämre resultat från den träningen och för några stackar kan det rent av förstöra träningens effekter på muskelökningar totalt.

Så även om mer protein inte ger dig några muskler gratis så kommer ett tillräckligt högt proteinintag i alla fall se till att den träningen du gör ändå ger så god effekt som den kan.

Att äta är väldigt enkelt i förhållande till ansträningen vid träning. Så det finns egentligen ingen anledning alls att inte tänka lite extra på att man äter aningen mer proteinrikt än genomsnittet i fall man ändå styrketränat.

Bilden lånad från @sportscience.se

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *