Minns ni hösten och vintern 2021-2022 när alla antivaxxare började påstå att det var uppenbart att fotbollsspelare dog åt höger och vänster på grund av hjärtproblem?

Deras bevis var att de hade börjat söka efter tidningsklipp världen över där fotbollsspelare hade kollapsat på plan. De flesta listor innehåll många uppenbara felaktigheter likt folk som dött av andra orsaker, spelare som kollapsat innan 2021, spelare som inte varit vaccinerade (likt Christian Eriksen) mm.

Men det var ändå en del människor som drogs med och började tro att problemen blivit mycket vanligare. Det var givetvis inga normala människor som sysslade med det här före pandemin så när folk helt plötsligt fick en massa tidningsrubriker visade framför sig så började en del tro att det som skedde nu var någonting nytt.

Den här typen av felslut när det gäller hur vi tänker heter ”availability heuristic” eller tillgänglighetsheuristik. När vi hör det ofta så tror vi att det är vanligt och om vi hör om något oftare så antar vi att det har blivit vanligare över tid. Båda slutsatserna kan dock vara fel.

Sett till all den data som fanns under 2021 fanns det ingen som helst anledningen att tro att att fallen faktiskt ökat och jag skrev om det redan i januari 2022.

Men här är i alla fall en högst relevant uppföljning. FIFA har sedan 2016 försökt samla in alla fall av plötsliga dödsfall bland fotbollsspelare kring fotbollsplan världen över. Trots att de hela tiden arbetat på att förbättrat dess räckvidd och omfattning så såg man ingen ökning i antalet fall under 2021 och början av 2022 (1).

Antivaxxarna har givetvis jobbat sig vidare från det här. Deras taktik är i princip bara att försöka producera ”en massa falsk rök” och sedan låtsas de som att man då måste dra slutsatsen att där också måste finnas ”en eld” i närheten.

Istället för att ge dig ett eller några få bra argument så försöker de dränka dig i 100-tals dåliga argument.

Till sist vill jag även tipsa om avsnitt 335 av Tyngre Traningssnack när vi diskuterade det och mycket annat relaterat till hjärtat och idrott med Mats Börjesson 👍”Idrott och hjärtat med Mats Börjesson

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

9 svar på “Plötsligt hjärtstopp hos fotbollsspelare före, under och efter pandemin”
 1. Hoppas du även kollar siffror på överdödligheten (fanns ingen) och siffror på hur effektiva sprutorna är, förlåt, hur ineffektiva sprutorna är! Finns siffror på allt och det är FHM:s egna siffror. Du bidrar till att vilseleda människor! Jag har inte tagit en enda spruta och kommer inte göra det. Hur många har du tagit?

 2. Hej Lena
  Jag har kollat på båda dessa saker. Den datan stämmer utmärkt med det jag tar upp här. Överdödligheten under 2020 var den största på 100 år här i Sverige.
  https://omcorona.se/overdodligheten-i-sverige-under-coronapandemin/
  https://traningslara.se/ar-2020-var-ett-exceptionellt-ar-nar-det-galler-dodsfall-i-sverige/

  Och här kan du tex läsa kring överdödlighet bland vaccinerade jämfört med ovaccinerade.
  https://traningslara.se/fler-dodsfall-fran-alla-orsaker-bland-ovaccinerade/
  https://traningslara.se/stor-skillnad-i-overdodlighet-mellan-republikaner-och-demokrater-i-usa-under-pandemin/

  Och här kan du läsa kring vaccinens effektivitet.
  https://omcorona.se/hur-bra-skyddar-vaccinen-och-tidigare-infektion-mot-omicron/

  Är det något mer som du undrar så bara säg till 👍

 3. Hej Lena, Anna och Torsten som råkade posta samma sak från samma IP under samma minut.

  Om ”ni” 😉 känner att där är något vettigt att säga om mitt faktiska inlägg så säg det. Vill ni bara länka trams så finns det grupper för det på facebook där alla tycker att allting är vettigt och smart oavsett hur korkat det är. Jag rekommenderar att ni söker upp det 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *