Intressant meta-analys på fMRI-studier på feta personers hjärnor när de får se lockande mat. Det är i genomsnitt lättare för normalviktiga personer att stå emot skitmat eftersom de helt enkelt inte lockas lika mycket.

När man ätit och är mätt så lockar generellt sett mat en mindre än när man är hungrig. Denna minskning som sker efter en måltid är också den mindre hos feta personer.

Så med andra ord så har de svårare att stå emot lockelser från mat i omgivningen och deras sug minskar inte heller lika mycket om de trots allt har ätit en del precis innan.

Jag har skrivit om den här typen av saker tidigare på Tyngre i min artikel ”Bara individens fel om han eller hon blir fet?”.

Vi har alla olika förutsättningar helt enkelt. Precis som det är lättare för vissa att lära sig läxan i skolan eller bli bättre på idrott när de tränar så är det lättare för vissa personer än andra att hålla sig normalviktiga.

Av någon anledning har väldigt många människor svårt att acceptera det här och det är en väldig massa dömande och pekande mot feta personer.

Jag är givetvis 100 procent säker att i princip alla människor kan förbättra sin situation genom medvetna val och ansträngning men det är ändå solklart så att för vissa är det otroligt enkelt att hålla sig i form medan det för andra kräver hårt jobb bara för att inte förfalla helt.

Frågan här är ju dock lite vad som är hönan och vad som är ägget. Om de feta personerna i de här studierna som inkluderades i meta-analysen har ätit sig till de här skillnaderna eller om det är något som är medfött? Den data som finns idag pekar mot att det är lite av båda.

Det finns både studier som har visat att du kan förutse risken att gå upp i vikt hos normalviktiga genom att titta på deras aktivering i hjärnan när de får se lockande mat och det finns studier som har visat att om du minskar på ditt intag av skitmat så minskar efterhand också lite suget efter den skitmaten du avstår.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *