Det finns många felaktiga föreställningar kring övervikt och hur man skulle lösa det hela.

Jag påpekar ofta att det främst är världen som har förändrats och det i princip gör människor fetare. Som grupp klarar vi inte av miljön vi har skapat för oss själva helt enkelt.

Precis vad som är orsaken bakom det här är inte lätt att veta. Det är många saker som har förändrats och mycket av det är svårstuderat.

En sak som man dock har studerat är fysisk aktivitet. Och det som studierna visar där är att det hos barn och ungdomar inte är en direkt viktig faktor när det gäller risk för övervikt.

Vi kan mäta fysisk aktivitet objektivt idag. Barn får bära mätare som registrerat deras rörelse under flera dagar. Då ser man att barn rör sig olika mycket.

Men när man sedan följer de här barnen framåt i tiden så har du ingen direkt nytta av den informationen om du ska förutsäga vem som kommer gå upp för mycket i vikt.

Risken för för stor viktuppgång är i princip lika hög för barnen som rör på sig mest som de som rör på sig minst.

Eller med sagt med andra ord. Barn som rör på sig mer har inte starkare skydd mot övervikt än de som rör på sig mindre.

Det man däremot kan se i de här studierna är att barn som går upp i vikt börjar röra på sig mindre. Inte så oväntat om man tänker på det. Det är jobbigare att röra på sig om kroppen är tung. Det är troligen också mindre roligt om man är långsammare och snabbare blir trött än sina kompisar/lagkamrater/motståndare.

Man har också interventionsstudier på det här där man försöker att få barn att röra på sig mer genom att tex öka på mängden idrott och hälsa i skolan.

Det fungerar ganska dåligt för att ens få barnen att röra på sig mer och det har inte heller någon märkbar effekt på barnens vikt/fettmassa.

Fysisk aktivitet och träning är bra för alla av många orsaker. Även vikten påverkas hos vuxna och framför allt verkar det hjälpa till mot viktuppgång.

Men tror man att mer rörelse skulle ha en betydande effekt på överviktsproblemen hos barn så är man bara riktigt dåligt påläst kring den forskning som faktiskt är gjord idag.

Realistiska åtgärder och ökningar i fysisk aktivitet har helt enkelt ingen större effekt.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *