Den sista månaden på årets fotbollssäsong spelade jag med lite ljumsksmärta. Detta blev givetvis inte bättre (utan värre) av att jag fortsatte spela och de senaste 6 veckorna har jag därför inte kunna träna riktigt ordentligt på grund av smärta i adduktor longus fäste.
Det enda som är bra för mig när jag är lite småskadad är att jag ofta lär mig en hel del om just den skadan och det här är inget undantag. Jag har läst en hel del artiklar i ämnet för att försöka få en liten inblick i hur musklerna fungerar etc.
Det enda jag tänkte ta upp här var dock en lite bild som visar väldigt tydligt varför så många som har ont i ljumskarna inte riktigt kan beskriva var smärtan sitter och det är inte heller ovanligt att de med lite mer långvariga besvär uppger olika smärtställen vid olika tillfällen.

Det är många musklerna kring ljumskregionen som fäster i samma område
Det är många musklerna kring ljumskregionen som fäster i samma område. Flera har till och med gemensamma fästen

Som du kan se är det inte lika fint uppdelat som det brukar se ut när man tittar i grundboken i anatomi. Personligen märker jag av detta i form av att jag inte kan sträcka på mig ordentligt utan smärta. Varje gång jag sträcker på mig i sängen på morgonen får jag lite ont nere i min ljumske. Trots att jag alltså inte egentligen rör på något fäste för Adduktor longus. Det är helt enkelt fästet för Rectus abdominis (muskeln som ger dig magrutorna) som drar lite i fästet för Adduktor longus.
Mina besvär har varit ganska isolerade till just fästet för Adduktor longus hela tiden. Men för många som irriterar upp det ordentligt i regionen så kan alltså smärtan flytta sig mellan olika strukturer i området och ibland även upp emot höftböjarna.
Rehabiliteringen av skador i detta område är också väldigt svårt och det finns egentligen inte särskilt djupgående information om hur man ska gå till väga. Det är mest hypoteser baserat på anatomi, biomekanik, tyckande och egen erfarenhet.
Personligen testar jag just nu på en ganska aggressiv träning då jag endast känner smärta över senan för Adduktor longus och vid andra typer av senproblematik brukar träning vara positivt även om det gör lite ont för stunden. Risken finns ju dock att jag irriterar upp andra saker i området men jag måste ju testa och känner mig som ett bra försöksobjekt 🙂


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

13 svar på “Ont i ljumskarna..”
 1. Intressant bild som också förklarar varför foglossning i samband med graviditet är så hemsk… Kunde bokstavligen inte ta mig ur sängen efter förlossningen, trots dubbla smärtstillande. Allt sitter ihop och jag är nog inte den enda mamman som behöver gå till sjukgymnast för att komma upp till ”noll” igen för att sedan kunna träna vidare på vanligt sätt. Små fel gjorde att mina plankor inte hjälpte utan stjälpte mig, just som du säger, p.g.a. höftböjarna och en svag ländrygg. Usch. Tack för en intressant blogg.

 2. Har haft det där en gång också, efter jag försummat stretchning av höftböjarna alltför länge. Stretch, elminiering av ev triggerpunkter i området och styrkeövningar borde hjälpa majoriteten. En del går tyvärr alltför länge med detta och blir tvingade till operation.

 3. Jag är ingen som brukar kommentera här men jag har följt den här bloggen länge (har såklart din och Nicklas bok hemma dessutom) och du kommer ofta med mkt intressanta inlägg men det här berör mig personligen så var tvungen att kommentera för första gången.
  Jag har spelat fotboll på hög svensknivå men fick problem med ljumskarna på samma sätt som du beskriver det här (nästan läskigt likt faktiskt). Det uppkom när jag kände mig sliten men körde på ändå, det slutade med bäckenfraktur. Sen dess har jag haft problem med ljumskarna och precis som du beskriver det så vandrar smärtan. Jag känner även att det är en skada man kan spela fotboll på men att det begränsar prestationen, som om en håller dig tillbaka på något sätt, känner du likadant? Och som du säger så finns det inte så mkt forskning på hur man ska gå tillväga och varit hos massvis med läkare och naprapater och de flesta säger olika. Hört allt ifrån att jag är svag i magen (köper inte den här förklaringen för jag var/är ruggigt stark där) till att jag är stel i ryggen. Det sista köper jag för jag är stel i ryggen men jag har blivit smidigare i ryggen och det hjälper en del men har fortfarande kvar ljumskproblemen
  Förväntar mig inget svar men kände mig så träffad när du beskrev din smärta så är lite nyfiken på vad du menar med ”aggresiv träning” och kan du utveckla då vad du tränar? Ber om ursäkt för att det här blev så långt men som sagt, kändes så personligt.

 4. Marta:
  Intressant bild som också förklarar varför foglossning i samband med graviditet är så hemsk… Kunde bokstavligen inte ta mig ur sängen efter förlossningen, trots dubbla smärtstillande. Allt sitter ihop och jag är nog inte den enda mamman som behöver gå till sjukgymnast för att komma upp till ”noll” igen för att sedan kunna träna vidare på vanligt sätt. Små fel gjorde att mina plankor inte hjälpte utan stjälpte mig, just som du säger, p.g.a. höftböjarna och en svag ländrygg. Usch. Tack för en intressant blogg.

  Ja, det finns många besvär efter graviditet som det pratas väldigt lite om och som det dessutom gjorts alldeles för lite forskning på om du frågar mig.

 5. Fotbollsspelare: Förväntar mig inget svar men kände mig så träffad när du beskrev din smärta så är lite nyfiken på vad du menar med ”aggresiv träning” och kan du utveckla då vad du tränar?

  Min smärta sitter som sagt endast över senan till adduktor longus. Så jag kör i princip tyngre styrketräning som visat sig fungera bra mot sensmärta i knäsena och hälsena. En chansning och jag skulle aldrig gjort det om smärtan varit mer diffus.

 6. Fotbollsspelare: Hört allt ifrån att jag är svag i magen (köper inte den här förklaringen för jag var/är ruggigt stark där) till att jag är stel i ryggen.

  Det där har jag hört med till leda ända tills jag hittade en person som verkade förstå att kroppen är en helhet. Jag har inte haft problem med ljumskarna, utan vänster fot och höger axel istället. Mina problem har varit Mortons neurom (nervinklämning i foten) och inpingement (inklämning som ger smärta i axeln). Jag har vilat, kört specifika övningar för fot och axel utan att det hjälpte ett skvatt.
  Via en kollega på jobbet fick jag tag på en person som arbetar enligt ett koncept som heter postural terapi. När jag kom dit tittade han på min hållning och sa att: ”Du har ont i foten och axeln för att du är obalanserad i kroppen.” De obalanser han identifierade var bland annat att jag var sned i ryggen, var för svag och orörlig i höftpartiet och för svag i bröstryggen. Jag fick med mig ett träningsprogram hem som jag körde regelbundet gick tillbaka efter ett tag och utvärderade, fick ett nytt program osv. Efter två besök var jag smärtfri och efter 4 besök kände jag mig yngre i kroppen än vad jag gjort på 15 år. 😀
  Vart vill jag komma med det här resonemanget? Eftersom kroppen är en helhet är det inte säkert att problemen härrör från just det område man har ont i. Smärtan kan vara symptom på något helt annat. Här http://www.posturalterapi.com/smartfrihet2.html finns lite att läsa om hur det hela fungerar. Du kanske kan kommentera innehållet i den bifogade länken Jacob?

 7. Martin E: Du kanske kan kommentera innehållet i den bifogade länken Jacob?

  Paul Ingraham summerar mycket kring hållning och smärta här och jag håller med, http://saveyourself.ca/articles/posture-exercise.php
  När det gäller diagnosen du fick så var väl den ganska väntad eller? Vad skulle han annars säga liksom? Oavsett vilket problem du kommit med så hade orsaken varit ”dålig hållning” och lösningen ”förbättra hållning”. Det som hade varit imponerande hade varit om han kunnat säga att du haft ont i foten och axeln innan du berättade det och innan några smärtprovocerande tester.
  När det gäller att smärtan kan härröra från andra ställen i kroppen så stämmer det väl. Det svåra är att avgöra när så är fallet och vad som är grundorsaken samt konsekvensen av en skada.

 8. Jag håller med i det du säger att det hade varit imponerande om han hade förutsett var jag hade ont någonstans bara genom att titta på min hållning. Samtidigt lyckades han lösa de problem jag hade vilket några andra inte lyckades lösa. Det kan ju förstås bero på någon form av confirmation bias, men jag hade ändå väldigt låga förväntningar när jag började med det hela.
  Ingraham skriver på ett ställe:

  Increase your activity level. Participate in basically anything that requirements movement: salsa dancing, swimming, golf. Anything.
  Introduce some activity into activities that normally lack it. For instance, sit on an exercise ball or a wobble cushion (a funny little balloon pillow that creates an unstable surface) instead of a chair while working at the computer. Take up yoga, Pilates, taiqi, dance classes, martial arts, a general fitness class, or any other activity that specifically requires coordination and core stability.

  Det kan ju vara så att det är den något ökade träningsmängden som detta innebar för mig var det som gjorde skillnaden, jag sitter ju en hel del i mitt arbete. Jag tycker dock att 2-3 timmar extra träning i veckan i form av lättare styrketräning med kroppen som vikt och rörlighetsträning inte borde innebära den omedelbara förbättring jag fick.
  Det kan ju också vara så att den träning jag genomfört kommer åt de triggerpunkter som Ingraham brinner för. Jag har ingen aning egentligen. Det enda jag vet är att jag har fått en ”bättre” hållning och att smärtan är borta. Det hade dock varit väldigt tillfredsställande att få veta varför det har blivit så.

 9. Hej!
  Hur har dina ljumskproblem utvecklat sig sen du skrev detta? Jag har just slitit delvis av sena/muskel i h. ljumske och funderar på hur jag tar mig vidare för att rehabilitera min ljumske/höft. Ska till sjukgymnast på torsdag.
  Intressant att höra någon som haft problem och byggt upp sig efteråt.

 10. Hej Linn!
  Det här är längesedan nu och mina ljumskar är bra sen länge. Minns inte ens hur länge jag hade mina besvär efter det här.

 11. Jacob Gudiol: Min smärta sitter som sagt endast över senan till adduktor longus. Så jag kör i princip tyngre styrketräning som visat sig fungera bra mot sensmärta i knäsena och hälsena. En chansning och jag skulle aldrig gjort det om smärtan varit mer diffus.

  Så vad blev resultatet av att använda dig som försökskanin?
  Gav styrketräningen trots ngt ömmande ljumskar ngn effekt?
  Har nämligen i veckan åkt på ngn slags ljumskskada. Och funderade just på ifall jag skulle träna fastän det kändes lite i ljumsken.

 12. ljumskskadad wannabe fotbollsspelare: Så vad blev resultatet av att använda dig som försökskanin?
  Gav styrketräningen trots ngt ömmande ljumskar ngn effekt?

  Det här är ju längesedan nu och jag minns faktiskt inte fullt ut hur lång tid det tog för mig att bli besvärsfri. Men så fort fotbollssäsongen var slut så kunde jag styra belastningen bättre och stegra på det efterhand och då blev det bra. Jag hade i alla fall inga besvär alls när nästa säsong startade upp som jag minns det.

  ljumskskadad wannabe fotbollsspelare: Har nämligen i veckan åkt på ngn slags ljumskskada. Och funderade just på ifall jag skulle träna fastän det kändes lite i ljumsken

  Träna ska man i princip alltid göra. Däremot behöver man fundera kring vad det är som man tränar. Att försöka gör det som drog upp skadan på samma nivå är sällan en bra idé utan man får köra alternativ träning med en liten stegring. Särskilt om du skadan var lite mer akut och kom vid en viss situation. Är det mer överansträngt och det kommit smygande så kan man ofta träna vidare med en viss justering i själva träningsbelastningen och volymen. Men det är i princip omöjligt att svara på vad du ska göra så här över internet. Sök upp någon som är duktig på idrottsskador

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *