Pepsi Special sägs kunna blockera upptaget av fett
Pepsi Special sägs kunna blockera upptaget av fett om du dricker den i samband med en måltid

Jag fick tips om en nyhet från av en mina läsare på Facebook. Pepsi är på väg att lansera en ny produkt i Japan nästa vecka. Denna otroliga produkt, kallad Pepsi Special, sägs kunna blocka upptaget av fett.

Det är alltså en produkt som tar lightdrycker sötade med sötningsmedel ett steg längre.

Då produkten tydligen endast ska lanseras i Japan och då det inte verkar som att några större internationella medier skriver om produkten så trodde jag först att allting bara var ett skämt. Men efter en del sökande hittade jag faktiskt produkten på den påstådda tillverkarens hemsida, http://www.pepsi.co.jp/tokuho/product/index.html
Det hela är alltså inget skämt. Den här produkten ska börjas säljas på riktigt och dessutom ska den tydligen ha fått någon signil från staten som på engelska översätts till ”food for specified health uses”. Den säljs alltså som någon slags functional food.
Om den verkligen fungerar eller inte har jag ingen aning om. Men det jag är tämligen säker på är att om din mage inte tar upp fettet så kommer det inte att försvinna. Det kommer ut i andra änden.
Jag lyckades också leta upp en reklamfilm för den här produkten som du hittar här under. Ganska tydligt vad som är målet med produkten. ”Det är okej att äta skitmat så länge som du blandar det med Pepsi” 🙄

En del sidor jag har besökt påstår att ingrediensen som sägs hämma fettupptaget är dextrin. Jag gjorde en snabb sökning på det ämnet och det verkar som att dextrin i en dryck några timmar före en måltid kan öka mättnaden något och ge ett lite lägre kaloriintag (1). Det finns även en del studier som visat att dextrin kan minska höjningen av blodsocker och insulin efter en måltid (2).
Hur detta kan översättas till fettblockerare vet jag inte 🙂

Pepsi Special annons
Pepsi Speical är inte speciell på något sätt

Uppdatering 2012-11-13: Och nu har givetvis Aftonbladet snappat upp nyheten, Läsken som gör dig smalare?.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

9 svar på “Läsk som blockar fettupptaget”
  1. Hm det enda jag kommer på att utbrista är ’humbug’. Bah bluff. Och otroligt dumt… 😛
    Ha en fortsatt bra vecka 🙂

  2. Jag ar bosatt i Japan och saledes inte forvanad da folk ar valdigt halso- och viktmedvetna overlag samt det faktum att den japanska marknaden ar bred och i viss man tenderar att ta ut svangarna med nya produkter. Nyttan med denna gar val att ifragasatta, men som en trogen konsument av light pepsi lar jag testa denna nya variant ocksa. For val aterkomma med en rapport om effekterna.

  3. Återkom gärna 🙂 Särskilt om du märkte av att det påverkade din mage något. Sen ska dextrin ha en ganska tydlig smak så du får gärna berätta hur drycken smakade med.

  4. Absolut det ska jag göra:). Vid närmare eftertanke kan jag inte erinra mig om att jag någonsin sett en japan dricka just pepsi (förutom möjligen på snabbmatsrestauranger eller bio), utan de verkar föredra mineralvatten, olika tevarianter eller andra inhemska drycker. Har naturligtvis ingen statistik på det, men kanske är pepsi i behov av att lansera något nytt här borta.

  5. Då var superprodukten ute på den japanska marknaden, men jag måste tyvärr meddela att den smakmässigt inte håller måttet. Smakar förvisso inte dåligt, men är långt ifrån lika god som pepsi nex (light) och cola zero. Den är dessutom, föga förvånande, betydligt dyrare, även om den kanske inte är att betrakta som dyr med svenska mått. Runt 12 kr för 0,5 liter mot 7,5 för pepsi nex. Får se hur den tas emot här.

  6. Erik: Då var superprodukten ute på den japanska marknaden, men jag måste tyvärr meddela att den smakmässigt inte håller måttet. Smakar förvisso inte dåligt, men är långt ifrån lika god som pepsi nex (light) och cola zero

    Umm, var som jag misstänkte då med andra ord. Inte det lättaste att dölja smaken av dextrin. Tack för att du återkom med information Erik 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *