Det har kommit en hel del studier på gluten det senaste året. Vi har i Tyngre Rubriker bland annat tagit upp en studie där man fann att en större konsumtion av gluten korrelerade med en lägre risk för typ 2 diabetes.

Innan den studien har det även publicerats en där man funnit att en högre konsumtion av gluten korrelerar med lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom.

I den här studien har man tittat på mikroskopisk kolit vilket är en typ av kronisk diarré som oftast drabbar lite äldre kvinnor även om alla kan få det.

Personer som har sjukdomen celiaki, alltså de som verkligen inte tål gluten, är i högre risk även för mikroskopisk kolit. Så det är inte helt osannolikt att tänka sig att ett större glutenintag kanske är en riskfaktor även för personer som inte har celiaki.

Dock fann man i den här studien inget samband alls mellan glutenintag och risken för mikroskopisk kolit hos personer som inte har celiaki.

Detta är, precis som de två studierna jag tog upp först, epidemiologi och som det ofta är när det gäller epidemiologi inom nutrition så är det här osäkra resultat.

Men det är i alla fall ytterligare ett resultat av flera som inte visar på några risker för hälsan med att äta gluten för personer som inte har celiaki.

Alla de som påstår att gluten är bevisat dåligt på något vis har bara hittat på det. Det finns ingen data som stödjer det påståendet idag.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *