Det är populärt att diskutera tarmbiotan just nu men ett stort problem i den diskussionen som pågår är att det nästan alltid framställs som att det alltid är tarmbakterierna som påverkas och sen påverkar det vår hälsa.

Alltså följande resonemang:
Förändrad tarmflora -> förändrad hälsa.

Detta är en fullt möjlig väg och det finns djurstudier som har visat det på många sätt och det finns även enskilda studier på människor där man visat att en förändring av tarmbakterierna kan påverka hälsan.

Antalet studier på människor är dock väldigt begränsat och det är främst vissa faktiska tarmsjukdomar där man har sett effekt likt vid överväxt av bakterien difficile clostridium som kan ge svår och långvarig diarré.

Förutom dessa studier så finns det väldigt många studier där man har tittat på korrelationer och sett att människor med olika sjukdomar har en annorlunda sammansättning av tarmbakterierna jämfört med friska personer.

Det här har lätt till en väldig massa spekulationer kring att du med rätt kost kan förebygga alla dessa sjukdomar. Ett resonemang som man inte kan säga är omöjligt men det är samtidigt ofta ganska vilda spekulationer utifrån vad man vet idag.

För en annan sak som ofta glöms bort är att det inte bara är så att vår hälsa blir påverkad av tarmbakterierna. Vi kan också påverka våra tarmbakterier via hur vi mår och väljer att göra.

Ett sådant exempel verkar vara fysisk aktivitet där man har sett att träning kan leda till påverkan på tarmbakterierna. Det är främst visat hos gnagare men det finns lite stöd från studier på människor med.

Förändringen går nu alltså en annan väg:
Ökad fysisk aktivitet -> förändrad hälsa -> förändrad tarmflora -> förändrad hälsa.

Att förändringen kan gå den här vägen är väldigt viktigt att komma ihåg när du ser resultatet från alla de där korrelationsstudierna (epidemiologi) där man säger att personer med en viss sjukdom har en annan bakteriesammansättning.

För det kan vara så att de här personerna fått sin sjukdom för att de inte rört på sig så mycket. Eller att de sovit för lite, stressat mycket, har gener som både förändrad tarmfloran och risken för sjukdom osv.

Lyssna på avsnitt 104 av Tyngre Rubriker för mer info

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *