Förkortning för Non Steroid Anti inflammatory Drugs. NSAID är den vanligaste typen av smärtstillande och febernedsättande medicinen på marknaden. Exempel på verksamma ämnen och vanliga produkter som tillhör gruppen NSAID är

 • Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Dispril, Magnecyl, Treo, Bamyl)
 • Ibuprofen (Ipren, Brufen, Ibumetin)
 • Ketoprofen (Orudis, Zon)
 • Naproxen (Naprosyn, Pronaxen, Eox)
 • Diklofenak (Voltaren, Diklofenac, Eeze)

Regelbundet användande utav NSAID är väldigt vanligt inom idrotten och är något som man arbetar aktivit med att försöka minska ner då medicinerna kan ge en hel del negativa biverkningar.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 svar på “NSAID”
 1. Om man har en riktigt rejäl träningsvärk vid t.ex. ett muskelfäste och är rädd att det ska gå över till en seglivad inflammation, kan man då motverka detta genom att äta antiinflammatoriska?

 2. Träningsvärk går inte över till en seglivad inflammation. En överansträngning kan gå över till att ge långvariga problem som känns som en inflammation även om det i själva verket endast är en inflammation den första tiden. NSAID undersöks en del i samband med styrketräning och man har sett både positiva och negativa effekter beroende på när man intagit det och åldern på deltagarna.

 3. Tack så mycket för svaret! Självklart vore det intressant att se lite utav forskningen på detta område.

 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200939
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461099
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11832356
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11600586
  Utan att ha läst det så värst noga så verkar det som att NSAID har en negativ effekt hos unga om det tas inför träningen då det påverkar proteinsyntesen. Hos äldre (65+) har man sett motsatt effekt vilket möjligen beror på att de oftast är i ett förhöjt inflammatoriskt tillstånd hela tiden och om man påverkar det så händer positiva saker på proteinsyntesen.
  När man tar NSAID efter så verkar inte effekten vara lika negativ. Allt jag skrivit här är rena hypoteser från mig som är baserad på en snabb läsning av texterna ovan. Inget som du bör förändra ditt upplägg på..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *