Den här bilderna visar att när övervikten började öka i USA så började den öka i princip samtidigt hos alla åldersgrupper & det ökade oavsett utbildning, kön eller etnicitet.

Många människor vill gärna skylla övervikt och fetma på att människor helt enkelt har dålig självkontroll, motivation, är outbildade, dåliga gener eller kanske usla föräldrar.

Även om dessa faktorer kan bidra lite på individnivå så håller ingen av dessa förklaringar för att förklara den stora ökningen överlag. En redan vuxen person i mitten på 70-talet tappar givetvis inte helt plötsligt sin självkontroll, utbildning eller motivation och deras gener samt föräldrar förblir givetvis de samma.

Vissa människor vill gärna skylla allting på dagens kostråd. Men de första kostråden i USA kom först 1980 även om man hade mål för befolkningen som sattes 1977. Vid det här laget hade övervikten redan börjat gå uppåt i alla ålderskategorier.

Det som däremot kom före den här ökningen var mycket mer skitmat som både var billig och blev mer och mer lättillgänglig.

Efter USA på 70-talet så har vi sett precis samma utveckling i alla andra länder. Ju mer skitmat som säljs och ju lättare det blir att få tag på den desto fler människor blir överviktiga.

Sen försöker man lösa detta hela tiden genom att utbilda människor. Ett försök man har gjort i studie efter studie i ett antal decennier utan någon större framgång.

En lösning som troligen hade varit mycket mer effektiv är att försöka återställa miljön som alla människor lever i. Sen får man givetvis försöka hitta någon typ av balans. Personligen skulle jag inte vilja leva i 60-talets sverige när det kommer till matkultur.

Fast någonstans tycker jag också att man måste säga att det är för mycket. Det är för många som inte kan hantera miljön vi lever i och det är dags att i alla fall försöka vrida tillbaka några förändringar. Här får man ju tycka vad man vill. Datan är som den är och sen blir det politik i fall man ska göra någonting åt det.

Det finns dock många som säger att de vill göra någonting åt det men de är inte beredda att förändra någonting i ”sin frihet” men dessa personer har inga lösningar som visat sig ha någon större effekt

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *