Det här är slutsatsen i en ny studie som publicerades igår som förvånande nog inte fick några rubriker alls igår. Det som studien handlar om är hur Coca Cola i det här fallet har försökt att styra fokus från saker som är dåliga för dem till andra faktorer kring hälsa.
Jag har skrivit om det här många gånger och vi tar också upp det titt som tätt i podcasterna. Det är sällan som du verkligen stöter på studier som verkligen verkar vara förfalskade. Vanligen är resultaten i studier fullt troliga oavsett vilken sponsorn har varit.
Istället handlar det mer om vad man verkligen har studerat kontra vilka slutsatser man sen drar från det resultatet samt hur resultatet sen presenteras för media. Det är där du ofta kan se inblandningen från någon sponsor.
Till exempel utför läskindustrin ofta väldigt välkontrollerade studier på socker där de har stenkoll på deltagarnas kaloriintag och då ser man att socker i sig själv inte verkar ha någon större negativ inverkan på deltagarnas hälsa.
Dock är det så att människor överlag inte har någon stenkoll på sitt kaloriintag och när folk då får dricka läsk så får de många gånger i sig för mycket kalorier, går upp i vikt och deras hälsa försämras.
Så i praktiska situationer i det vanliga livet så är läsk vanligen dåligt för folks hälsa. Det betyder ju inte att studierna från Coca Cola är fel eller ointressanta men man måste se på studierna ur rätt synvinkel och inte glömma i vilken kontext de är utförda.
När det gäller den här studien så var GEBN ett försök av Coca Cola att styra fokus från människors energiintag mot deras energiförbrukning. Det är den klassiska felaktiga uppfattningen att om du dricker en läsk så kan du bara ta en extra promenad så du bränner bort de där 200 kalorierna.
Men så fungerar inte kroppen i praktiken men det är ju en uppfattning som verkligen gynnar de företag som säljer livsmedel som ofta får oss människor att äta för mycket.
Istället för att vi börjar skylla på deras produkter så skyller vi på oss själva, att vi rört på oss för lite.