Jag har fått lite frågor om en ny studie från KTH som publicerades i tidskriften Cell där man undersökt effekterna av en lågkolhydratkost på fettlever hos överviktiga och feta personer. Bland annat skrev dagensdiabetes om den igår. Till den studien har man även med det här snygga grafiska abstraktet.

Det här är en liten studie med 10 personer där syftet var att man helt skulle förändra deras kost samtidigt som man höll kvar dem på samma kaloriintag och således vikt.

Tyvärr fallerade man med detta ganska ordentligt då deltagarna tappade 1,8 % av sin kroppsvikt på två veckor. Mängden fettmassa som de tappade var i genomsnitt 1 kg vilket alltså innebär att deltagarna låg på ett underskott på drygt 500 kcal per dag.

Sen har man tittat på en hel del annan intressant i studien med fast när man inte kontrollerar för vikten så blir allting svårtolkat. Det vad jag vet ingen välkontrollerad studie på lågkolhydratkost och fettlever där man verkligen har sett till att deltagarna har hållit vikten stabil.

Så få deltagare utan någon kontrollgrupp där deltagarna ligger på ett skapligt underskott tycker jag inte säger särskilt mycket. Någon behöver göra om det här mycket mer välkontrollerat och gärna med en jämförelsegrupp med en annan diet på samma kaloriintag innan man kan säga någonting om det här.

Jag skrev kring fettlever ganska nyligen i min artikel ”Ann Fernholm och överdrivna påståenden kring socker och fettlever” och det jag tog upp där gäller tills vidare. Vi vet att en persons kaloriintag har stor inverkan på mängden fett i lever. Ligger personen på ett överskott så ökar mängden fort, ligger personen på ett underskott så minskar den fort och ligger vikten stabil så verkar det inte hända någonting markant över en kort period.

Det finns studier där man tittat på typen av mat som människor äter och de visar att det också kan inverka men idag vet vi inte vilka faktorer i maten som är viktigast helt enkelt. Och den här studien är för okontrollerad för att bidra någonting större till den sista frågan utan bekräftar mest bara det man visste innan, ett kaloriunderskott är bra för hälsan i fall man är överviktig eller fet.

Studien: An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *