Det är nästan 10 år sedan jag skrev den här artikeln för SvD och jag tycker att den håller bra fortfarande.

För bara någon dag sedan släpptes en norsk studie där man skattat följsamheten till de nordiska näringsrekommendationerna hos knappt två tusen mer välutbildade norrmän. Resultatet blev att ungefär hälften hade direkt dålig följsamhet och det var endast 2 procent som man uppskattade ha hög följsamhet (bild 2-3).

Det är svårt att ge allmänna råd och rekommendationer till miljontals människor som alla lever olika liv med olika förutsättningar, smaklökar och prioriteringar. Det är också i princip omöjligt att helt säkert veta vilka råd som får bäst utfall i praktiken.

Överlag är ju människor dåliga både på att ändra livsstil och följa råd. Så man behöver skilja på råd som man tror är optimala mot råd man tror för den bästa effekten i praktiken.

Men att skylla all negativ utveckling som har skett när det gäller vad människor äter och de försämringar man kan se kring hur ofta och hur tidigt folk drabbas av ”välfärdssjukdomar” på dagens kostråd eller näringsrekommendationer är otroligt långsökt.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *