Jag stötte på ett begrepp för några år sedan, reference based medicine. Termen ämnar att beskriva ett fenomen med personer som bara slänger sig med referenser för att få det att verka som att deras slutsatser är korrekta/evidensbaserade.

”En studie har visat” eller ”a study showed” är saker som kan låta väldigt övertygande för många.

Det är ett konsekvent fynd i studier att de flesta har högt förtroende för forskare/vetenskap. Det är dock väldigt många som inte har någon koll på vad vad en forskare gör eller hur vetenskap går till.

Istället förlitar man sig på titlar och/eller studier. Och här hoppar då folk som vilseleder in.

På Youtube, Instagram, TikTok mm ser du enormt mycket av det här. Folk klipper in en bild från någon studie där de understrukit någon rad som får det att verka som att de nu bevisat det som påstås.

En mästare på det här är tex Michael Greger, eller Dr Greger som han kallar sig för man måste ju dra till med en bra titel med 😉 . Det låter övertygande när man bara får höra det som han klippt och klistrat från olika rader i olika artiklar. Men för den som känner till mer av forskningen i sin helhet så blir det magplask.

Den här formen av argumenterade finns så klart överallt. Men det är enormt mycket lättare att komma undan med det när man håller sig till bara ljud eller bild.

Det har lett till att det finns enormt många sådana kanaler. Folk som hittar på, kopierar det som andra har hittat på osv. Samtidigt som de använder ord eller klipper in skärmdumpar så det verkar som att de är vetenskapliga.

Det är även svårare att granska det du får höra i sådana format jämfört med att granska en text så få gör det.

Så det har blivit en stor asymmetri. Det är betydligt fler större kanaler som sprider trams än bra information idag. De har överhanden när det gäller möjligheten att tjäna pengar, skapa innehåll snabbt, nyttja algoritmer som föredrar korta säkra påståenden i videoformat osv.

Så därför är den första bilden här sann minst 9 gånger av 10. Folk som hänvisar till youtube (eller kanal på Instagram, TikTok mm) som bevis för ett helt fantastisk påstående har hamnat i något form av träsk av felaktig information 🤷🏼‍♂️

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *